Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.
Suho grožđe je vjerovatno najviše korišteno sušeno voće na svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo, a evo i zašto.
Brzo daje energiju
Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suho grožđe vrlo brzo daje energiju.Takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u tjelu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.
Pomaže crijevnu peristaltiku
Nakon što ga pojedemo, suho grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suho grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.
Odličan izvor gvožđa
Pored toga,odličan su izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suhog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljenja rana.
Odlično za vid
Bogato je polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.
Pomaže sniženju holesterola
Redovna konzumacija suhog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola.U suštini, konzumacija suhog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.
Smanjuje kiselost
Pošto je suho grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tjela.
Doprinosi prevenciji malignih promjena
Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena.
(zdravahrana.com / stil.kurir.rs)
0 komentari:
Objavi komentar