Želite nešto novo za ljetni period, onda su to karamel kocke, koje će vas i više nego zasladiti, i živiti sva vaša čula tokom ljetnih temperatura...
Za kore:
8 jaja
180 g šećera
5 kašika ulja
180 g mljevenih oraha
80 g brašna
20 g kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
Za I fil:
4 žumanaca
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dl mleka
200 g maslaca
Za II fil:
4 belanaca
250 g šećera
100 g pečenih, mljevenih lješnjaka
Sirup za kore:
2 kašike šećera
2 dl vode
Priprema:
Umutiti 8 bijelanaca sa 180 g šećera, dodati jedno po jedno žumance, 5 kašika ulja.
Dodati mljevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo.
Od ove mase ispeći 2 kore veličine pleha 20 x 35 cm.
Sirup za kore:
Karamelisati 2 kašike šećera, dodati 2 dl vode i sve kuhati na tihoj vatri dok se karamelisani šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi.
Fil I:
Umutiti 4 žumanaca sa 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 5 kašika brašna i 1 dl mleka. Sve staviti u 4 dl vrelog mlijeka i kuhati. Kada se skuha i ohladi dodati prethodno umućen maslac.
Fil II:
U posudu staviti 150 g šećera i malo vode (oko 1/2 dl). Kuhati dok ne bude jako gust sirup.
Umutiti 4 bijelanaca, pa dodavati vruć sirup u bijelanca neprekidno muteći.
Karamelisati 100 g šećera i dodavati u bijelanca, neprekidno muteći. Mutiti sve skupa dok se bijelanca ne ohlade.
U fil dodati 100 g pečnih mljevenih lješnjaka (1 šaku ostaviti za posipanje kolača).
Pomješati skupa fil I i fil II.
Filovanje kolača:
Kora, natopljena sa kuhanim i ohlađenim sirupom, 1/2 fila, kora natopljena sirupom, 2/2 fila. Kolač ukrasiti sa pečenim krupno mljevenim lješnjakom.
Prijatno!
(recepti.com)