28.6.17
PREPORUČUJEMO VAM NEŠTO NEVJEROVATNO RASKOŠNO - RAFFAELLO S JAGODAMA
Raffaello s jagodama, za njga su riječi zaista suvišne. Preporučujemo vam da ga napravite, probate i sami se uvjerite u sve njeggove vrline, jer ovaj kolač mana nema. MOžete ga pripremiti za bilo koju prigodu, jer se nećete pokajati, vaši gosti, će biti itekako zadovoljni, i naravno tražit će kolač više :)
Sastojci za koru:
5 bjelanjaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
100 g. kokosa
1 kašikica praška za pecivo
3 dcl. hladnog mlijeka za prelivanje pečene kore
Žuti fil:
0,5 l. mlijeka
5 kašika gustina ili brašna
5 žumanjaca
2 vanilije šećera
7 kašika šećera
200 g. maslaca
100 g. šećera u prahu
Fil od jagoda:
500 g. jagoda
200 g. šećera
2 pudinga od jagode ili želatin
2,5 dcl. vode
500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Umutiti bjelanjke i šećer u čvrst snijeg, umiješati brašno, kokos i prašak za pecivo i peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji, oko 15 minuta na 180 stepeni. Vruću koru, čim se izvadi iz rerne, preliti hladnim mlijekom. Ostaviti da kora dobro upije mlijeko pa tek onda filovati.
Žuti fil:
Umutiti žumanjke, gustin, šećer i vaniliju šećer sa malo mlijeka i zakuhati u vrelo mlijeko. Kuhati nekoliko minuta uz miješanje pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa sjediniti sa filom tako što dodajete postepeno fil u maslac stalno muteći mikserom.
Fil od jagoda:
Jagode malo izmiksati u blenderu da ostanu sitniji komadići pa staviti da se kuhaju sa šećerom. Kuhati na jačoj vatri oko 5 minuta. Od 2,5 dcl vode odvojiti malo da se umuti puding, dodati i kašiku šećera, a ostatak vode sipati u jagode. Kada prokuha dodati puding i kuhati minut-dva. Kada se malo prohladi, poslije nekoliko minuta, sipati preko kore. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne pa nanjeti i žuti fil.
Na kraju umutiti vrhnje za šlag sa jednim kremfixom i nanjeti na kolač. Nakon toga, vaš kolač je gorov, možete ga ostaviti u frižider da se malo ohladi, a zatim ga izrežite na kockice ili neki drugi oblik koji se vama sviđa.
brzireceptisavjeti.blogspot.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Često vams e dešava kada ddođete kući, sredite sve, imate osjećaj kako se neki nesnosni smrad širi kućom, a jednostavno ne znate šta je ...
-
Donosimo vam jako jednostavan recept za ljetno osvježaje nevjerovatnogokusa. Breskve i puding, idealna su kombinacija za nastupajuće ...
-
Po mnogima, ovo je najbolji recept za pitu od jabuka. Mi smo se u njene kvalitet uvjerili, sada je na vama red. Iskreno se nadamo da će ...
-
Svi želimo vitklu liniju, fino oblikovano tijelo, ali se toga uglavnom sjetimo kada pretjeramo s hranom, i kada nam se bliži ljetno i pl...
-
Australijski naučnici su otkrili nešto što bi moglo biti doživotni lijek za potencijalno smrtonosne alergije, kakve su one na kikir...
-
Slabo da koja djevojka postoji, a da ne želi da ima lijepe i savršene noge, za kojima će svi da gledaju i uživaju. Ukoliko niste zadovol...
-
Prevario sam je. Bio sam MRTAV pijan. Kada sam dosao kuci, videjla je na mojoj kosulji obris crvenog karmina. Rekao sam joj istinu. Plak...
-
Bili smo godinu i osam meseci zajedno, svakog dana sam je volio sve više i više, ona je znala da mi uzvrati ljubav u početku, sa njom sam...
-
Mladi Mujo oženio mladu Fatu, useliše oni u svoj novi stan i uživaju u medenom mjesecu. I tako svake noći čuje se iz stana vriska i...
0 komentari:
Objavi komentar