23.8.17

VAŠ OMILJENI DORUČAK - NAPRAVITE BRZ I VEOMA JEDNOSTAVAN DOMAĆI HOT DOG ZA NEKOLIKO MINUTA


Svi volimo dobar doruak i naravno, kao i svi, volimo jesti nesšto što volimo, i što nam neće oduzeti puno vremena. Donosimo vam jako jednostavan receptić za domaći hot dog, koji ćete uvijek rado pojesti svako jutro za doručak, a i tokom dana ćete ih jesti, jer su jako lijepog okusa. Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru doručka :))


Sastojci:

Tijesto:

500g brašna
1 kocka svježe germe
1 dcl ulja
2,5dcl vode ili mlijeka
1 kašičica soli
1 jaje za premaz
susaam za posipanje
kuhane hrenovke


Priprema:

Gore navedene sastojke pomiješajte, ostavite tijesto da malo nadođe i bacite se na posao.

Hrenovke malo prokuhati, ako su veće prepoloviti ih(otprilike treba ih 14 komada na ovu količinu tijesta).


Tijesto tanko razvaljati, isjeći na trake i hrenovke spiralno umotavati, premazati ih jajetom i posipati susamom.PEĆI NA 180C oko 20min.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVAKO PRIPREMLJENA PAPRIKA ZA ZIMU OSTAJE PIKANTNA ČVRSTA I JAKO UKUSNA


JOš jedan receptić za zimnicu i za paprike koji će vam se jako dopasti. Slijedite upustva koja vam u nastavku pišemo i pripremite nevjerovatnu zimnicu za vašu porodicu. Ljeto nam lagano prolazi, tako da ćemo već uveliko spremati našu zimnicu, a ovaj receptić je idealan i nećete se pokajati ukoliko paprike pripremite upravo na ovaj način, koji je opisan. Prijatno :))


SASTOJCI:

5 kg crvenih mesnatih paprika
5 šoljice ulja
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šolja esencije
2-3 glavice bijelog luka
1/2 kesice bibera u zrnu

U smjesu možete ubaciti i nekoliko ljutih papričica po želji.

PRIPREMA

Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od cijelih paprika). Povremeno paprike dobro izmješajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mješavini.


Paprike, tj. filete redajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čehna bijelog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

MUŽ JE STALNO NA TERENU, A JA SAMA BRINEM ZA NAŠA TRI SINA, ZADNJIH DANA NE MOGU USTATI IZ KREVETA...



Moj muž je stalno na terenu, annja sam sam kod kuće i brinem se o naša tri sina. Zbog svih obaveza koje moram da radim pao mi je imunitet i dobila sam tešku prehladu. Ne mogu da ustanem iz kreveta, a kamoli da se  brinesm o našoj djeci.


Zamolila sam svekrvu, koja živi samo par kilometara dalje da dođe i odvede klince kod sebe, nikakvu drugu pomoć joj nisam tražila… Odbila me pod izgovorom da “Ima obaveza”. Istog trenutka sam pozvala muža i kroz plač mu sve ispričala, da bukvalno “umirem” i da ne mogu da se brinem ni za sebe ni za klince.

Kada sam mu rekla da sam zamolila njegovu mamu da mi pomogne i da me je odbila on mi je tada istog trenutka prekinuo vezu. Mislila sam da se nešto slučajno desilo, pokušavala sam ga ponovo dobiti, ali mi se nije javljao, a onda mi je došla poruka…



TI I MOJA MAMA ĆETE ME U GROB OTJERATI… NE ZANIMA TE ME UOPŠTE NI VI NITI VAŠ ODNOS… DOSTA MI JE SVOJIH PROBLEMA KOJE IMAMA, JOŠ TREBAM SLUŠATI I  VAŠE GLUPE PREPIRKE!

Osjećam se odvratno… ta njegova mama, moja svekrva me već 10 godina uništava, izmišlja razne priče o meni, a on, moj muž je vrlo dobro upoznat sa svim tim i opet me poredi sa njom.


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

OVE BOBMICE ĆE VAS SVOJIM OKUSOM I JEDNOSTAVNOŠĆU ODUŠEVITI


Jednostavne i veoma ukusne bombice koje će vas oduševiti u svakom pogledu. Odlične su za razne vrste zabava, a naravno i za vaše mališane, koji će im se uvijek rado obradovati i neće ih nikada biti dovoljno. Nadamo se da ćete poslušati nas savjet i vec danas ih napraviti za vaše najmilije. Prijatno vam bilo, i uzivajte :)))


Sastojci:

2 pakovanja pudinga od cokolade
1 zumance
2 supene kasike soka po želji ili pića
2 supene kasike vode
50 gr secera u prahu
50 gr putera ili margarina
kokos, mljeveni ljesnaci, mljeveni orasi...


Priprema

Pomijesati secer u prahu sa zumancetom, sokom ili pićem po želji i vodom. Tu smjesu skuhajte na
pari, kada vidite da ostaje trag u serpici, gotovo je. Odmah, u vruce, dodajte puter ili
margarin i puding U PRAHU (znaci, ne treba kuvati puding). Dobro promesati zicom.

Bombice možete uvaljati u kokos ili u bilo koju drugu smjesu koju volite vi ili vaša djeca. upotrijebite vašu maštu :))

 NAPOMENE: Povremen proverite gustinu smese, dok se hladi, meni je trebalo sat i 15-20 minuta, da mogu sasvim lepo da oblikujem bombice. Jos jednom..puding se dodaje u prahu, ja bih preporucila Dolcelin, cokolada premium, jer je savrsenog ukusa.


Bombice cak i ne morate drzati u frizideru, ne mogu vam opisati taj ukus..kao najlepse trufles. Sledeci put cu probati sa vanil pudingom i uvaljati u pistace :)!

Izvor.coolinarka.com/receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com


KAKO NAPRAVITI ZIMNICU OD PEČENIH PAPRIKA KOJE SU VEOMA BOGATE VITAMINOM C



Imate nedomumice oko peenja paprika za zimnicu, nemojte oklijevati. u nastavku teksta vam donosimo detaljan recept koji će vam pomoći napraviti najbolju zimnicu od paprika. Stoga pročitajte naš recept i bacite se na posao :))


Prvo je potrebno dobro oprati papriku i ukloniti trule dijelove. Rernu treba zagrijati na najjače. Dovoljno je 250 na nekim rernama. Nije dobro peći na slabijoj temperaturi jer će se tad paprike više kuhati nego peći i izgubiće dosta soka (a sa sokom i vitamine), a poenta je da se ljuska što brži ispeče i odigne kako bi se mogla ljuštiti. Poredjate što više paprika u pleh, slobodno ih možete nagurati jer se one malo izduvaju i smanji im se zapremina, i stavite u rernu.

Obratite pažnju da se ne prepeku, jer ćemo onda izgubiti sav vitamin C kojima su paprike itekekako bogate. Sve paprike prevrnete na drugu stranu, neke će već i s te strane biti polupečene, možda i pocrnele, ali je potrebno i tu stranu dopeći do otprilike istog izgleda kao i prvu, samo što će to ipak kraće trajati, opet pratite izgled i već kod druge ture ćete znati kako i šta.


Još jedna vrlo važna napomena – bilo bi dobro da imate dva pleha koja ćete naizmenično koristiti, radi uštede vremena i energije.

Kad se obe strane ispeku, sledi potparivanje. Uzmete veće lonce u koje stavite najlonsku kesu i u nju redate redom paprike, potom zavežete kesu i poklopite lonac i ostavite da stoji nekoliko sati, a može i ceo jedan dan. Što se bolje potpari, bolje su ljušti! Što se skladištenja tiče, postoje dve varijante.


Paprika koja se dobro ispekla i potparila vrlo lako se čisti. Treba vam jedna vanglica s vodom, kesa za otpatke i posuda za oljuštenu papriku. Peteljka skoro sama ispada kad je povučete, ali obazrivo s tim da ne pokidate i pola „mesa“. Ljusku takođe pažljivo svlačimo da ne povuče meso. Ako na nekom mestu ne može da se odvoji od mesa, bolje je ostaviti nego izgubiti dragoceni sastojak, ali crne delove ipak treba ukloniti.

receptizabrzaijednstavnajelaaa.blogspot.com

GOTOVA ZA 20 MINUTA I NEMA PEČENJA - FERRERO ROCHER TORTA



Brza i pez pečenja FERRERO ROCHER torta, koja je pogodna za apsolutno svaku prigodu, jer djeluje jako bogato i dekorativno. MOžete je slobodno uvijek poslužiti i najzahtjevnijim gostima, jer vas neće razočarati.


Sastojci:

PRVI SLOJ

300 gr nougat napolitanki
150 gr lješnjaka
200 gr Nutelle

DRUGI SLOJ

500 gr mascarpone sira
400 gr Nutelle
100 gr nougat napolitanki
200 gr lješnjaka


TREĆI SLOJ

300 gr Nutelle
10 Ferrero Rocher čokoladica

Način pripreme:

Lješnjake popržite u suhoj tavi dok ne zamirišu. Ogulite ih i sameljite. U multipraktiku sameljite napolitanke i pomiješajte sa lješnjakom i Nutellom. Utisnite u kalup za tortu i ostavite da se ohladi.


Ostatak samljevenih napolitanki pomiješajte sa lješnjakom, mascarpone sirom i Nutellom.
Dobro promiješajte pa premažite prvi sloj. Preostalu Nutellu otopite kratko u mikrovalnoj pećnici pa premažite njom tortu. Prepolovite Ferrero čokoladice i poredajte po torti, i vaše remek djelo je gotovo. Uživajte :)))

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

RECEPT ZA JEDNU I JEDINU NUTMU ILI PATIŠPANJU :D



Donosimo vam recept za jedan stari kolač, ali nama uvijek tako drag klačić, NUTMU, ili kako ga još zovemo PATIŠPANJA. Kao što neki znaju, ovaj kolač je zaista nešto posebno, jako je osvježavajuć i sočan. Naravno, da bi zasovoljio sve naše ukuse moramo znati i kako ga napraviti, stoga vam u nastavku donosimo brz i jako jednostavan recept za nutmu.


Sastojci:

10 jaja
10 kašika šećera
10 tkašika brašna
1/2 praška za pecivo


Agda
700g šećera
800ml vode
2 kesice vanilinog šećera

Da bi vaša nutma uspjela, morate posebno umutiti žumanca sa šećerom, a posebno bjelanca umutite, tako da napravite šlag, odnosno čvrst snijeg od njih.


Lagano izmiješajte snijeg i žumanca. Dodajte brašno i prašak za pecivo. U tepsiju namazanu maslacem istresti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.


Peći oko 30 minuta, te paziti kako ne bi zagorila.

Napraviti agdu od 700g šećera, 800ml vode i dvije kesice vanilinog šećera pa zaliti.  Agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolač.

bosanskikuhar.ba

22.8.17

MOJA NAJBOLJA PRIJATELJICA SE UDAVALA, MUŽ I JA ODNIJELI SMO KOVERTU I UNUTRA STAVILI...



Prošli vikend se udalvala moj naj bolja prijateljica i moj mž i ja odnijeli smo i kovertu i unutra 20 eura. Svjesna sam bila da je to malo novca iz više razloga, bogata svadba, a i bila sam kuma, ali stvarno nismo mogli više. Ne radim i nemam primanja, a muž ima samo 250 eura platu, jedva preživljavamo. Najgori trenutak je bio kada je nakon što je sakupila koverte sa novcem odlučila na mikrofon sve da otvori i pročita koliko je svako od prisutnih novca dao.


Tako je čitala cifre od 100, 200 pa i 500 eura. Mene kao kumu je ostavila za kraj. Dovoljno sam se loše osjećala sama sa svojom savjesti, ali… Kada je otvorila moju kovartu, ja i muž smo već od stida i sramote počeli da se crvenimo, a moja prijateljica je na mikrofon rekla PRED PREKO 500 ZVANICA da je od svoje najbolje prijateljice, svoje kume dobila 500 eura.


Bili smo šokirani, pogledali smo se i ništa nam nije bilo jasno. Počele su ovacije KUMO, KUMO… I JEDNOSTAVNO NISAM ZNALA KAKO DA SE PONAŠAM U TOM TRENUTKU. Nakon nekih par minuta moja kuma mi je prišla i našu koveru zapakovanu vratila i rekla da zna da nisam u najboljoj situaciji i da želi da mi vrati moj novac jer moje iskreno prijateljstvo joj je vrednije od svog novca ovog svijeta, a da je na mikrofon pročitala da sam joj dala 500 samo zbog zlih i pokvarenih ljudi koji su čekali da bude manje.


Zaplakala sam od sreće… ali kada sam došla kući shvatila sam da je ona kovertu ipak otvorila jer je pored mojih 20 eura bilo još 500 eura.

PONOSNA SAM ŠTO JE MOJA NAJBOLJA PRIJATELJICA...

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / ispovesti.rs

PRIJEDLOG ZA BRZU I VVEOMA UKUSNU VEČERICU KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI



Predlažemo vam super brzu večericu koja će vas oduševiti svojim ukusom. Osim što će se vama  svidjeti, oduševit će i sve one koji ju budu probali. Ova pitica če vas osvojiti na samome početku. Stoga zasučite vaše rukave i prionite na posao, napravite super ukusnu večericu za vaše najmilije. :))


Sastojci
50 dag šampinjona
40 dag mesa
3 kriške hljeba
1 glavica luka
20 dag sira gaude
peršin, vegeta, papar
3 jaja
jaja i vrhnje za premaz
kore za savijaču


Priprema

Prodinstati šampinjone na luku, meso na rezance ili kockice, neka voda ukuha, onda ohladite, naribajte sira po želji, stavite 3 jaja, namočene 2-3 kriškice hljeba, peršina i začina po želji. Sve izmiješati. Jednu koru premazati uljem, staviti drugi list pa nadjev. Zarolati i premazati jajetom i vrhnjem.


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

UKUSNA I VEOMA GLAMUROZNA - ŠARENA MAĐARICA



Ukusno neodoljiva i veoma glamurozna - Šarena mađarica, koju možete pripremiti za svaku prigodu, pogotovo kada je neka svečanost u pitanju. sam njen izgled, a i okus plijeni pažnjom u što ćete se uvjeriti, a za to vam je dovoljan samo jedan zalogaj.


Sastojci:

Kore:

900 g brašna (pola meko, pola oštro)
10 g praška za pecivo
3 kom bjelanca + pola kašikice soli
300 g šećera u prahu
300 g maslaca
300 g punomasnog kiselog vrhnja
2 kašikice arome vanilije
30 g kakaa


Krema:

2,4 l mlijeka
400 g šećera
200 g škrobnog brašna
200 g oštrog brašna
2 kašikice arome vanilije
400 g maslaca
150 g bijele čokolade
150 g tamne čokolade + 1 kašikica gorkog kakaa

Glazura:

200 g tamne čokolade
1 kašikica arome vanilije
7 kašikica ulja ili 1 čašica slatkog vrhnja (200 g)

Po kolači prošarajte otopljenom bijelom čokoladom. naravno šare radite proizvoljno, onako kako se vama sviđa.


PRIPREMA:

Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancima i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje i aromu vanilije, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Podijeliti na dva dijela i u drugi umijesiti gorki kakao. Tijesto će biti meko i  sjajno. Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u frižideru.

Prvo valjajte svijetle kore jer će vam one pokazati koliko se tamne moraju peći kasnije. Svaki dio tijesta podijeliti na 4 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tanko. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po krajevima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 6-7 minuta.


Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Bijele na bijele, tamne na tamne, opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.

Zakuhati čvrstu kremu (obavezno odvojiti barem 700 ml hladnog mlijeka da u njemu dobro razmutite praškaste sastojke), u vruću kremu umiješati maslac. Podijeliti na dva dijela - u jednom otopiti bijelu čokoladu a u drugom tamnu sa žlicom kakaa.


Svaki dio kremice podijeliti na 4 jednaka dijela  Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... kreće se sa crnom korom i kremom, dalje bijela kora i krema. Ostaviti preko noći u frižideru, sutradan glazirati.


coolinarika.com

OVO SAM PROBALA I JAKO MI SE SVIDJELO KAO HLADNO PREDJELO - PUNJENE PAPRIKE




Preporučujemo vam odlično hladno predjelo koje je će vam se zaista dopasti, i uvijek ga možete napraviti kako za vašu porodicu, tako i za goste. Kao što vidite radi se o punjenim paprikama, koje osim što su jako ukusne, veoma lijepo i dekoratvno izgledaju na tanjiru. Nadamo se da ćemo vam dati inspiraciju da ih napravite već danas. :))


SASTOJCI

Paprika i smjesa za punjenje
4 kom. roga paprike
100 gr. feta sira
2 kom. trokut sira
150 gr. suhog mesa, par dimljenih kobasica
2 čehna bijelog luka


Za serviranje
po želji rajčica i maslina

PRIPREMA

papriku očistimo od sjemenki te punimo smjesom, sir izrendamo, suho meso ili već što želimo, isječemo na sitne kockice. izgnječimo na trokut sireve, b. luk,  sol i papar po potrebi

Za serviranje:

rajčice isječemo na tanke krugove, papriku izrežemo na prst debele kolutove i okolo poslažemo masline.


Posluživanje

Ovo jelo je bolje napraviti jedan dan ranije i staviti na hladno u hladnjak.Sutradan je mnogo lakše rezati.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

UŠTEDITE NA VREMENU I NOVCU - NAPRAVITE SUPER UKUSAN RUČAK SA SAMO 3 SASTOJKA



Donosimo vam nevjerovatan ručak od samo tri sastojka. Da, dobroste pročitali, u pitanju su samo tri sastojka. Dobit ćete izuzetno ukusan obrok, a pritome ćete uštediti i na vašem vremenu, kao i vaš novac. Pitica je zaista izuzetnog okusa, i odmah će vam se dopasti, a što je najbitnija, najviše je krasi njena jednostavnost prilikom pravljenja.


Sastojci
500 gr pileceg filea
1 kesica krem supe od gljiva
200 ml pavlake, odnosno vrhnja za kuhanje


Priprema

Pileci file isejci u tanke snicle koje ne treba lupati. U posudu istresti sadrzaj krem supe i svaku sniclu uvaljati u supu, pa slagati u vatrostalnu posudu.

Preliti pavlakom i u toploj rerni na 200 stepeni peci 30 minuta, iskljuciti rernu i ostaviti jos 15 minuta da se zavrsi pecenje. Ko voli res pecenu i bez krema piletinu, moze skinuti poklopac i zapeci piletinu.


Sluziti uz baren karfiol ili brokoli. Uz ovaj nevjerovatno ukusan obrok, naravno ubacite i salaticu, koja će okus još više povećati.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

RECEPT ZA OVU PITICU SAM PRIJE PAR DANA DOBILA I MORAM JE PODIJELITI S VAMA


Ovaj recept sam jednostavno morala podijeliti s vama. Ova pitica za koju sam prije par dana dobila recept, naprosto me oduševila svojim okusom, i ponajviše svojom jednostavnošću tokom pripreme.


Sastojci
500g mljevenog junećeg mesa
1 crveni luk
4 manja čehna bijelog luka
1 kašikica vegete
1 mala kašikica crvene slatke paprike

3 grančice peršuna
sol i papar po ukusu
10 srednjih krompirića
3 jaja,1 kiselo vrhnje

Što se tiče vegete, papra i soli, navedena količina se dodaje mesu,za krumpire dodamo iznova, ovisi o želji.

Priprema

U posudu ulijemo  ulja da pokrije dno,dodamo crveni i bijeli luk te dinstamo par minuta. Zatim dodamo  mljeveno meso te dinstamo dok meso ne promijeni boju.

Maknemo sa vatre,dodamo mesu sol,papar,vegetu,slatku crvenu papriku i malo peršina.


Krompir očistimo,izrežemo na ploške,dodamo im soli,vegete i papra te dobro izmiješamo.

Nauljimo dno tepsije,slažemo red krompira,red mljevenog mesa dok ne potrošimo smjesu.Zadnji red mora biti krompir.

Tepsiju pokrijemo folijom,stavimo peći otprilike 1 sat na 200 stupnjeva.Pred kraj sve zalijemo smjesom od jaja i vrhnja i pečemo još nekoliko minuta dok krumpiri ne požute.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design