28.12.15

Primjena čorokota kod dijabetesa

Primjena čorokotovog ulja kod dijabetesa (šećerne bolesti)

Povišen nivo glukoze u krvi, usljed nedostatka inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača (pancreas), uzrokuje bolest dijabetes mellitus u narodu poznatoj kao šećerna bolest.

Radi se o oboljenju koje vrlo učestalo među evropskim satnovništvom. Samo u Njemačkoj je broj dijabetičara između 1980. i 2010. godine porastao sa 153 na 285 miliona.

Simptomi dijabetesa nisu uvijek očiti i može proći dosta vremena dok se ne razviju. Dijabetes se može imati mjesecima ili čak godinama i ne biti svjestan oboljenja ili ne imati jasne simptome dijabetesa. Razumijevanje mogućih simptoma dijabetesa može dovesti do rane dijagnoze i liječenja. Ako imate bilo koji od sljedećih znakova i simptoma dijabetesa, posjetite doktora:

• gubitak tjelesne težine

• jaka glad i žeđ

• slabost i umor

• učestalo mokrenje

• slabljenje vida

Postoje dva osnovna oblika dijabetesa, a to su dijabetes tipa I i dijabetes tipa II.


Diajabetes u narodnoj medicini

U narodnoj medicini se čorokotovo ulje koristi i kod dijabetesa.
Također i moderna naučna istraživanja ukazuju na njegovu djelotvornost u pogledu tretmana dijabetičkih simptoma.
Trenutno se istražuju mehanizmi i aktivne supstance putem kojih čorokot djeluje na smanjenje nivoa glukoze u krvi.Pretpostavlja se da djeluje tako što pankreatične beta-ćelije štiti od oksidativnog stresa, ali ih i stimuliše na pojačanu proizvodnju inzulina.
Osim toga postoje ukazi na povoljno dejstvo kod dijabetesom prouzrokovane periferne neuropatije.

Kroz historiju





U prošlom desetljeću, američki i arapski naučnici renomiranih istraživačkih instituta (između ostalih i u Centru za istraživanja protiv raka „Hilton Head Island“ u South Carolini) otpočinju, pomoću modernih metoda, analizirati ovu blagoslovljenu biljku. Došli su do sljedećih rezultata:

- sjeme ćurekota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva

- supstance u ekstraktu ćurekota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumornih oboljenja

- ulje ćurekota djeluje protiv bakterija i gljivičnih oboljenja

- ulje ćurekota ima efekat smanjivanja viška šećera u krvi

- pri dugoročnoj upotrebi ulje ćurekota ojačava imunološki sistem

Pored toga su otkrili da ekstrakt čurekota (Nigella-sativa-ekstrakt), primijenjen u većim količinama, prouzrokuje sljedeće:

- stimulaciju ćelija koštane srži (porast za 250%)

- povećanje produkcije T-ćelija „pomagača“ i B-ćelija „proizvođača antitijela“ u imunološkom sistemu

- povišenu produkciju interferona/bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sistem

- sprječavanje razmnožavanja ćelija raka (50%-tno usporavanje razvoja)

Jedan drugi istraživački institut, „Cancer Immuno-Biology Labaratory“ je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajući na životinjama, također ustanovio da ćurekot usporava razvoj ćelija raka.


Ćurekot - usporava razvoj ćelija raka

Nezasićene punomasne kiseline, koje su sadržane u ćurekotu, potrebne su kao gradivne materije za hormone tkiva. One podstiču razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogućuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da ćurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.





Studija na Dječijoj univerzitetskoj klinici u Mainzu je pokazala da, u ćurekotu sadržana Gamma-linolen-kiselina, ima antiastmatički efekat, obzirom da sprječava alergične reakcije.

Povećanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom ishranom uništavamo svoj imunološki sistem. Moderna imunološka istraživanja potvrđuju da redovna upotreba ćurekotovog ulja djeluje sprječavajuće protiv društvenih bolesti kao što su neke vrste raka, zakrčenje arterija, reumatska oboljenja, pojava mrene na očima...

Dugoročna, konsekventna upotreba ćurekotovog ulja popravlja razne simptome alergičara u 90% slučajeva. Osim toga poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti. Ulje ćurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno (za zdrave osobe, a pri liječenju prema uputstvu za doziranje), mišljenje je dr. Schleichera s Odjela za imunologiju u Münchenu.

Ćurekot i med se već stoljećima uspješno koriste kao ljekovita sredstva i sigurno da njihova djelotvornost nije prevaziđena ni u ovom našem 21. vijeku što nam i potvrđuju moderna istraživanja.

Važno je znati da do potpunog dejstva ćurekota dolazi tek nakon 8 do 12 sedmica redovnog konzumiranja, ističe imunološki ekspert dr. Schleicher.

Način upotrebe

1. Nervoza

Jedna mala kašika ulja sa findžanom kahve.

2. Kašalj i bronhitis

Namazati uljem prsa i leđa i piti 3x1 supenu kašiku ulja + 2 kašike staviti u čašu vrle vode i udisati.

3. Malaksalost

Jedna supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.

4. Poboljšanje pamćenja

Jedna mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.

5. Bubrezi

Samljeti ¼ kg ćurekota (u zrnu) i pomiješati sa ¼ kg meda. Piti izjutra prije jela 2 kašike ove smjese sa ½ čaše tople vode i 1 kafenu kašiku ćurekotovog ulja.

6. Ljepota

Namazati lice sa 1 kašikom ulja od ćurekota + 1 kašikom maslinovog ulja. Nakon 1 sahata oprati lice sapunom i vodom.

7. Povraćanje i mučnina

Jednu malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati sa 1 supenom kašikom ulja, popiti sa čašom čaja od nane. Piti 3 puta dnevno.

8. Ojed

Ojedeno mjesto oprati vodom i sapunom, zatim posušiti i namazati uljem, navečer i ostaviti do jutra. Tako raditi 3 noći.

9. Srce i suženje krvnih aorti

Ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko ...).

10. Psorijaza

Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od ćurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

11. Bradavice

Bradavicu namazati uljem, a zatim popiti 1 kafenu kašiku ulja. Terapija se koristi 3 puta na dan (15 dana). Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

12. Reumatizam

Umlačiti ulje i namazati (utrljati) oboljele dijelove tijela. Zatim popiti 1 veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana 2 puta dnevno.

13. Glavobolja

Tri puta dnevno uljem namazati čelo, sljepočnice i iza ušiju. Izjutra popiti 1 čajnu kašikicu ulja prije jela. Terapija traje 3 dana.

14. Kiselina i stomačne tegobe

Jednu čašu mlijeka + 1 supenu kašiku ulja 3 puta dnevno.

15. Ženske bolesti

Jednu kafenu kašika ulja sa čajem zaslađenim 1 kašikom meda piti 5 puta dnevno. Terapija traje 40 dana.

16. Upala nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalna astma, gripa

5 puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od ćurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje 3 dana.

17. Očne bolesti i oštećenje vida

Pola sahata prije spavanja namazati kapke i kožu oko očiju uljem, a zatim se popije 1 čajna kašika ulja pomiješana sa i čašom soka od mrkve.

18. Dijabetes

15 minuta prije doručka i večere uzeti 1 kafenu kašiku ulja, pomiješanu sa 1 čašom čaja od cimeta. Upozorenje: Obavezno izmjeriti vrijednost šećera prije i poslije (1/2 sahata) uzimanja terapije. ukoliko je šećer niske vrijednosti ne uzima se terapija.

19. Jačanje imuniteta

15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašikicu ulja, i zaliti sa ½ čaše vode u kojoj je rastopljena supena kašika meda.


(forum.avaz.ba)

Jačanje imuniteta pomoću ulja čorokota

Receptura za jačanje imuniteta:

Ova receptura predstavlja podlogu svim ostalim u nastavku navedenim recepturama.

Uzimajte čorokotovo ulje 3 puta na dan prije jela ili zu jelo po jednu supenu kašiku (djeca po jednu čajnu kašiku).

Preventivno, u cilju održavanja jakog imuniteta se uzima jedna supena kašika dnevno prije doručka (djeca uzimaju jednu čajnu kašiku). Preventiva je preporučljiva naročito u zimskom periodu i situacijama u kojima smo izloženi stresu (stres utiče na slabljenje imuniteta).

Ulje se treba uzimati najmanje 8 sedmica da bi se osjetili prvi efekti na imunitet, a preoprucljivo je dugorocnije uzimanje narocito kod ljudi izlozenih permanentnom stresu i sa sklonostima nezdravoj ishrani.

Djelovanje čorokotovog ulja na alergije


Alergije predstavljaju nekontrolisanu i prekomjernu reakciju našeg imunog sistema na inače bezopasne supstance iz naše okoline. Mehanizmi imunog sistema imaju ulogu da prepoznaju strane i potencijalno štetne supstance (najčešće su to različite bakterije, virusi i paraziti) te da ih neutrališu ili eliminiraju čime štite nas organizam od raznih oboljenja.
Ali ako imuni sistem počne da identificira bezopasne stvari iz naše okoline kao štetne, npr. cvijetni polen, te aktivira imunološke reakcije, koje često mogu biti vrlo burne i opasne, onda govorimo o alergijama.
Čorokotovo ulje daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija koju je sproveo njemački imunolog dr. Schleicher se bilježi da je čorokotovo ulje kod 85% od 600 stotina alergičara pokazalo uspješne rezultate
Zbog svog hemijskog sastava, koji uključuje nezasićene masne kiseline, Timokinon, Nigellon, beta-sitosterin itd. čorokotovo ulje pokazuje u vrlo kratkom vremenu povoljan učinak i na astmu.

Receptura kod alergija

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda u kojem cvatu biljke na koje smo alergicni, kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije polena u zraku.

3 x dnevno 1 supena kasika, najbolje neposredno prije jela ili uz jelo.

Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, kafe, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem. Kome je ovo teško neka razmisli o izreci velikog znalca na području prirodne medicine, časne sestre Hildegard von Bingen: „Za svaku bolest postoji lijek, ali ne i za svakog pacijenta“.

Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se u roku od nekoliko mjeseci ili par godina riješili skoro svih simptoma alergije.

Hipertenzija-povišen krvni pritisak


Hipertenzijom ili povišenim krvnim pritiskom se prema opšte prihvaćenim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatraju vrijednosti sistoličkog arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili dijastoličkog arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg, dobivene u tri uzastopna, adekvatna mjerenja tokom 1-3 sedmice.

Kod povišenog krvnog pritiska povećan je pritisak krvi u krvnim sudovima što može dovesti do ozbiljnih oštećenja arterija i organa koje arterije snabdijevaju krvlju, u najčešćim slučajevima se ovdje radi o srcu i mozgu (koronarne i cerebro-vaskularne bolesti). Ova bolest predstavlja jedan od glavnih rizika za nastanak bolesti poput angine pectoris i srčanog infarkta, moždanog udara i hronične bubrežne bolesti.
Povišen krvni pritisak zna biti često čak i dužim vremenskim razdobljima bez alarmantnih simptoma zbog čega i jeste iznimno opasan, jer se oboljele osobe ne osjećaju bolesnim i iz toga razloga ne kontrolišu svoje zdravstveno stanje. Čak i kod osoba koje znaju da imaju visok krvni pritisak često fali motivacija za liječenjem jer ne osjećaju direktne tegobe.

U težim slučajevima ili ako osobe vrlo osjetljivo reaguju na povišen krvni pritisak mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

• Glavobolja (uglavnom u jutarnjim satima)

• Zujanje u ušima

• Nesvjestica

• Osjećaj nedostatka vazduha

• Lupanje srca

• Izraženo crvenilo u licu

Nemojte brinuti zbog lošeg rezultata jednog mjerenja krvnog pritiska, jer pravu sliku vašeg krvnog pritiska daje tek prosječna vrijednost izvedena iz redovnih mjerenja tokom dužeg vremenskog perioda.

Na povoljno dejstvo čorokotovog ulja po pitanju krvnog pritiska ukazuju iskustva iz tradicionalne medicine kao i novije naučne publikacije (Dehkordi FR, 2008; Ali BH, 2003; Zaoui A, 2000).

Receptura i savjeti kod hipertenzija


U maloj posudi dobro promiješati 1 kašiku praška od čorokotovog sjemena, 2 kašike meda i 1 česno sitno ribanog bijelog luka.

Upotreba: Smjesu uzimati friško pripremljenu, 40 dana, svako jutro prije doručka.

Paralelno s tim je potrebno uzimati i po jednu kašiku hladno presovanog nefiltriranog čurokotovog ulja prije svakog obroka.

Preporučuje se istovremeno uzimanje i drugih prirodnih sredstava za snižavanje pritiska, npr. bijelog gloga (koriste se cvijet i listovi oko cvijeta) koji važi za univerzalni prirodni lijek za spuštanje krvnog pritiska. Glog djeluje na simpatikus čime smanjuje napetost i tonus krvnih žila.
On uravnotežuje srčanu akciju i uklanja simptome poput pojačanog osjećaja lupanja ili preskakanja srca. Koristi se tijekom nekoliko mjeseci. Uz to se mogu koristiti i čaj od žare koji ima diuretsko djelovanje (potiče stvaranje mokraće čime se uklanja višak vode iz organizma).

Krećite se mnogo i izbjegavajte stres. Naučno je dokazano da čak i svakodnevne šetnje od nekih sat vremena uveliko smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pokušajte umanjiti tjelesnu težinu ukoliko ste gojazni.

Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos soli, mesa, kafe, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.

Visok krvni pritisak može biti prouzrokovan i stresom. U tom slučaju je preporučljivo eterično ulje jasmina čije pare je dobro udisati i valerijane koja se može uzimati oralno ili kombinaciju ovih dvaju metoda.

Čorokotovo ulje – holesterol


U današnje vrijeme se vodi nemilosrdna “borba” između pristalica teorije o “holesterolu ubici” i pristalica teorije o holesterolu kao sastavnom, neophodnom i bezopasnom dijelu našeg metaboličkog sistema.
Na jednoj strani imamo konvencionalnu medicinu i farmaceutsku industriju koje bez sumnje najviše profitiraju od lijekova za snižavanje holesterola (radi se o milijardama eura) te investiraju ogroman novac u svrhu pokazivanja ispravnosti njihovih teza, a na drugoj strani imamo alternativce koji se također sa masom dokaza suprotstavljaju konvencionalnoj teoriji “Holesterola ubice”.

Jedan od njih je i Prof. dr. med. Walter Hartenbach, autor intrigantne knjige: Laž o holesterolu” u kojoj se, prema Hartenbach-ovim tvrdnjama, govori o jednoj od najvećih prevara u području savremene medicine, a koja se temelji na neistinitim tvrdnjama o holesterolu, nastalim pod uticajem farmaceutske industrije (najjače industrije poslije vojne industrije).

Prema njegovim navodima mnoge farmaceutske kompanije izdvajaju ogroman kapital za pogrešno prikazivanje naučnih studija kojima manipulišu mase i time otvaraju liječnicima vrata da produkte ovih firmi reklamiraju kao prijeko neophodne za zdravlje što ovim firmama na posljetku donosi enormnu korist.

Hartenbach navodi brojke od 50 do 75 miliona eura po statistici, koje se prosječno izdvajaju samo da bi se holesterol proglasio odgovornim za pojavu srčanog infarkta (činjenica koja se, međutim, ne može potvrditi niti jednom znanstveno-medicinskom studijom). Više o ovome mozete naći u knjizi “LAŽ O HOLESTEROLU, bajka o lošem holesterolu”, izdavača EruditA-e Zagreb, 2004.

Bilo kako bilo čorokotovo ulje, sudeći prema naučnim publikacijama, utiče na snižavanje koncentracije holesterola u krvi, a za razliku od konvencionalnih lijekova nema negativnih sporednih dejstava. Ako se o sporednim dejstvima u ovom slučaju može govoriti onda su ona u svakom slučaju pozitivna za zdravlje a ne negativna.
Osim uticaja na razinu holesterola u krvi čorokotovo ulje u naučnim studijama pokazuje i anti-aterogeno dejstvo, tj. sprečava zadebljavanje i ukrućivanje krvnih sudova, a samim time utiče preventivno na visok krvni pritisak i kardio-vaskularne bolesti (npr. srčani ili moždani udar).

Receptura kod holesterola

3 x dnevno 1 supena kašika čorokotovog ulja, po mogućnosti neposredno prije jela ili uz jelo.

Krećite se mnogo. Naučno je dokazano da čak i svakodnevne šetnje od nekih sat vremena uveliko smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pokušajte umanjiti tjelesnu težinu ukoliko ste gojazni.

Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, kafe, alkohola, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.

Kao propratnu terapiju preporučujemo također i redovno uzimanje ribljeg ulja i to 1 supenu kašiku ujutro i popodne.
Nakon svaka dva mjeseca redovnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od mjesec dana. Oprez: omega-3 kiseline brzo oksidiraju čime riblje ulje gubi djelotvornost. Riblje ulje u obliku granulata ili u kapsulama je otpornije na oksidaciju.


(forum.avaz.ba)

Čorokotovo ulje-lijek za sve bolesti

Čorokotovo ulje(crni kim)


Iako i neke druge vrste biljaka imaju crno sjeme, djelotvornost njihovog sjemena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj od čorokotovog sjemena.
Radi se o jednoj od najranije kultiviranih biljaka u povijesti čovječanstva.

Najstariji dokumenti o zdravstvenoj primjeni čorokotovog ulja datiraju još od vremena faraona. Njegove zdravstvene efekte su koristili najveći isjeljitelji poput Hipokrata ili Ibn Sine, ali i najveće antičke civilizacije poput Grka, Rimljanja i Arapa, a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima.

Čorokot u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u zadnjih  40-ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija na temu čorokota i njegovih aktivnih supstanci.







Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje čorokot djeluje povoljno u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visok krvni pritisak, bakterijske, gljivičnei parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani „nervoznim crijevima“, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori … itd itd.
Izraženo je i povoljno djelovanje čorokotovog ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji ostećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti.

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čorokot pozitivno djeluje. Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve.

Pa se pitamo: „Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?“

Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom dejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva).
U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellon, gorka tvar nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta-sitosterin i mnoge druge.

Također treba uzeti u obzir da čorokot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom funkcioniranju metaboličkih procesa.
Iz tog razloga je redovno korištenje čorokotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Znaci oslabljenog imuniteta:

- česte infekcije i upale,

- slabost, iscrpljenost i umor

Imunitet omogućava organizmu da prepozna strana tijela te ga štiti od njihovog štetnog djelovanja. Ovdje se najčesće radi o bakterijama, virusima i parazitima.
Ako naš imuni system besprijekorno funkcionira vrlo je vjerovatno da nećemo ozbiljno oboljeti čak ni u slučaju da smo direktno izloženi utjecaju raznih uzročnika bolesti, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima.
Oslabljen imunitet dovodi do čestih infekcija, dok je njegova hiperaktivnost preduslov za nastajanje alergija i autoimunih bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).
Stoga uravnotežen imuni sistem predstavlja osnovu za zdravo funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja.

Dosadašnja istraživanja čorokotovog ulja pokazuju da se njegovo višestrano djelovanje na razna oboljenja proteže najvećim dijelom upravo putem jačanja (stimuliše rast T- i B-limfocita) i regulacije imunog sistema (imuno-modulatorno dejstvo).
Zbog njegovog izuzetno povoljnog dejstva na imunitet koji ima ključnu ulogu pri očuvanju zdravog organizma, čorokotovo ulje je preporučljivo kao podloga svim, u nastavku, navedenim recepturama.

Imunitet trebate potpomagati ako:

• se često osjećate umorno i bez snage

• ste često prehlađeni ili skloni infekcijama

• imate hronična oboljenja

• se ne hranite zdravo

• se ne krećete dovoljno

• ste na poslu izloženi velikim fizičkim opterećenjima ili se profesionalno bavite sportom

• uzimate mnogo lijekova

• malo spavate i imate stresnu svakodnevnicu



(curekot-nigella-sativa-crni-kim.blogspot.ba,forum.avaz.ba)

Pizza džepovi

Pizza džepovi


Sastojci za tijesto:

500 g brašna

250 ml toplog mlijeka

50 ml ulja

1 vrećica kvasca

malo soli

Za nadjev:

po želji parizer, suho meso, sir, kečap, origano

Priprema:

Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto srednje mekoće.
Ostaviti 45 minuta, da odmori!
Parizer, suho meso i sir narezati na kockice! Tijesto podijeliti na 4 loptice.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati lopticu.
Premazati kečapom, posuti origanom, pa na jedan kraj staviti kockice parizera, suhog mesa i sira. Preklopiti i pritisnuti krajeve!
U tavi zagrijati ulje, pa spustiti pizza “džepove”.
Pržiti sa obje strane, dok ne porumene.
Pržene staviti na papir, da se ocijede od suvišne masnoće!
Poslužiti sa kečapom.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Ukusne pileće rolnice

Pileće rolnice


Sastojci za tijesto:

500 g brašna

1 jaje

1 šolja toplog mlijeka

1 vrećica kvasca

1 kašičica soli

malo vode

Nadjev:

oko 500 g pilećih fileta

2 crvene paprike

1 glavica luka

po želji mješavina začina

biber

Priprema:

Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto srednje mekoće, pa ostaviti oko 45 minuta da odmori.
Na ulju propržiti sitno sjeckano meso, dodati sitno sjeckane paprike i luk, začiniti po ukusu.
Kratko prodinstati, pa kad je gotovo skloniti sa vatre da se prohladi.
Tijesto premijesiti, pa podijeliti na 2 lopte.
Na pobrašnjenoj podlozi tanko razvaljati tijesto, pa podijeliti na 4 dijela.
Na svaki dio staviti meso sa povrćem, preklopiti prvo krajeve, da nadjev ne izađe van, pa zarolati u rolatić.
Na isti način pripremiti i ostale rolatiće.
U tavi zagrijati ulje, pa spustiti rolatiće da se prže. Okretati rolatiće da se ravnomjerno isprže sa svih strana, pa pržene staviti na papir, da se ocijede od ulja.
Na isti način razvaljati i drugu polovinu tijesta i pripremiti rolnice.
Poslužiti uz sos, po želji, ili uz čašu jogurta.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Jednostavne kiflice sa sirom

Jednostavne kiflice sa sirom


Sastojci za tjesto:

1 čaša (od jogurta) mlake vode

1 čaša mlakog mlijeka

1 dl jogurta

1 kašika šećera

1 kašika kvasca

1 jaje

1 bijelance

900 gr brašna

100 g brašna za izradu tjesta

2 kašičice soli

Za premazivanje tjesta:

3 kašike omekšale masti

150 g sira

Za premazivanje kiflica:

1 žumance

1 kašičica ulja

Priprema:

U posudu staviti mlaku vodu i mlijeko, dodati šećer i kvasac, ostaviti malo da stane.
Zatim u posudu umutiti jaje, bijelance, dodati odstajalo mlijeko i vodu sa kvascem, dodati jogurt, so i brašnom zamjesiti tjesto. Tjesto dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kada tjesto nadođe, izraditi ga i rastanjiti ga u ploču debljine 1 cm. Razvaljano tjesto premazati sa 3 kašike omekšale masti, posuti sa 150-200 g usitnjenog sira.
Na kraj tjesta staviti oklagiju i testo urolati u rolnu. Nožem uzduž isjeći rolat do oklagije.
Tada dobijemo ploču, a oklagiju uklonimo. Ploču od tjesta isjeći na trouglove i uviti od svakog trougla kiflicu.
Kiflice stavimo u pleh prethodno obložen papirom. Premazati kiflice sa umućenim žumancetom i uljem, posuti sjemenkama lana i ostaviti da stoje pola sata.
Peći na 200°C dok ne dobiju zlatno žutu boju.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

JEDNOSTAVAN I BRZ KOLAČ SA ŠLJIVAMA



Sastojci:


4 jaja

6 šoljica šećera

3 šoljice ulja

3 šoljice mlijeka

9 šoljica brašna

jedan prašak za pecivo

Priprema:


Dobro izmutiti jaja sa šećerom.

Dodati ostale sastojke.

Izliti u tepsiju,gore poslagati šljive narezane na kockice i odozgo posuti sa bademovim listićima.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Rafaelo kocke

Rafaelo kocke


Sastojci za koru:


8 bjelanaca

8 kašika šećera

200 gr kokosovog brašna

4 kašike ulja

Sastojci za fil:

8 žumanaca

8 kašika šećera

150 gr mliječne čokolade

150 gr omekšanog margarina

100 gr mljevene plazme

Potrebno još:

200 ml slatkog vrhnja za šlag (slatka pavlaka)

100 ml mlijeka

1 šlag pijena

1 šlag krema od čokolade


Priprema kore:

8 bjelanaca umutiti sa 8 kašika šećera u čvrstu masu.
Kad je smijesa dobro umućena dodati 200 gr kokosovog brašna, 4 kašike ulja, pa sve lagano izmješati i istresti u obloženu tepsiju srednje veličine. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Fil:

8 žumanaca i 8 kašika šećera umutiti. Staviti na paru i mješati. Dodati 150 gr mliječne čokolade.
Kad je sjedinjeno skinuti šerpu sa šporeta i prohladiti. U ohlađenu kremu dodati 150 gr omekšanog margarina i 100 gr mljevene plazme. Pečenu koru izvaditi i malo zaliti sa mlijekom.
Na ohlađenu koru staviti fil. Umutiti 200 gr slatkog vrhnja za šlag, 100 ml mlijeka i 1 šlag pjenu, pa sve zajedno dobro umutiti. Staviti preko smeđeg fila.
Odozgo staviti umućenu šlag kremu od čokolade. Ukrasiti po želji kokos brašnom, rendanom čokoladom…
Kolač dobro ohladiti da se fil stegne, a potom ga isjeći na kocke i poslužiti.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

NEVJEROVATAN DOMAĆI KOLAČ SA MALINAMA I KUPINAMA




Sastojci za koru:

4 bjelanjka

4 kašike šećera


1 kašikica kakaa

1 kašikica praška za pecivo

3 kašike brasna

2 kašike mljevenih badema

Sastojci za žuti fil:

500 ml mlijeka

8 kašika šećera

2 pudinga vanilija  burbon

4 žumanceta

200 ml mljeka

200 gr margarina

100 gr čokolade

150 gr plazma keksa

Sastojci za voćni fil:

300 gr malina

300 gr kupina

šecer količina po želji

150 ml vode

1 puding od maline

1 puding od vanilije

Potrebno još:

150 gr čokolade za kuhanje

50 gr margarina

3 kašike mlijeka

Priprema:

4 bjelanjka umutiti sa 4 kašike šećera.
Kad je umućeno dodati kašikicu kakaa, kašikicu praška za pecivo, 3 kašike brašna i 2 kašike mljevenih badema. Koru ispeći na 180 C u plehu u koji smo stavili pekarski papir ili malo pouljili i posuti brašnom.

Priprema žutog fila:

500 ml mlijeka staviti da ključa sa 8 kašika šećera. Umutit 2 pudinga vanilin burbon, 4 žumanceta sa 200 mil mlijeka.
Kad mlijeko ključa polako dodati puding. Smjesu ostaviti da se ohladi.
Kad je smjesa ohlađena dodati 200 gr margarina i sve to umiksati. U tu smjesu isjeckati 100 gr čokolade i 150 gr plazma keksa isjeći ili izdrobiti (ne mljeti).

Priprema voćnog fila:

Uzeti i staviti da kuha 300 gr malina i 300 gr kupina, pa im dodati šećer po želji i 150 ml vode.
Kad voće prokuha, dodati puding od maline, i puding od vanilije predhodno umućene sa vodom.
Kad se smjesa zgusne skinuti je sa peći. Koru staviti i premazati je sa nutelom ili eurokremom.
Staviti na nju žuti fil, pa voćni fil.
Potom otopiti 150 gr čokolade za kuhanje, 50 gr margarina, 3 kašike mlijeka i preliti preko voća. Dekorisati kolač po želji.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Fantastičan trobojan kolač

Fantastičan trobojan kolač


Sastojci za koru:

8 jaja

8 kašika šećera

8 kašika brašna

1 prašak za pecivo

oko 500 ml hladnog mlijeka za preliv pečene kore

Sastojci za fil:

1,5 l mlijeka

5 kesica pudinga od čokolade

12 kašika šećera

250 gr čokolade

125 gr maslaca ili margarina

200 gr mljevenih oraha

100-150 gr mljevene plazme

za dekoraciju 3 kesice vanilin šlag kreme

Priprema kore:

Umutiti pjenasto 8 jaja sa 8 kašika šećera.

Potom dodati 8 kašika brašna i 1 prašak za pecivo.

Rernu ugrijati na 200 C, tepsiju obloziti papirom za pečenje.

Peći koru otprilike oko 20 do 25 minuta.

Vruću koru preliti hladnim mlijekom.

Priprema fila:

U 1,5 l mlijeka skuhati 5 pudinga od čokolade sa 12 kašika šećera, (predhodno u malo hladnog mlijeka izmutiti pudinge pa onda dodati).

U to dodati 250 gr čokolade, pa miješati na vatri dok se ne istopi.

Skloniti i ohladiti fil.

U ohlađeno dodati pola predhodno umućenog maslaca ili margarina.

Dodati 200 gr mljevenih oraha i oko 100-150 gr mljevene plazme.

Sve zajedno sjediniti dobro mikserom.

Fil premazati preko kore, a preko fila premazati 3 krem šlaga od vanile.

Za dekoraciju pospite prah čokoladu ili po želji sto volite.

Probajte i uzivajte!
Prijatno!


(tortekolaci.com)

SOČAN I MEKAN KOLAČ SA ŠLAG KREMOM I ORASIMA



Kora:


6 jaja

7 kasika tople vode

12 kasika šecera

12 kasika brašna

1 prašak za pecivo

1 mala šoljica ulja

1 mala šoljica mlijeka

5o grama oraha

Priprema:

Umutiti jaja i šecer, dodati vodu, nakon toga mlijeko i ulje i na kraju brašno sa praškom za pecivo i orasima.
Koru peći oko 25 minuta na 2oo stepeni . Kad se kora ohladi na nju staviti fil.

Fil:

15o grama oraha

1 maslac ili margarin za kreme

2oo grama šećera

2 šlag kreme od vanilije

3,5 dcl mlijeka

Priprema:

Jedan dcl mlijeka ugrijati i preliti preko oraha.
Maslac (25o grama) ili margarin umutiti sa šecerom.
Umutiti 2 šlag kreme sa 2,5 dcl mlijeka.
Sva tri fila sastaviti i premazati na pečenu i ohlađenu koru. Kolač ukrasiti rendanom cokoladom.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Veoma jednostavan i brz kolač


Veoma jednostavan i brz kolač


Sastojci:


400 grama petit keksa

2 cokoladne kreme

1 vanilija krema

malo mlijeka


Priprema:


Sastaviti sve tri kreme i umutiti ih kako pise na pakovanju.

Redati red keksa, pa kremu i tako do kraja…

Keks umakati ali posve malo u mlijeko i  ukrasiti po zelji.

Ostaviti u frižider i za 20 minuta gotov kolac.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

27.12.15

Ukusan mesni rolat

Ukusan mesni rolat



 Sastojci:

1 kg mljevenog mesa

1 luk

1 mrkva

1 čehna bijelog luka

100 gr prezle

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

2 velika jaja


 Sos:


100 ml paradajz sosa za tjesteninu

50 ml kečapa

 Način pripreme:

1. Zagrijete rernu na 180 stepeni.

2. Pomiješajte sos za roštilj i kečap pa stavite tabasko sos.

3. Sitno izrežite luk i mrkvu i stavite u posudu sa bijelim lukom pa pomiješajte sa mesom.

4. Dodajte jaja, prezlu so i biber i dobro promiješajte.

5. Rukama oblikujte u rolat i stavite u namašćenu tepsiju.

6. Pokrijte folijom i pecite 1 sat i 15 minuta.

7. Prelijte polovinom sosa i pecite još malo otkriveno.

8. Izrežite i prelijte ostatkom sosa

 Nadamo se da smo vam barem malo pomogli, i da ćete pokušati napraviti ova ukusna jela.

 Prijatno!



(kameleon.ba)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design