7.1.16

OVO ULJE ĆE VAM SAGORJETI SVU MASNOĆU SA STOMAKA





Naučnici sa Univerziteta Kyoto tvrde da riblje ulje sagorijeva masnoću oko stomaka efikasnije od trenutno dostupnih pilula i to kod ljudi koji su u tridesetim i četrdesetim.


Riblje ulje aktivira receptore u probavnom traktu i pokreće simpatički nervni sistem, nakon čega ćelije sagorijevaju masnoću.


Masno tkivo ne zadržava svu masnoću. Takozvane bijele ćelije zadržavaju masnoću kako bi se napravile zalihe energije, dok smeđe ćelije troše masnoću i održavaju tjelesnu temperaturu stabilnom.

Bebe imaju veliki broj smeđih ćelija, ali se taj broj vremenom smanjuje.


Treći tip ćelija su bež ćelije koje su nedavno otkrivene kod ljudi i miševa. One su veoma slične smeđim ćelijama. Broj bež ćelija se smanjuje u srednjem životnom dobu, a bez njih se masnoća nakuplja i ostaje neiskorištena.


"Iz prethodnih istraživanja smo saznali da riblje ulje ima ogromne zdravstvene prednosti uključujući i sprečavanje nakupljanja masnoća. Obavili smo testove kako bismo utvrdili da li postoji veza između ribljeg ulja i povećanja broja bež ćelija", rekao je vodeći naučnik Teruo Kawada.


Tim je grupu miševa hranio masnom hranom, a drugu grupu kombinacijom masne hrane i ribljeg ulja. Miševi koji su jeli hranu sa ribljim uljem su imali deset posto manju masu i 15 do 25 posto manje masnoće u poređenju s onima koji nisu konzumirali riblje ulje.


Naučnici su također otkrili da se bijele ćelije pretvaraju u bež ćelije kada se aktivira simpatički nervni sistem, a to znači da ćelije koje skupljaju masnoću dobiju mogućnost da je sagore.


"Ljudi oduvjiek govore da japanska i mediteranska hrana doprinose dugovječnosti. Sada znamo razlog za to", rekao je Kawada.





(klix.ba / dnevno24.com)

6.1.16

Bijeg od kućnih bakterija

Bijeg od kućnih bakterija-boravak na snijegu i igra na otvorenom zimi jačaju imunitet


Igra i boravak na otvorenom omogućava djeci bijeg od svakodnevnih kućnih bakterija. Ne samo da izrazito pogoduje zdravoj djeci, već i ona sklonija bolestima zbog pada imuniteta od svježeg vazduha mogu imati znatno više pozitivnih dejstava.



Vani je snježno i ledeno, vaše dijete uživa na otvorenom u satima zanimljive igre. Pravi snješka i grudva se s prijateljima iz naselja. Vi ste u dilemi, ostaviti dijete vani neka uživa dok mu ne dosadi ili ga nakon nekog vremena natjerati u kuću? I nas su naši roditelji, bake i djedovi nakon dužeg boravka vani na hladnoći tjerali u kuću. Naučili su nas da se možemo prehladiti i pokupiti još brojne druge bolesti. Pedijatri tvrde upravo suprotno – djecu bi trebalo ostaviti da što duže borave na hladnoći i otvorenom jer upravo to pogoduje razvoju njihova imuniteta.

Osim toga, boravkom na otvorenom dijete ima mogućnost razviti snažan autoimuni sistem i otpornost na alergije. Prošla istraživanja su već pokazala kako djeca koja žive u ruralnim područjima ili koja više vremena provode na otvorenom su otpornija i općenito boljeg zdravlja zbog stalne izloženosti prljavštini, životinjama i bakterijama. Iako mnogi roditelji, baš suprotno, pokušavaju izbjeći doticaj djece s navedenim, bakterijama i prljavštinom, kao i boravak na hladnoći za dječji imunitet i zdravlje mogu biti samo od koristi.

Dakle, zdravstveni benefiti koje donosi fizička aktivnost djece tokom zime na otvorenom, uvelike nadmašuju rizik od oboljevanja zbog boravka na hladnoći, slažu se stručnjaci.

Naravno, podrazumijeva se da su djeca propisno obučena s skladu s uslovima na otvorenom i da nose nezaobilazne zimske odjevne predmete – šal, kapu, rukavice, debele čarape, štramplice i slojevitu odjeću. Roditelji bi djecu trebali dodatno podsticati na što više boravka na otvorenom, a dobro bi bilo da i oni učestvuju u igrama s drugom djecom.

Kanadski stručnjaci koji se bave pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na djecu, preporučuju da bi djeca u dobi od 5 – 11 godina trebala dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima, što nikako ne smije biti zanemareno ako je vani hladno. Kada to vrijeme dopušta, najviše se preporučuje igra s vršnjacima na igralištu, vožnja biciklom, i druge aktivnosti u kojima se djeca umjereno znoje i fizički jačaju. S aktivnostima poput trčanja ili plivanja treba biti oprezniji, jer stvaraju ipak jači zamor i intenzivnije djeluju da dječje tijelo.

Ako su djeca fizički aktivna barem 60 minuta dnevno to će im pomoći:

– poboljšati ukupno zdravlje

– ostati fokusirani i uspješniji u školi

– poboljšati kondiciju

– ojačati mišićnu masu

– zabaviti se s prijateljima u igri

– osjećati se sretnije

– održati optimalnu tjelesnu težinu

– poboljšati samopoštovanje

– naučiti nove vještine

Ako vam je ponekad teško potaknuti dijete na fizičke aktivnosti pokušajte ga motivirati:

– Ponavljajte mu da nikad nije ni prehladno ni prevruće za igru

– Upišite dijete na neke od programa u lokalnom sportskom centru

– Maleni vole kopati i prebacivati predmete. Snijeg je idealno vrijeme kada vam mogu “pomoći” u čišćenju snijega

– Pokušajte im biti valjani uzor. Živite što aktivnije i ne plašite se hladnoće.

U kojim situacijama nije poželjno pustiti dijete na hladnoću:

– kada pada kiša ili ledena kiša

– kada je izuzetno maglovito i vlažno

– kada su temperature ispod -10 C



(vijesti.ba)

Vratite energiju svakodnevnim namirnicama iz vaše kuhinje!

Vratite energiju svakodnevnim namirnicama iz vaše  kuhinje!


Osjećate se tromo i pospano? Razlog toga može biti unos visokokalorične hrane u zadnjih nekoliko dana.Krenite s povećanim unosom bjelančevinama.

Nakon konzumacije bjelančevina imat ćemo puno energije jer se one u probavi razgrađuju u aminokiseline, od kojih organizam proizvodi hemijske tvari dopamin, noradrenalin i adrenalin – koji su zaslužni za povećanje energije, volje i živosti.


Poželjne namirnice za dobivanje energije

- Orašasti plodovi - bogati proteinima i magnezijem koji pretvara šećer u energiju.

- Povrće - Lisnato zeleno bogato je folatima koji pomažu u borbi protiv depresije.

- Voće - Svježe obiluje vitaminima i vodom te hidratizira organizam.

- Ugljikohidrati - Birajte cjelovite namirnice koje će stabilizirati razinu energije i šećera.

- Prirodni sokovi - Zbog visokog pH vratit će vam energiju čim ih popijete, neka to bude svakodnevno.

- Šparoge - Sjajan diuretik i čistač krvi te bubrega. Ne kuhajte ih predugo.

- Vitamin E - Djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva. Nađite ga u orašastim plodovima.

- Listovi maslačka - Sadrže vitamin A i C, željezo, kalcij, oslobađaju višak vode te čiste krv i jetru.

- Mlada kopriva - Puna je karotina, klorofila. željeza i mangana pa je jedite što češće.

- Artičoka - Osnažuje jetru, pospješuje eliminaciju uree, smanjuje kolesterol.

- Brokula - Obiluje vitaminom C koji će vas osvježiti i pomoći apsorpciji željeza.

Osobe koje jedu orašaste plodove, osim što će sebi vratiti energiju, također imaju zdravije srce



(Vijesti.ba)


ODLIČAN SPECIJALITET - JANJETINA S KROMPIROM


Sastojci:

Jagnjetina     2 kg

Mlijeko            1,5 l

Krompir          2 kg

Šargarepa        1/2kg

Lovorov list

Začin C

Peršun



 Priprema :

Dva kilograma otkoštane jagnjetine kuhati u litar i po mlijeka sat i po vremena na laganoj vatri da ne bi pokipjelo mlijeko,

U mlijeko dodati lovorov list,šargarepu,začin c,peršun.

Poredati po dnu pekača krompir sječen na pola ,pa preko njega jagnjetinu i šargarepu zajedno sa mlijekom(u kom se kuhala) ,

Prekriti alu folijom i peći na 200 stepeni 40 minuta,onda skloniti alu foliju i zapeci jos 20 ak minuta .

Jagnjetina se raspada,krompir je vrhunski,šargarepa takođe.

Prijatno!



(gastrorecepti.com)

SAVRŠENE SPIRALE OD TJESTENINE SA TIKVICAMA

 


Sastojci:

1 kesa tjestenine spirale

4 komada jaja

400 gr tikvice rendane

500 ml kefira ili jogurt

50 ml maslinovog ulja

1 kašičica kurkume

1-2 kašičice morske soli

1 kašika neslanog sušenog začina od povrća

4+1 kašika susama

1 kašika vlašac krupno sjeckan

1 kašičica bijelog luka u granulama

400 gr čeri paradajza

Priprema:

U vatrostalnu činiju u kojoj će se i peći tjestenina izlomite jaja, dodajte začine i umutite viljuškom.

Dodajte maslinovo ulje i kefir i sve promješajte.

Izručite u ovu smesu sirovu tjesteninu spiralice i promješajte da se sve pokvase.

Očistite i izrendajte tikvicu i dodajte u pripremljenu tjesteninu.

Ako je potrebno dodajte još kefira i promješajte, jer treba da ih kefir prekrije.

Pospite susamom i stavite u rernu na 200C stepeni da se peče.

Kada uvri tečnost i testenina porumeni gotova je.Izvadite je iz rerne i pospite vlašcem.

Servirajte toplo uz čeri paradajz i dodatno pospite susamom i vlašcem.

Prijatno!



(gastrorecepti.com)

PILETINA SA TARHANOM I ŠAMPINJONIMA

 


Sastojci:

2 pileća batka

2 pileća karabatka

2 šargarepe

1 crni luk

250 gr šampinjona

5-6 dcl pileće supe

2 kašike ulja

1/2 kašičice kurkume

2 kašike sjeckanog peršuna

so, mljeveni biber

Priprema:

Batake i karabatke skuhati, meso odvojiti od kostiju a vodu u kojoj se kuhali batci ostaviti na stranu.

Crni luk sitno isjeckati, šargarepu izrendati a šampinjone izrezati na listiće.

Na 2 kašike ulja pržiti crni luk dodati šampinjone i pržiti dok ispari voda koju puste šampinjoni.

Dodati rendanu šargarepu isitnjenu kuhanu piletinu, tarhanu, so mljeveni biber i kurkumu.

Izmješati i dodavati po malo supe od kuhanih bataka i karabataka, kuhati poklopljeno uz povremeno dodavanje supe.

Kad se skuha tarhana dodati 2 kašike sjeckanog peršuna.

Ne treba pretjerati sa dodavanjem supe da ne bude retko a ni gusto.

Prijatno!



(gastrorecepti.com)

TJESTENINA - FLEKICE S KUPUSOM

 


Sastojci:


1 glavica kupusa

250 g flekica(tjestenina kvadratnog oblika 2x2 cm),
ili druge kratke tjestenine

kašikica soli,

biber

1 dl ulje


Način pripreme:


Na ulju dinstati kupus isjeckan na rezance .

Kupusu dok se dinsta nije potrebno dodavati vodu.

Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Kad kupus omekša dodati i flekice, koje su prethodno skuhane i ocjeđene od vode.

Sve zajedno lijepo promješati i servirati.

Prijatno!




(gastrorecepti.com)

SUPER UKUSNI I BRZI MAKARONI S TUNJEVINOM



Sastojci:


250g makarona


250g kačkavalja


konzerva tunjevine


200ml kečapa


malo origana

Priprema:


Stavimo slanu vodu da provri.



Za to vrijeme izrendamo kačkavalj.


Kada voda provri dodamo makarone i kuhamo 8 minuta.


Kada su gotovi ocjedimo ih od vode.


Dodamo u makarone tunjevinu, kečap, kačkavalj i začine.


Dobro promješamo i vratimo na vatru još 5 minuta.


Posle 5 minuta ih skinemo sa vatre.


Prijatno!





(gastrorecepti.com)

PIZZA SPHAGETTI


Sastojci:

400 grama špageta

1 glavica crnog luka

300 grama mljevenog mesa

2 komada paradajza

100 grama rendanog kačkavalja

po želji soli, bibera, vegete, origana

1 kašika brašna

50 ml. mlake vode

Priprema:

Crni luk sitno isjeckati, a paradajz oljuštiti i isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti sitno sjeckan crni luk, zatim dodati mljeveno meso i dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.

Začiniti sa solju, vegetom, biberom i origanom po želji. Preko mesa sipati isjeckan i oljušten svježi paradajz i dinstati 5- 6 minuta( da se paradajz ne raskuha sasvim).

Špagete obariti prema upustvu sa pakovanja. Zatim ih procjediti, preliti ih hladnom vodom, ponovo procjediti i sipati ih u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu( u kojoj će se peći u rerni).

Preko obarenih špageta sipati smjesu od mljevenog mesa i paradajza, a preko toga mješavinu od 50 ml mlake vode i kašike brašna. Sve prekriti rendanim kačkavaljem, posuti sa još malo origana i staviti u dobro zagrijanu rernu.

Peći na 230 stepeni oko 15 minuta. Ijseći na kocke ili parčiće( kao picu) i služiti.

Prijatno!


(gastrorecepti.com)

SUPER SLANI PRSTENASTI ROLATIĆ

 

Sastojci:

500 gr mljeveno meso

1 glavica crnog luka

3 čehna bijelog luka

1 jaje

3 kašike prezle

po ukusu soli i bibera

1 kašika začinskog bilja

1 kašika peršun zeleni sjeckani

4 veće šargarepe

1 kašika senfa

1 kašika pavlake

200 gr makarona

Priprema:

Obariti cijele šargarepe. Makarone skuhati po uputstvu sa pakovanja, procjediti i isprati hladnom vodom.Šargarepu isjeći na duže tanke trake i po 1 štapić šargarepe stavljati u unutrašnjost makarona.

U odgovarajućoj posudi staviti mljeveno meso, dodati sitno sječen crni i bijeli luk, jaje, prezle, posoliti po ukusu i dodati začinsko bilje. Rukom izraditi da se dobije kompaktna smjesa.

Masu podeliti na dva dijela. Prianjajuću foliju ijseći na dužu traku i staviti mljeveno meso. Prekriti folijom i oklagijom razviti preko folije jedan pravougaonik, ne previše tanak.

Premazati senfom i pavlakom i poredati makarone u kojima smo stavili šargarepu.Uz pomoć folije saviti rolat i ostaviti na pola sata u frižideru. Postupak pon​oviti i sa drugim djelom mljevenog mesa.

Na zagrijanom ulju pržiti rolate sa svih strana dok ne porumene. Izvaditi ih na kuhinjskom ubrusu da upiju višak masnoće.Sjeći na kolutove i uživati u divnom ukusu.

Prijatno!


(gastrorecepti.com)

PRŽENICE S PARIZEROM

 


Sastojci: 

1 stari hljeb

4 jajeta

1 dl mlijeka

1 prstohvat soli

100 g kečapa

200 g pilećeg parizera

100 g sira

Priprema:

Hljeb isjeći na tanke šnite.

Razmutiti jaja i dodati mlijeko i malo soli. Svaku krišku hljeba umočiti u razmućena jaja sa jedne strane i redati u pleh jednu do druge.

Na svako parče hljeba staviti malo kečapa, malo sira i salamu isječenu na kockice.

Staviti da se peče u predhodno zagrijanoj pećnici na 220 C dok ne uhvati lijepu hrskavu koricu.

Prijatno!


(recepti.com)




 



Brze i ukusne prženice

Brze i ukusne prženice


Potrebno je:

7-8 kriški bajatog hleba

3 jajeta

3 kašike kisele pavlake

po ukusu soli

malo ulja

Priprema:

Na odgovarajući pleh stavite pek papir i premažite ga uljem.

Jaja umutite pjenasto, dodajte kiselu pavlaku, posolite, pa svaku krišku hljeba dobro umočite sa obje strane u dobijenu smjesu.

Stavljajte na pleh i pecite u predhodno zagrijanoj rerni na najjačoj temperaturi.

Odmah zatim smanjite na 200 stepeni i pecite 3-4 minuta, tj. dok kriške ne porumene.

Ove ukusne prženice poslužite tople uz sir, jogurt, kiselo mlijeko itd...

Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:




DOMAĆI POMFRIT :D

 


Potrebno je:

350 g krompira

4 dl ulja

malo soli

malo aleve crvene paprike

malo bibera

Priprema:

Krompir oljuštiti i i oprati. Isjeći krompir na ploške, a posle po dužini na kriške.

U posudu staviti isječen krompir i posoliti, pobiberiti i posuti crvernom paprikom, te dobro izmješati i ostaviti da odstoji par minuta...do 5 minuta.

U tiganj ili dublju posudu staviti ulje, dobro zagrijati i u vrelo ulje polagano dodavati krompir, da bi se izbeglo prskanje.

Kad kromir porumeni…otprilike posle 15 minuta..izvaditiga na salvetu da se ocedi ulje.

Prijatno!




(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:



Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design