25.5.17
IZAZZOV ZA NAJBOLJE DOMAĆICE - VOĆNA SPIRALNA TORTA
Nevjerovatno ukusna voćna torta, koja će vas odmah oduševiti svojim nevjerovatnim izgledom, ali naravno i ukusom.
Za koru 120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanilije
1 kašičica ekstrakta badema
6 bjelanaca
malo sirćeta
Krema
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
trećina šolje listića badema
Narendana čokolada
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom.
Rernu uključite da se grije na 160 stepeni. U posudi izmješajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
Bjelanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vrijeme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku.
Mutite dok bjelanca ne postanu sjajna i čvrsta. Smjesu od žumanaca umješajte u suhe sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte bjelanca i nježno mješajte dok smjesa ne postane jednolična.
Dobijeno tijesto sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi.
Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne pretjerate da ne dobijete grudvice. Maline grubo nasjeckajte, a nekoliko ostavite cijelih za dekoraciju.
Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite nasjeckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja.
Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite cijelim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena prije nego ju poslužite.
Nadamo se da ćete ovaj recept isprobati i da će vam se naravno svijdeti, u što i ne sumnjamo .
udarne-vijesti.info
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Donosimo vam jako jednostavan recept za ljetno osvježaje nevjerovatnogokusa. Breskve i puding, idealna su kombinacija za nastupajuće ...
-
Po mnogima, ovo je najbolji recept za pitu od jabuka. Mi smo se u njene kvalitet uvjerili, sada je na vama red. Iskreno se nadamo da će ...
-
Kopriva ili žara, spada u najzdravije biljke na planeti, o njenoj ljekovitosti piše se još od davnina. Žara je nevjerovatno ljekovta kad...
-
Dolazi Mujo u crkvu da se ispovjeda i kaze: - Oce, mnogo sam grijesio. Dosla kod mene tasta, i mi uz kafu, pricu i... kresnemo se. - A...
-
Ovo je najbolji kolač s jagodama koji ćete probati, a šo je još jako bitno, ne peče se :). KOlačić je jako jednostavan za napraviti, tak...
-
Ukoliko imate problema sa ukliještenim živcem, zobg kojeg noćima ne spavate, imate problema sa hodanjem, sjedenjem, jednostavno vaš život...
-
Karamel kolač sa bananama Za koru: 1 banana 4 jajeta 1 šolja brašna 1 dl ulja 10 g cimeta 1 prašak za pecivo 4 kašike šeće...
-
Normalan rad jetre je presudan za održavanje dobrog zdravlja.Nepravilan rad jetre može biti skriveni uzrok mnogih bolesti.Jedan od najčešćih...
-
ALDEHIDI UZROKUJU RAK, A IMA IH U SVEMU – U PARFEMU, ŠAMPONU Jednovalentni organski spojevi, aldehidi, kojih u našem tijelu ima u t...
0 komentari:
Objavi komentar