25.5.17
IZAZZOV ZA NAJBOLJE DOMAĆICE - VOĆNA SPIRALNA TORTA
Nevjerovatno ukusna voćna torta, koja će vas odmah oduševiti svojim nevjerovatnim izgledom, ali naravno i ukusom.
Za koru 120 g brašna
1 šolja šećera
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
125 ml ulja
60 ml vode
4 žumanca
1 kašičica vanilije
1 kašičica ekstrakta badema
6 bjelanaca
malo sirćeta
Krema
3 šolje pavlake za šlag
90 g šećera u prahu
30 g kako praha
340 g svežih malina
trećina šolje listića badema
Narendana čokolada
Tepsiju dimenzija 30×45 cm namstite i obložite papirom za pečenje, a zatim papir za pečenje namastite i pospite brašnom.
Rernu uključite da se grije na 160 stepeni. U posudi izmješajte brašno, ¾ šolje šećera, prašak za pecivo i so, a u posebnoj posudi umutite žumanca, ulje, vodu i oba ekstrakta.
Bjelanca mutite mikserom u posebnoj posudi prvo na laganoj pa jačoj brzini, a za vrijeme mućenja dodajte par kapi sirćeta i postepeno dodavajte preostali šećer – kašiku po kašiku.
Mutite dok bjelanca ne postanu sjajna i čvrsta. Smjesu od žumanaca umješajte u suhe sastojke i sve sjedinite, a zatim malo po malo dodavajte bjelanca i nježno mješajte dok smjesa ne postane jednolična.
Dobijeno tijesto sipajte u pripremljenu tepsiju i pecite 18-20 minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite da se hladi.
Pavlaku sipajte u ohlađenu posudu, a po vrhu pospite kakao i šećer pa sve mutite dok ne dobijete čvrsti šlag, ali pazite da ne pretjerate da ne dobijete grudvice. Maline grubo nasjeckajte, a nekoliko ostavite cijelih za dekoraciju.
Koru u tepsiji izrežite na pet jednakih traka – horizontalno. Malo više od polovine kreme premažite preko kore i izravnajte površinu, a odozgo poslažite nasjeckane maline i listiće badema te ih dlanovima lagano utisnite u kremu.
Prvu traku premazane kore lagano urolajte i uspravno postavite na centar tanjira za posluživanje. Drugu traku urolajte oko prve, počevši od kraja prve urolane trake i proces ponavljajte dok ne dođete do kraja.
Stranice torte premažite preostalom kremom, a po vrhu je ukrasite cijelim malinama i narendanom čokoladom. Ostavite da se haldi u frižideru najmanje sat vremena prije nego ju poslužite.
Nadamo se da ćete ovaj recept isprobati i da će vam se naravno svijdeti, u što i ne sumnjamo .
udarne-vijesti.info
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Često vams e dešava kada ddođete kući, sredite sve, imate osjećaj kako se neki nesnosni smrad širi kućom, a jednostavno ne znate šta je ...
-
Donosimo vam jako jednostavan recept za ljetno osvježaje nevjerovatnogokusa. Breskve i puding, idealna su kombinacija za nastupajuće ...
-
Po mnogima, ovo je najbolji recept za pitu od jabuka. Mi smo se u njene kvalitet uvjerili, sada je na vama red. Iskreno se nadamo da će ...
-
Svi želimo vitklu liniju, fino oblikovano tijelo, ali se toga uglavnom sjetimo kada pretjeramo s hranom, i kada nam se bliži ljetno i pl...
-
Australijski naučnici su otkrili nešto što bi moglo biti doživotni lijek za potencijalno smrtonosne alergije, kakve su one na kikir...
-
Slabo da koja djevojka postoji, a da ne želi da ima lijepe i savršene noge, za kojima će svi da gledaju i uživaju. Ukoliko niste zadovol...
-
Prevario sam je. Bio sam MRTAV pijan. Kada sam dosao kuci, videjla je na mojoj kosulji obris crvenog karmina. Rekao sam joj istinu. Plak...
-
Bili smo godinu i osam meseci zajedno, svakog dana sam je volio sve više i više, ona je znala da mi uzvrati ljubav u početku, sa njom sam...
-
Mladi Mujo oženio mladu Fatu, useliše oni u svoj novi stan i uživaju u medenom mjesecu. I tako svake noći čuje se iz stana vriska i...
0 komentari:
Objavi komentar