27.5.17
VRHUNSKA TORTA KOJA SE NE PEČE :) MORATE PROBATI ...
Sastojci
Podloga
150 g mljevenog keksa
50 g mljevenih pečenih lješnika
1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
80 ml mleka
Krema od sira
500 g svježeg neslanog sira*
250 ml slatke pavlake
1 puna kašika tečnog meda
8 g mljevenog želatina
Nougat krema
125 g čokolade Milka Noisette**
1 dl kisele pavlake(vrhnja)
+
po želji mljeveni pečeni lješnici za posipanje
Priprema
Podloga
Pečene lješnike možete samljeti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u
najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu. Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek
papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm. Sve sastojke prenjeti u dublju posudu
i promješati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa
mrvi dodati još mlijeka, a ako je gnjecava dodati još keksa. Rukom utisnuti masu po dnu
kalupa. Poravnati, prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.
Krema od sira
Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta. Sir, med i tečnu slatku
pavlaku, kratko izmješati mikserom da se svi sastojci sjedine. Nabubreli želatin otopiti
na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smjese od sira, zagrijati uz neprestano mješanje dok
se ne dobije tečna glatka masa. Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smjesu od
sira uz mješanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje. Odmah nanjeti
preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
Nougat krema
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mješanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati
ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mješanje. Sa svakom narednom dodatom
kašikom pavlake masa će postajati rijeđa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je
zagrijati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Odmah preliti preko kreme od sira.
Ako volite intenzivniji ukus lješnika, preko nougat kreme odmah posuti mljevene pečene lješnike.
Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.
Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
Napomene u vezi dekoracije
Za tortu sa slike, nanjeta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći
da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cijela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni
“talasi” odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i
servirana.
Napomene:
**Umesto Milke Noisette može se koristiti bilo koja mliječna čokolada, s tim da se nakon
mješanja sa pavlakom umješa i nekoliko kapi arome lješnika. Ako više volite hrskave podloge,
umesto mlijeka koristite 80 g otopljenog maslaca ili margarina i upotrebite keks koji ste
sami krupno usitnili oklagijom.
/udarne-vijesti.info / vecernji.hr /
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići ...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas dos...
-
Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga ...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...
0 komentari:
Objavi komentar