3.1.16

Ljekovito djelovanje kamilice

Ljekovito djelovanje kamilice



Kada pomislite na ljekovite biljke sigurno vam prvo na pamet padne kamilica.Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka.



Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.Kamilica je zbog svoje ljekovitosti poštovana  u drevnom  Egiptu iznad svih ostalih biljaka. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu.

Grčki liječnici prepisivali su je kod vrućice i ženskih bolesti.Kamilica je jedna od “Devet svetih biljka” u drevnom anglo – saksonskom manuskriptu “Lacnunga”

Ljekovito djelovanje kamilice

Primjena kamilice je široka, od brige za ljepotu pa do ozbiljnijih tegoba.

Kamilica djeluje...

-protiv grčeva

-antiupalno

-antialergijski

-antiseptički

-umirujuće

-kao probavni stimulans

-kao blagi analgetik

-protiv menstrualnih bolova

-opušta mišiće

-njeguje problematičnu kožu

-poboljšava funkciju jetre

-jača kosu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana.
Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.

Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje.Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje para kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol  koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca.

Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.
Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite.Kamilica voli laganu zemlju. Posadite ju u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u junu, ujutro nakon rose – inače će brzo pocrnjeti.

Sušite kamilicu u hladu.Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.


 Čaj od kamilice


U šoljicu  stavite 1 – 2 pune supene kašike cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti ( preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji).
Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Poznati travar Maurice Mességué savjetuje izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.

Inače se može piti svakodnevno, jer nema nuspojava.Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.


 Oblozi od kamilice

Preko jedne pune kašike kamilice prelijte 1/4 litre kipuće vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge.
Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Kupka od kamilice

100 grama kamilice prelijte litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode.
Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

 Ulje od kamilice

Posudu od 1L nаpunite  cvjetovima  kаmilice i prelijte s 1L kvalitetnog baznog ulja (naprimjer maslinovog).Ostavite da stoji dvije sedmice, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа - nemа ogrаničenjа u dužini terаpije.

Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume,  bolovа u zglobovimа i temperature.Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme. Ovim uljem mogu se tretirаti promjene nа koži poput upаlа i аlergijа. Pomaže i kod bubuljicа i akni.

Kamilicu s pravom nazivaju kraljicom ljekovitih biljaka. Iskoristite njezino ljekovito djelovanje i pružite sebi prirodnu njegu!



(alternativa-za-vas.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:

BOŽJA BLAGODAT NADOHVAT RUKE - OVO JE NAJLJEKOVITIJA BILJKA NA SVIJETU





Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta.Njezino latinsko  ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje.
Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.

U vremenu Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.
Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.


Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz  organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi  se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa  i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje.


-ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje

-pročišćava krv

-ublažava depresiju i stres

-snižava temperaturu i djeluje protiv bolova

-smanjuje razinu šećera u krvi

-pomaže kod krvarenja i upala

-regulira rad crijeva i želuca

-pomaže kod migrene i reume


Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.

Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično  sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.


Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama.

Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa je treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu.Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu.

Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura.Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.

Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 kašičice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti  neugodan za piti.


Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume.

Kaduljino ulje se može koristiti i u terapiji inhalacijom – za smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.Malu količinu ulja kadulja promiješajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta,  za opuštanje mišića i ukočenog vrata.

Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proširenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i čireva.Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem ružmarina, lavande, limuna i bergamota.

Napomena

Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje visokih doza čaja od kadulje.  Kaduljino ulje je snažnog djelovanja, zbog čega se mora oprezno koristiti jer može biti toksično.

Kadulja se ne preporučuje   trudnicama, osobama sklonima epileptičnim napadajima, osobama s visokim pritiskom, te dojiljama zbog mogućnosti manjeg lučenja mlijeka.


Svježi sir s kaduljom

Kadulja je odlična kao začin jer potiče rad probavnog sustava. Isprobajte ovaj recept s kaduljom:

Sastojci:

pola šoljice svježe kadulje

čehno bijelog luka

250 g svježeg sira

3 kašičice soka limuna

Ubacite kadulju i bijeli luk u blender i dobro sameljite. Pomiješajte kadulju i bijeli luk sa sirom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa.




(alternativa-za-vas.com)






5 biljaka za kućnu prirodnu apoteku

5 biljaka za kućnu prirodnu apoteku



Sadite li vrt ovog proljeća ili razmišljate o biljkama koje možete posaditi na svom balkonu ili terasi, svakako uzmite u obzir neven, kadulju, majčinu dušicu i metvicu.

Osobito ako ste roditelj i razmišljate koje biljke bi bilo dobro imati pri ruci u svojoj maloj kućnoj, prirodnoj apoteci.

Ove ljekovite biljke vrlo su otporne, pa ih lahko možete uzgojiti i na malim prostorima, a  svaki uloženi trud višestruko će vam uzvratiti.

U vrtu u kojem uzgajate povrće, neke od njih poslužit će vam ne samo kao ukras, već i kao odlična zaštita od raznih nametnika i bolesti.

Izbor biljaka je zaista velik, no ovih 5 predstavlja kvalitetnu bazu od koje ćete vi i vaši ukućani sigurno imati velike koristi.


1. Neven (lat. Calendula officinalis)


Gdje god ga posadili, njegovi  lijepi žuti cvjetovi bit će predivan ukras od juna pa sve do prvih mrazeva.

Propustite li koji put pogledati prognozu vremena, ovi žuti cvjetovi djeluju poput meteorologa: ako su cvjetovi zatvoreni i nakon 7 sati ujutro, toga će dana padati kiša!

Čaj koji ćete napraviti od sušenog nevena djeluje protuupalno i jača imunitet, regulira menstruaciju, smiruje želudac i crijeva.Budući da je iznimno jaka imunološka biljka, osobe s autoimunim bolestima ne smiju ga uzimati!

Poznata je i njegova vanjska upotreba, kod kožnih oboljenja.Ova biljka s fitoncidima iz svog korijena odbija gliste nematode, pa ga je odlično posaditi pokraj gredice s mrkvom ili između ruža.

Ljekovita krema od nevena

Ova predivna prirodna krema poslužit će vam kao prva pomoć kod svih problema s kožom; crvenila, upala, prištića, osipa, za ublažavanje oteklina i opekotina, nakon uboda insekata.

Možete je koristiti i kao losion za cijelo tijelo, osobito za suha i ispucala područja na koži kao što su stopala i laktovi ili pak kao prirodni balzam za usne.Omekšat će kožu, ublažiti osjećaj iritacije i boli te joj pružiti vrhunsku zaštitu od bakterija, virusa i gljivica.Može vam poslužiti i kao pomoć kod hemeroida, modrica i proširenih vena.

Sastojci:

100 g kokosovog ulja
30 g svježih cvjetova nevena
staklenka s poklopcem

Priprema:

U posudi otopite kokosovo ulje, na laganoj vatri.U staklenku stavite latice nevena i prelijte ih s otopljenim kokosovim uljem. Zatvorite staklenku poklopcem, ali ne do kraja.

Za izradu ostatka kreme, bit će vam potrebna posuda s vodom i tkanina (gaza, krpa).U posudu s vodom, na dno stavite tkaninu, a na nju staklenku s kokosovim uljem i nevenom.

Ulijte vodu u posudu koja se grije, u razini koja je nešto viša od razine ulja i latica u staklenci.Posudu držite na laganoj vatri između 4 i 6 sati, ovisno koliko snažan učinak kreme očekujete.

Voda ne smije zavrijeti – staklenka smije biti topla, ali ne vruća!Nakon isteka vremena, procijedite ulje s laticama kroz gazu ili drugu tkaninu, dobro pritisnite tkaninu, kako biste sačuvali svaku dragocjenu kap.

Prelijte procijeđenu tekućinu u staklenku u kojoj ćete je čuvati. Uskoro će poprimiti čvrsti oblik, pa je koristite kao kremu.

2. Lavanda (lat. Lavandula officinalis)


Lavanda odbija razne insekte, te sprečava pojavu lisnih ušiju i mrava.Cvjetne stapke se beru neposredno prije otvaranja, a suhe se mogu koristiti u razne svrhe.

Kao čaj najbolje je koristiti u mješavinama, a pomaže protiv migrene, nesanice, stresa, valunga i gljivica.


Jastučić od lavande

Male satenske vrećice napunite suhim cvjetićima i stavite u ormar.  Takav jastučić, koji štiti odjeću od moljaca, ujedno osvježava prostor i daje karakterističan miris.
Kako bi dobili mirisan jastuk za odmaranje i opuštanje, veću jastučnicu (u omiljenoj boji) napunite punjenjem za jastuke i suhim cvjetićima lavande.

Macerat lavande

Šaku lavandinih cvjetova namočite u 2,5 dl maslinovog ulja, u staklenci.Ostavite na suncu 40 dana, zatim procijedite.
Dobiveno ulje izvrsno je za njegu suhe kože, bolnih zglobova, te za masažu oduzetih udova nakon moždanog udara.


3. Kadulja (lat. Salvia officinalis)


Njenu izuzetnu ljekovitost izražava stara rimska izreka: „Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt!“.

Beru se mladi izdanci i listovi, koje sušite u hladu.Čaj od kadulje kuha se tako da nepokriven vrije 3 minute, na laganoj vatri, čime isparava otrovan sastojak tujon.
Čaj od sušene kadulje djeluje baktericidno, fungicidno i antiseptički, pa je odličan za dišne organe, grgljanje kod upaljenog grla i laringitisa.

Može pomoći kod upaljene sluznice – usta (afte), želuca i crijeva.Ovim čajem mogu si pomoći i žene u menopauzi, jer regulira jako znojenje, te ima blago smirujući učinak.

Jači uvarak (čajna kupka) pomaže kod kožnih bolesti, ekcema i svraba, te raznih gljivica.Želite li kvalitetniju, jaču i sjajnu kosu koja je otpornija na lomove, ispirite je kaduljom.

Kadulja, majčina dušica i menta odbijaju leptira kupusara i puževe golaće, pa ih svakako posadite uz vaše kupusnjače, te sve zeleno lisnato povrće.

4. Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum)


Riječ je o manjem grmu tamnoružičastih cvjetova intenzivnog mirisa.Ima jaka antibakterijska svojstva, pa čaj od majčine dušice odlično djeluje protiv upala dišnih organa i svih vrsta kašlja, ali i protiv upale želuca, neredovitih menstruacija, te kod smetnji u mjehuru  i bubrezima.
Korisna je paša za pčele jer i njih čuva od bakterijskih bolesti.

Kupka od majčine dušice

Za jačanje slabašne djece, oboljelih od dišnih bolesti, reumatičnih bolesnika napravite ljekovitu kupku.U toplu vodu za kupanje ulijte čaj od majčine dušice. Kupka bi trebala trajati oko 20 minuta.



5. Menta (lat. Mentha piperita)


Menta ili paprena metvica odlikuje se snažnim mirisom mentola, koji hladi i djeluje kao prirodni anestetik.Listove mente treba brati prije cvjetanja.

Čaj mente potiče metabolizam, olakšava disanje, djeluje protiv slabe probave i grčeva u želucu, za smirenje bolova u žučnom mjehuru i druge tegobe.

Iako je vrlo popularan i osvježavajući, treba napomenuti da prekomjerno ispijanje čaja od mente može naštetiti srcu pa s njime nemojte pretjerivati.

Macerat mente

Listove mente uberite po suncu i prosušite 2-3 dana.Prelijte ih maslinovim uljem, te poklopljene ostavite stajati na toplom 40 dana.Procijeđeno ulje stavite u tamne staklene boce.Ovo ulje odlično je za masiranje protiv reume, gihta, migrene i glavobolje.


 Uzgoj i berba

Prilikom odabira lokacije, uzmite u obzir da ove biljke vole sunčana mjesta, zaštićena od hladnoće i vjetra, kako bi mogle postići visoku koncentraciju eteričnih ulja i ljekovitih tvari.Ljekovito bilje berite za lijepa i sunčana vremena, te sušite u hladu, na prozračnom mjestu.
Sušenjem određenih dijelova biljaka, imat ćete zalihu za cijelu zimu i napraviti bazu za svoju malu kućnu ljekarnu.



(alternativa-za-vas.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:




Rolat sa spanaćem

Rolat sa spanaćem


Potrebno je:

5 jaja

5 kašika brašna

6 kašika kiseke pavlake

5 kašika obarenog spanaća

1 prašak za pecivo

200 g kačkavalja

200 g šunke

50 g majoneza

so

Priprema:

Od 5 jaja, 5 kašika brašna, 3 kašike pavlake, spanaća i praška za pecivo napraviti tijesto, dodati pola kasičice soli, pa peći koru u podmazanom plehu.

Kada je kora pečena,preručiti je na dasku, zaviti u vlažnu salvetu i zamotati rolat.

Umiješati preostalu pavlaku i majonezu i tom smjesom filovati koru. Poredati šunku i rendani kačkavalj, zaviti rolat i sjeći na šnite.


Prijatno!



(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu: 

Krompir sa mladim sirom

Krompir sa mladim sirom


Potrebno je:

4 krompira

50 g mladog sira

1 kašika putera

1 šolja mlijeka

po želji začina

Priprema:

Prvo oljuštiti krompir. Pa ga staviti u kipuću vodu koju ste posolili, i kuhati ga 15 minuta.

Kada je krompir skuhan (probodite ga viljuškom, da vidite jel mekan i kuhan), iscjedite ga iz vode.

Zatim u njega dodajte sir, puter, začine i mlijeko.

I sve te sastojke sjedinite mikserom. Treba da dobijete krompir pire.

Ovo jelo služiti uz pileće bijelo meso, kelj.
Ili po vašoj želji, izaberite prilog.


Prijatno!



(recepti.com)




Lajkajete našu facebook stranicu:

SUPER UKUSNI KROKETI OD PIRE KROMPIRA



Potrebno je:

1 kg krompira

2 jajeta

200 g prezli

po ukusu so

po ukusu biber

Priprema:

Očistiti krompir pa ga skuhati u posoljenoj vodi.

Ispasirati ga pasirkom za krompir. Kada se malo ohladi dodati jaja, tri kašike prezle, so, biber i suhi začin po ukusu.

Izmješati da se dobije smjesa od koje mogu da se formiraju kroketi. Ako je potrebno dodati još malo prezle.

Formirati rukama krokete i uvaljati ih u ostatak prezli.

Staviti ulje u tiganj da se zagrije pa pržiti krokete.

Poredati ih na salvetu da bi upile višak masnoće.


Prijatno!



(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:

Pohovani karfiol

Pohovani karfiol


Potrebno je:

1 karfiol srednje veličine

3 jajeta

200 g prezle

200 g brašna

300 ml ulja za prženje

suhi biljni začin

biber

Priprema:

Karfiol iskidati na cvjetiće pa ga staviti u šerpu. Naliti vode, malo posoliti pa staviti da se kuha.

Kuhati oko 15 minuta dok karfiol ne omekša.

Kada je omekšao izvaditi ga iz vode, začiniti (so, biber, suhi začin) pa ostaviti da se skroz ohladi.

Za to vrijeme umutiti jaja. Umakati svaki cvjetić u brašno, jaje pa na kraju u prezle.

Ostaviti tako u frižider oko 15 minuta. U tiganj sipati ulje i kad se zagreje pržiti karfiol sa svih strana dok ne dobije lijepu boju.



Prijatno!



(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:

DOMAĆA PITA OD GLJIVA KOJE VAM NEĆE BITI DOSTA



Potrebno je:

700 g pečuraka

500 g kora za pitu

2 struka praziluka

po ukusu suhi biljni začin

1 šoljica kisele vode

1 šoljica ulja

1 dl ulja

1 dl vode

Priprema:

Izdinstati pečurke sa prazilukom i začiniti.

Petinu kora prskati mješavinom ulja i kisele vode. Staviti dio fila i uvijati u rolatić.

Tako uraditi i sa ostatkom. Podmazati dobro pleh i poredati rolate.

Peći dok lijepo ne porumene. Na kraju pečenja preliti ih mješavinom 1 dl vode i ulja i ostaviti u vrućoj rerni da upije.


Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu: 

Viršle u tijestu

Viršle u tijestu


Potrebno je:

500 g brašna

1 jaje

1 dl ulja

1 kašičica soli

1 dl jogurta

1 kesica suhog kvasca

po potrebi vode za mješenje tijesta

10 viršli

Za premaz:

1 jaje

Priprema

U dubljoj posudi promiješati brašno sa suhim kvascem.
Dodati ulje, jaje i so. Dodavati jogurt i zamijesiti glatko tijesto, postepeno dodavajući mlaku vodu da se dobije srednje tvrdo tijesto.

Umjeseno tijesto ostaviti na toplom da se udvostruči (otprilike pola sata).

Za to vrijeme viršle skuhati i ohladiti.

Nadošlo tijesto premijesiti na radnu površinu, premjesiti ga i podijeliti na 10 jednakih jufki.

Svaku jufku malo rastanjiti, staviti viršlu i urolati, pa popreko zasjeći na nekoliko mijesta.

Jedan krug gurati lijevo, a jedan desno, u cik-cak. I tako do kraja tijesta/ viršle. Isti postupak uraditi i sa ostatkom jufki.

Tijesto premazati sa umućenim jajetom, i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni celzijusa.


Prijatno!



(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:

Zapečeni makaroni

Zapečeni makaroni


Potrebno je:

350 g makarona

200 g šunkarice

300 g kačkavalja

200 ml neutralne pavlake

Priprema:

Staviti makarone da se kuhaju, dovoljno je samo pet minuta.

Šunkaricu isjeckati, a 200 g kačkavalja narendati.

Skuhane makarone procijediti pa ih izmiješati sa šunkaricom i kačkavaljem.

Sve zajedno sjediniti sa neutralnom pavlakom.

Sipati u vatrostalnu činiju pa staviti u zagrijanu rernu da peče oko 10 minuta.

Nakon toga izvaditi iz rerne, pa zatim na vrh  staviti 100 g rendanog kačkavalja pa vratiti u rernu da se peče još 5 minuta, dok se kackavalj lijepo otopi.

Služiti toplo.


Prijatno!


(recepti.com)


Lajkajte našu facebook stranicu:

Jednostavni brusketi

Jednostavni brusketi


Potrebno je:

1/2 rezanog hleba

1 šoljica maslinovog ulja

100 g kečapa

par šampinjona

malo origana

3 lista kačkavalja

malo bijelog luka u prahu

Priprema:

Kriške hleba isjeći na polovine ili trećine, u zavisnosti od veličina kriški, poredati na pek papir u pleh, pa premazati maslinovim uljem.

Zatim premazati i kečapom.

Na 1/4 parčića staviti sitno sjeckane šampinjone, drugu 1/4 posuti bijelim lukom u prahu, na treću 1/4 staviti listiće kačkavalja, i na poslednju 1/4 origano.

Peći na 200 C oko 10 minuta.


Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:
https://www.facebook.com/Ljekovito-bilje-i-Recepti-642042525938687/?ref=aymt_homepage_panel

Ukusni Oranž krompirići

Ukusni Oranž krompirići


Potrebno je:

1 kg krompira

2 kašike začinskog bilja

po ukusu soli

po ukusu bibera

4 kašike maslinovog ulja

1 kora narendane narandže

1 kašika sjeckanog peršuna

2 kašike prohinog brašna

Priprema:

Krompir oljuštiti, oprati i isjeći na krupnije kocke.

Vatrostalnu činiju nauljiti dodati isjeckan krompir, posoliti, pobiberiti, staviti začinsko bilje, peršun, prohino brašno i narendanu koru limuna.

Izmiješati dobro da se sjedine svi sastojci. Dodati 1 dl vode.

Alu folijom prekriti vatrostalnu činiju i peći na 180 C  30 minuta.

Zatim skinuti foliju, pojačati temperaturu na 210 C i dopeći još 15-20 minuta dok krompirići ne uhvate lijepu rumenu boju.

Uživajte u prazničnom ukusu.



Prijatno!


(recepti.com)


Lajkajte našu facebook stranicu:https://www.facebook.com/Ljekovito-bilje-i-Recepti-642042525938687/?ref=aymt_homepage_panel

JEDNOSTAVNE I JAKO UKUSNE PLJESKAVICE OD KROMPIRA, KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI


Veoma jednostavne pljeskavice od krompira, koje će vas uistinu oduševiti, u svako pogledu, uzivat cete u njima...

Potrebno je:

4 veća krompira

3-4 kašike brašna

3 kašike sjemenki (suncokret, bundeva, lan)

1 kašičica peršuna

1 kašika suhog biljnog začina

po ukusu kari začina

ulje za prženje

Priprema:


U slanoj vodi skuhati oljušten i sitno isečen krompir.

Iscjediti vodu ali ne skroz, napraviti pire.

Dodati začine, sjemenke i brašno i sve dobro promiješati.

Mokrim rukama praviti pljeskavice i pržiti u dubokom vrelom ulju, dok ne porumene sa obje strane.

Stavljati ih na ubrus da upiju višak ulja.


Prijatno!



(recepti.com)




Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design