6.1.16

ODLIČAN SPECIJALITET - JANJETINA S KROMPIROM


Sastojci:

Jagnjetina     2 kg

Mlijeko            1,5 l

Krompir          2 kg

Šargarepa        1/2kg

Lovorov list

Začin C

Peršun



 Priprema :

Dva kilograma otkoštane jagnjetine kuhati u litar i po mlijeka sat i po vremena na laganoj vatri da ne bi pokipjelo mlijeko,

U mlijeko dodati lovorov list,šargarepu,začin c,peršun.

Poredati po dnu pekača krompir sječen na pola ,pa preko njega jagnjetinu i šargarepu zajedno sa mlijekom(u kom se kuhala) ,

Prekriti alu folijom i peći na 200 stepeni 40 minuta,onda skloniti alu foliju i zapeci jos 20 ak minuta .

Jagnjetina se raspada,krompir je vrhunski,šargarepa takođe.

Prijatno!



(gastrorecepti.com)

SAVRŠENE SPIRALE OD TJESTENINE SA TIKVICAMA

 


Sastojci:

1 kesa tjestenine spirale

4 komada jaja

400 gr tikvice rendane

500 ml kefira ili jogurt

50 ml maslinovog ulja

1 kašičica kurkume

1-2 kašičice morske soli

1 kašika neslanog sušenog začina od povrća

4+1 kašika susama

1 kašika vlašac krupno sjeckan

1 kašičica bijelog luka u granulama

400 gr čeri paradajza

Priprema:

U vatrostalnu činiju u kojoj će se i peći tjestenina izlomite jaja, dodajte začine i umutite viljuškom.

Dodajte maslinovo ulje i kefir i sve promješajte.

Izručite u ovu smesu sirovu tjesteninu spiralice i promješajte da se sve pokvase.

Očistite i izrendajte tikvicu i dodajte u pripremljenu tjesteninu.

Ako je potrebno dodajte još kefira i promješajte, jer treba da ih kefir prekrije.

Pospite susamom i stavite u rernu na 200C stepeni da se peče.

Kada uvri tečnost i testenina porumeni gotova je.Izvadite je iz rerne i pospite vlašcem.

Servirajte toplo uz čeri paradajz i dodatno pospite susamom i vlašcem.

Prijatno!



(gastrorecepti.com)

PILETINA SA TARHANOM I ŠAMPINJONIMA

 


Sastojci:

2 pileća batka

2 pileća karabatka

2 šargarepe

1 crni luk

250 gr šampinjona

5-6 dcl pileće supe

2 kašike ulja

1/2 kašičice kurkume

2 kašike sjeckanog peršuna

so, mljeveni biber

Priprema:

Batake i karabatke skuhati, meso odvojiti od kostiju a vodu u kojoj se kuhali batci ostaviti na stranu.

Crni luk sitno isjeckati, šargarepu izrendati a šampinjone izrezati na listiće.

Na 2 kašike ulja pržiti crni luk dodati šampinjone i pržiti dok ispari voda koju puste šampinjoni.

Dodati rendanu šargarepu isitnjenu kuhanu piletinu, tarhanu, so mljeveni biber i kurkumu.

Izmješati i dodavati po malo supe od kuhanih bataka i karabataka, kuhati poklopljeno uz povremeno dodavanje supe.

Kad se skuha tarhana dodati 2 kašike sjeckanog peršuna.

Ne treba pretjerati sa dodavanjem supe da ne bude retko a ni gusto.

Prijatno!



(gastrorecepti.com)

TJESTENINA - FLEKICE S KUPUSOM

 


Sastojci:


1 glavica kupusa

250 g flekica(tjestenina kvadratnog oblika 2x2 cm),
ili druge kratke tjestenine

kašikica soli,

biber

1 dl ulje


Način pripreme:


Na ulju dinstati kupus isjeckan na rezance .

Kupusu dok se dinsta nije potrebno dodavati vodu.

Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Kad kupus omekša dodati i flekice, koje su prethodno skuhane i ocjeđene od vode.

Sve zajedno lijepo promješati i servirati.

Prijatno!




(gastrorecepti.com)

SUPER UKUSNI I BRZI MAKARONI S TUNJEVINOM



Sastojci:


250g makarona


250g kačkavalja


konzerva tunjevine


200ml kečapa


malo origana

Priprema:


Stavimo slanu vodu da provri.



Za to vrijeme izrendamo kačkavalj.


Kada voda provri dodamo makarone i kuhamo 8 minuta.


Kada su gotovi ocjedimo ih od vode.


Dodamo u makarone tunjevinu, kečap, kačkavalj i začine.


Dobro promješamo i vratimo na vatru još 5 minuta.


Posle 5 minuta ih skinemo sa vatre.


Prijatno!





(gastrorecepti.com)

PIZZA SPHAGETTI


Sastojci:

400 grama špageta

1 glavica crnog luka

300 grama mljevenog mesa

2 komada paradajza

100 grama rendanog kačkavalja

po želji soli, bibera, vegete, origana

1 kašika brašna

50 ml. mlake vode

Priprema:

Crni luk sitno isjeckati, a paradajz oljuštiti i isjeći na kockice. Na malo ulja propržiti sitno sjeckan crni luk, zatim dodati mljeveno meso i dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.

Začiniti sa solju, vegetom, biberom i origanom po želji. Preko mesa sipati isjeckan i oljušten svježi paradajz i dinstati 5- 6 minuta( da se paradajz ne raskuha sasvim).

Špagete obariti prema upustvu sa pakovanja. Zatim ih procjediti, preliti ih hladnom vodom, ponovo procjediti i sipati ih u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu( u kojoj će se peći u rerni).

Preko obarenih špageta sipati smjesu od mljevenog mesa i paradajza, a preko toga mješavinu od 50 ml mlake vode i kašike brašna. Sve prekriti rendanim kačkavaljem, posuti sa još malo origana i staviti u dobro zagrijanu rernu.

Peći na 230 stepeni oko 15 minuta. Ijseći na kocke ili parčiće( kao picu) i služiti.

Prijatno!


(gastrorecepti.com)

SUPER SLANI PRSTENASTI ROLATIĆ

 

Sastojci:

500 gr mljeveno meso

1 glavica crnog luka

3 čehna bijelog luka

1 jaje

3 kašike prezle

po ukusu soli i bibera

1 kašika začinskog bilja

1 kašika peršun zeleni sjeckani

4 veće šargarepe

1 kašika senfa

1 kašika pavlake

200 gr makarona

Priprema:

Obariti cijele šargarepe. Makarone skuhati po uputstvu sa pakovanja, procjediti i isprati hladnom vodom.Šargarepu isjeći na duže tanke trake i po 1 štapić šargarepe stavljati u unutrašnjost makarona.

U odgovarajućoj posudi staviti mljeveno meso, dodati sitno sječen crni i bijeli luk, jaje, prezle, posoliti po ukusu i dodati začinsko bilje. Rukom izraditi da se dobije kompaktna smjesa.

Masu podeliti na dva dijela. Prianjajuću foliju ijseći na dužu traku i staviti mljeveno meso. Prekriti folijom i oklagijom razviti preko folije jedan pravougaonik, ne previše tanak.

Premazati senfom i pavlakom i poredati makarone u kojima smo stavili šargarepu.Uz pomoć folije saviti rolat i ostaviti na pola sata u frižideru. Postupak pon​oviti i sa drugim djelom mljevenog mesa.

Na zagrijanom ulju pržiti rolate sa svih strana dok ne porumene. Izvaditi ih na kuhinjskom ubrusu da upiju višak masnoće.Sjeći na kolutove i uživati u divnom ukusu.

Prijatno!


(gastrorecepti.com)

PRŽENICE S PARIZEROM

 


Sastojci: 

1 stari hljeb

4 jajeta

1 dl mlijeka

1 prstohvat soli

100 g kečapa

200 g pilećeg parizera

100 g sira

Priprema:

Hljeb isjeći na tanke šnite.

Razmutiti jaja i dodati mlijeko i malo soli. Svaku krišku hljeba umočiti u razmućena jaja sa jedne strane i redati u pleh jednu do druge.

Na svako parče hljeba staviti malo kečapa, malo sira i salamu isječenu na kockice.

Staviti da se peče u predhodno zagrijanoj pećnici na 220 C dok ne uhvati lijepu hrskavu koricu.

Prijatno!


(recepti.com)




 



Brze i ukusne prženice

Brze i ukusne prženice


Potrebno je:

7-8 kriški bajatog hleba

3 jajeta

3 kašike kisele pavlake

po ukusu soli

malo ulja

Priprema:

Na odgovarajući pleh stavite pek papir i premažite ga uljem.

Jaja umutite pjenasto, dodajte kiselu pavlaku, posolite, pa svaku krišku hljeba dobro umočite sa obje strane u dobijenu smjesu.

Stavljajte na pleh i pecite u predhodno zagrijanoj rerni na najjačoj temperaturi.

Odmah zatim smanjite na 200 stepeni i pecite 3-4 minuta, tj. dok kriške ne porumene.

Ove ukusne prženice poslužite tople uz sir, jogurt, kiselo mlijeko itd...

Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:




DOMAĆI POMFRIT :D

 


Potrebno je:

350 g krompira

4 dl ulja

malo soli

malo aleve crvene paprike

malo bibera

Priprema:

Krompir oljuštiti i i oprati. Isjeći krompir na ploške, a posle po dužini na kriške.

U posudu staviti isječen krompir i posoliti, pobiberiti i posuti crvernom paprikom, te dobro izmješati i ostaviti da odstoji par minuta...do 5 minuta.

U tiganj ili dublju posudu staviti ulje, dobro zagrijati i u vrelo ulje polagano dodavati krompir, da bi se izbeglo prskanje.

Kad kromir porumeni…otprilike posle 15 minuta..izvaditiga na salvetu da se ocedi ulje.

Prijatno!




(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:



KROKETI OD PAPRIKICA

 


Sastojci:

2 kg sjeckane paprike

3 jajeta

4 kašike brašna

200 g prezli

po ukusu so

po ukusu biber

200 ml ulje za prženje

Priprema:

Očistiti i isjeckati papriku, što sitnije.Umutiti jaja, začiniti po ukusu.

Dodati brašno i sjeckanu papriku. Ujmesiti sve lijepo rukom. Sipati ulje u tiganj da se zagrije.

Za to vrijeme, pokvasiti dlanove pa uzimati po malo smjesu i dlanovima oblikovati krokete.

Uvaljati ih u prezle. Spuštati u vrelo ulje da se prže, sa obje strane po 2-3 minuta.

Gotove krokete stavljati na salvetu kako bi se ocjedio višak masnoće.

Prijatno!




(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:




ZAPEČENI PILETINA PALAČINCI

 


Za palačinke:

2 jajeta

malo soli

1/2 kašičice šećera

300 ml mlijeka

200 ml kisele vode

220 g brašna

3 kašike ulja

Za fil:

300 g pilećeg bijelog mesa

malo soli

1 čaša (180 g) kisele pavlake

ajvar

I još:

1 jaje

200 ml jogurta

Priprema:

Umutiti tijesto za palačinke (možete i po svom receptu), ostaviti da odstoji oko pola sata, pa ispeći palačinke.Potrebno je 10-ak palačinki.

Piletinu skuhati u posoljenoj vodi, ohladiti, sitno isjeckati i pomješati sa kiselom pavlakom.

Palačinke filovati samo pavlakom i piletinom ili premazati ajvarom pa staviti fil.

Poredati u pleh ili u vatrostalnu činiju.

Uhlupati jaje, dodati jogurt, izmješati i preliti palačinke.

Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 C.

Poslužiti toplo.

Prijatno!


(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:



ZELENI PILAV OD BULGURA

 


Potrebno je:

1 šolja od 2,5 dl bulgura za pilav

1 manji brokoli

1 manji karfiol

1 crni luk

2 čehna bijelog luka

po ukusu soli i bibera

4 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U posoljenoj vodi prvo skuhati karfiol pošto je malo čvršće strukture od brokolija, a potom i brokoli.

Zatim ohladiti i sačuvati vodu u kojoj su se kuhali.

Na maslinovom ulju pržiti crni luk koji smo sitno nasjeckali, da potpuno omekša, dodati i bijeli luk isječen na listiće.

Ubaciti bulgur, pa ga kratko propržiti, da se svako zrno obloži uljem.

Naliti vodu u kojoj se kuhalo povrće, smanjiti vatru i kuhati desetak minuta.

Posoliti i pobiberiti,zatim par minuta pred kraj dodati brokoli i karfiol, i promješati.

Isključiti šporet i poklopiti šerpu. Ostaviti desetak minuta da odmori.

Viljuškom lagano promješati bulgur da bude rastresit.

Pilav poslužiti topao, kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso.

Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:




Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design