23.8.17

KAKO NAPRAVITI ZIMNICU OD PEČENIH PAPRIKA KOJE SU VEOMA BOGATE VITAMINOM C



Imate nedomumice oko peenja paprika za zimnicu, nemojte oklijevati. u nastavku teksta vam donosimo detaljan recept koji će vam pomoći napraviti najbolju zimnicu od paprika. Stoga pročitajte naš recept i bacite se na posao :))


Prvo je potrebno dobro oprati papriku i ukloniti trule dijelove. Rernu treba zagrijati na najjače. Dovoljno je 250 na nekim rernama. Nije dobro peći na slabijoj temperaturi jer će se tad paprike više kuhati nego peći i izgubiće dosta soka (a sa sokom i vitamine), a poenta je da se ljuska što brži ispeče i odigne kako bi se mogla ljuštiti. Poredjate što više paprika u pleh, slobodno ih možete nagurati jer se one malo izduvaju i smanji im se zapremina, i stavite u rernu.

Obratite pažnju da se ne prepeku, jer ćemo onda izgubiti sav vitamin C kojima su paprike itekekako bogate. Sve paprike prevrnete na drugu stranu, neke će već i s te strane biti polupečene, možda i pocrnele, ali je potrebno i tu stranu dopeći do otprilike istog izgleda kao i prvu, samo što će to ipak kraće trajati, opet pratite izgled i već kod druge ture ćete znati kako i šta.


Još jedna vrlo važna napomena – bilo bi dobro da imate dva pleha koja ćete naizmenično koristiti, radi uštede vremena i energije.

Kad se obe strane ispeku, sledi potparivanje. Uzmete veće lonce u koje stavite najlonsku kesu i u nju redate redom paprike, potom zavežete kesu i poklopite lonac i ostavite da stoji nekoliko sati, a može i ceo jedan dan. Što se bolje potpari, bolje su ljušti! Što se skladištenja tiče, postoje dve varijante.


Paprika koja se dobro ispekla i potparila vrlo lako se čisti. Treba vam jedna vanglica s vodom, kesa za otpatke i posuda za oljuštenu papriku. Peteljka skoro sama ispada kad je povučete, ali obazrivo s tim da ne pokidate i pola „mesa“. Ljusku takođe pažljivo svlačimo da ne povuče meso. Ako na nekom mestu ne može da se odvoji od mesa, bolje je ostaviti nego izgubiti dragoceni sastojak, ali crne delove ipak treba ukloniti.

receptizabrzaijednstavnajelaaa.blogspot.com

GOTOVA ZA 20 MINUTA I NEMA PEČENJA - FERRERO ROCHER TORTA



Brza i pez pečenja FERRERO ROCHER torta, koja je pogodna za apsolutno svaku prigodu, jer djeluje jako bogato i dekorativno. MOžete je slobodno uvijek poslužiti i najzahtjevnijim gostima, jer vas neće razočarati.


Sastojci:

PRVI SLOJ

300 gr nougat napolitanki
150 gr lješnjaka
200 gr Nutelle

DRUGI SLOJ

500 gr mascarpone sira
400 gr Nutelle
100 gr nougat napolitanki
200 gr lješnjaka


TREĆI SLOJ

300 gr Nutelle
10 Ferrero Rocher čokoladica

Način pripreme:

Lješnjake popržite u suhoj tavi dok ne zamirišu. Ogulite ih i sameljite. U multipraktiku sameljite napolitanke i pomiješajte sa lješnjakom i Nutellom. Utisnite u kalup za tortu i ostavite da se ohladi.


Ostatak samljevenih napolitanki pomiješajte sa lješnjakom, mascarpone sirom i Nutellom.
Dobro promiješajte pa premažite prvi sloj. Preostalu Nutellu otopite kratko u mikrovalnoj pećnici pa premažite njom tortu. Prepolovite Ferrero čokoladice i poredajte po torti, i vaše remek djelo je gotovo. Uživajte :)))

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

RECEPT ZA JEDNU I JEDINU NUTMU ILI PATIŠPANJU :D



Donosimo vam recept za jedan stari kolač, ali nama uvijek tako drag klačić, NUTMU, ili kako ga još zovemo PATIŠPANJA. Kao što neki znaju, ovaj kolač je zaista nešto posebno, jako je osvježavajuć i sočan. Naravno, da bi zasovoljio sve naše ukuse moramo znati i kako ga napraviti, stoga vam u nastavku donosimo brz i jako jednostavan recept za nutmu.


Sastojci:

10 jaja
10 kašika šećera
10 tkašika brašna
1/2 praška za pecivo


Agda
700g šećera
800ml vode
2 kesice vanilinog šećera

Da bi vaša nutma uspjela, morate posebno umutiti žumanca sa šećerom, a posebno bjelanca umutite, tako da napravite šlag, odnosno čvrst snijeg od njih.


Lagano izmiješajte snijeg i žumanca. Dodajte brašno i prašak za pecivo. U tepsiju namazanu maslacem istresti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.


Peći oko 30 minuta, te paziti kako ne bi zagorila.

Napraviti agdu od 700g šećera, 800ml vode i dvije kesice vanilinog šećera pa zaliti.  Agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolač.

bosanskikuhar.ba

22.8.17

MOJA NAJBOLJA PRIJATELJICA SE UDAVALA, MUŽ I JA ODNIJELI SMO KOVERTU I UNUTRA STAVILI...



Prošli vikend se udalvala moj naj bolja prijateljica i moj mž i ja odnijeli smo i kovertu i unutra 20 eura. Svjesna sam bila da je to malo novca iz više razloga, bogata svadba, a i bila sam kuma, ali stvarno nismo mogli više. Ne radim i nemam primanja, a muž ima samo 250 eura platu, jedva preživljavamo. Najgori trenutak je bio kada je nakon što je sakupila koverte sa novcem odlučila na mikrofon sve da otvori i pročita koliko je svako od prisutnih novca dao.


Tako je čitala cifre od 100, 200 pa i 500 eura. Mene kao kumu je ostavila za kraj. Dovoljno sam se loše osjećala sama sa svojom savjesti, ali… Kada je otvorila moju kovartu, ja i muž smo već od stida i sramote počeli da se crvenimo, a moja prijateljica je na mikrofon rekla PRED PREKO 500 ZVANICA da je od svoje najbolje prijateljice, svoje kume dobila 500 eura.


Bili smo šokirani, pogledali smo se i ništa nam nije bilo jasno. Počele su ovacije KUMO, KUMO… I JEDNOSTAVNO NISAM ZNALA KAKO DA SE PONAŠAM U TOM TRENUTKU. Nakon nekih par minuta moja kuma mi je prišla i našu koveru zapakovanu vratila i rekla da zna da nisam u najboljoj situaciji i da želi da mi vrati moj novac jer moje iskreno prijateljstvo joj je vrednije od svog novca ovog svijeta, a da je na mikrofon pročitala da sam joj dala 500 samo zbog zlih i pokvarenih ljudi koji su čekali da bude manje.


Zaplakala sam od sreće… ali kada sam došla kući shvatila sam da je ona kovertu ipak otvorila jer je pored mojih 20 eura bilo još 500 eura.

PONOSNA SAM ŠTO JE MOJA NAJBOLJA PRIJATELJICA...

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com / ispovesti.rs

PRIJEDLOG ZA BRZU I VVEOMA UKUSNU VEČERICU KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI



Predlažemo vam super brzu večericu koja će vas oduševiti svojim ukusom. Osim što će se vama  svidjeti, oduševit će i sve one koji ju budu probali. Ova pitica če vas osvojiti na samome početku. Stoga zasučite vaše rukave i prionite na posao, napravite super ukusnu večericu za vaše najmilije. :))


Sastojci
50 dag šampinjona
40 dag mesa
3 kriške hljeba
1 glavica luka
20 dag sira gaude
peršin, vegeta, papar
3 jaja
jaja i vrhnje za premaz
kore za savijaču


Priprema

Prodinstati šampinjone na luku, meso na rezance ili kockice, neka voda ukuha, onda ohladite, naribajte sira po želji, stavite 3 jaja, namočene 2-3 kriškice hljeba, peršina i začina po želji. Sve izmiješati. Jednu koru premazati uljem, staviti drugi list pa nadjev. Zarolati i premazati jajetom i vrhnjem.


receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

UKUSNA I VEOMA GLAMUROZNA - ŠARENA MAĐARICA



Ukusno neodoljiva i veoma glamurozna - Šarena mađarica, koju možete pripremiti za svaku prigodu, pogotovo kada je neka svečanost u pitanju. sam njen izgled, a i okus plijeni pažnjom u što ćete se uvjeriti, a za to vam je dovoljan samo jedan zalogaj.


Sastojci:

Kore:

900 g brašna (pola meko, pola oštro)
10 g praška za pecivo
3 kom bjelanca + pola kašikice soli
300 g šećera u prahu
300 g maslaca
300 g punomasnog kiselog vrhnja
2 kašikice arome vanilije
30 g kakaa


Krema:

2,4 l mlijeka
400 g šećera
200 g škrobnog brašna
200 g oštrog brašna
2 kašikice arome vanilije
400 g maslaca
150 g bijele čokolade
150 g tamne čokolade + 1 kašikica gorkog kakaa

Glazura:

200 g tamne čokolade
1 kašikica arome vanilije
7 kašikica ulja ili 1 čašica slatkog vrhnja (200 g)

Po kolači prošarajte otopljenom bijelom čokoladom. naravno šare radite proizvoljno, onako kako se vama sviđa.


PRIPREMA:

Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancima i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje i aromu vanilije, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Podijeliti na dva dijela i u drugi umijesiti gorki kakao. Tijesto će biti meko i  sjajno. Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u frižideru.

Prvo valjajte svijetle kore jer će vam one pokazati koliko se tamne moraju peći kasnije. Svaki dio tijesta podijeliti na 4 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tanko. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po krajevima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 6-7 minuta.


Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Bijele na bijele, tamne na tamne, opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.

Zakuhati čvrstu kremu (obavezno odvojiti barem 700 ml hladnog mlijeka da u njemu dobro razmutite praškaste sastojke), u vruću kremu umiješati maslac. Podijeliti na dva dijela - u jednom otopiti bijelu čokoladu a u drugom tamnu sa žlicom kakaa.


Svaki dio kremice podijeliti na 4 jednaka dijela  Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... kreće se sa crnom korom i kremom, dalje bijela kora i krema. Ostaviti preko noći u frižideru, sutradan glazirati.


coolinarika.com

OVO SAM PROBALA I JAKO MI SE SVIDJELO KAO HLADNO PREDJELO - PUNJENE PAPRIKE




Preporučujemo vam odlično hladno predjelo koje je će vam se zaista dopasti, i uvijek ga možete napraviti kako za vašu porodicu, tako i za goste. Kao što vidite radi se o punjenim paprikama, koje osim što su jako ukusne, veoma lijepo i dekoratvno izgledaju na tanjiru. Nadamo se da ćemo vam dati inspiraciju da ih napravite već danas. :))


SASTOJCI

Paprika i smjesa za punjenje
4 kom. roga paprike
100 gr. feta sira
2 kom. trokut sira
150 gr. suhog mesa, par dimljenih kobasica
2 čehna bijelog luka


Za serviranje
po želji rajčica i maslina

PRIPREMA

papriku očistimo od sjemenki te punimo smjesom, sir izrendamo, suho meso ili već što želimo, isječemo na sitne kockice. izgnječimo na trokut sireve, b. luk,  sol i papar po potrebi

Za serviranje:

rajčice isječemo na tanke krugove, papriku izrežemo na prst debele kolutove i okolo poslažemo masline.


Posluživanje

Ovo jelo je bolje napraviti jedan dan ranije i staviti na hladno u hladnjak.Sutradan je mnogo lakše rezati.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

UŠTEDITE NA VREMENU I NOVCU - NAPRAVITE SUPER UKUSAN RUČAK SA SAMO 3 SASTOJKA



Donosimo vam nevjerovatan ručak od samo tri sastojka. Da, dobroste pročitali, u pitanju su samo tri sastojka. Dobit ćete izuzetno ukusan obrok, a pritome ćete uštediti i na vašem vremenu, kao i vaš novac. Pitica je zaista izuzetnog okusa, i odmah će vam se dopasti, a što je najbitnija, najviše je krasi njena jednostavnost prilikom pravljenja.


Sastojci
500 gr pileceg filea
1 kesica krem supe od gljiva
200 ml pavlake, odnosno vrhnja za kuhanje


Priprema

Pileci file isejci u tanke snicle koje ne treba lupati. U posudu istresti sadrzaj krem supe i svaku sniclu uvaljati u supu, pa slagati u vatrostalnu posudu.

Preliti pavlakom i u toploj rerni na 200 stepeni peci 30 minuta, iskljuciti rernu i ostaviti jos 15 minuta da se zavrsi pecenje. Ko voli res pecenu i bez krema piletinu, moze skinuti poklopac i zapeci piletinu.


Sluziti uz baren karfiol ili brokoli. Uz ovaj nevjerovatno ukusan obrok, naravno ubacite i salaticu, koja će okus još više povećati.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

RECEPT ZA OVU PITICU SAM PRIJE PAR DANA DOBILA I MORAM JE PODIJELITI S VAMA


Ovaj recept sam jednostavno morala podijeliti s vama. Ova pitica za koju sam prije par dana dobila recept, naprosto me oduševila svojim okusom, i ponajviše svojom jednostavnošću tokom pripreme.


Sastojci
500g mljevenog junećeg mesa
1 crveni luk
4 manja čehna bijelog luka
1 kašikica vegete
1 mala kašikica crvene slatke paprike

3 grančice peršuna
sol i papar po ukusu
10 srednjih krompirića
3 jaja,1 kiselo vrhnje

Što se tiče vegete, papra i soli, navedena količina se dodaje mesu,za krumpire dodamo iznova, ovisi o želji.

Priprema

U posudu ulijemo  ulja da pokrije dno,dodamo crveni i bijeli luk te dinstamo par minuta. Zatim dodamo  mljeveno meso te dinstamo dok meso ne promijeni boju.

Maknemo sa vatre,dodamo mesu sol,papar,vegetu,slatku crvenu papriku i malo peršina.


Krompir očistimo,izrežemo na ploške,dodamo im soli,vegete i papra te dobro izmiješamo.

Nauljimo dno tepsije,slažemo red krompira,red mljevenog mesa dok ne potrošimo smjesu.Zadnji red mora biti krompir.

Tepsiju pokrijemo folijom,stavimo peći otprilike 1 sat na 200 stupnjeva.Pred kraj sve zalijemo smjesom od jaja i vrhnja i pečemo još nekoliko minuta dok krumpiri ne požute.

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

NAPRAVITE NEODOLJIVO UKUSNI - NEBESKI KOLAČ




Da li ste probali NEBESKI KOLAČ, ukoliko niste, odmah se bacite na posao, jer vas čeka nešto nevjerovatno ukusno. Naprosto će vas oboriti s nogu. svakim zalogajem sve više ćete u njemu uživati.


Sastojci:

Biskvit

 6 kom bjelanjaka
 6 kašikešećera
 4 kašike brašna
 14 kašike kokosovog brašna
 nadjev od višanja - 680 g višanja
 1 paketić pudinga od vanilije
 3 kašike šećera


Krema

 2 paketića pudinga od vanilije
 4 kašike šećera
 750 ml mlijeka
 500 ml vrhnja za šlag

Čokoladna glazura

100 g čokolade za kuhanje
 50 g maslaca (ili margarina)


Priprema

Za biskvit dobro istući bjelance, zatim dodati šećer, pa postepeno, na najmanjoj brzini miksera brašno i kokos pažljivo rasporediti po pomašćenoj i pobrašnjenoj tepsiji i peći 15-20 min. na 180 stepeni.

Teglicu višanja ocijediti, u soku ukuhati puding i šećer, te dodati višnje, pustiti da provrije, skinuti sa vatre i preliti preko ohlađenog biskvita.

Skuhati puding od vanilije +šećer, ohladiti i u hladno dodati prethodno umućen šlag, te premazati ohlađen kolač.


Čokoladu i maslac (margarin) polako otopiti na laganoj vatri i premazati kolač, ohladiti, rezati i uživati u čaroliji laganog i osvježavajućeg okusa :)))))


Izvor: coolinarika.com/receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

NE IGNORIŠITE OVO - 4 RANA SIMPTOMA RAKA JAJNIKA NA KOJE MORATE OBRATITI PAŽNJU



Navest ćemo vam 4 najčešća simptoma, koji se tiču raka jajnika. nažalost čest na mnoge simptome ne obraćamo pažnju. Obratite pažnju na njih i ne shvatajte ih tek tako. Bolje je ljekaru otići na vrijeme i voditi računa o sebi, te spriječiti moguću bolest, koja nažalost može završiti fatalno po vas.


Konstantna nadutost

Nadutost je normalna pojava, ali ako traje duže može ukazivati na ovo oboljenje. Ako traje 3 sedmice ili više, može ukazivati na razvoj malignih ćelija, stoga se obraitite za savjet vašeg ljekara, te naravno uradite pretrage.

Bolovi u zdjelici i donjem dijelu stomaka

Ovi bolovi se mogu javiti u toku menstruacije, ali ako traju duže tj. 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na razvoj raka, stoga obavezno uradite sve pretrage, kako bi ste bili digurni o čemu je riječ.


Gubitak apetita i konstantan osjećaj sitosti

Ukoliko ovi simptomi traju 3 sedmice ili više, mogu ukazivati na probleme sa želucem, crijevima, ali i na razvoj raka. Obavezno napravite pretrage, jer ipak bolje je na vrijeme spriječiti, nego imati zdravsgvenih problema.

Povećana potreba za mokrenjem

Ovaj simptom ukazuje na probleme sa probavnim traktom, dijabetes, ali i na rak. Ako ne pijete dosta vode i ako stvarno previše mokrite, konsultujte se sa ljekarom, jer ovo su mogući simptomi razvoja opake bolesti u vašem organizmu.







receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

JEDNOSTAVNE GRIZ KOCKE KOJE SE NE PEKU


Preporučujemo vam veoma brz kolačić - Griz kocke, koje se ne peku, a pored toga vrlo su jednostavne za napraviti, a zadovoljit će sve vaše apetite. Zajedno sa vašim klincima ćete zaista uživati u ovom kolačiću, te ćete uvijek željeti komadić više. Nadamo se da ćete ga već danas napraviti vašim najmilijima. Prijatnooo :))


Za podlogu:
1/2 l vode
1/2 l mlijeka
20 dag šećera
20 dag grisa
10 dag čokolade

Za kremu:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
10 kašikica šećera, a naravno možete i više ukoliko želite
15 dag margarina
2 dl vrhnja za šlag

Za čokoladnu glazuru: 15 dag čokolade, 3 kašike ulja, 5 dag margarina, 2 kašike šećera u prahu, 5 kašika mlijeka



Priprema:
Za podlogu skuhati griz u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se griz zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna. U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od griz.


Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag.  Kremom premazati podlogu od griza. Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.

Uživajte :)))))))

receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.com

BRZI NEPEČENI KOLAČIĆI ODLIČNI ZA SVE POČETNIKE U KUHINJI



Super mali nepečeni kolaćići za svaku prigdu, koje može napraviti bez problema svaki početnik. Svidit će vam se, i definitivno se nećete pokajati ukoliko se odlučite napraviti ih.

SASTOJCI
500 g šećera
500 g mleka u prahu
100 g bele milka čokolade
300 g crne milka čokolade



350 g plazma keksa
300 g margarina
Ostalo
2 dl vode
2 dl soka
1 list veće oblande

PRIRPEMA
Staviti šećer sa vodom da se ušpinuje kao za slatko, zatim dodati 1 margarin, skloni sa vatre i umešaj mleko u prahu. Kada se masa sjedini podeli na dva dela. U jedan deo dodaj belu u drugi 100 gr crne čokolade.



Jedan list oblande staviti u pleh pa premazati tamnim delom, poredjati plazmu prethodno po malo natopiti u sok, preko plazme preliti beli deo. 200 grama tamne čokolade otopiti sa 50 grama margarina i preliti preko oblande. Ukrasiti po želji.

SAVJET
Voditi računa da se plazma utopi u sok vrlo malo, može da se dogodi da višak soka otpusti donji deo fila.


receptizabrzaijednostavnaejalaaa.blogspot.com

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design