28.5.17

MEDICINSKA SESTRA SVE ŠOKIRALA - OVDJE SU ME TRETIRALI LOŠE, U NJEMAČKOJ ME TRETIRAJU KAO ČOVJEKA


Danijela Trajković, medicinska je sestra iz Niša. Ona je nedavno otišla iz Srbije u Njemačku da radi, tačnije u grad Rostok. Otišla je zajedno sa nekoliko svojih kolega, te tamo radio na odjelu kardiohirurgije, Univerzitetke klinike.


Nije nikada ima ugovor na neodređenno, uvijek strepila kada će ostati bez posla, a ima dvije kćerke koje mora školovati, sa nekih 300 eura mjesečne plate.

Učenje njemačkog jezika za mene je bio zaista veliki izazov, ali uspjela sam ga naučti i ne mogu vam opisati koliko sam zadovoljna svojim novim poslom, ističe Danijela.

ODmah su me prihvatili, a čak su angažovali jednu gospođu da nam pokaže grad, kako bi smo se lakše snašli i naravno upoznali sa njihovom kulturom. Gospođa nam je objasnila kako ćemo se snaći i kada je prevoz u pitanju, imali smo baš nevjerovatan doček na novo radno mjesto, u našem sasvim novom domu.


U Srbiji sam rsdila posao, za koji su trebale najmanje 4 osobe, kako bi to sve završile (vađenje krvi, papirologija, previjanje, terapije, transfuzije, njega), radila sam apsolutno sve za nekih 300 eura plate, a sada kao da sam u nekom sasvim drugom univerzumu. Svako ima svoj zadatk, i niko se ne miješa u tuđi posao.

Sve je na dugme, točkiće, vrata se sama otvaraju, ne moram da ih teglim – objasnila je ona i dodala da se u Srbiji osjećala kao potrošni materijal, tretirali su me kao zadnju rupu na svirali, dok se ovde u Njemačkoj osjeća kao čovjek.


Kako kaže, trenutna plata joj je oko 2.000 eura bruto, ali će nakon položenog ispita biti još veća.

– Živim sa kolegicom iz Srbije i stan nas zajedno sa svim troškovima košta po 260 evra mjesečno.

Sad mi je jedina želja još da djecu dovedem ovde i završila sam posao – govori Danijela.

Šefica Uprave bolničkog osoblja klinike Anet Laban takođe naglašava da su izrazito zadovoljni medicinskim osobljem iz Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Izvor: Telegraf.rs/DW

TREBA JOJ DATI ORDEN HRABROSTI - MAJA IMA 35 GODINA I DESETERO DJECE :D



Maja Kovačević je sretna žena, uživa u ljubavi porodice, zaposlena je i bori se da se mnogi ugledaju upravo na nju i krenu njenim putem.


Uz osmijeh govori kako je blagoslovljena od Boga sa svom djecm. Ona ne kuka, nego svaki dan zahvaljuje Bogu, što su njena djeca zdrava i živa.

Maja Kovačević živi u Kraljevu, ima 35 godina i desetoro dece! Dnevno kupuje šest litara mlijeka, četiri litra soka, šest vekni hljeba i 20 pelena. Ne prima nikakvu pomoć od države. Ali ne kuka.



Ima 35 godina i baš malo vremena za sebe. Osim što je majka, zaposlena je žena. Ljudi je često pitaju kako sve postiže? Nije lako, ali sa dobrom organizacijom sve može! Važno je da svako u porodici zna svoja zaduženja i obaveze i sve ide lakše. Spava u prosjeku po osam sati, a stiže, da kuha i završava sve obaveze koje ima jedna majka.

Rodila je Milicu (12), Miloša (11), Milana (9), Mihaila (8), Radoša (6), Ratka (5), Ružicu (4), Miodraga (3), Nikolinu (2) i Jovana (4 meseca)… Kad mama nije tu, o deci se brine njena majka, jedna žena koja je zaposlena kod njih u firmi, ali naravno i njen suprug.

– Mužu ništa nije teško, a djeca vole kad ostanu s njim. Slušaju ga više nego mene, mada uopšte nije strog.




Kovačevićeva ima izdavačku kuću, nacionalnu reviju Kraljevske novine, ali i udruženje koje se bori za bolji život višečlanih porodica „Kneginja Persida Karađorđević“.

– Većina ljudi smatra da je mnogočlana porodica problem, odmah nas gledaju ispod oka ili osuđuju. Ovaj narod izumire i mora da se vrati tradiciji i crkvi. Djeca su najveći dar od Boga. Nijednog trenutka se nisam uplašila.

Izvor: kurir.rs

PISMO JEDNOG MUŠKARCA TUŽNO ALI POUČNO ...


Ostajući u njenom životu, proveo sam pet godina nanoseći psihičku bol jednoj dobroj ženi.

Htio sam biti s njom. Stvarno sam htio nju izabrati. Bila je nevjerojatna žena, pametna, smiješna,
senzualna i seksi. Od njenog smisla za humor cijelo se moje tijelo treslo od smijeha, a njena
egzotična ljepota u trenutku mi je mogla pomutiti pamet.

Moje sretno mjesto bilo je jutro kada sam se budio s njom u mojem naručju. Divlje sam je volio.

Nažalost, kao što se događa s mnogo mladih parova, naše neznanje kako dobro voljeti stvorilo je
stresne izazove u našoj vezi. Moja blažena jutra pretvorila su se u napete, nezrele situacije
svakodnevnog zajedničkog života. I počeo sam se pitati postoji li negdje neka žena koju će biti
lakše voljeti, i koje će mene voljeti bolje.

Kako su mjeseci prolazili, a ta me misao sve više zaokupljala, sve sam manje birao nju. Svaki dan,
tijekom pet godina, birao sam je malo manje. Ostao sam s njom. Ali sam odustao. oboje smo patili.

Izabrati nju značilo bi fokusirati se svaki dan na predivne stvari koje je unosila u moj život na
čemu sam joj mogao biti zahvalan: njen smijeh, senzualnost, razigranost, prijateljstvo i još puno toga.

Nažalost, često mi je bilo teško ili gotovo nemoguće da uživam – ili uopće primijetim – sve ono što
je toliko prekrasno u vezi s njom.

Previše sam se usmjerio na ljutnju, nesigurnost, prohtjeve i ostale aspekte njene snažne osobnosti
koja je imala utjecaj na mene. Što sam se više fokusirao na najgore, više sam toga primjećivao, i
zbog toga još više reagirao mojim najlošijim ponašanjem. A sve to je još više narušavalo našu vezu…a zbog toga sam je još manje birao svaki dan.

A ona se snažno borila da izaberem nju. A to je uzaludan posao. Ne možete nekog natjerati da vas
izabere, čak i kada vas vole.

Sada shvaćam da je često bila ljuta jer se nije sa mnom osjećala sigurno. Osjetila je da sam ju
prestao, u svojim riječima i djelima, birati svaki dan i bojala se da ću je napustiti.

I napustio sam je.

Ali zapravo sam ju iznevjerio jer sam se svaki dan, tijekom pet godina, fokusirao na ono što me je
smetalo umjesto na ono što sam kod nje obožavao.

Kao rijedak i nježan cvijet kojeg sam ponosno donio kući, a onda ga prestao zalijevati, previše puta
sam je ostavio samu da vene u vrelini našeg intimnog odnosa.

Uvijek izaberite ono najbolje kod žene koju volite. Izaberite nju potpuno.

Ako ste u vezi, postavite si ovo pitanje:

“Zašto ću danas opet izabrati svog partnera?”

Ako ne možete pronaći dobar odgovor, potražite dublje i pronađite ga. Jer u najdubljim istinama
srce možda i nema razloga.

Prođe li previše vremena i ne možete otkriti zašto bi svaki dan izabrali biti sa svojim partnerom,
a vaša je veza puna stresa, pustite ih da odu. Napravite mjesta da u vaše živote uđe netko drugi,
koga možete opet birati svaki dan.

Jer osobe koje volimo zaslužuju da kod njih izaberete samo ono najbolje. Svaki dan!

/cosmopolitan.hr/mudremisli.net/

SIRUP OD ZOVE - OSIM NEVJEROVATNOG OSVJEŽENJA KOJE PRUŽA, IZUZETNO JE KORISTAN ZA ZDRAVLJE NAŠEG ORGANIZMA




Kada pomislimo na sok od zove, uglavnom se nekako svaki put vratimo u naše djetinjstvo. Slabo da neko ima,a da ne voli ovaj sirup. Osim što osvježava, nevjerovatno je dobar i ljekovti za naš organizam, i prevenciju raznih bolesti.


Zovu je najbolje brati u prirodi, daleko od naseljenih mjesta i automobila, jer nam jepotrebna potpuno čista zova, kako bismo je mogli koristiti za sirup i druge svrhe.

Koristimo je za izmokravnje, protiv reume i respiratornih bolesti, liječemju prehlade, išćenje krvi, regulisanje dijabetesa, kao i mnogo boljem radu naših bubrega.


 Malo je poznato da su zreli plodovi zove (bobice) veoma bogate vitaminom B i C, ali su u sviježem obliku otrovne zato treba da se kuhaju kao kompot ili džem. Takođe u svom sastavu imaju i selen koji je veoma bitan za podizanje imuniteta.


Najpoznatiji proizvod od zove je svakako sok, koji većina domaćinstava i dan danas redovno pravi, a on je veoma koristan za pušače, jer redovnom upotrebom ublažava pušački kašalj. Pročišćava organizam i veoma je dobar za vaše bronhije.


PRIPREMA:

Za pravljenje soka od zove koriste se sviježi cvijetovi zove, a mjerilo je da se na litar vode koristi 20 cvijetova.

Cvijetove potopite u hladnu vodu i ostavite da stoji 24 sata, na hladnom i tamnom mjestu.
Nakon 24 sata u vodu iscijedite jedan limun, dodajte pola kilograma šećera, promiješajte i ostavite da stoji još 24 sata.


Sirup povremeno miješajte, jer je potrebno da se sav šećer istopi. Nakon još 24 sata procedite sirup kroz gazu i dobili ste sirup od zove.

Pijte ga tako što ćete 1/3 čaše napuniti sirupom, a ostatak razblažiti vodom.

Jednostavno zdravo i osvežavajuće :D

Izvor: lifepressmagazin.com

NAJBOLJI RECEPT ZA DOMAĆE SLATKO OD JAGODA (KORAK PO KORAK)


Nevjerovatan recept za još nejerovatnije slatko od jagode, za kojim će vaši ukućani poluditi. Nema ništa ljepše od osvježavajuće jagode u ovim vrelim danima :D


SASTOJCI:
1 kg zrelih jagoda
200g šećera
1 limuntos

PRIPREMA:

Operite jagode i očistite, te stavite u posudu s limuntosom koji je rastvoren u vodi. Ocijedite, pa redajte red jgoda, pa red šećera.

Pokrijte i ostavite da odstoji, tokom noći na hladnom mjestu.

Kuhati na srednjoj vatri, skidati pjenu i paziti da ne pokipi Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipajte u tegle. Tegle, lijepo zatvorite i stavite na hladnom i mračnom mjestu.

NAČIN PRIPREME:

Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vrijeme proberite sledeći kilogram – birajte samo cijele, neoštećene jagode.

Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocijedi.

Sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu. Očisite petiljke i stvaite u rastvor s limuntosom-

Kada završite, drugi kilogram ide na pranje i cijeđenje. Na kraju prvi ocijedite od kisele vode i slažite u šerpu. Prceduru ponavljajte sve dok imate voća.

receptizapet.blogspot.com

U PONEDJELJAK JE IMALA 73 KILOGRAMA, A U PETAK 68 - NEMA SUMNJE OVA BILJKA JE ČUDOTVORNA



U raznim jelima svakodnevno koristimo peršun, kao začin. Ta bljka jako je aromatična i osvježavajuća, što hrani daje poseban okus.


Peršun je nevjerovatan diuretik, oslobađa od otoka, infekcija urinarnog trakta, te popriličan broj drugih tegoba.

Ova receptura za mršavljenje postala je veoma popularna na napem području, i ovo je još jedan dokaz kako je ova biljka zaista čudotvorna. Peršun će izbaciti svu tečnost iz vašeg organizma, ne remeteći elektrolite.


Navedena količina sastojaka je potrebna  za jednodnevno korišćenje. Imajući u vidu izraženi diuretički efekat, ne preporučuje se povećavati dozu. Kod  hroničnih oboljenja, a takođe i u trudnoći, napitak od pešuna možete piti nakon konsultacije sa svojim ljekarom.

Sastojci:
– 5 supenih kašika isitnjenog lista peršuna
– 1 litra vode

Priprema:

Prelijte peršunov list prokuhalom vodom. Poklopite, i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Procijedite tečnost i pijete ga tokom cijelog dana.


Peršun iz organizma uklanja toksine, a također, ubrzava metabolizam. S obzirom, na efikasnost ovog napitka, ne preporučuje se da ga uzimate više od pet dana uzastopno.

receptizabrzaijednostavnajela.blogspot.com/infooklub.blogspot.com

BIJELI VEŠ VAM JE SIVE I ŽUTE BOJE - SAMO OVO UBACITE U VEŠ MAŠINU I VRATITE BJELINU


Ukoliko želite da je vaš bijeli veš savršeno bijelo, bez sivkastih i žutih fleka, onda imamo rješenje za vas, nalazite se na pravome mjestu.


Penosimo vam jedan jako jednostavan trik koji će vam pomoći vratiti vešu sjaj i bjelinu.

Potreban vem ja samo jedan sastojak - aspirin


Pet tableta od 300 miligrama rastopite u sedam do osam litara tople vode. U toj otopini ostavite sporno rublje da odstoji tijekom noći

Potom nekoliko Aspirina stavite i u perilicu rublja, a rezultati će vas oduševiti.


receptizapet.blogspot.com


LJEKOVITI SIRUP OD KOPRIVE - OBAVEZNO GA ZAPIŠITE JER GA FARMACEUTI STALNO BRIŠU !!!



Kopriva ili žara, spada u najzdravije biljke na planeti, o njenoj ljekovitosti piše se još od davnina. Žara je nevjerovatno ljekovta kada su mnoge bolesti u pitanju, posebno anemija i bibrežna oboljenja. Na svu sreću jako je rasprostranjena te je  doslovno možemo naći na svkome ćošku, ali naravno budite uvijke nastojte da je berete u prirodnom okruženju na livadama, dalje od grada i zagađenja.

SASTOJCI:

– 1 kg šećera

– 5 limuna

– 40 vrhova koprive, najbolje da je što mlađa

– 3 litra vode

PRIPREMA:

U šerpu naspite vodu i dodajte izrezan limun na kriške i korpivu. Šerpu poklopite i ostavite tako da stoji 24 sata da stoji na sobnoj temperaturi.

Kada je prošlo 24 sata u šerpu dodajte šećer i miješajte sve dok se on ne istopi u potpunosti. Kada se šećer istopi vaša mješavina je spremna za konzumaciju, ali je prije toga prepsite u staklenu flašu.

receptizapet.blogspot.com/infooklub.blogspot.com

ČOKLADNE OBLATNE PO BAKINOM RECEPTU GOTOVE ZA 15 MINUTA


Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno vam je samo 15 minuta i ostatak dana možete da uživate u njihovom nevjerovatnom okusu :D


Sastojci
30 kašika mlijeka
400 g šećera
1 margarin
150 g mljevenog keksa
150 g mljevenih oraha
100 g čokolade



Priprema
Zagrijte mlijeko i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi.

U toplo mlijeko dodajte margarin i polako miješajte. Kada se sjedine margarin i mlijeko dodajte keks i orahe, i na kraju otopljenu čokoladu. Premažite svaku oblatnu i gotovi ste.


:D

receptizapet.blogspot.com

BIO JE NA DIJALIZI I NA SAMRTI, ALI OVO DRVO GA JE SPASILO I VRATILO GA U ŽIVOT - 100% PROVJERENO I DJELOTVORNO




Gospodin iz Orašja, Milorad, napisao nam je jednu jako iteresantnu priču, tačnije životnu.


Operisao je maligni tumor srži bubrega, tako da je morao jedan bubreg odstraniti, a ddrugi bubreg nije baš u najboljoj funkciji, zapravo samo 40% bubrega ima svoju funkciju, a u svemu tome, ima uvijek krv u urinu. Ljekari su mu savjetovali transplantaciju, jer njegov bubreg nije u stanju da se bori, a to bi značilo duge liste na čekanju, te na kraju najvjerovatnije i  smrt.

Nedavno je čuo priču o nekom drvetu, koje pomaže u liječenju bubrega, mokraćnih kanala, krvi, ujedno kompletnog organizma.Raspitao se za cijenu i nije vjerovao, kada su mu rekli da vrećica nasjeckanih grančica košta samo dvije marke, ili 1 euro. grančice trebaju biti od punog kvalitetnog drveta, posječene sa zdravog stabla, punog soka, tako da grančice zadrže taj sok,i kada osušite iste možete dobiti kvalitetan crvenkasto crno obojen čaj, koji je toliko jak da isprlja svaku posudu, a vaš organizan oporavit će za samo nekoliko dana.



KAKO PRIPREMITI ČAJ OD RUJEVINE

Stavite komadić drveta, od 3-4 cm ili cijelog ili isjeckanog u litar hladne vode,da prokuha nekih 20 minuta i ostavite da prenoći, narednog dana pijte tri puta dnevno po jednu veliku šolju, mada možete piti i češće zavisno šta želite postići,prije upotrebe možete zagrijati čaj.

Jako brzo ćete uvidjeti u djelotvornost ovog čaja, koji će vas izliječiti i potpuno oporaviti. Iako je jeftin, veoma je djelotvoran, tako da nećete potrošiti mngo novca da biste poboljšali stanje vašeg zdravlja.


Gospodin Milorad, uspio je izliječiti svoj bubreg, te je uspio izbjeći transplantaciju, te se iskeno nada da će ga zdravlje još dugo služiti...

youtube.com/receptizapet.blogspot.com

NAJBOLJA RUSKA METODA - IZBACITE SVE OPASNE OTROVE IZA VAŠEG TIJELA ZA 30 MINUTA



Ne razmišljamo o tome, ali u našem organizmu nastanjeni su mnogi otrovi, tako da je potrebno uraditi i njegov detoks, mada, to baš i ne radimo, upravo zato što ne znamo kako to učiniti. U ovom slučaju nema potrebe da kupujete preparate za detoksikaciju, jer su to skupi zahtjevi, uz mnogo manju sumu novca možete uraditi nevjerovatan detoks kompletnog tijela na potpuno prirodan način.


Razlog zbog kojeg se svi ovi otrovi nakupljaju u našem organizmu, jeste taj da jedemo nezdravu hranu, hranu koja je zasićena jako velikim količinama štetnih masnoća.

Udišući sam vazduh, u kojem ima raznih štetnih čestica, unosimo jako opasne toksine u naše tijelo.


Kupite podloge za stopala, koje su dostupne u skoro svim radnjama,a zatim ih zalijepite i tako prenoćite. Kada stavite podloge za stopala ona će biti bijela, a kada ustanete ono će primiti smeđkastu boju.


receptizapet.blogspot.com/infooklub.blogspot.com

27.5.17

MISLILA JE DA IMA OBIČNU GRIPU A KAD JE POGLEDALA U PRSTE VDILA JE NEŠTO STRAŠNO POSLE TOGA JE NASTAO PAKAO ...




Krajem 2016. godine Šelbi, koja je radila kao prodavačica u jednom butiku, počela je da se razboljeva. To je samo po sebi bilo neobično jer, kako kaže, godinama nije ni kihnula, prenosi “Žena“…

U narednim danima krenuli su groznica i temperatura, i shvatila je da u pitanju streptokokna upala grla. Međutim, sa zdravstvenim sistemom u Americi i osiguranjem kakvo je ona imala, mogla je da zaboravi na mogućnost da se obrati doktoru. Zbog toga je zaključila da će sve proći samo od sebe, jer drugog izlaza nije bilo.Kako je stanje bivalo sve gore, znala je da će ipak morati da pronađe način da ode kod doktora. Čim se pojavila u Urgentnom centru, poslali su je na operaciju jer se ispostavilo da joj svi organi otkazuju. Samo je par trenutaka dijelilo od smrti.

Ispostavilo se da se njena streptokokna upala pretvorila u sepsu. Svi prsti na rukama i nogama su joj
bili potpuno crni, i na kraju je ostala bez njih. “Izgledalo je kao da se pretvaram u vješticu”, kaže ona
medijima.

I sve se to dogodilo jer nije na vrijeme liječila upalu grla. Da je, kaže, znala ranije, pozajmila bi
novac i na svaki način došla do doktora.

/haber.ba/ dailymail.co.uk/

BIJELI LUK MOŽE DA BUDE VEOMA OPASAN U ODREĐENIM SITUACIJAMA A TADA GA NE BI TREBALI KONZUMIRATI...


Prema brojnim studijama, aktivno konzumiranje bijelog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL). Jača imuni sistem i koristan je za liječenje infekcija. Zdrav je, ima nevjerovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima. Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od tjelesne hemije pojednica


Koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme kod sljedeće grupe ljudi:

-Bijeli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva i ne treba ga kombinovati sa ljekovima za  antikoagulaciju
-lijekovi koji se koriste za liječenje problema sa cirkulacijom (razrijeđuju krv i time spriječavaju
 staranje ugrušaka). U suprotnom može da dođe do krvarenja. Ako uzimate bilo kakve ljekove, ne bi  trebalo da uzimate bijeli luk bez prethodne konsultacije sa doktorom.

-Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, bijeli luk može umanjiti efikasnost iste.

-Osobe sa osjetljivim stomakom trebale bi da izbjegavaju bijeli luk jer je težak za varenje.

-U toku trudnoće ili dojenja, uzimanje bijelog luka kao lijek nije preporučljivo.

-Imate normalan ili nizak krvni pritisak ne bi trebali da jedete svakodnevno bijeli luk. Pritisak bi se
 mogao još više smanjiti i izazvati komplikacije.

/haber.ba /

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design