Potrebno je:
Za biskvit:
8 jaja
4 kašike vruće vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g glatkog brašna
60 g gustina
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 flašice višnji (800-1000 g)
75 g šećera
30 g gustina
Za ukrašavanje:
100 g tamne čokolade
400 ml vrhnja za šlag
čoko mrvice
Priprema:
Pjenasto mutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Zatim dodati sve ostale sastojke i mikserom na najlaganijoj brzini mutiti dok se sastojci ne sjedine i smjesa biskvita bude jednolična. Ne mutiti predugo , da vam biskvit ne bi postao pretvrd.
Pripremiti kalup za torte (može kalup promjera 26 cm) tako da se može lagano namastiti i/ili obložiti papirom za pečenje ili masnim papirom.
Smjesu biskvita izlijti u kalup, ravnomjerno rasporediti, protresiti lagano kako bi iz kalupa izbacili sve moguće mjehuriće zraka te zatim staviti u peć koja je prethodno zagrijana na 180 °C otprilike 35-40 minuta (možda i više,ali se može provjeravati čačkalicom).
Kad se biskvit ispeče,pustiti ga 15 minuta u kalupu, a zatim ga izvaditi iz kalupa, odstraniti papir ako ste oblagali kalup te pustiti da se biskvit potpuno ohladi.
Zatim za nadjev višnje ocijediti i sačuvati njihov sok da biste njime mogli natopiti tijesto. Staviti višnje u lonac, posuti ih šećerom i ostavite tako 10-15 minuta tako da višnje otpuste sav svoj sok. Kada primijetite da su višnje pustile sok, pustite da smjesa provrije.
Nakon toga, višnje ponovno ocijediti i njihov sok staviti u drugu zdjelu. Zatim ih vratiti u lonac, a u zdjelu sa sokom staviti gustin i miješati sve dok se sav gustin ne otopi (ne bi trebalo da bude nikakvih grudvica škroba). Sok pomiješan gustinom vratiti ponovo u lonac s višnjama te kuhati miješajući dok ne provrije.Nakon što prokuha i zgusne se, ostaviti da se hladi.Kad su i biskvit i nadjev ohlađeni, možete složiti tortu.
Tortu slažete tako što otopite 100 g tamne čokolade te umutite 400 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag.
Biskvit prerežite 2 puta, tako da dobijete 3 jednaka dijela biskvita. Svaki biskvit natopite sokom višnji. Donji dio biskvita premažite rastopljenom čokoladom.
Po čokoladi ravnomjerno rasporedite pola nadjeva te prekrijte drugim dijelom biskvita. Po drugom dijelu biskvita ravnomjerno rasporedite drugu polovicu nadjeva te premažite sa 1/4 šlaga.Na vrh stavite treću (zadnju) koru biskvita te ukrasite tortu ostatkom šlaga i čokoladnim mrvicama (ili kako god vi želite).
Ostaviti tortu da se hladi u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
13.1.16
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Popularni postovi
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Često vams e dešava kada ddođete kući, sredite sve, imate osjećaj kako se neki nesnosni smrad širi kućom, a jednostavno ne znate šta je ...
-
Donosimo vam jako jednostavan recept za ljetno osvježaje nevjerovatnogokusa. Breskve i puding, idealna su kombinacija za nastupajuće ...
-
Po mnogima, ovo je najbolji recept za pitu od jabuka. Mi smo se u njene kvalitet uvjerili, sada je na vama red. Iskreno se nadamo da će ...
-
Svi želimo vitklu liniju, fino oblikovano tijelo, ali se toga uglavnom sjetimo kada pretjeramo s hranom, i kada nam se bliži ljetno i pl...
-
Australijski naučnici su otkrili nešto što bi moglo biti doživotni lijek za potencijalno smrtonosne alergije, kakve su one na kikir...
-
Slabo da koja djevojka postoji, a da ne želi da ima lijepe i savršene noge, za kojima će svi da gledaju i uživaju. Ukoliko niste zadovol...
-
Prevario sam je. Bio sam MRTAV pijan. Kada sam dosao kuci, videjla je na mojoj kosulji obris crvenog karmina. Rekao sam joj istinu. Plak...
-
Bili smo godinu i osam meseci zajedno, svakog dana sam je volio sve više i više, ona je znala da mi uzvrati ljubav u početku, sa njom sam...
-
Mladi Mujo oženio mladu Fatu, useliše oni u svoj novi stan i uživaju u medenom mjesecu. I tako svake noći čuje se iz stana vriska i...
0 komentari:
Objavi komentar