9.1.16
7 prehrambenih navika koje morate imati dok ste na dijeti
Zanimate li se za dijetu i mršavljenje, sigurno ste čuli puno raznih savjeta i trikova, a uz to vam se nude i mnoge popularne dijete koje garantiraju brze rezultate. Ako je tako, vjerojatno vam je teško odlučiti što i kako raditi, koju dijetu slijediti. Mnogi rekreativci koji su u nedoumici te često mijenjaju dijete i način prehrane, postižu vrlo slabe rezultate i konstantno vode borbu s kilogramima i prehranom.
Iako sve dijete imaju jedan cilj, a to je smanjenje unosa kalorija kako bi se organizam prisilio na sagorijevanje viška kilograma, njima nećete ostvariti dugoročne rezultate dok god ne usvojite određene prehrambene navike. Pravi odabir dijete ovisi o mnogim faktorima, stoga će svatko pronaći sebi pogodan način prehrane, ali postoje određene navike kojih bi se svatko trebao pridržavati za vrijeme dijete.
Ovih 7 prehrambenih navika bi trebale biti dio gotovo svake dijete :
1. Jesti svaka 3-4 sata bez obzira na svoj raspored
2. Jesti između 3-7 obroka na dan, ali drži se jednog broja konstantno
3. Većina obroka treba sadržavati kompletne proteinske namirnice (koje sadrže sve esencijalne aminokiseline)
4. Većinu ugljikohidrata unosi kroz voće i povrće
5. Jedi povrće u gotovo svakom obroku
6. Pij uglavnom samo vodu
7. Jedi što svježije namirnice
(index.hr)
SNAŽNIJI OD HEMOTERAPIJE - ISTRAŽIVANJA POKAZALA KAKO UBIJA ĆELIJE RAKA
Đumbir je fantastična namirnica koja se ne koristi samo u prehrani i kao začin, nego i u tretiranju mučnine i želučanih problema. Ipak, još fascinantniji podaci dolaze kroz rezultate nove studije koja pokazuje kako je ova gomoljasta biljka izuzetno uspješna u tretiranju različitih oblika kancera.
Studiju na miševima su proveli istraživači sa Georgia State univerziteta, a ona je pokazala kako je esktrakt đumbira u stanju smanjiti veličinu tumora prostate za čak 56 posto. Pored toga, pokazalo se kako đumbir smanjuje upalu u organizmu i tijelo opskrbljuje antioksidansima.
Još jedna studija koju je provela neprofitna organizacija PLoS pokazala je kako đumbir igra ključnu ulogu u tretiranju raka dojke i matičnih ćelija raka, za koje je poznato kako ih je iznimno teško ubiti.
"Matične ćelije imaju sposobnost regeneracije i samoobnavljanja, prolaze kroz različite promjene i mutacije, pa su tako otporne na konvencionalno liječenje poput hemoterapije, a često su sposobne da se dijele i formiraju nove kolonije raka. Jedini način da se tretira tumor jeste da se unište matične ćelije u njemu", podaci su sa stranice Health Nut News.
Kad se korijen (đumbir) suši ili kuha (jedan od najčešćih načina pripreme đumbira), u njemu nastaje organsko jedinjenje šogaol. Fascinantan je način na koji se ovo jedinjenje bori protiv matičnih ćelija raka.
"Istraživanja su pokazala kako šogaol utječe samo na ćelije raka i ubija samo njih, ali ne i zdrave ćelije, za razliku od, primjerice, hemoterapije, koja, pored ćelija raka, ubija i zdrave ćelije", navodi se u tekstu Health Nut Newsa.
Naposlijetku, kad se uporedi s lijekovima protiv kancera poput Taxola, pokazalo se kako šogaol ubija više ćelija raka i tumora, a istraživači navode kako je ovo jedinjenje čak 10.000 puta jače od lijeka Taxol u ubijanju ćelija raka, zaustavljanju formiranja novih tumora i očuvanja zdravih ćelija u životu.
Važno je napomenuti kako slična studija još uvijek nije provedena na ljudima, ipak, rezultati su obećavajući i daju nadu oboljelima od raka, pogotovo ukoliko se u obzir uzme kako nam je priroda dala lijekove za sve, te koliko konvencionalni tretmani raka znaju biti teški za tijelo i um oboljelih.
(vijesti.ba/prirodni-lijekovi.net)
SMANJUJE RIZIK OD OBOLIJEVANJA OD RAKA, ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI, ODRŽAVA GUSTOĆU KOSTIJU, REGULIŠE PRITISAK,
Kineski kupus (lat. Brassica chinensis ili Brassica pekinensis) je zeleno lisnato povrće, nevjerojatno bogato mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale, karotenoide itd.
Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6000 godina.Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela ugodnog i nježnog okusa.Poznavali su i njegova medicinska svojstva.
Liječnik Li Shizhen iz dinastije Ming je proučavao ljekovita svojstva kineskog kupusa.
U 14 stoljeću kineski kupus se proširio na sve dijelove Kine, a početkom 20 stoljeća – u Koreju i Japan. Sada je kineski kupus poznat u cijelome svijetu i dostupan je skoro u svakom supermarketu.
Kineski kupus pripada porodici cruciferae . Drugi članovi ove porodice su brokula, obični kupus, karfiol i kelj pupčar.
Utjecaj na zdravlje
Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i juha. Osim svog odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svome povoljnom utjecaju na zdravlje.
Kineski kupus je bogat izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A,C i K. Vitamin A je neophodan za pravilno funkcioniranje imunog sistema, dobar vid, rast kostiju i zubi, dok vitamin K igra važnu ulogu u procesu koagulacije krvi.
Osim toga, vitamin K poboljšava apsorpciju kalcija i održava gustoću kostiju. Vitamin C je poznati prirodni antioksidant, koji nas štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala.
Kineski kupus je bogat vitaminom D, koji poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora i zbog toga utječe na zdravlje zubi i kostiju.Kneski kupus sadrži znatne količine folne kiseline i vitamina B6.
Folna kiselina je neophodna za pravilno formiranje tkiva i stanica i smanjuje rizik od bolesti srca. S druge strane, vitamin B6 je ključan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina i formiranje crvenih krvnih stanica i antitijela.
Osim vitamina, kineski kupus je značajan izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati zbog svojih antioksidacijskih svojstava.Provedena istraživanja potvrđuju, da konzumiranje namirnica, bogatih beta-karotenom, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka.
Osim toga, karotenoidi povoljno utječu na očne bolesti poput glaukoma i degeneracije oka.Kineski kupus sadrži velike količine mnogih važnih minerala poput kalcija i kalija. Kalcij je važan za zdravlje zubi i kostiju, dok kalij održava balans elektrolita u našem tijelu.
Kalij također smanjuje rizik od problema sa cirkulacijom i srčanih bolesti. Odgovoran je za regulaciju krvnog tlaka.Kineski kupus je odličan izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrija.
Mnoge studije povezuju konzumiranje povrća iz porodice cruciferae (kineski kupus, karfiol, brokula) sa smanjenim rizikom od pojave raka.To je zbog toga što ovo povrće sadrži glukozinolat, koji se bori sa rakom i poboljšava rad imuniteta.
Ovo hranjivo povrće nije samo ukusno, nego i zdravo. Kineski kupus osigurava dovoljan unos vitamina neophodnih za naše zdravlje i štiti od mnogih bolesti.
(alternativa-za-vas)
RECEPT ZA NAJBOLJI DOMAĆI GULAŠ
Potrebno je:
500 g mljevenog bijelog pilećeg mesa1-2 veća praziluka
400 g čipkastih rezanaca
po ukusu soli, bibera i suhi začin
5 dl paradajz – soka
1 l pilećeg bujona
3 žute paprike iz turšije
komad maslaca
malo peršunovog lista
Priprema:
Pripremiti sve namirnice. Pileće bijelo meso samljeti u blenderu, a povrće isjeći na kockice.Na maslacu isprziti praziluk, da se smanji na pola, paziti da ne zagori, pa mu dodati kiselu papriku iz turšije, mljeveno pileće meso i pržiti ga dok ne promjeni boju. Začiniti ga po ukusu.
U gotovo meso staviti čipkaste rezance. Tjestenina je suha, nije prethodno obarena. Promješati.
U odvojenoj posudi pomješati sok od paradajza sa pilećim bujonom, začiniti dodatno, ako je potrebno, pa preliti tjesteninu sa mesom koju smo stavili u vatrostalnu posudu.
Ubaciti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći oko 40- tak minuta. Ako tjestenina nije dovoljno mekana, a tečnost je uvrila, može se dodati još supe. Peći da se uhvati fina korica.
Prijatno!
(gastrorecepti.com)
Jako osvejžavajući energetski voćni napitak
Da biste vratili energiju i ubrzali probavni sistem, uvrstite u dnevnu ishranu sok od banane.
Bogatstvo vitaminima B i C čini je sjajnom potporom imunog sistema.
Neumjerenost u hrani i neprospavane noći su uobičajeni pratioci zimskih prazničnih dana.
Da biste vratili energiju i ubrzali probavni sistem, uvrstite u dnevnu ishranu sok od banane.
Bogatstvo vitaminima B i C čini je sjajnom potporom imunog sistema, dok su vlakna kojima obiluje melem za varenje.
Način pripreme soka:
U blender stavite dvije isjeckane oguljene banane, 120 ml mlijeka i dvije kašike meda.Izmiksajte dok ne dobijete gusti sok, u koji možete da sipate malo ekstrakta vanile ili vanilin šećer, kako bi bio još ukusniji.
Ovo je odličan energetski napitak koji nutricionisti smatraju i prirodnim dijetalnim suplementom.
Poslije određenog vremena redovne upotrebe primjetićete da vam se probava značajno ubrzala i da ste, zbog triptofana, koji se nalazi u banani i koji stimuliše proizvodnju serotonina, boljeg raspoloženja i koncentracije.
(Vijesti.ba)
DA LI STE ZNALI DA OVAJ SIRUP ZAPRAVO UZROKUJE KARCINOM !?
Najnovije istraživanje pokazalo je kako fruktoza, voćni šećer, može značajno podstaći napredak karcinoma.Časopis "Cancer Research" piše kako ljudi koji konzumiraju šećer u velikim količinima imaju povećan rizik od dobijanja karcinoma. Navodi se da "koliko ljudi vole šećer, isto toliko ga voli i kancer".
Prema ranijim istraživanjima, vjerovalo se kako najmanje dvije trećine slučajeva oboljenjem karcinomom, nastaje zbog pretjerane upotrebe duhanskih proizvoda, nezdravom ishranom i nedostatkom tjelovježbe. Ipak, u posljednje vrijeme sve veći broj naučnika upozorava kako je upravo šećer "karcinom broj jedan 21. stoljeća".
Posljednje istraživanje sprovedeno je na miševima koje je genetska predispozicija za dobijanje raka slična kao kod ljudi. Kod miševa koji su hranjeni fruktozom, primjerni su veći tumor koji su se brzo razvijali.
Također, studija je pokazala da su tumori bili u većem broju zastupljeni kod miševa na kojim se koristila fruktoza u odnosu na one miševe koji su jeli skrob. Nakon šest mjeseci hranjenja miševa, istraživači su primijetili da je 30 posto miševa koji su jeli skrob oboljelo od raka dojke, dok je 50 miševa koji su jeli fruktozu, također oboljelo od raka dojke s tim da se njihovi tumori širili svakim danom.
Isto istraživanje pokazalo je i kako fruktoza utiče i na tumor gušterače.
Riječ je o uglavnom visoko-fruktoznom kukuruznom sirupu, koji je, zapravo, mješavina fruktoze i glukoze. Takav sirup sadrži šećer koji podstiče ponovno konzumiranje soka koji pri unosu u organizam ne gasi žeđ već podstiče ponovni unos. Ovakav sirup proizvodi se kako bi se dobila željena slatkoća u sokovima, a značajno je jeftiniji od šećera. Pored toga, ovakav sirup produžava i rok trajanja proizvoda.
Zaključak časopisa je savjet ljudima da smanje potrošnju i da piju manje voćnog soka, bez obzira na ranije mišljenje kako su takvi sokovi zdravi.
(klix.ba)
8.1.16
TAMNA ČOKOLADA ŠTITI OD JEDNOG NAJOPASNIJEG OBLIKA RAKA
Tamna čokolada štiti od jedne od najtežih vrsta raka, objavili su naučnici. Naime, prema njihovim istraživanjima tamna čokolada oslobađa magnezij koji može pomoći pri prevenciji raka gušterače.
Tako uživanje u čokoladi može značiti puno više od zadovoljstva koje nam ta poslastica daje, ono može pomoći zdravlju.Naučnici sa Sveučilišta u Indiani otkrili su kako hrana bogata magnezijem, ili dodatak magnezija prehrani, uvelike pomaže pri sprečavanju bolesti, prenosi Večernji.
Jedan od voditelja istraživanja dr. Ka He tvrdi kako je rak gušterače jedinstven i razlikuje se od drugih rakova.Petogodišnja stopa preživljavanja je uistinu niska stoga je potrebno preventivno djelovati na taj rak i otkriti kako ga se može spriječiti – rekao je.
Istraživanjem koje je provedeno na 66.000 muškaraca i žena u dobi od 50 do 76 godina otkrivena je uska povezanost između unosa magnezija u organizam i raka gušterače. Dokazano je kako se unosom svakih 100 miligrama magnezija dnevno smanjuje za 24 posto mogućnost pojave raka.
Stoga, ako ne želite unositi magnezij putem tableta, možete ga unijeti tamnom čokoladom. Naime, u 100 grama tamne čokolade nalazi se čak 300 miligrama magnezija.
(Vijesti.ba/namirnice.ba)
Posjetitelji restorana naručuju više hrane ako ih poslužuju pretili konobari
Posjetitelji restorana naručuju više hrane ako ih poslužuju pretili konobari, pokazuje istraživanje američkih i njemačkih znanstvenika.
Rezultati istraživača s Cornell University i Friedrich-Schiller-Universitaet Jena su objavljeni u stručnom časopisu Environment and Behavior, a prikupljeni su u 60 restorana na temelju 497 interakcija između konobara i posjetitelja.
Pretili konobari su dobivali u prosjeku veće narudžbe hrane, ali i 17 posto veće narudžbe alkoholnih pića.
Uz to, gosti koje su posluživali pretili konobari su imali četverostruko veće izglede da će tražiti i desert, prenose mediji.
(Vijesti.ba)
NAJSTARIJA OSOBA KOJA JE IKADA KROČILA NA VRH AFRIČKE PLANINE KILAMANDŽARO
Najviši vrh Kilimandžara može se osvojiti u bilo kojem životnom dobu, a o tome najbolje svjedoči „slučaj“ Angele Vorobjove (86) koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija osoba koja je kročila na vrh afričke planine Kilimandžaro.
I to nije sve, ona je na visini od 4 000 metara i plesala.
Na pitanje gdje nalazi snagu volje, odgovara "u stihovima ruskog pjesnika Nekrasova, koji tvrdi da želja i trud i rad tvore čuda neviđena, to je moj životni kredo".
Ova strastvena putnica obišla je mnoge zemlje SSSR-a, međutim u potragu za ozbiljnijim avanturama i put na drugi kontinent krenula je na pragu osamdesete.
Prije nego što je osvojila Kilimandžaro boravila je u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Zambiji, ali na ostvarenim rezultatima nikada se nije željela zaustaviti.
Uspinjanje na planinski vrh bilo je nevjerojatno teško, ali volja i želja da se ostvari ono što je zacrtano bili su jači od bilo kakvih prepreka, tvrdi ona.
„Najzanimljivije je to što nikada nisam mislila da ću uspinjanjem na Kilimandžaro da postignem neki rekord", rekla je Angela za RT, prenio je portal ove televizije na ruskom.
„Jednostavno planirala sam se samo popeti i to je sve i sada mi je sve nekako pomalo čudno, popela sam se, pa što“, kaže Angela i priznaje da nije očekivala da će od svega toga ispasti nekakav „događaj“.
(Vijesti.ba )
Navike dugovječnih - kako doživjeti stotu u odličnoj formi
Na japanskom ostrvu Okinawi vitalni stogodišnjaci uobičajen su prizor. Pitate li nekog od njih u čemu je tajna dugog života, spremno će vam reći - “hara hachi bu”.
Iza tih riječi ne krije se neki egzotični eliksir nego zdravorazumski savjet: “Prestanite jesti kad vam je želudac 80 posto pun”. Odnosno, prije nego što se posve zasitite, odložite kašiku i pričekajte 20 minuta - toliko je tijelu potrebno da “shvati” kako ste zapravo pojeli dovoljno. Svaki put kad se najedete do sitosti, želudac se malo raširi tako da s vremenom počinjete jesti sve više. Prema procjenama američkih ljekara, takvo jednostavno kontroliranje kalorija moglo bi vam produžiti život za šest godina.
Dodatnih 14 mogli biste “zaraditi” zdravim načinom života. Kao prvo svakog dana trebalo bi pojesti najmanje pet porcija voća i povrća na dan. Jedna porcija približno odgovara veličini šake, pa tu kvotu nije teško ispuniti. To može biti jedna jabuka, svježe iscijeđeni sok od narandže, tanjur mahuna i zelena salata. Također bi trebalo redovito vježbati, ne pušiti, a alkohol piti umjereno, odnosno najviše sedam čaša sedmično. Naravno, treba ih ravnomjerno rasporediti, a ne popiti u jednoj večeri jer to opterećuje jetra.Ne trebate se odreći ni životnih užitaka - jedenje tamne čokolade (s više od 70 posto kakaa) produžava život, baš kao i često vođenje ljubavi, pokazuju istraživanja.
Vježbanje je ljekovita igra
Ljudi koji odaberu vrstu fizičke aktivnosti koja im je zabavna lakše će zadržati tu zdravu naviku, pokazuju istraživanja. Vježbanje u grupi takođe ima dodatne prednosti jer potiče druženje koje produžava život.Jedite ribu
Mediteranska prehrana, baš kao i japanska, bogata je ribom, a obje su među najzdravijima. Što je riba masnija, to je bolja jer sadrži više omega-3 kiselina koje štite srce.Zdravi zubi znače dug život
Čišćenje zubi zubnim koncem traje samo 60 sekundi, a moglo bi vam produljiti život za 6,4 godine. To je zato što bakterije koje se nalaze između zuba izazivaju upalne procese u desnima koji povećavaju rizik od srčanih bolesti za 72%. Takođe, zube treba četkati dvaput na dan po dvije minute.Ne zanemarujte bliske prijatelje
Ljudi koji imaju bliske prijatelje žive duže i zdravije, pokazalo je istraživanje provedeno na 300.000 ljudi širom svijeta. Druženje tako na zdravlje ima jednako pozitivan efekat kao prestanak pušenja ili gubitak suvišnih kilograma. Kada se ti rezultati preračunaju u godine, ispada da prijateljstvo produži život za tri, četiri godine. Naravno, pritom nije važno koliko prijatelja imate - nego jesu li oni bliski, povjerljivi i pouzdani.
Kontrolirajte holesterol i pritisak
Budući da su bolesti srca “ubice broj 1”, isplati se smanjiti faktore rizika kao što je povišeni holesterol. To bi vam moglo produžiti život za oko šest godina. Njegov nivo trebalo bi kontrolirati barem jedanput u pet godina. Izbjegavajte nezdrave masnoće i slatkiše.Cigarete
Nepušači mogu očekivati da će živjeti deset godina duže od onih koji popuše kutiju na dan, pokazalo je finsko istraživanje.Još jedna japanska riječ ključna za dugovječnost je “ikigai”, što bi se moglo prevesti kao “osjećaj da je život vrijedan življenja”. To pokazuju i savremena istraživanja - optimisti, ljudi koji se mnogo smiju i oni koji uživaju u malim životnim radostima u pravilu žive duže od mrzovoljnih gunđala. Važno je i mozak održavati aktivnim. Tomoji Tanabe (112), koji je 2007. proglašen najstarijim čovjekom na svijetu, najvažnijom tajnom dugovječnosti smatrao je svakodnevno vođenje dnevnika. Korisno je i rješavanje križaljki i sudokua, čitanje i neprestano učenje, naprimjer, novih jezika.
Čak i svakodnevni posao može produžiti život - Amerikanac Richard Bird stoti je rođendan proslavio radno. Nikad nije otišao u penziju, nego je radio kao advokat. Britanska istraživanja također su pokazala da ljudi koji su otišli u penziju sa 65 godina žive duže od onih koji su penzionisani sa 60 ili 55. Ipak, ne treba se ni ubijati od posla. Bolje je povremeno si priuštiti odmor jer - istraživanja pokazuju da nedostatak slobodnog vremena skraćuje život. A postoje i drugi trikovi.
Edward Rondthaler iz New Yorka tako smatra da je doživio stotu jer je svako tuširanje završio mlazom ledene vode. Iako “šokira” organizam, takva hidroterapija spriječava mnoge bolesti, tvrde ljekari.
Što duže jedeš orahe, to duže živiš
Ljudi koji redovito jedu orašaste plodove (barem pet dana u nedjelji) žive duže od onih koji ih jedu povremeno. Znanstvenici još nisu posve sigurni zašto je to tako, no vjerovatno su za pozitivno dejstvo orašastih plodova zaslužne “dobre” nezasićene masnoće, uključujući omega-3. Orašasti plodovi jednako povoljno djeluju na muškarce i žene, mlade i stare. Stoga biste trebali zamijeniti grickalice.Okretanje pedala "skida" 20 godina
Žene u menopauzi koje su počele voziti sobni bicikl sat vremena na dan pet dana u sedmici nakon tri su mjeseca počele funkcionirati kao da su 20 godina mlađe, tvrdi dr. George A. Brooks. Takve vježbe uklanjaju znakove starenja: snižavaju pritisak, poboljšavaju sposobnost iskorištavanja kisika i šećera u krvi. U mozgu ljudi koji redovno vježbaju također se stvaraju nove stanice.
Ne isplati se gladovati
Iako miševi na strogoj dijeti žive 40 posto duže, ljudi si na taj način mogu produžiti život za najviše godinu dana, po cijenu stresa i nervoze.
Nova tehnologija
Ljudi koji prate nove tehnološke trendove tako održavaju mozak mladim i više se druže s ljudima, pokazalo je američko istraživanje.I s optimizmom se može pretjerati
Optimisti žive duže i sretnije od pesimista, pokazuju brojna istraživanja. Ipak, postoji jedna “kvaka”. Ljudi koji su pretjerano optimistični ujedno su skloniji rizičnom ponašanju. Najbolje prolaze ljudi koji su svjesni da u sve treba uložiti trud. Iako se može činiti da oni žive dosadnim životom, ljudi koji su organizirani i paze na detalje zapravo imaju vremena za uživanje.
Predugo spavanje skraćuje život
Ljudi koji spavaju između šest i devet sati svake noći žive dulje, pokazalo je britansko istraživanje provedeno na milijon ljudi. Oni koji spavaju manje od šest sati žive kraće, a oni koji u krevetu ostaju duže od devet sati najkraće. Spavanje između šest i osam sati svake noći također smanjuje rizik od pretilosti, povišenog pritiska, srčanih bolesti i dijabetisa. Nedostatak sna ometa prirodni tjelesni proces obnavljanja stanica.(vijesti.ba)
NEVJEROVATNA PRIRODNA ANTI-AGE MASKA,TAKOĐER ZA IZBJELJIVANJE ZUBI, LIJEPU I GUSTU KOSU...
Svi znamo njegove zdravstvene prednosti, također je odličan kada su upitanju opekotine. No, da li ste znali koliko pomaže u izbijeljivanju zuba, ljepše kož, kose...
1. Za ljepšu i gušću kosu
Istraživanja su pokazala kako jogurt pomaže pri smirivanju nadraženog i suhog vlasišta te potiče rast kose. Nakon šamponiranja, nanesi običan jogurt na kosu i vlasište, ostavi 5 minuta i zatim dobro isperi.
2. Izbjeljivanje zubi
Jogurtoljupce će sigurno oduševiti činjenica da jogurt može prirodno izbijeliti zube. Svaki dan utrljaj malo jogurta u zube, pričekaj nekoliko minuta, a zatim isperi vodom. Prve rezultate trebala bi vidjeti već nakon nekolikosedmica.
3. Piling za lijepu kožu
Pomiješaj 4 velike kašike jogurta sa kašikom šećera i tom smjesom dobro istrljaj tijelo pa isperi. Piling će ukloniti mrtve stanice, a jogurt dobro hidratizirati i omekšati kožu.
4. Ultimativna anti-age maska
Pomiješaj kašiku jogurta sa kašičicom meda i kašičicom svježeg limunovog soka te nanesi na lice. Pričekaj 10 minuta i zatim dobro isperi. Ponavljaj jednom sedmično
5. Pakung za glatke ruke
Pomiješaj 2 kašike jogurta sa kašičicom meda i tu smjesu umasiraj u ruke i zanoktice. Ako imaš plastične rukavice, stavi ih na ruke kako bi pakung bolje djelovao. Nakon 15 minuta isperi i nanesi običnu hidratantnu kremu.
(index.hr/hergamut.com)
7.1.16
OVO ULJE ĆE VAM SAGORJETI SVU MASNOĆU SA STOMAKA
Naučnici sa Univerziteta Kyoto tvrde da riblje ulje sagorijeva masnoću oko stomaka efikasnije od trenutno dostupnih pilula i to kod ljudi koji su u tridesetim i četrdesetim.
Riblje ulje aktivira receptore u probavnom traktu i pokreće simpatički nervni sistem, nakon čega ćelije sagorijevaju masnoću.
Masno tkivo ne zadržava svu masnoću. Takozvane bijele ćelije zadržavaju masnoću kako bi se napravile zalihe energije, dok smeđe ćelije troše masnoću i održavaju tjelesnu temperaturu stabilnom.
Bebe imaju veliki broj smeđih ćelija, ali se taj broj vremenom smanjuje.
Treći tip ćelija su bež ćelije koje su nedavno otkrivene kod ljudi i miševa. One su veoma slične smeđim ćelijama. Broj bež ćelija se smanjuje u srednjem životnom dobu, a bez njih se masnoća nakuplja i ostaje neiskorištena.
"Iz prethodnih istraživanja smo saznali da riblje ulje ima ogromne zdravstvene prednosti uključujući i sprečavanje nakupljanja masnoća. Obavili smo testove kako bismo utvrdili da li postoji veza između ribljeg ulja i povećanja broja bež ćelija", rekao je vodeći naučnik Teruo Kawada.
Tim je grupu miševa hranio masnom hranom, a drugu grupu kombinacijom masne hrane i ribljeg ulja. Miševi koji su jeli hranu sa ribljim uljem su imali deset posto manju masu i 15 do 25 posto manje masnoće u poređenju s onima koji nisu konzumirali riblje ulje.
Naučnici su također otkrili da se bijele ćelije pretvaraju u bež ćelije kada se aktivira simpatički nervni sistem, a to znači da ćelije koje skupljaju masnoću dobiju mogućnost da je sagore.
"Ljudi oduvjiek govore da japanska i mediteranska hrana doprinose dugovječnosti. Sada znamo razlog za to", rekao je Kawada.
(klix.ba / dnevno24.com)
6.1.16
Bijeg od kućnih bakterija
Bijeg od kućnih bakterija-boravak na snijegu i igra na otvorenom zimi jačaju imunitet
Igra i boravak na otvorenom omogućava djeci bijeg od svakodnevnih kućnih bakterija. Ne samo da izrazito pogoduje zdravoj djeci, već i ona sklonija bolestima zbog pada imuniteta od svježeg vazduha mogu imati znatno više pozitivnih dejstava.
Vani je snježno i ledeno, vaše dijete uživa na otvorenom u satima zanimljive igre. Pravi snješka i grudva se s prijateljima iz naselja. Vi ste u dilemi, ostaviti dijete vani neka uživa dok mu ne dosadi ili ga nakon nekog vremena natjerati u kuću? I nas su naši roditelji, bake i djedovi nakon dužeg boravka vani na hladnoći tjerali u kuću. Naučili su nas da se možemo prehladiti i pokupiti još brojne druge bolesti. Pedijatri tvrde upravo suprotno – djecu bi trebalo ostaviti da što duže borave na hladnoći i otvorenom jer upravo to pogoduje razvoju njihova imuniteta.
Osim toga, boravkom na otvorenom dijete ima mogućnost razviti snažan autoimuni sistem i otpornost na alergije. Prošla istraživanja su već pokazala kako djeca koja žive u ruralnim područjima ili koja više vremena provode na otvorenom su otpornija i općenito boljeg zdravlja zbog stalne izloženosti prljavštini, životinjama i bakterijama. Iako mnogi roditelji, baš suprotno, pokušavaju izbjeći doticaj djece s navedenim, bakterijama i prljavštinom, kao i boravak na hladnoći za dječji imunitet i zdravlje mogu biti samo od koristi.
Dakle, zdravstveni benefiti koje donosi fizička aktivnost djece tokom zime na otvorenom, uvelike nadmašuju rizik od oboljevanja zbog boravka na hladnoći, slažu se stručnjaci.
Naravno, podrazumijeva se da su djeca propisno obučena s skladu s uslovima na otvorenom i da nose nezaobilazne zimske odjevne predmete – šal, kapu, rukavice, debele čarape, štramplice i slojevitu odjeću. Roditelji bi djecu trebali dodatno podsticati na što više boravka na otvorenom, a dobro bi bilo da i oni učestvuju u igrama s drugom djecom.
Kanadski stručnjaci koji se bave pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na djecu, preporučuju da bi djeca u dobi od 5 – 11 godina trebala dnevno provesti barem sat vremena u nekim fizičkim aktivnostima, što nikako ne smije biti zanemareno ako je vani hladno. Kada to vrijeme dopušta, najviše se preporučuje igra s vršnjacima na igralištu, vožnja biciklom, i druge aktivnosti u kojima se djeca umjereno znoje i fizički jačaju. S aktivnostima poput trčanja ili plivanja treba biti oprezniji, jer stvaraju ipak jači zamor i intenzivnije djeluju da dječje tijelo.
Ako su djeca fizički aktivna barem 60 minuta dnevno to će im pomoći:
– poboljšati ukupno zdravlje
– ostati fokusirani i uspješniji u školi
– poboljšati kondiciju
– ojačati mišićnu masu
– zabaviti se s prijateljima u igri
– osjećati se sretnije
– održati optimalnu tjelesnu težinu
– poboljšati samopoštovanje
– naučiti nove vještine
Ako vam je ponekad teško potaknuti dijete na fizičke aktivnosti pokušajte ga motivirati:
– Ponavljajte mu da nikad nije ni prehladno ni prevruće za igru
– Upišite dijete na neke od programa u lokalnom sportskom centru
– Maleni vole kopati i prebacivati predmete. Snijeg je idealno vrijeme kada vam mogu “pomoći” u čišćenju snijega
– Pokušajte im biti valjani uzor. Živite što aktivnije i ne plašite se hladnoće.
U kojim situacijama nije poželjno pustiti dijete na hladnoću:
– kada pada kiša ili ledena kiša
– kada je izuzetno maglovito i vlažno
– kada su temperature ispod -10 C
(vijesti.ba)
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići ...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...
-
Nema djevojke, a da ne mašta o velikim i lijepim grudima, ali mnogi djevojkama to samo ostane mašta i neostvarena želja. No, jed...
-
Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas dos...