31.12.15

Karmen kocke

Karmen kocke


Sastojci:

Biskvit:

5 žumanjaka

5 kašika šećera

5 kašika brašna

pola praška za pecivo
snijeg od 2 bjelanjka

Fil:

200 ml. mlijeka

3 kašike meda

100 gr. mljevenog keksa

200 gr. mljevenih oraha

Glazura:

3 bjelanjka

7 kašika šećera

malo rendane čokolade za ukrašavanje


Priprema:

Izmutite snijeg od 2 bijelanjka i ostavite sa strane za kraj.
Preostala 3 bijelanjka stavite u drugu posudicu i ostavite sa strane.

Izmutite žumanjke i šećer.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa izmješajte kašikom ne mikserom.

Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano izmješajte.
Tijesto istresite u nauljenu tepsiju i pecite na 180 C oko 20-25 minuta.

Gotovo tijesto maknite iz peći i pustite da se prohladi.
Na peć stavite mlijeko da prokuha.

Prokuhalo mlijeko maknite sa peći, dodajte med i čokoladu pa mješajte dok se čokolada ne istopi.
Dodajte mljevene orahe i keks,izmješajte i malo prohladite.

Smjesu istresite preko biskvita i fino rasporedite (poravnajte).
Od 3 bjelanjka izmutite snijeg, dodajte jednu po jednu kašiku šećera i neprestano mješajte.

Snijeg od bjelanjaka rasporedite preko fila i vratite u peć i pecite na 150C oko 20 minuta.
Gotov kolač prohladite i pospite sa malo rendane čokolade.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Štrudle sa eurokremom


Štrudle sa eurokremom


Sastojci:

500 gr. brašna


1 časa mlakog mlijeka (250 ml.)


pola čase ulja


2 jaja


2 kašike kvasca


2 kašike šećera


malo soli među prstima


1 žumanjak za premazivanje


šecer u prahu ili Kristal šecer za posipanje

fil po vašoj želji može eurokremom 


Priprema:


U posudu prosijat brašno pa dodat ulje, izmućena jaja, mlijeko, so, šecer i kvasac.Sve to fino zamjesite i pustite da izraste.


Kad je tijesto izraslo primjesite i pustite ponovo da izraste.Kad je po drugi put izraslo istresite na pobrašnjenu površinu (nemojte više mjesit tijesto).


Razvijte i namažite sa čim želite (nemojte mazat do kraja da fil ne bi curio, ostavite oko 2-3 prsta širine na kraju nenamazano).


Smotajte u rolat krajeve, malo podvrnite da zatvorite štrudlu,zatim namažite žumanjkom.Možete posut kristal šecerom, pustite štrudlu da izraste, ili kad se ispeče pospite šecerom u prahu.


Kad je rolat malo odmorio i izrastaa pecite na 400 F-200 C oko 10 minuta,
pa smanjite na 350 F-180 C i pecite dok ne bude gotova.


Gotovu štrudlu možete namazati sa malo neslanog putera, a i nemorate.Prohladite, isjecite na željene komade i poslužite.


Prijatno!



(tortekolaci.com)

30.12.15

Piletina sa parmezanom

Piletina sa parmezanom



Sastojci:


piletina bez kosti

2 jaja

ulje za prženje

so,biber,vegeta i suhi peršun

krušne mrvice (prezla)

100 gr. parmezana (mljevenog)

1 tegla paradajz sosa

rendan sir (mozzarela ili neki drugi)


Priprema:

Pec zagrijat na 180C.
Izmutit jaja sa malo soli.

Meso pospite začinima pa izmješajte.
Krušnim mrvicama dodajte sir i izmješajte.

Meso namočite u jaja,zatim uvaljajte u krušne mrvice pa propržite na malo ulja.
U vatrostalnu tepsiju istresite paradajz sos,poredajte zapečenu piletinu,pospite sirom pa zapečite.


Prijatno!



(tortekolaci.com)

Pileći fileti punjeni sirom i suhim mesom

Pileći fileti punjeni sirom i suhim mesom


Sastojci:


pileći fileti po vašoj želji (zavisi za koliko osoba pripremate)

koliko komada piletine toliko komadića suhog mesa i sira

1 jaje

brašno

prezla

so,biber i vegeta

ulje za prženje

100 ml. vrhnja za kuhanje

malkice brašna ili gustina

Priprema:

Filete tanko isjeć i istuć čekićom.
Filete posut začinima pa malo utrljajte da začini uđu u meso.

Suho meso i sir isjeć na prutiće.
Na piletinu stavit komadić mesa i komadić sira pa smotat.

Ako se bojite da ce se odmota pričvrstite čačkalicom.
Izmutite jaje.

U jedan tanjir stavite brašno, u drugi prezlu.
Ulje stavite da se zagrije.

Rolnice uvaljajte u brašno,a zatim u jaja pa u prezlu.
Smotani kraj stavite na tavu da se zapeče pa onda okrećite da se peče sa svih strana.

Nikako peć na jakoj temperaturi meso ce vam ostat sirovo.
Često okrećite da je jednako ispeče.

Kad su rolnice gotove maknite ih iz ulja.
Ako u tavi imate puno masnoće ocjedite, dodajte vrhnje za kuhanje pomješano sa malkice brašna ili gustina.

Prokuhajte pa istresite preko rolnica


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Zapečena piletina s rižom

Zapečena riža sa piletinom


Sastojci:


300 gr. riže

par komada piletine

1 glavica luka

100 gr.rendanog sira

1 l pilece supe

Rižu operete i rasporedite po tepsiji.

Piletinu operite,dodajte začine,izmjesajte i rasporedite preko riže.

Luk sitno isjeckajte,sir izrendajte i rasporedite preko riže i mesa.

Zalite supom, prekrijte foliom pa pecite na 350F-180C oko 45 minuta.

Maknite foliju da riza i meso dobiju malo bojice,prohladite i posluzite se.


Prijatno!


(tortekolaci.com)

Kadulja čisti krv i cijeli organizam


Kadulja čisti krv i cijeli organizam


Kadulja je prepuna antioksidansima i po količini se nalazi odmah iza origana, a koristi se ne samo u jelima već i u prirodnoj medicini i potiče rad mozga.

 Ima snažno antiseptičko djelovanje pa se koristi za ublažavanje kašlja ili grlobolje i ispiranje usne šupljine te osim toga jača organizam potičući njegove obrambene mehanizme.

Posebno je blagotvorna za žene jer balansira hormone, ublažava PMS i simptome menopauze.

Šta liječi

Opća je floskula da «kadulja čisti krv i cijeli organizam». To ne znači ništa. Ali dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje.
Što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala.
Pa onda, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale.
Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika.Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe.

Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Pomaže kod neuroze i depresije.
Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju.
Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer.
Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina.
Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.

Čaj od kadulje

Priprema se tako da se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna kašičica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šoljice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom.

Kadulja u mlijeku

Kašika suhih kaduljinih listova kuha se u četvrt litre mlijeka tri minute. Ohladi se da ostane toplo i doda dvije kašike domaćeg meda. Uzima se učestalo tokom dana po jedna kašika.To je sredstvo protiv kašlja, koje se može davati i djeci.

Tinktura od kadulje

Spravlja se tako da u decilitar 70-postotnog alkohola (etilnog) stavimo 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavimo da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Ocijedimo, premjestimo u odgovarajuću bočicu. Koristi se tako da se uz pomoć kapaljke 10 do 15 kapi stavi u malo vode, soka ili čaja i popije tri puta dnevno ili ispire i grglja, već prema tegobama.  Koristi kod svih zdravstvenih problema u ljekovitom opsegu djelovanja kadulje. Pažnja – zabranjeno za trudnice i djecu.

Oblozi

Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječene listove svježe kadulje stavimo na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i privijemo na ranu ili na gnojni čir.


Kupka


U pet litara hladne, najbolje izvorske vode stavimo 20 dg kadulje. Neka odstoji 12 sati. Izlijemo u priređenu kadu za kupku s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i za kožne bolesti.Primjerice za kožnu bolest pitirijazu (pytiriasis versicolor) dobro je uz kupku piti i čaj, zbog promjene strukture znoja.

Ulje od kadulje

Za pripravu kupke može se koristiti i kaduljino eterično ulje. Deset kapi ulja u pola litre mlijeka. Dobro promiješamo i ulijemo u kadu s vodom pripremljenom za kupanje.  Kaduljino eterično ulje dobiva se postupkom destilacije vodenom parom najbolje mladih listova i grančica kadulje.  Osim za kupku pripravci od kaduljina ulja koriste i se za inhalaciju kod upale dišnih organa i sinusa u kombinaciji s uljima slična djelovanja, za ispiranje kod upale  usne šupljine i grla, za masažu, za osvježavanje i dezinfekciju prostora.

Kaduljin sirup

Ako imate polje kadulje ili još bolje ako vam je priruci kadulja primorskih kamenjara imate glavnu stvar za odličan vrlo ukusan i uz to zdrav sok od kadulje.

Za to nam je potrebano:

100 cvjetova kadulje

4 kg šećera

4 litre vode

10 limuna

Uberete sto kaduljinih cvjetova tako da se cvijetom smatra onaj cvjetni klas na vrhu stabljike. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti – izvorsku. Ohladite. Promješajte sok od 10 limuna. Ubacite 100 kaduljinih cvjetova. Promješajte. Ostavite da odstoji poklopljeno – dva dana. Ocijedite. Smjestite u boce i dobro začepite. Sterilizirajte u vrućoj vodi ili pećnici. Pije se poput svakog sirupa, pomiješano s vodom.

Kadulja u kuhinji

Kadulju kao začin treba pažljivo dozirati i ne s njom konkurirati drugim začinima.  Ide s juhama, povrćem, sirom, tjesteninom, ribom, mesom. Probajte je, primjerice, dodati telećim jetrima ili ražnjićima između komadića mesa. Dobit ćete izniman okus.

Evo još nekoliko prijedloga za jela s kaduljom:

Umak za tjesteninu

Pikantni umak od kadulje i gorgonzole odličan je preljev za špagete, fusile, makarone ili još bolje – njoke.

Sastojci:

10 listova kadulje

20 dg gorgonzole

4 dl vrhnja za kuhanje.

1 dl maslinovog ulja

glavica luka

čehno bijelog luka

U široj posudi zagrijati maslinovo ulje i lagano popržiti kadulju. Izvaditi i na isto ulje odmah ubaciti sitno nasjeckani luk i kratko popržiti dok se opusti. Ubaciti usitnjeni češnjak i pustiti da zavonja. Dodati gorgonzolu izrezanu na kockice i vrhnje za kuhanje te miješati dok se  sve ne pretvori u jedinstvenu gustu smjesu. Preliti po tjestenini.

(Vijesti.ba,dobarzivot.net)

Prebrodite najčešće zimske bolesti


Prebrodite najčešće zimske bolesti


Gotovo nezaobilazne bolesti u zimskom razdoblju su respiratorne infekcije, u većini slučajeva prouzrokovane su različitim vrstama virusa.

Najčešća je takozvana obična prehlada čiji su simptomi kihanje, začepljen nos, curenje iz nosa, suhoća i peckanje u grlu, promuklost, kašalj, blaža vrućica, glavobolja, malaksalost...
Prehlada spontano prolazi za nekoliko dana, no može potrajati i duže ako je bez odmora “nosite” na posao ili imate oslabljen imunitet - primjerice, zbog strogih dijeta, hroničnih bolesti, pušenja...



Zbog oslabljenog imuniteta prehlada se može “zakomplicirati” u upalu grla, uha ili sinusa te bronhitis i upalu pluća prenosi.Komplikacije su znatno češće kod gripe čiji su početni simptomi u pravilu jači nego simptomi prehlade: visoka temperatura, jaka glavobolja te bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost i osjećaj nemoći, a može se pojaviti povraćanje i proljev.
Gripu ne treba shvaćati olahko,jer je riječ o težoj virusnoj infekciji koja, ako se ne liječi, može izazvati srčane tegobe, pa su doista opravdani bakini savjeti da gripu treba “preležati”.


Kako se zaštiti

Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovito pranje ruku prva linija obrane!

Uz nužnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka izvan kuće/posla.
Redovito provjetravajte prostor u kojemu boravite, nemojte ga pregrijavati i onečišćivati duhanskim dimom.
Pravilno se odjenite tako da vam ne bude hladno, ali ni jako toplo da se ne biste znojili.
Na hladnoći nosite kapu jer se preko glave gubi mnogo tjelesne topline.

Prehlada i gripa su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za sniženje temperature i ublažavanje bolova.

Dakle, ne liječe se antibioticima! Njih će propisati liječnik samo ako dođe do takozvane sekundarne bakterijske infekcije poput upale grla, sinusa, uha, pluća...
Lijekove za ublažavanje bolova valja uzimati umjereno, u skladu s uputama koje su navedene na pakiranju. Isto vrijedi za kapi za nos, lijekove za iskašljavanje, vitamine, pastile za grlo...

Posebno budite oprezni s lijekovima koji brzo suzbijaju simptome jake prehlade i gripe jer vam se može dogoditi privremeno poboljšanje, a potom bolest može “izbiti” u još jačem obliku.
Ako bolest traje nekoliko dana bez poboljšanja ili se simptomi pojačavaju, potražite liječničku pomoć.

Pušenje otežava oporavak od respiratornih infekcija i povećava rizik od komplikacija.Uzimajte mnogo tekućine (najbolji je prirodni čaj bez šećera) i prirodnih namirnica poput meda, propolisa, voća i povrća.



(Vijesti.ba)


Prirodni recepti za sniženje povišene temperature


Recepti za sniženje povišene tjelesne temperature




Visoka temperatura može biti opasna, osobito ako dosegne 40° C ili više a ne možemo je sniziti, pa u takvim slučajevima svakako treba zatražiti liječničku pomoć.
No često sami prebrzo posežemo za lako dostupnim lijekovima koji snizuju temperaturu (ali pritom opterećuju jetru te mogu imati neželjene nuspojave), a “preskačemo” prirodne načine.

Prva linija odbrane vrlo je jednostavna – oblozi ili kupanje u mlakoj vodi koja je 1-2 stupnja niža od uobičajene tjelesne temperature – otprilike 35° C. Rashlađujte se postupno i umjereno kako ne biste dodatni “šokirali” organizam.
Nemojte se tuširati hladnom vodom ni stavljati ledeno hladne obloge. Kada imate povišenu temperaturu, povećava se mogućnost dehidracije, pa uzimajte puno tekućine – običnu vodu, prirodne čajeve i sokove, lagane povrtne juhe.
Ne valja se previše utopljavati nego tijelu treba omogućiti da se normalno “temperira”. Nosite udobnu i prozračnu odjeću te održavajte umjerenom temperaturu zraka u prostoru u kojemu boravite.
Narodna medicina preporučuje niz prirodnih sredstava za sniženje tjelesne temperature.


Jabukov ocat 

Od vode s dodatkom domaćega jabukovog ocata (u omjeru 2/3 vode i 1/3 octa) pripravljaju se oblozi protiv povišene temperature, koji se stavljaju na čelo, zglobove, stopala…
Osim klasičnih obloga, često se preporučuje da jabukovim ocatom natopite čarape, navučete ih na noge i ovijete ručnikom. Kad oblog postane topao, zamijenite ga novim.
Možete i spužvom namočenom u vodenu otopinu octa lagano “namakati” tijelo, ili pripremiti kupku tako da pola šoljice octa dodate u mlaku vodu za kupanje.Budite u vodi do 10 minuta.

Kažu da protiv temperature pomaže i ovaj napitak:
pomiješajte 2 kašičice jabukovog ocata i 1 kašičicu meda u čaši vode. Pijte 2-3 puta dnevno.

Krompir

 Od sirovog krompira pripravljaju se oblozi koji “izvlače” temperaturu iz tijela.
Uzmite veći krompir i dobro ga operite. Ne trebate ga nužno oguliti, no u većini recepata preporučuje se guljenje. Za obloge, krompir možete narezati na ploške, ili ga naribati.
Stavite ga na tabane i navucite preko toga čarape. Obloge držite dok se ne osuše, a nakon toga ih po potrebi zamijenite novima.
Oblozi se mogu staviti i na čelo, te na dlanove.

 Bjelanjak 

Uzmite dva jaja i odvojite bjelanjke. Prelijte ih na tkaninu (npr. kuhinjske krpe, tanje ručnike, veće platnene maramice) i time omotajte stopala, tako da bjelanjak bude u dodiru s tabanima.
Preko obloga možete staviti plastičnu foliju ili vrećicu da ne curi, a potom navucite čarape.
Držite obloge dok se ne ugriju.

Bijeli luk

Pomaže sniziti temperaturu jer potiče znojenje i uklanjanje toksina iz tijela, a uz to djeluje antivirusno i antibakterijski. 2 velika čehna bijelog luka ogulite i zgnječite, pa pomiješajte sa 2 kašike maslinovog ulja. Mješavinu lagano zagrijte i nanesite na tabane. Omotajte stopala gazom ili platnom pa ostavite preko noći.
1 čehno biijelog luka ogulite i fino usitnite, stavite u šoljicu i prelijte vrelom vodom. Neka odstoji 10 minuta, a potom ocijedite i polako pijuckajte.
Preporučuje se dva puta na dan.

Crveni luk

Sitno ga nasjeckajte, pa ga pomiješajte s malo maslinovog ulja i morske soli. Nanesite na tabane pa omotajte gazom ili platnom. Zamijenite oblog čim se ugrije.
Obloge možete pripremiti i tako da luk narežete na kriške pa ga stavite na tabane i učvrstite tkaninom.


Kupus

Oblozi od kupusa ugodno rashlađuju ako imate temperaturu. Od glavice kupusa odvojite list, malo ga “natucite” da pusti vlagu pa ga stavite na čelo, vrat ili potiljak. Kad se ugrije, po potrebi ga zamijenite novim.

Đumbir

Stavite 1/2 kašičice svježe naribanog đumbira u šoljicu vrele vode i ostavite 10 minuta. Zasladite medom. Pijte čaj 2-3 puta dnevno.
Napunite kadu mlakom vodom, dodajte 2 kašike đumbira u prahu i dobro promiješajte. Kupajte se 10 minuta, a potom je najbolje otići u krevet.
Đumbir će potaknuti znojenje i smanjiti vrućicu.

Grožđice

Bogate su takozvanim fitokemikalijama koje imaju snažno protuupalno djelovanje, pa djeluju kao energizirajući tonik ako imate povišenu temperaturu.
Natopite 25 grožđica u pola šoljice vode i ostavite ih da omekšaju (otprilike jedan sat).
Zgnječite grožđice u vodi pa ocijedite tekućinu. U dobiveni sok možete dodati iscijeđen sok od pola limuna ili limete. Pijte dva puta dnevno.

Biljni čajevi 

Za lakše sniženje temperature preporučuju se čajevi od sljedećih biljaka: bosiljka, bazge, lipe, kadulje, kamilice, metvice, stolisnika, šafrana, boražine, peršina, majčine dušice, gorušice, origana, mažurana.

Prirodni aspirin 

Među domaćim receptima za sniženje temperature su i oblozi od narezane cvekle te od svježeg (mladog) sira. Za rashlađivanje organizma dobrodošli su i prirodni sokovi od drena (drijenka), maline i brusnice, te kiselo mlijeko. Pomaže i ljuta hrana poput crvene paprike i čilija koji sadrže kapsaicin, tvar što potiče znojenje i tako regulira tjelesnu temperaturu.
U sniženju temperature koristi se i badem te ekstrakti vrbe i breze (npr. brezin sok) jer sve ove biljke sadrže salicin – prirodni aspirin.


(Vijesti.ba)

Ulje od bijelog luka za bolove u leđima i zglobovima

Ulje od bijelog luka za bolove u leđima i zglobovima



Svi mi imamo sada već hronične bolove u leđima i zglobovima zbog hodanja po asfaltu, sjedenja u kancelarijama i nekretanja.Naš prijedlog je ulje bijelog luka koje liječi ove tegobe.

Ovaj prirodni lijek može kako održati zglobove u dobrom stanju, smanjiti bolove i istovremeno otkloniti mnoge probleme koje prate ove tegobe.

Recept za liječenje bolnih zglobova i leđa


Očistite 300 – 400 grama bijelog luka i sitno ga isjeckajte, stavite u teglu i prelijte ga sa 1 litrom kvalitetnog nerafiniranog biljnog ulja, najbolje maslinovo ili suncokretovo ulje.

Zatvorite teglu poklopcem i ostaviti na tamno mjesto na sobnoj temperaturi, da stoji dvije nedjelje. Ne zaboravite svakodnevno mućkati sadržaj tegle.

Na kraju ćete dobiti ulje bijelog luka, koje treba da se procjedi kroz 3-4 sloja gaze ili dvaput kroz sitnu plastičnu cjediljku, prenose Nezavisne.


Kako koristiti ovaj lijek?


Ulje se utrljava u bolna mjesta, na primjer u donji dio leđa kod osteohondroze, bolova u leđima ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze. Pokriva se najlonskom vrećicom i utopljava se preko noći. Bijeli luk poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima, samim time pomaže uspostavljanju njihovih funkcija. Terapija bi trebalo da traje dva mjeseca.






(vijesti.ba)

Napitak od crne rotkve i meda je odličan protiv bronhitisa, i za jačanje imuniteta



Napitak od crne rotkve i meda je odličan protiv bronhitisa, i za jačanje imuniteta,kojeg bi trebali probati a za njega vam je potrebno:
- crna rotkva i med

Priprema:

1.Odrežite vrh rotkve oštrim nožem. Izdubite sredinu, tako da ostanu debeli zidovi .
Budite pažljivi jer je meso rotkve tvrdo, pa se možete ozlijediti.
Sredinu koju ste izvadili stavite u malu čašu.

2. Sipajte u rotkvu med, ali ne do vrha. Ostavite malo mjesta i za sok koji će rotkva pustiti.

3. Poklopite rotkvu i ostavite par sati, ili preko noći.

Sljedeće jutro sok prespite u teglice, pa ponovite postupak (sa jednom rotkvom 2-3 puta).

 4. U ostatke rotkve također dodajte malo meda i ostavite da pusti sok.

Konzumirajte tako što će te uzeti po nekoliko kašika dnevno.



(vijesti.ba)

Peckanje, grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje ovaj napitak može da riješi


Peckanje, grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje ovaj napitak može da riješi.Kombinacija meda i limuna je najpoznatija kombinacija koju mnogi ljudi konzumiraju dok su prehlađeni.Ukoliko vas muči bilo kakva vrsta prehlade, kašalj ili grlobolja, ova mješavina će vam pomoći da se osjećate bolje i ozdravite brže.



Potrebno je:

1 šolja vode,

sok od 1 limuna,

1-2 kašičice meda,

rendani đumbir.

Način pripreme:

Zagrijte 250 ml vode.

Iscjedite sok od jednog limuna i dodajte u šolju zajedno sa rendanim đumbirom.

Dodajte i med pa dobro promješajte.

Prelijte toplom vodom i ponovo dobro promiješajte. Po želji procjedite napitak od đumbira i popijte  toplo.

Osim svih ljekovitih svojstava, limunada s medom i đumbirom takođe ima prekrasan miris i ukus koji ćete odmah zavoljeti.





(vijesti.ba)

Zašto treba da jedemo pomorandže

Zašto treba da jedemo pomorandže



Sočna pomorandža mora biti dio svake zimske korpe sa voćem.
Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava.

Moćni minerali

Osim vitaminom C, pomorandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače

Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kaže da ako je nepušaču potrebna jedna pomorandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Veliki procenat vode

Sadrže veliki procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore

Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom djelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od pomorandže se dobija najpopularniji sok


Od jedne pomorandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto pomorandži prerađuje se u sok pa je upravo sok od pomorandže najpopularniji u svijetu.

Eterično ulje za miris i protiv bakterija

Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korišćenja pomorandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizuje rad srca.
Bergamot pomorandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. Međutim, kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.

(vijesti.ba)

LJEKOVITI MELEM PROTIV UPALA ARTRITISA I REUME - 100% DJELOTVORNO

Postoji više razloga za bolove u zglobovima – traume, preopterećenja, lomovi, artritis, reuma...


Ovaj recept ruske narodne medicine se priprema od jednostavnih sastojaka, koje uglavnom uvijek imate u kuhinji.


 Sastojci:


1 kašika meda

1 kašika senfa (ljutog)

1 kašika sitne soli

1 kašika vode


Priprema:


Sve sastojke temeljno promiješajte do homogene smjese. Stavite u praznu kutiju od kreme ili u neku drugu ambalažu. Mast čuvati u frižideru.


Primjena:


Bolno mjesto dobro namazati ovom mašću i napraviti oblog, odnosno staviti najlonsku vrećicu i zavezati toplim, najbolje vunenim šalom.

Tako držati 1,5-2 sata. Proceduru je najbolje raditi pred spavanje, da bi nakon uklanjanja obloga bolni zglob ostao u mirnom stanju.


Ujutro isprati mjesto na kome je bio oblog. Ne ograničavajte se jednim tretmanom, ponovite ga 4-5 dana uzastopno.

Efekat ćete osjetiti već nakon prve procedure. Nakon toga ponavljajte po potrebi.





(vijesti.ba)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design