6.1.16

KROKETI OD PAPRIKICA

 


Sastojci:

2 kg sjeckane paprike

3 jajeta

4 kašike brašna

200 g prezli

po ukusu so

po ukusu biber

200 ml ulje za prženje

Priprema:

Očistiti i isjeckati papriku, što sitnije.Umutiti jaja, začiniti po ukusu.

Dodati brašno i sjeckanu papriku. Ujmesiti sve lijepo rukom. Sipati ulje u tiganj da se zagrije.

Za to vrijeme, pokvasiti dlanove pa uzimati po malo smjesu i dlanovima oblikovati krokete.

Uvaljati ih u prezle. Spuštati u vrelo ulje da se prže, sa obje strane po 2-3 minuta.

Gotove krokete stavljati na salvetu kako bi se ocjedio višak masnoće.

Prijatno!




(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:




ZAPEČENI PILETINA PALAČINCI

 


Za palačinke:

2 jajeta

malo soli

1/2 kašičice šećera

300 ml mlijeka

200 ml kisele vode

220 g brašna

3 kašike ulja

Za fil:

300 g pilećeg bijelog mesa

malo soli

1 čaša (180 g) kisele pavlake

ajvar

I još:

1 jaje

200 ml jogurta

Priprema:

Umutiti tijesto za palačinke (možete i po svom receptu), ostaviti da odstoji oko pola sata, pa ispeći palačinke.Potrebno je 10-ak palačinki.

Piletinu skuhati u posoljenoj vodi, ohladiti, sitno isjeckati i pomješati sa kiselom pavlakom.

Palačinke filovati samo pavlakom i piletinom ili premazati ajvarom pa staviti fil.

Poredati u pleh ili u vatrostalnu činiju.

Uhlupati jaje, dodati jogurt, izmješati i preliti palačinke.

Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 C.

Poslužiti toplo.

Prijatno!


(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:



ZELENI PILAV OD BULGURA

 


Potrebno je:

1 šolja od 2,5 dl bulgura za pilav

1 manji brokoli

1 manji karfiol

1 crni luk

2 čehna bijelog luka

po ukusu soli i bibera

4 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U posoljenoj vodi prvo skuhati karfiol pošto je malo čvršće strukture od brokolija, a potom i brokoli.

Zatim ohladiti i sačuvati vodu u kojoj su se kuhali.

Na maslinovom ulju pržiti crni luk koji smo sitno nasjeckali, da potpuno omekša, dodati i bijeli luk isječen na listiće.

Ubaciti bulgur, pa ga kratko propržiti, da se svako zrno obloži uljem.

Naliti vodu u kojoj se kuhalo povrće, smanjiti vatru i kuhati desetak minuta.

Posoliti i pobiberiti,zatim par minuta pred kraj dodati brokoli i karfiol, i promješati.

Isključiti šporet i poklopiti šerpu. Ostaviti desetak minuta da odmori.

Viljuškom lagano promješati bulgur da bude rastresit.

Pilav poslužiti topao, kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso.

Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:




Rižoto s povrćem

Rižoto s povrćem


Potrebno je:

2 glavice crnog luka

2-3 šargarepe

2 paprike

2-3 paradajza

1 tikvica

1 patlidzan

200 g boranije

100 g pečurki

2 čehna bijelog luka

300 g teletine

1 veća šolja riže

Priprema

Prodinstati na ulju crni luk i meso.

Zatim dodati ostalo sjeckano povrće i dinstati 10-15 minuta.

Onda dodati 4 šolje od kafe vruće vode i jednu šolju riže.

Po ukusu začiniti sa soli i biberom.

Sve to presuti u pleh i peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 1h.

Uz rižu možete služiti kiselu pavlaku.

Prijatno!


(recepti.com)


Lajkajte našu facebook stranicu:




Makarone s mljevenim mesom

Makarone s mljevenim mesom


Potrebno je:

1 pakovanje makarona

350 g mljevenog mesa

6 dl mlijeka

150 g kačkavalja

50 g margarina

1 kašika brašna

po ukusu začin, biber


Priprema:

Meso izdinstati, začiniti po ukusu i ostaviti sa strane.

Za to vrijeme skuhati makarone, pazeći da se ne prekuhaju.

Skuhati bešamel. Na rastopljen margarin dodati kašiku brašna, kratko propržiti, pa naliti sa mlijekom.

Kratko kuhati, toliko da baci ključ i skloniti sa strane.

Pola tjestenine rasporediti u pleh, pa preko posuti mljevenim mesom.

Preko mesa rasporediti preostale makarone, pa sve preliti bešamel sosom i na kraju narendati kačkavalj.

Peći u rerni oko pola sata na 200°C.

Služiti toplo.

Prijatno!


(recepti.com)


Lajkajte našu facebook stranicu:




Kocke od makarona

Kocke od makarona


Potrebno je:

500 g makarona

1 l mlijeka

po ukusu soli

1 šoljica (za kafu) ulja

1 čaša kisele pavlake

4 jajeta

Priprema:

U dublju posudu sipati nekuhane makarone i preliti mlijekom.

Ostaviti da odstoje pola sata. Povremeno promješati.

Nakon toga umutiti jaja sa uljem i pavlakom, posoliti po ukusu, pa dodati u smjesu sa makaronama.

Dobijenu smjesu sipati u dobro pomašćen kalup i peći 50 minuta na 200 stepeni.

Pred kraj pečenja prekriti alu-folijom da ne zagori.

Isjeći na kocke.

Poslužiti odmah, dok je toplo.

Prijatno!



(recepti.com)


Lajkajte našu facebook stranicu:

Najbrža pizza

Najbrža pizza


Tjesto:

1 čaša jogurta

2 čaše brašna

2 kašike ulja

1/2 kašičice soli

1/2 kesice praška za pecivo

Nadjev:

po ukusu pileća prsa u omotu

sir - kačkavalj

kečap

origano


Priprema:

Od brašna, soli, praška za pecivo, ulja i jogurta zamijesiti tijesto.

Tijesto odmah razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, pa staviti u pleh.

Premazati kečapom, staviti pileća prsa rezana na tanke kriške, posuti naribanim sirom i posuti origanom.

Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 15-tak minuta.

Po ukusu preliti sa još kečapa i poslužiti.

Prijatno!


(recepti.com)



Lajkajte našu facebook stranicu:




Ukusni makaroni s pavlakom

Ukusni makaroni s pavlakom


Potrebno je:

200 g makarona

2 jajeta

1,1/2 čaša (250 g) kisele pavlake

70 ml jogurta

100 g šunke

malo kečapa

malo soli

malo ulja

Priprema:

Makarone obariti po uputstvu na pakovanju, ocjediti i nasuti u vatrostalnu činiju.

Preko makarona staviti šunku, isječenu na sitne komade, i malo kečapa.

Uhlupati jaja, dodati pavlaku i jogurt, izmješati. Sipati preko šunke i kečapa.

Peći 15-20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 C.

Poslužiti toplo.

Prijatno!



(recepti.com)




Lajkajte našu facebook stranicu:




Zapečeni pizza makaroni



Potrebno je:

400 g makarona

300 g šampinjona

proizvoljna količina parizera

pureće šunke

sira

suhog mesa

kečapa

po ukusu origana

malo margarina

Preliv:

2 jajeta

1 čaša jogurta (ili pavlake za kuhanje)

malo soli

Priprema:

Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana.

Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti ih,a zatim dodati.
Sve dobro sjediniti,pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.
Premazati kečapom, naribati malo sira.

Umutiti jaja i jogurt (ili pavlaku za kuvanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira,posuti origanom.Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C.


Prijatno!


(recepti.com)


4.1.16

PROTIV KOŽNIH PROBLEMA, RAKA PROSTATE, NEPLODNOSTI, INFEKCIJE PROSTATE, OTEŽANOG MOKRENJA, BOLESTI BUBREGA








Vrbovica je biljka koja se od davnina spominje kao najbolji lijek za prostatu na svim kontinentima, kulturama i jezicima.Postoji mnogo vrsta vrbovice i zajednički im je rod Epilobium.

To je jako rasprostranjena biljka koja cvate od jula do septembra, a voli svježa hranjiva tla bogata dušikom.Prepoznatljiva je po malim cvjetovima čija boja varira od gotovo bijele, preko blijedoružičaste, pa sve do ružičaste i crvene boje.

Raste pretežno u crnogoričnim i listopadnim šumama, na šumskim čistinama i između borova uz šumske putove.Neko vrijeme je bila zaboravljena, no u 20. stoljeću opet ju je popularizirala cijenjena travarica Marija Treben, pa se vrbovica sve više spominje kao jedinstveni lijek za muške boljke.


Brojne ljekovite vrste vrbovice

Postoje brojne vrste vrbovice i potrebno je razlučiti koje su ljekovite, odnosno, kojima se najbolje poslužiti.Ovo je lista ljekovitih vrsta koja vam može pomoći u izboru najbolje:

-ružičasta vrbovica (Epilobium roseum)

-sitnocvjetna vrbovica (Epilobium parviflorum)

-planinska vrbovica (Epilobium montanum - još neka narodna imena: šumska vrbovica, svilovina)

-tamnozelena vrbovica (Epilobium obscurum)

-lancetasta vrbovica (Epilobium lanzeolatum)

-brežuljkasta vrbovica (Epilobium collinum)

-močvarna vrbovica (Epilobium palustre)

-šljunkovita vrbovica (Epilobium fleischeri)

- alpska vrbovica (Epilobium anagallidifolium)

Sastav i ljekovitost vrbovice

Marija Treben pisala je o vrbovici:
„Mnogi oboljeli na prostatu mogu uz pomoć vrbovice opet ozdraviti, čak često i tako da se ne moraju podvrgnuti operaciji. Ako je operacija već obavljena, čaj od vrbovice uklanja žarenje ili druge tegobe koje se nakon operacije često javljaju.“

Sve navedeno stoji i danas jer se vrbovica smatra najučinkovitijom biljkom u liječenju bolesti koje pogađaju prostatu.Marija Treben njome je uspješno liječila upalu prostate i mokraćnog mjehura.

Vrbovica se pokazala djelotvornom i kod poteškoća s mokrenjem vezanima uz povećanu prostatu te kod krvarenja u mokraći.To je biljka koju narodna medicina koristi kod tegoba i bolova u bubrezima, pa i u slučaju ozbiljnih stanja, kao što su rak mjehura i prostate.

Uspješno se koristi u liječenju inkontinencije kod muškaraca, ali i kod žena.Iznimno je uspješno sredstvo za liječenje bolesti bubrega (infekcije, upale, bakterije, tumori) i kod upornih bakterija (u mjehuru i mokraćnim kanalima).

Vrbovica u sastavu ima flavonoide, kvercetin, miricetin, sitosterol, vitamin C, karotin.Studija iz 2003. koja je obuhvatila više vrsta vrbovice dokazala je da polifenoli iz vrbovice smanjuju širenje stanica prostate te time pomažu kod proširene (benigne hiperplazije) prostate.

Studija iz 2013. provedena na vrstama Epilobium angustifolium, Epilobium parviflorum i Epilobium hirsutum ustanovila je da ove vrste vrbovice sadrže potentne spojeve koji zaustavljanju rast stanica raka prostate.Zaključak studije je da je vrbovica snažan prirodni tretman za bolesti prostate.

Vrbovica nema nuspojava, za razliku od konvencionalnih lijekova poput tamsulosina i finasterida, koji mogu uzrokovati nepravilan rad srca, probleme s probavom, glavobolju i kroničnu iscrpljenost.

Vrbovica pomaže kod: 

- povećane prostate

-bolnog i otežanog mokrenja

-infekcija prostate, bubrega i mokraćovoda

-raka prostate

-inkontinencije kod muškaraca i žena

-bolesti bubrega

-unutarnjeg krvarenja

-kožnih problema

-proljeva i iritabilnog kolona

Ostale ljekovite primjene vrbovice

Iskustvo naturopata govori da vrbovica pomaže i kod rektalnog krvarenja i menstrualnih poremećaja.
Ima blagotvorno djelovanje na probavu pa može poslužiti u slučaju proljeva i kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS-a).

Prašak vrbovice koristi se u kontroliranju unutarnjih krvarenja.Od vrbovice se može napraviti i mast koja pomaže u tretmanu dječjih kožnih problema.

Vrsta vrbolika, lat.Epilobium angustifolia, ponekad se dodaje u kozmetiku protiv akni, te u šampone i tonike za lice.Terapeutski proizvodi za ekceme, rozaceju i druga stanja kože često sadrže vrbovicu.

Upotreba vrbovice

Vrbovica je najdjelotvornija u obliku čaja.Čaj pripremite tako da jednu, vrhom punu čajnu kašičicu sušene vrbovice stavite u 2,5 dcl vode, oparite i pustite da kratko odstoji.

Pije se dvije šoljice dnevno, bez obzira na težinu stanja, ujutro, natašte i uvečer, pola sata prije večere.Pijte ga dok god ne primijetite poboljšanje i oporavak od bolesti.

Tinktura vrbovice

Tinkturu pripremite na sljedeći način:

200 grama vrbovice prelijte sa 60-postotnim alkoholom, dva prsta iznad razine bilja.

Ostaviti u zatvorenoj staklenci, na toplom, mjesec dana.

Nakon tog vremena procijedite u tamnu bocu.

Uzimajte 5-10 kapi, dva puta na dan, s malo vode ili soka.


Infuz od vrbovice

Za infuz od vrbovice, 1 vrhom punu čajnu kašičicu  sušene kore ili korijena biljke prelijte  s 2,5 dcl hladne vode i ostavite 12 sati da odstoji.Procijedite i polagano pijuckajte.


Napomena

Trudnice, dojilje i žene koje koriste kontracepcijsku hormonsku terapiju ne smiju koristiti vrbovicu.



(alternativa-za-vas.com)

Kiselica-ljekovita domaća biljka

Kiselica-ljekovita domaća biljka



Kiselica je raširena, lahko prepoznatljiva domaća biljka, poznata po svom kiselom okusu, po kojem je i dobila naziv.Postoji nekoliko vrsta, a najljekovitije su obična kiselica (lat. Rumex acetosa), i mala kiselica (lat. Rumex acetosella).Kiselicu su mnogi kao djeca brali na livadama i grickati, no ona je mnogo više od usputne grickalice.

U 16. i 17. stoljeću smatrali su je gotovo čudotvornom biljkom protiv infekcija, groznice, skorbuta i trovanja.Stari narodi obilno su je koristili i u kulinarstvu, u pripremi supa, salata i povrtnih priloga, te u pripremi jakih čajeva.

Visok udio oksalne kiseline čini kiselicu blago otrovnom i zato njen unos mora biti umjeren (u malim količinama je bezopasna).Ova kiselina odgovorna je i za njen okus, koji pecka na jeziku, a sličan je kiviju ili jagodama.Kiselica se uglavnom sastoji od vlakana te manjeg dijela proteina.

Od vitamina sadrži C, A i B6, a od minerala željezo, magnezij, kalij i kalcij.Obiluje i polifenolnim kiselinama, flavonoidima i antocijaninima.Njena ljekovita svojstva narodna medicina je prepoznala već odavno. Stoljećima koristi kiselicu kao djelotvoran lijek za različite bolesti.

Zdrava probava

Zbog visokog udjela vlakana, dodavanje kiselice u prehrani pomaže boljoj i zdravijoj probavi.
Vlakna pokreću probavni sustav, smanjuju konstipaciju, proljev, nadutost i grčeve, kao i druge ozbiljnije želučano-crijevne tegobe.U povijesti kiselica je služila i kao prevencija i lijek kod trovanja hranom i različitih želučanih infekcija.

Krvni pritisak

Šoljica kiselice sadrži 15% dnevne preporučene doze kalija.Kalij je regulator tekućine u tijelu te opušta srčane žile i arterije.Bogatstvo dijetalnih vlakana čini kiselicu i prirodnom zaštitnicom organizma od kolesterola, ateroskleroze te posljedično, težih stanja kao što su moždani i srčani udar.
Snižava krvni pritisak, što smanjuje rizik od ugrušaka i naprezanja srca koje može dovesti do koronarnih srčanih bolesti i drugih komplikacija.


Zdravlje kože

Kiselica čisti krv, potiče cirkulaciju i utječe na zdravlje, kvalitetu i izgled kože.Ljekovito djelovanje pripisuje se vitaminu A i C, kao i drugim nutrijentima pronađenima u ovoj biljci.Sušeno lišće dobro je jesti ako bolujete od lišajeva i suhe kože. Sok iz svježeg lišća narodni je recept protiv osipa i iritacija na koži.

Prevencija raka

Iako studije o antioksidativnom djelovanju kiselice i dalje traju, postoji dovoljno dokaza o djelovanju polifenola, flavonoida i antocijanina na ljudsko tijelo.To su sve antioksidansi koji preveniraju maligne promjene u organizmu. Oksalna kiselina iz kiselice također ima antitumorska i antikancerogena svojstva.

Antioksidansi, kojima je kiselica posebno bogata, donose niz koristi za organizam, a njihovo antikancerogeno djelovanje jedno je od najvažnijih.Rutini i polisaharidi u kiselici preveniraju rak i druge vrste izraslina.

Beta karoten djeluje kao antioksidans, povećavajući proizvodnju T-stanica koje ubijaju stanice karcinoma.Klorofil iz kiselice čisti jetru, regenerira tkivo, smanjuje zbog bolesti povećanu gušteraču, čisti krv i jača otpornost na utjecaj zračenja.

Koristi se i za ublažavanje posljedica kemoterapije.Mast od kiselice pokazala je snažno djelovanje na smanjenje cisti i broja tumorskih stanica dok se sama biljka pokazala kao prirodno sredstvo koje rastvara i smanjuje tumorske tvorbe.

Možda je najbolje citirati Rene Caisse, ženu koja je popularizirala Essiac čaj za liječenje raka:
„Biljka koja će uništiti rak je psećeuha mala kiselica (Rumex acetosella), ponekad zvana i kisela trava. Cijela biljka se mora koristiti, ubrana u proljeće, prije formacije cvjetova.“  - Iz pisma doktoru Stocku, 4. lipnja, 1974. godine.


Ostala ljekovita svojstva kiselice:

-čisti krv

-jača imunitet

-potiče cirkulaciju

-pomaže kod dijabetesa

-štiti mjehur i bubrege

-pomaže kod infekcija dišnih puteva

Stanište i berba

Kiselica raste po poljima, livadama, zasijanim površinama i rijetkim šumama. Ima usku crvenkastu stabljiku koja naraste do pola metra.Mali listovi u obliku strijele narastu do 3 centimetra.

Cvate od marta do novembra, kada se na biljci stvaraju mali crveno-žuti cvjetovi, a kasnije se razvijaju u crvene, male, okrugle plodove.U medicini se koriste svi dijelovi ove korisne biljke.Lišće i stabljika beru se u proljeće ili u ljeto, prije cvjetanja. Korijenje se bere u jesen.


Kako je najbolje upotrijebiti?

Male količine lišća mogu se jesti na salatu ili kuhati, kao povrće.Osušeno lišće je deset puta jače od svježeg. Prije kuhanja se mora namočiti u vodi 12-16 sati.

Narodni recepti s kiselicom

Čaj od kiselice 

Čaj od lišća koristi se kod gripe, upala i skorbuta.Za prirodnu terapiju problematične kože, sklone aknama, možete iskoristiti lišće ili korijen.

Čaj napravite ga tako da 20 g listova (ili 40 g korijena, ako je riječ o napitku za ljepšu kožu) skuhate u 1 litri vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite.Pijte 2 šoljice dnevno, po 1 ujutro i navečer.

Uvarak od kiselice

Šaku svježih listova kiselice kuhajte 15 minuta u kipućoj vodi, procijedite i pijte jednu šoljicu na dan.

Oblog za kožne bolesti

Ublažava osjećaj peckanja, otekline, oštećenja na koži, prištiće, akne i druge kožne probleme.Oblog napravite tako da 2 šake listova kiselice kuhate 15 minuta u  litri vode i zatim procijedite. Tekućinom natopite čistu tkaninu i nanesite na problematični dio kože.

Essiac čaj (biljni čaj protiv raka)

Essiac čaj je biljni čaj protiv raka kojeg je popularizirala kanadska medicinska sestra Rene Caisse, a po recepturi Indijanaca domorodaca.Sastoji se od nekoliko snažnih antikancerogenih biljaka koje čiste tijelo.

Sastojci:

6,5 šoljica nasjeckanog korijenja čička (lat. Articum lapa)

453 g cijele male kiselice s korijenjem, u prahu (lat. Rumex acetosella)

113 g kore glatkog brijesta u prahu (lat. Ulmus fulva)

28 g kineske rabarbare u prahu (lat. Rheum officinale)

Priprema: 

28 grama biljke pomiješajte s 9 dcl izvorske vode, zakuhajte i na najjačoj vatri kuhajte 10 minuta.
Ugasite vatru i ostavite pokriveno, na toplom, tokom noći.Ujutro polako zagrijavajte čaj, pripazite da ne zavrije. Kad se pojavi para, a prije vrenja, ugasite vatru i pustite neka odstoji par minuta.

Kroz fino cjedilo procijedite čaj u vruće sterilizirane boce, ohladite i čuvajte u hladnjaku.Posljednje količine čaja (nakon što iskoristite sav pripremljen), pažljivo izlijte u drugu posudu i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan dobro procijedite, pazeći da tekućina bude bez trunke taloga.

Za prirodnu terapiju karcinoma, preporuka je piti 30 ml Essiac čaja, razrijeđenog s 60 ml vruće vode, svaku večer prije spavanja.Potrebno ga je piti 4 sedmice, pa napraviti pauzu od sedmicu dana.Tako ga je preporučljivo koristiti čak dvije godine.

U pripremi ovog čaja, ne smijete koristiti aluminijsko posuđe niti vodu koja sadrži hlor.Nužno je koristiti biljke provjerenog podrijetla, najsigurnije one koje ste sami uzgojili.

Napomena 

Kiselica je dostupna i u obliku tinkturi, kapsula i čajeva.Zbog većeg udjela oksalne kiseline, ova biljka je zabranjena za oboljele od reume i artritisa te sve one koji su podložni stvaranju bubrežnih kamenaca.Kiselicu nikad ne kuhajte u metalnom posuđu, jer će u protivnom zbog reakcije s oksalnom kiselinom zadobiti neugodan miris i okus.





(alternativa-za-vas.com)  



Lajkajte našu facebook stranicu:




Smilje - biljka za ljepotu i mladolikost

Smilje - biljka za ljepotu i mladolikost




Smilje, lat. Helichrysum italicum, naša  je domaća biljka koja raste u mediteranskim krajevima, na sunčanim kamenjarima.Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove.

Tradicionalno se upotrebljava za tretiranje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.No ono po čemu je najpoznatije i zbog čega je danas i ugroženo je njegovo djelovanje protiv starenja kože.



Brojne dobrobiti smilja

Kozmetička industrija najveći je potraživač skupocjenog ulja smilja kojemu se pripisuju gotovo čudesna svojstva zacjeljivanja kože.Zato se svake godine smilje bere u ogromnim količinama jer je za jednu litru ulja potrebna čak tona svježeg cvijeta.

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.Ima rijedak hemijski profil koji uključuje snažne protuupalne spojeve alfa, beta i gama kurkumen te neril acetat koji opušta mišiće i djeluje protiv grčeva.

Iako je smilje pogodno za korištenje kod mnogih bolesti, najpopularnije je u upotrebi protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja.Dokazala je to i jedna francuska kozmetička kuća koja je patentirala svoje proizvode sa smiljem.

U njihovim istraživanjima ova biljka je smanjila dubinu bora za 19 %, ukupan broj bora za 14 % i naboranost kože za 38%.Također je ustanovljeno da ulje smilja ima nevjerojatan antioksidativni potencijal, te snažna zaštitna svojstva koja najviše duguje neril acetatu.

Zaštitna uloga smilja na kožu: 

-snažno djeluje protiv slobodnih radikala

-značajno utječe na proizvodnju kolagena

-potiče promjene u tkivu

-poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože

-antiseptički i pročišćavajuće djeluje na kožu

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje i druge nepravilnosti na koži, potvrđuju mnoge recenzije korisnika na internetu, čak i kod žena u zrelijoj dobi. Poseban naglasak je i na blistavosti koju pruža koži.



Ulje smilja - rješenje za mnoge tegobe

Ulje smilja varijeteta serotinum pokazuje učinkovitost u tretmanu ožiljaka i strija.Ulje smilja brzo penetrira duboko u tkivo i potiče ga na regeneraciju.Istovremeno njeguje kožu i poboljšava elastičnost tkiva. Tim učinkom čini strije manje vidljivima.

Zbog protuupalnog i analgetskog djelovanja efektivno je u prevenciji infekcija, zacjeljivanju i smanjivanju ožiljaka od carskog reza. Promovira i štiti nove zdrave stanice.Eterično ulje smilja može se koristiti u kupkama i difuzeru za olakšanje začepljenih dišnih puteva, astme i bronhitisa.

Pomaže u uklanjanju sluzi iz dišnog sustava, te u eliminaciji dugotrajnog kašlja.Poznato je po pozitivnom učinku na emocionalno zdravlje, eliminira stres i napetost.Smatra se i da pomaže u izbacivanju teških metala iz tijela te pomaže u liječenju ovisnosti.Ulje smilja jedno je od najboljih sredstava protiv podljeva i modrica, čak i onih koje sporo prolaze.

Ostale bolesti kod kojih ulje smilja pomaže su:

-flebitis, edem, problemi s cirkulacijom, Raynaudova bolest

-eritroza, cijanoza, kapilare

-Dupuytrenova bolest, karpalni tunel

-artritis, reumatizam

-hepatitis, ciroza, visoki kolesterol

-rane, ekcem, psorijaza, rosacea

Čaj od smilja – univerzalni prirodni lijek

Čaj od smilja zaboravljeni je lijek za poticanje izlučivanja žuči i čišćenje jetre.U tom pogledu jednako je učinkovit poput puno poznatijih biljaka artičoke, čička, korijena maslačka ili sikavice.
Pojačava i stvaranje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače.

Stoga je idealno prirodno rješenje za sve koji pate od problematične probave.

Preporučuje se čaj od smilja za liječenje dišnih organa i kašlja, osjetljivosti nosnih sluznica, alergija i glavobolja, reumatskih tegoba, bolesti kože (oblozi i ispiranje).

Priprema: 

3 velike kašike suhog smilja prelijte s 1/2 litre kipuće vode.

Ostavite preko noći i ujutro procijedite.

Pijte 3 puta na dan, prije obroka.


Macerat smilja – rješenje za kožne probleme


Macerat smilja možete koristiti kod strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, i psorijaze. Kao prirodno rješenje pomaže kod suhe, oštećene i iritirane kože, opeklina i modrica.

Pripremite macerat na sljedeći način: svježe ubrano smilje ubacite u staklenku i prelijte ga s maslinovim uljem, tako da bude ulje dva prsta iznad bilja.

Staklenku dobro zatvorite i ostavite na toplom i polusjenovitom mjestu 40 dana. Umjesto maslinovog ulja možete koristiti i makadamijino, suncokretovo, kokosovo, repičino, sezamovo ili bilo koje drugo stabilno hladno prešano ulje.


Mješavina protiv proširenih vena i kapilara

Narodna medicina ovu mješavinu koristi za tretman proširenih vena i popucalih kapilara.

Sastojci: 

2 velike kašike ulja kalofila

1 velika kašika brzo upijajućeg ulja (lješnjak, argan, kukui, jojoba...)

25 kapi eteričnog ulja smilja

25 kapi eteričnog ulja čempresa

Primjena: 

2 puta dnevno lagano, potezima prema gore, umasirajte ovu mješavinu na kritična područja.Kod jačih oblika proširenih vena,  koristite ulje smilja pomiješano s uljem kalofila u omjeru 1:1, no samo na venama,  2 puta dnevno.


Smiljem protiv hematoma

Premažite modricu biljnim uljem i zatim umasirajte 1-2 kapi eteričnog ulja smilja.


Mješavina protiv bora

Pomiješajte 10 ml ulja ploda divlje ruže s 5 kapi eteričnog ulja smilja. Koristite redovito ujutro i navečer.


Smilje - ugrožena biljka

Zbog velike potražnje kozmetičke industrije smilje se svake godine masovno bere.Drugi problem su nesavjesni berači, a zbog kojih je na pojedinim područjima njegova berba postala zabranjena.

Zakon o zaštiti prirode smilje tretira kao zaštićenu biljnu vrstu koju je potrebno sačuvati i zato je potrebno za njegovo branje ishoditi dozvolu i poštovati uvjete pod kojima se smije brati.  

Zato, ako planirate brati smilje, uvijek berite 2/3 pojedinog grma, uz pomoć noža ili makaza. Korijen uvijek ostavite sačuvan, ne čupajte ga s ostatkom biljke.Imajte na umu da ćete ga vjerojatno brati i ubuduće, stoga ne pretjerujte s količinama tijekom branja.

Ako živite u toplijim krajevima, smilje lako možete i uzgojiti kod kuće uz pomoć presadnica i tako doprinijeti očuvanju ovog vrijednog i korisnog narodnog lijeka.



Napomena


Trudnice bi trebale izbjegavati eterično ulje i čaj smilja.



(alternativa-za-vas.com)




Lajkajte našu facebook stranicu: 


Uvrnuta kobasica

Uvrnuta kobasica





Za ovaj recept potrebno je:

-kobasica

-brašno

-jaja 

-mlijeko(umutiti jaja i mlijeko)

-prezle


Priprema:


Skuhati kobasicu,a zatim kobasicu zasjeći spiralno po dužini.Raširiti kobasicu spiralno i staviti je na 

drveni štapić.Uvaljati u brašno,pa u jaja pomješana s  mlijekom,zatim u prezle.

Pržiti u ulju dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Pustite dok se ne ohladi,te skinite drveni štapić i poslužite se.


Prijatno!




(facebook.com/buzzfeedpropertasty)




Lajkajte našu facebook stranicu: 




Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design