26.12.15

POMAŽE KOD MALOKRVNOSTI, ARTEROSKLEROZE, REGULIŠE TRIGLICERIDE I MASNOĆU







Ova biljka (lat. Beta vulgaris) je kao lijek poznata već 2.000 godina. Za nju kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno.
Još od rane medicine cvekla predstavlja lijek za krv i pomaže kod anemija, malokrvnosti, percinozne anemije, ateroskleroze, masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi).
Ova ljekovita biljka je prirodni antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, antipiretik i ima antikancerogena svojstva.

Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove ribane cvekle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.
Željezo u cvekli pospješuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca.
Betacian se apsorbuje u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi kisik i do 400 odsto.
Betain i betacian čine cveklu odličnim lijekom za očuvanje elastičnosti arterija i smanjenje holesterola u krvi.

Jedinstvena je zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida. Takođe je odličan izvor folne kiseline, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama.
Prepuna je antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.

Cvekla je i tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje cvekle pomaže i protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Normalizuje krvni pritisak, a redovno konzumiranje cvekle može spriječiti proširene vene.
Kvalitet željeza u cvekli je izvanredan i ono je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Sok od cvekle regeneriše jetru i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura.

Lišće cvekle je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijumom, vitaminom C i željezom. Od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao špinat.

Sok od cvekle


Cvekla ima ljekovito dejstvo i kod najtežih oboljenja, ali kuhanjem gubi svoju ljekovitost pa je najbolje napraviti sok od sirove cvekle.

Od jednog kilograma cvekle može se dobiti oko 700 mililitara soka. Sprema se tako što se cvekla tanko oguli, sitno narenda i prelije sokom od limuna i medom.

Kada ova smjesa odstoji, dobro se procijedi i pije u gutljajima cijelog dana. Kod najtežih oboljenja dnevno treba popiti pola litre soka. Kada se osjeti poboljšanje, količinu treba smanjiti na četvrtinu.
Sok od cvekle i šargarepe

Cveklu bi,bez obzira na to što posjeduje veliki spektar ljekovitih dejstava, trebalo da konzumirate u ograničenim količinama,jer nekad zna da izazove osećaj težine u želudcu. Zbog toga se preporučuje da počnete sa konzimiranjem manjih količina.

Za ovaj ukusan sok od cvekle je potrebno:

2 veće cvekle
3-4 šargarepe
3-4 kašike meda
1-2 limuna

Sok od cvekle i šargarepe se pravi na ovaj način:

Prvo operemo, a zatim četkom očistimo korjen cvekle, i onda ga izrendamo što sitnije.
Šargarepu, također operemo, očistimo i izrendamo. Potom stavimo cveklu i šargarepu u jednu činiju i dobro je propasiramo rukama,da bi dobili što više sirupa. Pustimo da odstoji nekoliko sati i procjedimo kroz gazu.Potom dobijenu tečnost stavite u teglu, dodajte 3-4 kašike meda i sok od jednog ili dva limuna.Dobro zatvorite poklopac i izmućkajte jako da bi se svi spomenuti sastojci sjedinili.
Svako jutro, prije doručka koji je najbolje da budu zdrave ovsene pahuljice, popijte najmanje 1 decilitar ovog soka, a teglu u toku dana stavite u frižider. Dobijeni sok, može da stoji najviše tri dana, posle čega je najbolje da napravite novu turu.


Recept za sok od cvekle i limuna

Domaći sok od cvekle može da se pije kako bi se ugasila žeđ, a takođe može da se koristi kao zamjena za obrok.Ovaj sok može da posluži i za riješavanje viška kilograma.
Limun je zaista odlična hrana.Ne samo zato što poboljšava ukus hrane, već ima i pregršt dobrih osobina koje pomažu kod zdravlja.Ovu magičnu kombinaciju od sokova, najbolje je da uzimate na prazan stomak, jer ima super pročišćujuća svojstva.
Sastojci za sok od cvekle i limuna

Pola kg cvekle
Pola kg limuna
4 l vode
5 kesica limuntosa

Uzmite 1/2 kg cvekle koja je oljuštena i nije kuhana,jer tokom kuhanja gube se neki vrijedni sastojci
i zbog toga je najbolje da se koristi sirova cvekla jer ima najveća terapeutska svojstva.
Zatim zajedno sa cveklom, 1/2 kg limuna koji ste predhodno dobro oprali,zajedno sa korom sameljite na mašini za meso. Potom dodati 4 dl vode i 5 kesica limuntosa.
Ostavite 24h da dostoji i procedite kroz lanenu krpu.Poslije procesa cijeđenja u sok od cvekle dodajte 2,5 kg šećera. Povremeno miješajte dok se sav šećer ne rastopi.
Sipajte u flaše i dobro ih zatvorite, dobićete sirup za razblaživanje sa vodom. Treba da dobijete oko 6 litara sirupa.
Salata od cvekle je veoma zdrava


O tome koliko je cvekla neophodna i korisna u ishrani smo već dosta rekli. Na mnogo sajtova ćete pronaći na hiljade recepata na koji način sve da koristite ovu namirnicu. Prema tome, nije samo sok od cvekle dobar za zdravlje,salata od cvekle je isto tako odlična i dobra i puna vitamina,a evo kako se pravi:

1 kg cvekle
2 limuna
2 čehna ispasiranog bijelog luka ili
1/2 kašičice rendanog hrena
1/2 kašičice kima
1 kašika žutog šećera
3 kašike maslinovog ulja
so po ukusu

Cveklu prije svega dobro operite, nemojte da je gulite pre kuhanja,a takođe ni da odstranjujete glavu na kojoj se nalazilo lišće.Takvu kakvu ste je kupili samo dobro operite i stavite u hladnu vodu.

Uključite ringlu na umjerenu temperaturu i stavite da se skuha.U zavisnosti od toga koja je sorta cvekle u pitanju i koliko je stara, treba da je kuhate oko 2h.Tankim nožem možete najlakše da provjerite da li je meso od cvekle skuhano,nož će lahko da prolazi do sredine korjena i vaša cvekla je skuhana. Kada ste taj dio odradili, cveklu izvadite iz vode i stavite u hladnu vodu i sačekajte nekoliko minuta. Kožica od cvekle će sama pod prstima da se skida, tako da vam nož neće biti potreban.

Potom možete da je isječete kako želite na listove, trakice, a možete da je izrendate zajedno sa hrenom.Posebno u jednoj šoljici izmješajte sve sastoje sa malo soli, šećer, ulje, kim i sa tom miješavinom potrebno je samo da prelijete isječenu cveklu. I vaša salata od cvekle je gotova.




(nezavisne.com, zdravailepa.com)










Kultura ispijanja čaja



Kultura ispijanja čaja


Drevna kineska poslovica kaže: Bolje je tri dana ne jesti, nego jedan dan čaj ne piti

Za Kineze, čaj je simbol života.Oni su otkrili čaj i od tada ga piju i uživaju u njemu. Spremaju ga s toplom, nikako vrućom vodom, a umjetnost pravljenja čaja nazivaju Cha dao.
U Pekingu, kad domaćin donosi čaj,gost ustaje i objema rukama prihvata šolju,izražavajući zahvalnost.U nekim krajevima Kine, primivši šolju čaja, gost prstima desne ruke tri puta udari sto u znak zahvalnosti.

U Japanu postoje čajne škole,gdje se uče vještine pripreme i posluživanja čaja.
Mongoli piju čaj u koji dodaju so, razne začine poput mirođije i maslac, ruski čaj pije se s kriškom limuna, a sprema se s vodom iz specijalnih čajnika, takozvanih samovara, dok se popularni južnoamerički čaj mate pije iz specijalnih tikvica tokom celog dana, pa se nerijetko ulicama u Argentini mogu sresti ljudi s tikvicom i cijevčicom kako ispijaju svoj omiljeni napitak.

Turci imaju svoje čajeve, među kojima su najpopularniji onaj od jabuke (sa cimetom) ili crni.
U Indiji je popularan, osim mnogih biljnih kombinacija, čaj koji se pije s mlijekom i mješavina je crnog čaja i mnogih začina. Tunis, Alžir i Maroko poznati su po čaju koji se najčešće pravi od svježih listova nane s dosta šećera, pije se mlak i pravo je osvježenje u vrelim prijedjelima Sahare.

Englezi piju čaj u 5 sati posle podne

Engleska podrazumeva tradiciju ispijanja čaja u pet sati posle podne. Ovu tradiciju uvela je Ana, vojvotkinja od Bedforda.
Organizovane su čajanke na kojima su posluženje bili sendviči, kolačići i čaj. U visokom društvu takva tradicija održana je do danas, pa se uz kolačiće najčešće poslužuju manji sendviči punjeni sirnim namazom i svježim krastavcima.
Sredinom 19. stoljeća kasni poslepodnevni ili ranovečernji čaj pretvorio se u izdašan obrok. Domaćini bi se takmičili u količini i izboru jela prema čemu bi pokazivali svoje imovinsko stanje.

Japanci i Kinezi ovakvu ceremoniju smatrali su svetogrđem s obzirom na zaslađivanje čaja ili dodavanje mlijeka, kao i na veliku količinu hrane, za njih je engleska ceremonija čaja varvarski čin prema ovom „svetom‟ piću.

Čaj danas

Raznovrsni načini i rituali ispijanja čaja podsjećaju nas da je ovo piće mnogo više od nečega što će nas ugrijajati i utoliti nam žeđ. Najnovija zdravstvena istraživanja i trendovi modernog življenja čaju daju mnogo na značaju, i dosta se cijeni njegova uloga antioksidanta koji se koristi kao prevencija raka i kardiovaskularnih bolesti.

Čaj predstavlja zdravu alternativu sokovima i kafi

Čaj je pozicioniran kao idealno piće i predstavlja zdravu alternativu sokovima i kafi. Prirodan je i bez aditiva. Proizvođači kozmetike, parfema i proizvoda za njegu kože razvijaju nove proizvode koji integrišu prednosti i pozitivna svojstva čaja.

Pribor

Za pripremu dobrog čaja potreban je i kvalitetan pribor. Najpoželjnije je imati pribor od porcelana, a dolazi u obzir i oprema od stakla, gline, keramike ili livenog i kovanog gvožđa. Za svaku vrstu čaja preporučuje se oprema specifičnog materijala.
Odgovarajući pribor za čaj poboljšava aromu i ukus određenog čaja.Kod nekih čajeva, zanimljivo je posmatrati kako se listovi čaja ponašaju tokom pripreme.Za takve čajeve najbolji je stakleni pribor. Bijeli porcelan može da se koristi za čajeve kod kojih želi da se naglasi boja.

Odgovarajući pribor za čaj poboljšava aromu i ukus određenog čaja

Osnovni pribor za čaj podrazumjeva: čajnik u koji se stave listići čaja i voda; cjediljka kojom se uklanjaju listići i kašičica za miješanje.Zelenom čaju odgovaraju – staklo, porcelan ili Celadon (celadon je posebna vrsta porcelana smaragdne boje). Bijelom čaju odgovara bijeli porcelan; crnom čaju – bijeli porcelan ili keramika.

Čaj bi trebalo držati na tamnom i suhom mjestu, po mogućnosti u čajnim posudicama gde će zadržati svoj intenzivan miris i aromu. Više od 40 vrsta ljekovitih biljaka ne bismo smijeli da obrađujemo termički (na primjer nanu ne treba kuhati, već je ostaviti da odstoji u vodi 10 minuta), a tu spadaju i kamilica, nana, majčina dušica i druge.


Ledeni čaj od višanja

Zeleni, bijeli i žuti čaj pripremaju se na isti način:jedna kašičica ( 3-5 g ) stavi se u čajnik, metalni filter ili papirnu filter-vrećicu na 2 dl vode koja ne smije biti kipuća.
Poželjna temperatura je 70 stepeni. Čaj treba proceijditi nakon tri minute.
Crni, oolong, rooibos, voćni i biljni čaj pripremaju se u kipućoj vodi: jedna kašičica (3-5 g ) stavi se u čajnik, metalni filter ili papirnu filter-vrećicu na 2 dl vode. Cijedi se nakon 5-10 minuta.

Dodaci čaju

Najčešći dodaci čaju su šećer, limun, mlijeko i med. Čak i malo šećera u čaju mijenja njegov ukus, pa će pravi ljubitelji i poznavaoci čaja biti vrlo uzdržani u njegovom slađenju ili će upotrebljavati poseban kandirani šećer koji će zasladiti čaj, ali mu neće promijeniti izvorni ukus.
Važna je umjerenost kod dodataka, jer je čaj sam po sebi umjerenog i diskretnog ukusa.
Da biste iskoristili sva blagotvorna dejstva čaja, najbolje je piti ga bez šećera.
Med nemojte dodavati u vreo, već u mlak čaj. Koristite drvenu kašičicu, nikad metalnu.

Med je jedan od najčešćih dodataka čaju

Med od lavande u čaju od kamilice, nane ili pelina deluje umirujuće i protiv grčeva u sistemu za varenje. U čaju od jasmina i drugim kineskim zelenim čajevima ili mješavinama crnih čajeva iz Indije i Zakavkazja preporučljivo je parče limuna.
Čaj s mlijekom koji posebno obožavaju Englezi uvjek je crni čaj.

(citymagazine.rs)

DOMAĆI BRZI KOLAČ OD BOROVNICE :D




Sezona šumskih plodova odavno je prošla, no, vjerovatno se i u vašem zamrzivaču može naći pokoja porcija borovnica.
A ako ste i vi od onih koji se sa čežnjom prisjećaju ljeta, kolač s borovnicama uveselit će zimske dane i vratiti divne okuse.
Predlažemo ovaj ukusni desert brze i jednostavne pripreme.


Sastojci za biskvit

1 jaje
100 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
80 ml mlijeka
4 kašike omekšalog maslaca
140 g brašna
prašak za pecivo


Sastojci za fil

2 čaše borovnica


Sastojci za mrvice

50 g brašna
50 g šećera
kašičica cimeta
60 g maslaca


Priprema

Jaje pjenasto umutite. Dodajte smeđi šećer i vanilin-šećer pa dobro izradite mikserom, potom maslac i mlijeko. Brašno i prašak za pecivo prethodno izmiješajte pa dodajte smjesi te lagano umutite, ali ne previše kako tijesto ne bi postalo gumasto.
Izlijte u kaluf prečnika 28 centimetara. Preko smjese rasporedite borovnice. Za mrvice sastavite brašno, šećer i cimet, pa polahko utrljavajte maslac.Dobijenu prhku smjesu izmrvite preko borovnice. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Ohladite, izrežite lijepe kriške i poslužite uz šoljicu crne kahve.

Prijatno!


(novovrijeme.ba)

Krem supa od tikve

Krem-supa od tikve


Jesen je vrijeme kad priroda pokaže jedno od svojih najljepših lica.
Sve oko nas je u mnoštvu boja i oblika.
Tikva je samo jedan od vrtnih plodova koji uljepšavaju ovo godišnje doba.
Hranjiva i istovremeno lahko probavljiva, a opet neopravdano zapostavljena i zaboravljena. Ako svom jelovniku želite dodati nešto novo i drukčije, eksperimentirajte u kuhinji upravo s tikvom.
Možemo je pripremiti kao glavno jelo, kao dodatak, čak i kao poslasticu. Od njenog “mesa” mogu se praviti ukusna slatka koja će nam biti nadohvat ruke tokom cijele godine.


Sastojci

grumen maslaca
malo ulja
1 glavica luka
300 ili više grama tikve
krompir
so
biber
peršun
muškatni oraščić
ljuta paprika (po želji)
vrhnje za kuhanje


Priprema


Blago zagrijati maslac i ulje pa na njemu propržiti sitno isjeckan luk. Dodati tikvu i krompir isjeckane na kockice, kratko propržiti, dodati mali tople vode i dinstati.
Nakon nekoliko minuta dodati vode dovoljno da se tikva može kuhati na niskoj temperaturi. Ne poklapati i kuhati 5-6 minuta. Dodati so, biber, papriku, muškatni oraščić i sve izblendati.
Vratiti u šerpu i dodati potrebnu količinu vode.
Prokuhati i ostaviti da se malo ohladi.Servirati i ukrasiti vrhnjem i peršunom.
Najukusnija je topla, uz krišku dvopeka.

Prijatno!


(novovrijeme.ba)

OVE NAMIRNICE ŠTITE VAŠ MOZAK OD RAZNIH OBOLJENJA





Ishrana bogata ljutim papričicama, peršunom, majčinom dušicom i kamilicom poboljšava funkcije mozga i popravljaju pamćenje i sposobnost učenja, otkrili su istraživači.

Ove biljke i začini sadrže apigenin, sastojak koji pomaže u formiranju neurona i jača veze između ćelija mozga, pokazala je studija.


Brazilski naučnici kažu da apigenin, koji spada u grupu flavonoida, ima potencijal da liječi bolesti poput šizofrenije, depresije i Alzhajmerove.

Studija objavljena u stručnom časopisu “Advances in Regenerative Biology” prva pokazuje direktne pozitivne efekte apigenina na ljudske ćelije.
Laboratorijski testovi su pokazali da ljudske matične ćelije tretirane ovim jedinjenjem postaju neuroni poslije 25 dana i stvaraju jake sofisticirane veze.


(novovrijeme.ba)

Celer

Celer smanjuje nervozu



Ukoliko ste neraspoloženi i osjećate se napeto, priroda ima sjajan način da se opustite .

Tajna celera se krije u obilju magnezija, kalijuma i kalcijuma, koji zajedno utiču na ublažavanje napetosti.

Osim moćne trojke, celer je niskokalorična biljka koja sadrži visok procenat tečnosti, pa je mnogi smatraju idealnim saveznikom u borbi protiv viška kilograma.

Stabljika celera sadrži čak 83 procenata vode i zdrave količine vlakana, pa smanjuje osjećaj sitosti.

Kombinacija kalijuma i natrijuma, koji se nalaze u celeru, potpomaže regulaciju tjelesne tečnosti i stimulisanju proizvodnje urina, a pritom i uklanjaju toksine iz organizma, što ovu biljku čini idealnom.

Opis biljke

Korijen celera je mesnat ili vretenast, a katkada i gomoljasto odebljao. Stabljika mu je razgranana i visoka 40 - 80 cm.
Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, a listići su klinastog oblika na vrhu urezani i nazubljeni.

Cvijetni štit je s kratkom peteljkom zrakast s bijelim  i sivobijelim cvjetovima koji cvjetaju od srpnja do rujna, a kuglasti plod je rebrast.Na cijeni je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka.
Miris i okus
Korijen ima svojstveno aromatičan miris,koji nije svakome ugodan,obiluje eteričnim uljima (terpeni) kojima zahvaljuje svoju aromu i okus,a sam gomolj štiti od bakterija,gljivica i prirodnih neprijatelja.
Okus vrtnog celera je oštar i začinski,ali kuhan ima blagi i ugodan ukus.Vrtni celer se cijeni zbog svoje delikatne arome, koja oplemenjuje jela, obogaćujući okus jelima od povrća, ali i voća (odlično se slaže s jabukom).


Ljekovito dijelovanje

Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe istisnutom soku iz korijena, listova i stabljike, no kod pripravljanja treba izbjeći prisustvo listova, jer oni čine sok gorkim. Sadrži sve vitamine B kompleksa,vitamin C,vitamin A,vitamin E,minerale, kalcij,nitrat,alkaloid apiin, asparagin,eterično ulje (Oleum Apii).
Jedenjem celera ili pijenjem soka, eterična ulja celera djeluju antibakterijski i antimikotički u ustima,grlu,želucu i crijevima, djeluju na mokraćni sustav,izlučuju se i putem bubrega, dezinficirajući i dalje sluznice, pomažući na taj način kod upala mokraćnih puteva i tegoba s mokrenjem, djeluju pročišćavajuće i potiču stvaranje žuči.
Stimulira rad bubrega i snažno pospješuje menstruaciju. Sjemenke celera u Engleskoj i Australiji se već dugo koriste kao tradicionalni lijek protiv raznih tipova artritisa.

Posebno upozorenje:

Za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.
Stimulira rad bubrega i njegove funkcije, stoga kod oboljelih bubrega treba posebno paziti.
Za dijabetičare je najbolje da ga uzimaju kuhanog, a oprez je potreban jer sadrži ugljikohidrate.

Postoje osobe alergične na celer.


(novovrijeme.ba,hr.wikipedia.org)

DRAGE DOMAĆICE DONOSIMO VAM RECEPT ZA FENOMENALAN DOMAĆI KOLAČ OD JABUKE I KOKOSA


Kokos i jabuke nisu uobičajena kombinacija. No, da se slažu savršeno, dokazat će vam upravo ovaj kolač. Ako i niste veliki ljubitelj kokosa, zbog ovog kolača ćete ga zavoljeti. Jabuke, također.


Sastojci za prhko tijesto

300 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g maslaca
70 g šećera
4 žumanca
1 kašika pavlake


Sastojci za fil

džem po želji
4 bjelanjka
100 g kokosovog brašna
150 g šećera
5 jabuka


Priprema

Za prhko tijesto izmiješajte prašak za pecivo s brašnom, a maslac narežite na manje komade pa ga utrljajte u brašno. Dodajte žumance i pavlaku pa sve dobro umijesite.
Dobijeno tijesto podijelite na dva dijela: manji i veći. Veći dio stavite na zamrzavanje, a manji na obično hlađenje.
Jabuke očistite i naribajte pa ih izdinstajte sa 50-ak grama šećera. Bjelanca umutite u snijeg i dodajte preostali šećer i kokos.
Nakon četerdesetak minuta manji dio tijesta rasporedite u kalup, premažite ga džemom, a preko njega rasporedite dinstane jabuke. Snijeg od bjelanaca i kokosa premažite preko jabuka.
Zamrznuti dio tijesta naribajte preko snijega. Kolač pecite na 180⁰C oko 20 minuta.
Ohladite i uživajte u okusu, po mogućnosti u društvu dragih osoba.
Hrana je, kaže izreka, najukusnija kad je dijelite s drugima.


(novovrijeme.ba)

Bademi gase želju za čipsom, suhe smokve za slatkišima

Bademi gase želju za čipsom, suhe smokve za slatkišima


Čak i ako se pridržavate pravila zdrave ishrane i redovno vježbate, povremeni napadi želje za slatkim ili slanim grickalicama mogu da pokvare sav trud u skidanju kilograma .

Ako povremeno pojedete malo čipsa ili dvije bombone, neće se dogoditi ništa loše, ali kad ste stvarno gladni, kesica čipsa ili gomila pomfrita nisu zdravo rješenje.

Oko 30 grama čipsa ima 150 kalorija i 9 grama masti, dok standardna kesica čipsa sadrži 7 do 8 puta veću količinu, a ako nemate mjeru, vrlo lako je otrgnuti se kontroli i pojesti sve.
Umjesto toga, ako baš imate želju za slanim grickalicama, radije napravite kokice.
Od 30 grama kukuruza dobićete oko tri pune šoljice grickalica, a ova količina ima samo 110 kalorija, oko 1,3 grama masti, ali i i oko 4 grama vlakana, koja su korisna u ishrani.

Dobra zamjena su i orašasti plodovi i sjemenke, odnosno bademi, kikiriki, sjemenke suncokreta ili indijski orah.
Trideset grama sadrži od 120 do 190 kalorija, a pružiće vam dugotrajniji osjećaj sitosti nego što to može gomila skroba u čipsu. Umjesto čipsa, na tanjir možete da stavite nekoliko maslina, nasjeckani kiseli krastavac ili malo kiselog kupusa.


Šest maslina ima oko 20 kalorija i 1,5 grama masti, krastavci su gotovo nekalorični, a kiseli kupus, osim vrlo malo kalorija, sadrži i veliku dozu vitamina C, kao i niz drugih korisnih vitamina i minerala. Dobra zamjena za čips su i alge – paket veličine kesice čipsa sadrži samo 30 kalorija i mnogo korisnih minerala.

Slično je i sa željom da navalite na hrpu pomfrita: jedna mala porcija pomfrita iz restorana brze hrane ima 230 kalorija i 11 grama masti.


Dobro rješenje mogu da budu štapići celera koje ste uvaljali u susam i malo popržili na maslinovom ulju.


Oni koji ne mogu da odole gumenim ili karamel bombonama, mogu da se “prevare” kuglicama od suhih šljiva, koje se prave tako što se nasjeckaju šljive, doda malo javorovog sirupa, kašičica sojinog putera i kašika kakaa koji ne sadrži šećer.

Kuglice možete praviti i od suhih smokvi i sjeckanih badema.

Ovi mali zalogaji posebno su zdravi za djecu jer su izuzetno bogati vitaminima i mineralima, između ostalog magnezijumom, kalijumom i kalcijumom, koji je važan za razvoj kostiju. Suhe šljive imaju izuzetna antioksidativna svojstva. Obje suhe voćke bogate su i vlaknima, pa su korisne i za varenje, ali budite umjereni jer sadrže i mnogo voćnog šećera.


(novovrijeme.ba)



OJAČAJTE VAŠ IMUNOLOŠKI SISTEM I TIME SPRIJEČITE PREHLADU I RAZNE BOLESTI




Osigurajte tijelu dovoljno probiotika, jer zdrave bakterije u organizmu i sistemu za varenje mogu da vas zaštite od prehlada, pišu "Večernje novosti".

Redovno pranje ruku, izbjegavanje onih koji imaju gripu i često provjetravanje prostorija u kojima boravite ponekad nisu dovoljne mjere predostrožnosti protiv gripe.
Zato virusima "objavite rat" tako što ćete ojačati imunitet u tri koraka:

-Osigurajte tijelu dovoljno probiotika, jer zdrave bakterije u organizmu i sistemu za varenje mogu da vas zaštite od prehlada.
Naime, studija sprovedena u SAD potvrdila je da osobe koje unose dosta probiotika imaju 30 posto manje šansi da obole od nekih respiratornih infekcija.

- Redovna fizička aktivnost poput kratkih vježbica ili brze šetnje može znatno da poveća otpornost tijela na viruse.
Boravak na svježem zraku i smanjen nivo stresa dodatni su benefiti koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

- Dokazano je i da unos cinka kod odraslih osoba može da zaustavi prehladu i smanji broj dana provedenih u krevetu.
Ovaj mineral je i "prva linija odbrane" organizma, jer sprječava bakterije da se razmnožavaju i prenose.


(novovrijeme.ba)

OVAJ MINERAL SPREČAVA OBOLJEVANJE OD OPAKOG RAKA GUŠTERAČE

 



Česta konzumacija hrane bogate magnezijem je u novoj studiji provedenoj u SAD povezana s manjim rizikom obolijevanja od raka gušterače, prenose britanski mediji.
Dobri izvori magnezija su lisnato povrće, orašasti plodovi, mahunarke i avokado.

Nalazi znanstvenika s Indiana University su prikupljeni od oko 66 000 ispitanika u dobi od 50 do 76 godina.

Pokazalo se kako je svako smanjenje prosječnog dnevnog unosa magnezija za 100 miligrama povezano s 24 posto većim rizikom za rak gušterače.

Znanstvnici pojašnjavaju kako je magnezij uključen u regulaciju rada više od 300 enzimskih sustava koji kontroliraju niz vrlo različitih procesa u organizmu.

Muškarcima se preporučuje dnevni unos magnezija od 420 miligrama, a ženama 320 miligrama.

Rak gušterače je u SAD četvrti najčešći uzrok smrti od karcinoma.


(Agencija FENA/produzizivot.com)

JEDNOSTAVNO NEODOLJIVI - AMERIČKI PALAČINCI





Volite palačinke, ali biste voljeli probati neke drugačije recepte? Predlažemo da se ovaj vikend zasladite jednostavnim, ali posebnim američkim palačincima, koji će vas oduševiti, na prvi pogled, a još kada ih probate, jednostavno vam ih neće biti dosta.







Sastojci



300 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

80 g ili manje šećera

1 vanilin-šećer

prstohvat soli

200 ml tečnog jogurta

200 ml mlijeka

4 jaja

2 kašike otopljenog maslaca





Priprema



Spojite suhe sastojke i dobro ih izmiješajte. Žumanca i bjelanca odvojite. Bjelanca umutite u snijeg,a žumanca umutite pa im dodajte jogurt i mlijeko. Smjesu sa žumancima postepeno dodajite u brašno, lagano muteći mikserom. Maslac otopite i dodajte u tijesto.

Na kraju,polahko dodajite snijeg od bjelanaca i ručno izmiješajte.Tavu malo pomastite, zagrijte pa smanjite temperaturu.Kutlačom zahvatajte smjese i rasporedite na sredinu tave – palačinci u prečniku treba da budu dvostruko uži, ali zato deblji i spužvastiji.

Pecite na nižoj temperaturi s obje strane. Ako niste sigurni jesu li pečeni, čačkalicom provjeravajte. Smjesu slobodno iskoristite odmah, jer su odlične i narednog dana.

Poslužite premazane krem- namazom i šlagom i složene u malu torticu.



Prijatno!





(novovrijeme.ba/madamportal.com)

Redovno konzumiranje ove voćke moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti

Redovno konzumiranje nara moglo bi zaštititi mozak od neuroloških oboljenja poput Alzheimerove bolesti, pokazalo je američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “ACS Chemical Neuroscience”Još od najranijih vremena je poznato da je nar bogat antioksidansima i da pomaže kod srčanih problema.Ne treba zanemariti ni njegovo protivupalno i antikancerogeno djelovanje, a američki naučnici tvrde da je ova vrsta voća dobra hrana u borbi protiv starenja organizma i da je u stanju da zaštiti moždane neurone (nervne ćelije).

Nedavna studija stručnjaka American Chemical Society pokazala je da ovo voće, porijeklom iz Azije, ima važnu ulogu u sprječavanju i liječenju Alzheimerove bolesti.Oni su ustanovili da se zahvaljujući dobrim bakterijama u mikroflori probavnog sistema nakon konzumiranja nara – koji sadrži vrstu polifenola (vrlo jak antioksidans), fenolnu elagičnu kiselinu – proizvode urolitini, molekule važne za rast i razvoj organizma, koje pak imaju protivupalno i neurozaštitno djelovanje.


U ‘in vitro’ istraživanju otkrili su da urolitini djeluju na način da snižavaju nivo beta amiloida odgovornih za stvaranje naslaga koje štete neuronima uzrokujući promjene u mozgu i podstiču nastanak Alzheimerove bolesti.



Grupa hemičara pokušala je da ustanovi na koji način sastojci nara zaobilaze krvno-moždanu barijeru koja štiti mozak i na koji način sprječavaju nastanak ovih štetnih proteina.Izolovali su ekstrakt nara i identifikovali 21 spoj, većinom polifenole, koji nisu uspjeli da zaobiđu spomenutu barijeru, ali nekim njihovim metabolitima, tačnije urolitima to je uspjelo.Pozitivnu ulogu urolitina, naročito u sprječavanju nastanka nekih vrsta karcinoma (debelog crijeva, prostate, dojke) i smanjenju holesterola, pokazale su ranije studije.

(novovrijeme.ba)

25.12.15

Mala kućna apoteka

Mala kućna apoteka


Pored neophodnih flastera i zavoja koji se drže u ormariću,pri ruci treba da imate i malu kućnu apoteku koja je sastavljena od prirodnih preparata koje ste lično pripremili
Nekoliko vrsta ljekovitih travki,biljnih ulja,tinkture i mehleme obavezno treba držati u kući,jer nikad se ne zna kad ćete dobiti opekotinu ili kad će vas glava zaboljeti.
Navest ćemo vam nekoliko biljaka koje bi bilo poželjno imatu u kući.


Aloa vera

Ova biljka ima blagotvorno dejstvo u slučaju opekotina i za smirivanje nadražene kože.

Aloa sadrži preko 240 hranljivih i ljekovitih sastojaka-vitamina:A,B1,B2,B3,B6,B9,B12,C,E,te folnu kiselinu,minerale,magnezij,mangan,cink,bakar,hrom,kalcij,kalij i gvožđe,i enzime,masne kiseline,acemanan,aminokiseline,eterična ulja i acetil-salicilni kiselinu koja ublažava bol.

Zasijcite list koji ste otkinuli sa sobne biljke i nanesite na oštećenu kožu.


Arnika

Arnika se upotrebljava u slučaju modrica,uganuća i promrzlina,a poznata je i po svojim antiupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Tinktura ove biljke pospješuje aktivnost bjelih krvnih zrnaca i drenira tečnost koja se zadržava u zglobovima,mišićima i oštećenom tkivu.

Tri kašike tinkture arnike razblažiti sa pola litra vode i nekoliko kapi glicerina.Od pripremljene mješavine napravite oblogu i stavite na bolno mjesto.


Đumbir

Đumbir se koristi protiv prehlade,mučnine,povišene temperature,tegoba s varenjem,menstrualnih grčeva i loše cirkulacije.

Ima i antiseptičko dejstvo i smiruje kašalj,te se zbog toga zimi koristi kao dodatak toplim napitcima.

Uzimati četvrtinu kafene kašike sušenog đumbira ili 1 cm naribanog svježeg korijena uz čašu vode.


Gavez

Gavez se upotrebljava u slučajevima istegnuća,iščašenja,nagnječenja,a nezamjenjiv je za smirivanje upale tetiva i artritisa.

Sadrži auksin koji pospješuje stvaranje novog tkiva,a alantoin kao glavni aktivni sastojak korijena pospješuje granulaciju i regeneraciju.

Sitno isjecite korijen,cvijet ili list gaveza,te ga kuhati u 2 dl mlijeka.Kad se ohladi procijediti i gusti dio staviti na lanenu krpu i priviti na bolno mjesto


Kamilica

Kamilica je poznata u narodu kao "lijek za sve",jer pospješuje probavu,snizuje temperaturu,ublažava bolove u stomaku,smiruje grčeve...

Može se koristiti u obliku tinkture,čaja,praška,eteričnog ulja i obloga.

Punu kašiku kamilice preliti sa 0,25 l vrelog mlijeka,to procijediti i toplu oblogu stavljati na stomak

Kašiku kamilice preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 15 min.Ukoliko želite jači čaj sačekajte sat vremena.


Zova

Sušeni cvijetovi ove biljke snižavaju povišenu temperaturu,a pomažu i u slučaju alergijskog rinitisa.

Cvijetovi zove sadrže eterično ulje koje ima oko 40 korisnih materija kao što su:flavonoide,glikozide,hlorogensku kiselinu,tanine,pektine,itd.

U samom plodu ima glikozida,tanina,eteričnog ulja,šećera,voćne kiseline,vitamina C.

Sličnog sastava su i listovi,a svi dijelovi biljke su bogati gvožđem,natrijumom i kalijumom.

Dvije kašike sušenih cvijetova ove biljke preliti jednom litrom ključale vode,preklopiti i ostaviti da stoji 10 min,a nakon toga procijediti i piti.


(Ljekovito bilje br.30 str.8,9)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design