5.5.17
PLAZMA TORTA KOJA SE TOPI U USTIMA GOTOVA ZA SAMO 10 MINUTA :D
Nevjerovatno brza plazma torta, gotova za samo 10 minuta. Bez obzira na brzu pripremo, nevjerovatnog je ukusa i tooopppiii se u ustima :D. Nadamo se da ćete poslušati naš savjet za ovu tortu i već današnjeg popodneva istu napraviti i zajedno sa svojim najmilijima uživati u njenim čarima okusa :)))
Bit će vam potrebno:
300 grama plazma keksa
250 grama zlatnog peka (keks)
250 grama šećera u prahu
1 kantica velika kisele pavlake
1 konzerva ananasa
2 kesice šlaga
Način pripreme:
Pomešati pavlaku kiselu i šećer u prahu pa dodati keks i malo ananasa na sitno iseckanog. Sve to dobro promešati i oblikovati na poslužavniku.
Iseckati ananas na sitne komadiće i poređati od gora. Umutiti šlag i premazati kolač tortu. Ako je neka posebna prilika ukrasiti po želji. Staviti u frižider da se stegne i to je to.
NAPRAVITE SAVRŠENE GLAZURE POPUT OGLEDALA ZA SVE TRTE I KOLAČE
Poklanjamo vam recept za glazuru poput ogledala, morate ga isprobati, jednostavno je za napraviti,a divno izgleda!
Sastojci:
2 čajne žličice želatine u prahu
1 dl hladne vode
1 dl vrhnja za šlag
150 gr šećera
50 gr prosijanog kakaoa
Priprema
1.Nadjenite čokoladnu tortu,i gornju koru omažite ganachem ili nekom drugom kremom.
Ako nećete raditi ogradu od čokolade,omažite kremom i bočne strane torte.
Želatinu prelijte sa 0,5 dcl hladne vode,pokrijte prozirnom folijom i pustiti da nadođe.
2.Šećer prelijte ostatkom vode i vrhnjem i polako zagrijavajte miješajući,dok se šećer ne otopi.
Kad smjesa zakuha,skinite sa vatre,dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
3.Dodajte prosijani kakao,i dobro izmješajte da nestanu grudice,i da se masa sjedini.
4.Masa se mora pomalo hladiti,do nekih 25 stupnjeva.(Ja nisam mjerila temperaturu,čekala sam da bude mlaka.)
5.Tortu postavite na rešetku ispod koje ste stavili posudu u kojoj će se skupiti višak glazure.
Lijevajte glazuru od sredine i pripazite da pokrijete cijelu tortu.Ne ravnajte nožem!
Glazura će se brzo stisnuti,divno će se sjajiti.
Posluživanje:
Ukrasite tortu po želji,ja sam je omotala čokoladom i ukrasila sa bijelom i tamnom čokoladom.
Izvor: coolinarika.com/brzireceptisavjeti.blogspot.com
PJEŠAČIO SAM VRAĆAJUĆI SE IZ GRADA NA PARKINGU SAM VIDIO KAKO MOMAK DJEVOJKU...
U petak sam se vraćao iz grada i dok sam pješačio prema automobilu, na parkingu sam vidio kako u jednom autu neki momak šamara djevojku, jadnica samo je držala ruke preko lica i plakala tako jako da se iz zatvoranog auta čuo plač vani.
Samo sam prošao, ali nakon nekih 10 - 15 koraka nešto se u meni probudilo, želio sam da pomognem djevojci, okrenuo sam se i krenuo ka njihovom autu. Negdje na pola puta, počeo sam razmišljati za svoju bezbijednost, ipak ne znam ni ko je ni na šta je spreman, odustao sam, otišao do svog auta i odvezao se kući.
Evo od te noći ne osjećam se dobro, ne spavam, osjećam se kao neka kukavica, ne mogu sebi da oprostim zašto se nisam vratio i barem pokušao da spasim tu djevojku od nasilnika. Da mogu doslovno bih sam sebe posrao po licu, jer ništa bolje ni ne zaslužujem…
brzireceptisavejti.blogspot.com
NEVJEROVATNO JEDNOSTVANE I BRZE - SNICKERS ŠTANGLICE
Ovo morate probati, jednostavno su nevjervoatne, brzo se rpave, a njihov okus je neopisivo dobar. Snicjers stanglice su takve da kada ih krenete jesti i prvu kada probate, nećete se moći zasititi. NEODOLJIVE SU :D
POTREBNO JE:
400 g šećera,
10 kašika vode,
200 g mlevenog keksa,
150 g pečenog mlevenog kikirikija,
125 g margarina,
50 g čokolade.
PRIPREMA:
Ušpinujte šećer i vodu na laganoj vatri. Dodajte keks, kikiriki i margarin.
Dobijenu masu oblikujte u ploču debljine oko 2 cm. Preko stavite glazuru od čokolade.
receptizapet/bakina-kuhinjica
PREVARIO SAM JE NAKON 7 GODINA VEZE S NEKOM KLINKOM KOJU JEDVA POZNAJEM...
Nakon 7 godina veze, prevario sam je s nekom likušom koju sam znao manje od tjedan dana. bio sam zaluđen nečim novim, istresao sve bivšoj u lice, rekao da imam nekog drugog.
Nikad neću zaboraviti taj izraz lica. Uvjek je bila jaka, moja stjena, ali ja sam je slomio. Likuša s kojom sam se muvao otišla nakon 5 dana, dva mjeseca mi ponos nije dao da se javim bivšoj, izvinem se za sve, preklinjem je da mi se vrati i da mi oprosti… Popustio sam, javio sam joj se i dobio samo poruku da sam za nju mrtav.
Prošlo skoro tri godine od tada. Ja sam još uvjek sam, bivša se udala. Pokazali su mi slike. Prekrasna je i sretna. Koristite moju glupost kao primjer i ne odbacujte ono što imate, jer vam nešto novo zavrti glavom.
receptizapet/bakina-kuhinjica
4.5.17
MISLIO SAM DA MI NIKO NE MOŽE NIŠTA - BIO SAM UGLEDNI HIRURG IMAO PORODICU, BIO SRETAN....
Bio sam ugledni hirurg, imao porodicu, bio sretan, mislio sam da mi niko ne može ništa i da sve držim u svojim rukama. Pred kraj dežure imao sam hitnu intervenciju, mladić iz saobraćajne nesreće sa teškim tjelesnim povredama.
Borba za život je trajala preko 4 sata, više puta smo ga gubili i nekako oživljavali, svakim minutom sve je bilo manje šanse da će preživjeti. Na kraju i pored silnih muka i pokušaja nismo, nisam uspio. Kada je sve završilo, medicinsko osoblje mi je reklo da je taj mladić moj sin i da mi nisu ništa govorili kako bih bio u stanju da operišem. Tu noć su se ugasila dva života, jedan mladi život, život mog sina i moj, jer moja duša je u toj sekundi naprosto umrla, ostalo je tijelo da tumara ovom zemljom i čeka kraj Od tada su prošle skoro dvije godine, za mjesec, 12 dana i 4 sata će biti dvije godine, nikada više nisam ušao u bolnicu, na bolovanju sam, ne izlazim iz kuće.
Krivim sebe, možda sam mogao bolje, možda sam mogao sačuvati taj mladi život, možda da je neki drugi doktor bio u smjeni da bi bilo bolje…. milion pitanja, pitanj nakoja ne mogu da dam odgovor.
(receptizapet/bakina-kuhinjica)
PROVJERITE DA LI JE VAŠEM TIJELU POTREBNA DETOKSIKACIJA ? ...
Naša tijela su izložena mnogim hemikalijama i toksinima tokom cijele godine, vremenom toksini se gomilaju i kad dostignu određeni nivo onda dolazi do niza simptoma. Jedni od simptoma su : umor, debljanje i razne bolesti. U slučaju simptoma treba preduzeti neke korake da se naše tijelo riješi nakupljenog otpada tj. treba izvršiti detoksikaciju organizma da bi mogli nastavili normalno funkcionisati ...
GLAVOBOLJA
Glavobolja se može pripisati mnogim stvarima kao što su recimo stres ili dehidracija ali najvjerovatnije je da toksini u organizmu iritiraju nervni sistem i tako izazove glavobolju.
LOŠ ZADAH / ŽUTI ZUBI
Žuti zubi i hronično loš zadah može biti znak da vaše tijelo ima nagomilane toksine. To se dešava kad organizam sam ne može da izvrši detoksikaciju , neke osobe imaju organizam koji se sam riješava toksina a neki imaju slabiju funkciju.
ZADRŽAVANJE TEČNOSTI
Kad vaše tijelo zadržava toksine onda vaše tijelo ne funkcioniše kako treba pa tako se može desiti da vaše tijelo otiče ili imate začepljene sinuse.
BOL U MIŠIĆIMA
Otrovi u organizmu mogu utjecati na mišiće i zglobove pa ako osjećate hronični umor i probleme vezane za to ,sve to su znakovi koji ukazuju da vaše tijelo ne može da se izbori sa previše toksina.
NEMATE ENERGIJE
Kad tijelo ima previše toksina možete osjetiti ekstremne iscrpljenosti koje ne možete obuzdati.
INSOMNIA
Da li imate poteškoće da zaspite ili se često budite? To bi moglo značiti da vam vaše tijelo govori da vam je potrebna detoksikacija jer toksini utiču na cirkulaciju a to dovodi do nesanice.
ZNOJENJE
Vaša jetra je obično prva koja upozorava na to da trebate detoksikaciju, simptomi kao što je obilno
znojenje mogu biti pokazatelji da hormoni u jetri ne rade kako treba i da je preopterećena toksinima.
KAKO DA IZVRŠITE DETOKSIKACIJU ?
Detoksikaciju organizma možete izvršiti na više načina a najbolji su :
Kupka od gorke soli
Jedite što više povrća
Zeleni čaj
Vježba
Sauna
PODJELITE ČLANAK SA PORODICOM I PRIJATELJIMA :)
/remedydaily.com/ slobodnabosna.ba/makeupandbeauty.com
ZAUSTAVITE STARENJE HRANOM ! SAČUVAJTE KOŽU I ZDRAVLJE ISHRANOM ...
USPORITE STARENJE HRANOM ! ! !
Starenje je ono što nas sve čeka bez obzira na sve ali ne mora doći jako
brzo , ako se držimo nekih pravila i uredimo svoju ishranu možemo itekako
da to usporimo. Određene namirnice nam mogu pomoći da naša koža tijelo i
duh ostanu mladi :)
BADEMI
Bademi će zaštiti naš mozak i održati naše pamćenje a sve to zbog vitamina
E koji sadrži. Ovaj vitamin takođe štiti i našu kožu od štetnih UV zračenja.
Dovoljno je da dnevno konzumiramo 15 - 20 badema i naša koža i mozak će nam
biti zahvalni a uz sve to bademi dobro utiču i na srce.
PARADAJZ
Paradajz je veoma dobar i snažan antioksidans i kao takav pomaže u borbi i
odbrani protiv karcinoma prostate želuca koće i pluća. Paradajz ovako dijeluje
zbog likopina i sve što ima tamniju boju posjeduje više likopina i ako ga
pasirate lakše će dospijeti u organizam.
SLATKI KROMPIR
Slatki krompir se ubraja u najzdravije namirnice a uz to je jako ukusan i
veoma dobar izvor vitamina C koji pomaže u održavanju lijepe i zdrave kože.
Slatki krompir je takođe i dokazano dobar u smanjenju bora i to smanjuje ih
za 11% te postiče jačanje imuniteta.
ŠPINAT
Špinat je poznat po tome što posjeduje mnogo magnezija i kalcija koji održavaju
mišiće. Špinat takođe štiti i naše arterije da se ne bi lako začepile, pomaže
u održavanju kože jača kosti i podstiče krvotok.
ZELENI ČAJ
Zeleni čaj je takođe pun antioksidansa i kao takav pomaže u prevenciji karcinoma
preporučeno je da se uzima dnevno do šest šoljica zelenog čaja.
TAMNA ČOKOLADA
O ovoj namirnici ne moramo puno jer svi je volimo i nećemo se buniti da je konzumiramo
što češće, a ona smanjuje krvni pritisak i pomaže arterijama. Dnevno bi trebali
konzumirati oko 30 do 50 grama.
TUNA
Tuna posjeduje vitamine koji zatežu kožu i jako dobro dijeluju na nju te štiti
naše srce i uz to je jako ukusna.
MRKVA
Mrkva ima vitamin A koji štiti kožu i ne dozvoljava da dođe do začepljavanja pora
na koži. Dokazano je da je dobra za disajne puteve te da smanjuje rizik od oboljenja
karcinoma.
JOGURT
Jogurt je mliječna prerađevina koja posjeduje dobre bakterije koje dobro utiču
na naš želudac crijeva i kompletnu probavu te jačaju imunitet.
ORAH
Orah posjeduje omega 3 masne kiseline i jako je dobar za mozak pa dnevna konzumacija
od 30-ak grama će biti dovoljna da osjetimo razliku.
/ savjetizasve.ba/ kozmetickisalonmartina.hr/
Starenje je ono što nas sve čeka bez obzira na sve ali ne mora doći jako
brzo , ako se držimo nekih pravila i uredimo svoju ishranu možemo itekako
da to usporimo. Određene namirnice nam mogu pomoći da naša koža tijelo i
duh ostanu mladi :)
BADEMI
Bademi će zaštiti naš mozak i održati naše pamćenje a sve to zbog vitamina
E koji sadrži. Ovaj vitamin takođe štiti i našu kožu od štetnih UV zračenja.
Dovoljno je da dnevno konzumiramo 15 - 20 badema i naša koža i mozak će nam
biti zahvalni a uz sve to bademi dobro utiču i na srce.
PARADAJZ
Paradajz je veoma dobar i snažan antioksidans i kao takav pomaže u borbi i
odbrani protiv karcinoma prostate želuca koće i pluća. Paradajz ovako dijeluje
zbog likopina i sve što ima tamniju boju posjeduje više likopina i ako ga
pasirate lakše će dospijeti u organizam.
SLATKI KROMPIR
Slatki krompir se ubraja u najzdravije namirnice a uz to je jako ukusan i
veoma dobar izvor vitamina C koji pomaže u održavanju lijepe i zdrave kože.
Slatki krompir je takođe i dokazano dobar u smanjenju bora i to smanjuje ih
za 11% te postiče jačanje imuniteta.
ŠPINAT
Špinat je poznat po tome što posjeduje mnogo magnezija i kalcija koji održavaju
mišiće. Špinat takođe štiti i naše arterije da se ne bi lako začepile, pomaže
u održavanju kože jača kosti i podstiče krvotok.
ZELENI ČAJ
Zeleni čaj je takođe pun antioksidansa i kao takav pomaže u prevenciji karcinoma
preporučeno je da se uzima dnevno do šest šoljica zelenog čaja.
TAMNA ČOKOLADA
O ovoj namirnici ne moramo puno jer svi je volimo i nećemo se buniti da je konzumiramo
što češće, a ona smanjuje krvni pritisak i pomaže arterijama. Dnevno bi trebali
konzumirati oko 30 do 50 grama.
TUNA
Tuna posjeduje vitamine koji zatežu kožu i jako dobro dijeluju na nju te štiti
naše srce i uz to je jako ukusna.
MRKVA
Mrkva ima vitamin A koji štiti kožu i ne dozvoljava da dođe do začepljavanja pora
na koži. Dokazano je da je dobra za disajne puteve te da smanjuje rizik od oboljenja
karcinoma.
JOGURT
Jogurt je mliječna prerađevina koja posjeduje dobre bakterije koje dobro utiču
na naš želudac crijeva i kompletnu probavu te jačaju imunitet.
ORAH
Orah posjeduje omega 3 masne kiseline i jako je dobar za mozak pa dnevna konzumacija
od 30-ak grama će biti dovoljna da osjetimo razliku.
/ savjetizasve.ba/ kozmetickisalonmartina.hr/
EVO KAKO NA PRIRODAN NAČIN DA ODRŽAVATE ŠEĆER U GRANICAMA ...
EVO KAKO DA ŠEĆER U KRVI DRŽITE POD KONTROLOM :)
Bez obzira da li ste dijabetičar ili niste čuli ste za šećer u krvi a da li znate kako to utiče na vaš
život? Krvotok nosi određene količine glukoze ili šećera. Kad imate previše glukoze onda pankreas ili gušterača počne proizvodit izulin kojji pohranjuje višak hranjivih tvari i pomaže pri transportu glukoze u ćelije. Na taj način šećer se održava na zdravom nivou, pa bolest koju nazivamo dijabetes je ustvari stanje u kojem inzulin više nije efikasan u regulaciji šećera u krvi.
Bez obzira na vaše trenutno zdravstveno stanje treba paziti na šećer u krvi jer ako je šećer stabilan
onda ćete imati više energije manje žudnje za hranom bolje raspoloženje i bolju memoriju. U nastavku donosimo nekoliko načina kako da održavate šećer u krvi :)
1. SNEK
Nikad ne podcjenjujte moć užine, preporučuje se užina bogata proteinima da bi se spriječili padanje šećera u krvi između obroka ...
2. PROTEINI SA UGLJIKOHIDRATIMA
Ako jedete komad tosta dodajte mu malo maslaca od kikirikija ili ako jedete tijesteninu onda dodajte nekog mesa u nju na taj način oslobađanje energije će trajati mnogo duže :)
3. ORAŠASTI PLODOVI
Preporučuju se orašasti plodovi posle obroka jer na taj način usporit ćete apsorbciju šećera :) pa
dodajte bademe orahe i pistacije svojoj ishrani :)
4. BROKULE I MRKVA
Ovo povrće je bez škroba i bogato je vlaknima povrće je najbolje ako želite da da spriječite šećer
posebno se preporučuje da ga jedete sviježeg :)
5. CIMET
Cimet pomaže u stimulaciji proizvodnje inzulina pa se preporučuje svakodnevno konzumiranje cimeta. Dodajte ga u kafu ili u hranu uz ono što vam više odgovara :)
6. JABUKOV OCAT
Neke studije pokazuju da jabukov ocat poboljšava razinu šećera u krvi, preporučuje se 1 kašika jabukovog ocata uz svaki obrok. Ovo se posebno preporučuje osobama koje imaju dijabetes tipa 2
7. ŽITARICE
Ječam zob su samo neke od žitarica koje se preporučuju za konzumiranje u slučaju šećera jer ako unosimo ove žitarice u organizam usporit ćemo probavu i tako spriječiti šećer da mjenja vrijednosti iz krajnost u krajnost ...
/remedydaily.com/ hrt.hr/
Bez obzira da li ste dijabetičar ili niste čuli ste za šećer u krvi a da li znate kako to utiče na vaš
život? Krvotok nosi određene količine glukoze ili šećera. Kad imate previše glukoze onda pankreas ili gušterača počne proizvodit izulin kojji pohranjuje višak hranjivih tvari i pomaže pri transportu glukoze u ćelije. Na taj način šećer se održava na zdravom nivou, pa bolest koju nazivamo dijabetes je ustvari stanje u kojem inzulin više nije efikasan u regulaciji šećera u krvi.
Bez obzira na vaše trenutno zdravstveno stanje treba paziti na šećer u krvi jer ako je šećer stabilan
onda ćete imati više energije manje žudnje za hranom bolje raspoloženje i bolju memoriju. U nastavku donosimo nekoliko načina kako da održavate šećer u krvi :)
1. SNEK
Nikad ne podcjenjujte moć užine, preporučuje se užina bogata proteinima da bi se spriječili padanje šećera u krvi između obroka ...
2. PROTEINI SA UGLJIKOHIDRATIMA
Ako jedete komad tosta dodajte mu malo maslaca od kikirikija ili ako jedete tijesteninu onda dodajte nekog mesa u nju na taj način oslobađanje energije će trajati mnogo duže :)
3. ORAŠASTI PLODOVI
Preporučuju se orašasti plodovi posle obroka jer na taj način usporit ćete apsorbciju šećera :) pa
dodajte bademe orahe i pistacije svojoj ishrani :)
4. BROKULE I MRKVA
Ovo povrće je bez škroba i bogato je vlaknima povrće je najbolje ako želite da da spriječite šećer
posebno se preporučuje da ga jedete sviježeg :)
5. CIMET
Cimet pomaže u stimulaciji proizvodnje inzulina pa se preporučuje svakodnevno konzumiranje cimeta. Dodajte ga u kafu ili u hranu uz ono što vam više odgovara :)
6. JABUKOV OCAT
Neke studije pokazuju da jabukov ocat poboljšava razinu šećera u krvi, preporučuje se 1 kašika jabukovog ocata uz svaki obrok. Ovo se posebno preporučuje osobama koje imaju dijabetes tipa 2
7. ŽITARICE
Ječam zob su samo neke od žitarica koje se preporučuju za konzumiranje u slučaju šećera jer ako unosimo ove žitarice u organizam usporit ćemo probavu i tako spriječiti šećer da mjenja vrijednosti iz krajnost u krajnost ...
/remedydaily.com/ hrt.hr/
UKUSNI SMOOTHIE ZA ZDRAV ŽIVOT :)
Ovih dana ovo je jedna od najaktuelnijih tema kako sačuvati imunitet i
izboriti se za zdravlje. Svima nam je dotužilo i voće i povrće ali postoji način da
nam i voće i povrće mogu ponovo postati i dragi i ukusni pa čak i našoj dijeci.
Smothie je odličan način za sve to , kombinacija voća i povrća smiksana u jednu
cijeinu. Jako ukusne kombinacije i primamljive izgledom i bojama a u isto vrijeme
i jako zdravo sa puno vitamina. Takođe smothie je sve popularniji u cijelom svijetu
jer se korisiti i kao smijesa za jačanje imuniteta ali se koristi i u mnogim dijetama.
Često ih promovišu slavne osobe koje ih koriste kao dodatke jelima. Treba zapamtiti
da smothie nije zamjena za redovne obroke nego dopuna i dodatak obrocima.
Smothie se pravi na više načaina ali u svakom se koristi voće i povrće i svi su
jako zdravi i korisni za naš organizam. Za smothie se obično koriste kombinacije
sezonskog voća mogu se dodati i orašasti plodovi pokoji komad povrća recimo špinata
koji osim što će dodati vitamine obojit će vaš smothie u tamno zelenu boju i bit ce
jako privlačan za popiti čak i dijeci. Pored ovih smothia možemo praviti i čokoladne
recimo u kombinaciji sa bananama kikirikijem maslacom i mlijekom. Velika prednost ovih
napitaka je što možete pustiti mašti na volju i poigrati se sa ukusima.
Mi vam predlažemo sledeće recepte :
Smothie sa đumbirom
Potrebno :
Banana ,narandža, malo jogurta do 2dcl, mali komad đumbira, kašikica cimeta.
Pripremite ih na sledeći način , Očistite korijen đumbira i naribajte ga , iscijedite
narandžu,narežite bananu i sve sastojke zajedno stavite u blender u smijesu možete
dodati i kašikicu meda ako volite da je slađe.
Smothie sa čokoladom
Potrebno :
Banana, 100ml mlijeka ,100ml vode, 2 kašikice maslaca od kikirikija i isto toliko kakaa
ili čokolade.
Pripremite ih tako što ćete nasjeckati bananu i zatim sa svim ostalim sastojcima
izblendati u blenderu ako želite možete dodati par kocki leda pa još jednom izblendati
dobit će ukus sličan ice coffe samo mnogo bolji :D
/24sata.hr / rd.com /
MOJA ŽENA BILA JE U BRAKU 3 GODINE SA MOJIM STARIJIM BRATOM I SA NJIM JE...
Moja žena je bila udata za mog starijeg brata skoro 3 godine i sa njim je rodila kćerku. U međuvremenu se zaljubila u mene i shvatila da sam ja taj sa kojim želi provesti cijeli svoj život. Odbijao sam je mjesecima iako sam i ja prema njoj imao osjećanja, koja sam u početku prikrivao.
Nakon par mjeseci je rekla da će htio ja ili ne ona napustiti mog brata. Razmišljao sam danima i na kraju sam napustio porodicu i sa njom otišao u nepoznato. U dubini duše me je mnogo bolilo što sam izdao i osramotio porodicu, prije svega mog brata, ali generalno sam uživao sa njom. Živjeli smo skoro 6 godina, izrodili troje prelijepe djece, nismo imali problema sa finansijama, sve je bilo fantastično, ali jedno jutro ona je samo nestala, ostavila je i mene i našu djecu. Sada živim sam, samohrani sam otac i skoro da mi je nemoguće organizovati normalan život, pogotovo jer je ona donosila više novca u našu kuću od mene.
Na rubu sam egzistencije. Ne znam šta da radim, kako da unormalim život. Osjećam se kao da sam sasvim sam na ovom svijetu…
(receptuzapet.blogspot.com/bakina-kuhinjica.blogspot.com)
DILEMA RIJEŠENA - OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH JE BOLJE RODITI PRVO DIJETE U 30-im, NEGO U 20-im
Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u proseku bile zdravije od onih koje su prvo dete dobile u tinejdžerskom dobu, odnosno između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života, tvrde američki naučnici, koji su istraživanje sproveli na 3.500 američkih državljanki.
Vođa studije, psiholog i sociolog Kristi Vilijams sa univerziteta u Ohaju, i njeni saradnici ističu da rezultate temelje na analizi podataka grupe od tri i po hiljade žena rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama ranih šezdesetih, pa da su se neki činioci od tada izmenili, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Health and Social Behavior.
Naime, sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu dana ili dve, u razdoblju između 1979. i 2008. godine.
Stručnjaci su uporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dve grupe prvorotki.
Kristi Vilijams ističe da su rezultati istraživanja u suprotnosti sa dosad uvreženim mišljenjem, po kojem je prvo dete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života.
Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vrijeme i nakon prvog majčinstva bile u braku, pokazalo se kvalitetnijim u srednjoj životnoj dobi, što ne važi za samohrane majke.
bebac.com/receptizapet.blogspot.com/bakina-kuhinjica.blogspot.com
NEMOJTE IGNODRISATI OVE SIMPTOME JER ONI UPUĆUJU NA RAK DEBELOG CRIJEVA
Posjetite liječnika ako imate bilo koji od sljedećih simptoma, a koji traje duže od dva tjedna:
• Promjene u stolici, kao što je iznenadna začepljenost ili proljev bez nekog očitog uzroka.
• Vrlo tamna, mahagoni crvena ili svijetlocrvena krv u ili na stolici.
• Stalna neugodnost u trbuhu.
• Neuobičajeno “tanka” stolica.
• Hitan, bolan osjećaj da trebate isprazniti stolicu.
• Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva nakon izlaska iz nužnika.
• Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, anemija ili umor.
Neki od navedenih upozoravajućih simptoma mogu ukazivati i na druga oboljenja ili ne moraju značiti ništa ozbiljno, ali samo liječnik može o tome prosuditi.
Načini smanjivanja rizika
• Smanjite unos masnoća u organizam. Od ukupne količine dnevno primljenih kalorija neka na masnoće otpadne 25 posto ili manje od toga.
• Smanjite unos crvenog mesa. Nadomjestite ga sa peradi (bez kože) i ribom.
• Jedite barem dva puta dnevno voće i 3-4 puta povrće.
• Svakog dana konzumirajte hranu bogatu vlaknastim komponentama (npr. kruh od cjelovitih žitarica itd.).
• Redovito jedite povrće, kao što je kupus, prokulica, cvjetača.
• Uključite u svoju prehranu redovite obroke bogate kalcijem (salata, mahunarke, grah, grašak).
• Prebacite se na one mliječne proizvode koji ne sadrže masnoće ili ih sadrže malo, a u isto vrijeme su bogati kalcijem.
• Hodajte pola sata dnevno.
• Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, smanjite je do pet kilograma od vaše idealne težine.
• Ako ste stariji od 40 godina, redovno posjećujte svog liječnika radi testova za rano otkrivanje bolesti.
Redovni pregledi – najbolja prevencija
Nakon što ste smanjili rizik raka debelog crijeva kroz promjene životnih navika, najvažnija sljedeća mjera koju možete poduzeti je podvrgavati se redovnim kontrolama kako postajete stariji. Čak 85 posto pacijenata kod kojih je rak uočen u svojoj ranoj fazi preživljavaju već poznati period od pet godina. Međutim, taj postotak pada na 55 kad se rak već počeo širiti. To je vrlo dobar razlog da odlazite na redovne kontrole.
Osim toga, postoji još jedan dobar razlog. Kontrole također mogu otkriti polipe (izrasline slične tumoru) na unutrašnjoj stijenci debelog crijeva. Mnogi polipi su dobroćudni. Neki pak, poznati kao adenomatozni polipi, mogu se pretvoriti u zloćudne, nakon što narastu do određene veličine. Taj proces traje barem pet godina. Budući da današnje metode pretraga mogu utvrditi polipe mnogo prije tih promjena, liječnici imaju odlične šanse zaustaviti rak debelog crijeva prije nego što uopće i nastane.
Tko se treba podvrći pregledu što se tiče raka debelog crijeva? Svatko tko ima velik rizik, a to znači svatko od nas, prije ili kasnije. Ipak, glavne rizične grupe su:
• Ljudi stariji od 40 godina. To je dob kad neki ljudi počinju dobivati polipe premda su stvarni slučajevi raka rijetki. Nakon 50 godina starosti preporučuje se stroži pristup kontroli, jer 93 posto svih slučajeva raka debelog crijeva pojavljuje se u ljudi koji su prošli tu dob.
• Ljudi s obiteljskom poviješću raka debelog crijeva. Ako je tu bolest imao netko bliži u obitelji (roditelj, brat ili sestra, tetka, stric, djed ili baka), vaš se rizik povećava tri do četiri puta. U ljudi s kroničnim ulcerativnim kolitisom ili Crohnovom bolešću rizik od raka je posebno visok ako se te bolesti razvijaju u vrijeme djetinjstva, ako traju duže od 10 godina ili zahvaćaju čitavo debelo crijevo. Ovisno o ozbiljnosti tih oboljenja, rizik je kod tih bolesnika 5 do 11 puta veći nego kod zdravih ljudi.
• Ljudi kod kojih su prethodno bili dijagnosticirani polipi ili rak debelog crijeva. Oni trebaju ići na redovite kontrole radi eventualnog ponovnog javljanja tih oboljenja.
receptizapet.blogspot.com/bakina-kuhinjica.blogspot.com/VECERNJI.BA
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići ...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas dos...
-
Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga ...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...