Kako navodi agencija za istraživanje rako da su došli do rezultata da rak debelog
crijeva velikim dijelom uzrokuje prerađeno meso koje jedemo.
Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oboljenja rak-a, po statistikama se navodi
da je ovo treći najčešći oblik ovog oboljenja koje uzmi sve više maha. Samim tim
da ima sve više ovih oboljenja dovodi do zaključka da hrana dosta utiče na to.
Naša crijeva su izložena svoj hrani koju jedemo i tečnostima koje pijemo tako da
kontrolisanjem hrane i pića možemo dosta da utičeno na razvijanje raznih bolesti
a tako ii ove. Preko 30% smrtnih ishoda koji su vezani za rak su uzrokovane prehranom
oko 30 % zbog duhana i duhanskih prerađevina a 20% zbog infektivnih oboljenja, preostalih
oko 20 % se pripisuju ekološkim uticajima zagađenosti i stresu.
Ako pratite sledeće korake trebali bi smanjiti šanse za dobijanje ovog teškog oboljenja
Jedite što više voća i povrća
Jedite hranu koja posjeduje vlakna
Bar jednom sedmično jedite suhe šljive
Zamjenite obično ulje sa maslinovim uljem
Redovne šetnje
Sunčajte se zbog vitamina D
Maksimalno smanjite unos crvenog mesa
Što manje mesnih prerađevina
Lagani treninzi su poželjni
Što više čiste vode
Ostavite alkohol i cigare
Pokušajte imati normalan indeks tjelesne težine.
Uz ovih par koraka smanjit ćete šanse za oboljenje od RAK-a debelog crijeva za čak 50%
ako uzmete u obzir da je ovo jako teško oboljenje onda ovih par koraka je jako lako
slijediti. Nakon navršenih 50 godina poželjni su redovni pregledi kod doktora da bi
se pratilo vaše zdravstveno stanje jer kako starimo veće su šanse za različita oboljenja.
/em-zdravlje / exyugoslavia.com /narodnamedicina.info
0 komentari:
Objavi komentar