10.1.16

FENOMENALNA BAKLAVA OD ROGAČA





fenomenalna baklava od rogača koja će vas zaista izenadtiti svojim odličim okusom. Jednistvenog je mirisa, kao i okusa, u što ćete se i sami uvjeriti kada je probate. Nije teška za napraviti, tako da nećete imati problema oko pripreme. nadamo se da će te naš receptić iskoristiti u skorije vrijeme.

Potrebno je:

500 g gotovih kora

1 kiselo mlijeko

3 jajeta

300 g šećera

125 g rogača (samljevenog)

1 prašak za pecivo

Za preliv:

400 g šećera

2 vanilina šećera

1 dl vode

Priprema:

Mlijeko, jaja, šećer, rogač i prašak za pecivo izmješajte, te u podmazan pleh stavite tri kore.
Svaku koru prelijte uljem i sve tri ih prekrijte nadjevom. Posle stavljajte samo po jednu koru i nadjev dok sve ne potrošite. Poslednju koru premažite uljem.

Pecite na laganoj vatri oko četrdesetak minuta. U međuvremenu skuhajte sirup od šečera, vode i vanilinog šećera. Tim sirupom prlijte pečenu baklavu.

Prijatno!


(recepti.com)

POZNATA I JAKO UKUSNA TORTA - ŠPANSKI VJETAR




Svima nama jako dobro poznata torta španski vjetar, za koju smo uvijek tražili koji komad više. Uvijek je možete napraviti, bez obzora na prigodu, i ukus gostiju, neće vas razočarati. uistinuće svi biti oduševljeni njenom elegantnošću, kao i ukusom.

Za kore:

12 bijelanaca

600 g šećera

3 kašike soka od limuna

Fil I:

12 žumanaca

200 g šećera

2 kesice pudinga od vanile

4 kašike gustina

100 g čokolade

250 g margarina

125 g maslaca

200 g pečenih mljevenih lješnjaka

1 l mlijeka

Fil II:

200 g šlaga u prahu

3 dl mleka

Za ukrašavanje:

200 g šlaga u prahu

3 dl gazirane vode

Priprema:

Prvo umutiti 4 bijelanca sa 200 g šećera, a zatim dodati 1 kašiku soka od limuna.Ovu smjesu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom.Rernu zagrijati na 200 stepeni, a zatim kad stavimo pleh smanjiti temperaturu na 100 stepeni, te sušiti 1,5 sat.Tako napraviti za još 2 kore.

Fil I : Umutiti 12 žumanaca sa 200 g šećera, dodati 2 pudinga od vanile, 4 kašike gustina i malo mlijeka od 1 litra. Preostalo mlijeko od 1 litra staviti da se kuha, dodati smjesu od žumanaca i kuhati.

Nakon što se skuhalo i ohladilo dodati prethodno umućen margarin i maslac. Fil podjeliti na 2 djela. U jedan dio dodati 200 g pečenih mljevenih lješnjaka , u drugi deo dodati 100 g istopljene čokolade.

Fil II:200 g šlaga sa 3 dl mleka umutiti. Filovati tortu na ovaj način:
Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnjakom, fil II, kora i tako redom...
Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom i gaziranom vodom.

Prijatno!


(recepti.com)

DOMAĆA ČOKOLADNA TORTICA



Domaća čokoladna tortica, koja će ispunitit sve vaše željice, a naravno št oje jš bolje, svi će tražiti komad više, jer je zaista osličnog okusa, a i njen izgled, više je nog odličan.

Tri kore od po:

6 bijelanaca

5 kašika šećera

6 kašika mljevenog keksa

3 kašike kakaoa

1 kašika brašna

Prvi fil:

4 pudinga od čokolade

1 l mlijeka

5 kašika šećera

400 g čokolade

Drugi fil:

18 žumanaca

10 kašika šećera

1 margarin

200 g šećera u prahu

Ostalo:

500 g šlag krema

2 čaše mineralne vode

Priprema:

Kora:
Bijelanca umutiti pjenasto sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg, dodati keks, kakao, brašno i lagano varjačom promješati da se sjedini. Sipati smjesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći koru u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta. Napraviti tri takve kore.

Fil prvi: U litar mlijeka skuhati puding sa šećerom. Dok je još vruće,ubaciti izlomljenu čokoladu i mješati da se otopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mješanje.

Fil drugi: Umutiti žumanca sa šećerom i skuhati na pari pa ohladiti. Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Dodati fil od žumanaca i izraditi mikserom. Dodavati kašiku po kašiku, svo vrijeme muteći fil sa čokoladom. Dobro izraditi da se dobije homogena smjesa.

Umutiti 500 g šlag kreme sa dvije čaše mineralne vode.

Filovati koru - fil - šlag. Ukrasiti tortu po želji rendanom crno belom čokoladom

Prijatno!



(recepti.com)

OVU PITU MORATE PROBATI - JABUKE, GROŽĐICE, ORASI, BRUSNICA



super lsasna voćna pitica koje će vas izbaciti iz cipela. Pogledajte samo njen sastav isve će vam biti jasno. Jednostavna vćna pitica, koja se jako brzo pravi, a pored toga nevjerovatnog je okusa i svima će se dopasti. Bit će to vaša ljubav na prvi pogled.

Sastojci:

500 g kora za savijaču

5-6 jabuka

100 g suhog grožđa

100 g suhih brusnica

100 g mljevenih oraha

3 kašike griza

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

4 kašike mineralne vode

4 kašike ulja

Sirup:

600 g šećera

700 ml vode

1 vanilin šećer

Priprema:

Jabuke oguliti i naribati, pa ocijediti. Pošećeriti, dodati vanilin šećer, griz, suho grožđe, brusnice i orahe.

Sve dobro sjediniti. Na radnu plohu staviti jednu koru, posuti sa malo mješavine od 4 kašike ulja i 4 kašike mineralne, pa poklopiti drugom korom. I drugu koru posuti sa malo tečnosti, pa poklopiti trećom korom. Na treću koru obilno staviti nadjev od jabuka, pa zarolati.

Napraviti još 3 "rolata".

Oštrim nožem isjeći rolate na parčad željene veličine, preliti uljem pa peći na 180 C, dok ne porumeni.

Od vode, šećera i vanilin šećera skuhati sirup. Sirup prohladiti. Pečenu pitu još toplu preliti sirupom. Ostaviti da pita upije preliv, ohladiti, pa poslužiti.


(recepti.com/finirecepti.net.hr)

AKO ŽELITE NEŠTO GLAMUROZNO ONDA JE TU ZA VAS - GRANDISSIMO TORTA



Grandissimo torta, kao što i njen sam naziv i izgled govori, može nosoti svaki izazovi biti pripremljena za bilo koju prigodu. Uoliko želite vaše ukućane ili zahtjevne goste oduševiti nečim glamuroznim, onda je ova torta stvorena za vas.

Kora:

18 bijelanaca

18 kašika šećera

24 kašike mljevenih lješnjaka

3 kašike brašna

6 kašika kakaa

Fil:

18 žumanca

250 g šećera u prahu

2 margarina

100 g topljene čokolade

100g mljeveniih lješnjaka

2 kašičice mljevene kafe

400 ml slatke pavlake

Glazura:

300 ml slatke pavlake

300 g čokolade

Priprema:

Kora: Umututi 6 bijelanaca sa 6 kašika šećera, dodati 8 kašika mljevenih lješnjaka, 2 kašike kakaa i
1 kašiku brašna. Ispeći koru. Ispeći još 2 ovakve kore.

Fil: Umutiti 18 žumanaca i 250 g šećera u prahu i staviti fil da se kuha na pari. Skuhani fil ohladiti i dodati u umućena 2 margarina. Dobro sjediniti fil i margarin. Fil podijeliti na tri dijela:

u 1. dodati 100 g otopljene cokolade, u 2. dodati 100 g sjeckanog lješnjaka, u 3. dodati 2 kašićice kafe. Umutiti 400 ml slatke pavlake.

Filovanje: Na prvu koru nanjeti fil sa čokoladom, pa preko njega polovinu slatke pavlake, pa druga kora, pa fil sa lješnjakom, pa druga polovina slatke pavlake, pa treća kora i na nju staviti fil sa kafom.
Glazura: slatku pavlaku zagrijati do vrenja pa u nju umijesiti čokoladu i miješati dok se ne sjedine, ohladiti i nanijeti na tortu!


(recepti.com)

Veoma brzo i lagano za napraviti a i ukusno



Za podlogu:

300 g cijelog petit keksa

po potrebi sok od pomorandže (za umakanje keksa)

Za fil:

12 jaja

400 g prah šećera

300 g mljevene plazme

400 g margarina

200 g mliječne milka čokolade

200 g bijele milka čokolade

Za dekoraciju:

1/2  l slatke pavlake

Priprema:

-Keks umakati u sok pa poredati na tacnu.

-Odvojiti žumanca od bijelanaca, pa žumanca umutiti sa 200 g prah šećera i skuhati na pari.

-Bijelanca umutiti u čvrst sneg sa preostalih 200 g prah šećera.

-U snijeg od bijelanaca dodati mljevenu plazmu i promješati s varjačom da se sjedini.

-Margarin umutiti pjenasto i sjediniti ga sa žumancima.

-Smjesu od margarina i žumanaca sjediniti sa smjesom od bijelanaca i plazme, pa sve dobro umutiti.

-Dobijenu smjesu podjeliti na dva djela, pa u jedan dio dodati na pari otopljenu mliječnu čokoladu.

-U drugi dio dodati na pari otopljenu bijelu čokoladu.

-Preko keksa nanijeti fil sa mliječnom čokoladom.

-Zatim preko fila sa mliječnom čokoladom nanijeti fil sa bijelom čokoladom.

Umutiti slatku pavlaku i premazati tortu.

Prijatno!


(www.recepti.com)

9.1.16

UKLANJA OŽILJKE SMANJUJE DEPRESIJU, POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE, SAN I PSIHIČKE TEGOBE, MOKRAĆNI PUTEVI...




Bergamot (lat. Citrus Bergamia) je drvo koje potječe iz južne Italije, tropskih dijelova Azije i Obale Bjelokosti.Ime je vjerojatno dobio po gradu Bergamu u talijanskoj pokrajini Lombardiji, gdje je prvi puta uzgajan u komercijalne svrhe.

Plod bergamota je agrum srodan naranči i limunu, no njegov plod i sok se ne konzumiraju.Bergamot se uzgaja prije svega da bi se od njega dobilo eterično ulje, koje se proizvodi hladnim prešanjem kore ploda.

Bergamot je izuzetno bogat eteričnim sastojcima među kojima su:

-alfa pinen

-alfa bergamoten

-alfa terpineol

-beta bisabolen

-geraniol

-geraniol acetat

-limonen

-linalil acetat

-linalool

-mircen

-neril acetat

-nerol

Dobrobiti ulja bergamota:

Eterično ulje bergamota djelotvorno je sredstvo za liječenje depresije, anksioznosti, upale mokraćnih puteva, poremećaja probave i ranica na koži.Ublažava osjećaj boli, snižava temperaturu, suzbija umor, poboljšava disanje i potiče krvotok.Pored medicinskih i terapijskih primjena, ulje se koristi i kao sastojak parfema te drugih kozmetičkih preparata.Koristi se i kao sredstvo za aromatiziranje crnog čaja.Tako obogaćen crni čaj zove se Earl Grey.

1. Smanjuje depresiju i anksioznost

Ulje bergamota uravnotežuje i jača živčani sustav, što ga čini vrhunskim sredstvom protiv psihičkih smetnji.Depresiju obilježavaju ponajprije potištenost, tuga, očaj i bezvoljnost, dok su najčešći simptomi anksioznosti tjeskoba, zabrinutost, uzrujanost i napetost.Molekule ulja bergamota prodiru u mozak i djeluju blagotvorno na moždane centre koji reguliraju raspoloženje i brane organizam od stresa.

2. Podiže raspoloženje i poboljšava san

Terapija uljem bergamota podiže raspoloženje, donosi opuštenost i spokoj te podiže otpornost na stresne podražaje.Osim ublažavanja bolnih emocija svojstvenih depresiji i anksioznosti, bergamot neutralizira i ljutnju, ogorčenost i razdražljivost.Među učincima bergamota je i poboljšanje sna onima koji trpe od nesanice.

Upotreba bergamota kod psihičkih tegoba

Najbolje je koristiti bergamot ujutro.Da biste pozitivno započeli dan, natopite vatu ili gazu s pet kapi ulja bergamota i udišite ga dok ste još u krevetu.Ili, nakapajte par kapi ulja bergamota u mirisnu svjetiljku i upalite je odmah nakon buđenja.

Udišite esenciju bergamota i osjećat ćete kako vas pozitivna energija ispunjava. Sa svakim dubokim udahom, osjećaji potištenosti, tjeskobe i gorčine bit će sve slabiji.Jednom sedmično napravite toplu kupku s po tri kapi bergamota, lavande i tamjana. Dobro promiješajte vodu i provedite u kadi 25-30 minuta.Ako niste kod kuće, nosite sa sobom bočicu bergamota.Povremeno kapnite par kapi na vatu ili maramicu i udišite ulje da biste se okrijepili i oraspoložili.

3. Otklanja poremećaje u prehrani

Stres neke ljude potiče na prejedanje, dok drugima oduzima apetit.Prejedanje dovodi do nadutosti, loše probave i crijevnih grčeva, a gladovanje do slabosti i gubitka imuniteta.Aromaterapeuti tvrde da bergamot normalizira potrebu za hranom tako što obuzdava prejedanje, ali i podiže oslabljeni apetit.
Također, pospješuje probavu te ublažava nadutost i vjetrove.

Recept za bolju probavu

Sastojci:

1 čajna kašika baznog ulja (maslinovo, bademovo ili jojobino)

2 kapi ulja bergamota

2 kapi ulja kamilice

2 kapi ulja komorača

Priprema:

Promiješajte sastojke. Masirajte s ovom smjesom područje trbuha, najbolje navečer prije odlaska na počinak.


4. Liječi upale mokraćnih puteva

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, bergamot se također koristi lokalno za liječenje raznih infekcija.Infekciju mokraćovoda karakteriziraju česta potreba za mokrenjem i jako pečenje te osjećaj nelagode prilikom mokrenja.

Ako ostane neliječena, infekcija se može proširiti na mokraćni mjehur pa i na bubrege.Zbog prirodnih antiseptičkih svojstava, ulje bergamota može pomoći onima koji su podložni čestim infekcijama mokraćnih puteva.Bergamot se odlično slaže s uljima lavande i čajevca, koji su također odlični za dezinfekciju.

Kupka protiv upale mokraćovoda

Sastojci:

3 kapi ulja bergamota

3 kapi ulja lavande

3 kapi ulja čajevca

čaša običnog jogurta (najbolje organskog)

Priprema:

Ukapajte ulja u jogurt i dobro promiješajte. Ispunite kadu s dovoljno tople vode da vam pokrije kukove.Ulijte smjesu ulja u vodu, dobro promiješajte i zatim sjedite u kadi desetak minuta.
Činite ovo svakodnevno barem tjedan dana da biste se oslobodili neugodnih simptoma.

Otopina za prevenciju upale

Da biste spriječili povratak upale, napravite otopinu za ispiranje genitalnog područja.

Sastojci:

3 kapi ulja bergamota

3 kapi ulja lavande

1 čajna žlica himalajske soli

3,5 dl vode

Priprema:

Nakapajte ulja u bočicu vode (ako je voda iz slavine tvrda, prethodno je filtrirajte). Dobro protresite smjesu.Premažite genitalno područje s ovom otopinom svaki puta kada idete na toalet. Time ćete smanjiti rizik od ponovnog obolijevanja.

Upozorenje: Ako se infekcija ne povuče ili je praćena povišenom temperaturom ili krvlju u mokraći, odmah se obratite liječniku.

5. Ublažava bolove

Ulje bergamota smanjuje osjet bola tako što potiče lučenje određenih hormona koji čine živce manje osjetljivima.Stoga je ovo ulje korisno u slučaju glavobolje, istegnuća, iščašenja, mišićnih bolova i drugih stanja koja zahtijevaju veće doze analgetika.

Napravite smjesu protiv bolova. U kašičicu temeljnog ulja, primjerice maslinovog, bademovog ili jojobinog, dodajte tri kapi bergamota. Nanesite smjesu na bolno mjesto.Neko vrijeme nemojte izlagati namazani dio sunčevoj ili ultraljubičastoj svjetlosti, jer bergamot čini kožu fotosenzitivnom, odnosno osjetljivom na svjetlost.

6. Uklanja ožiljke

Bergamotovo ulje djeluje kao cikatrizant, što znači da pospješuje uklanjanje ožiljaka, dekoloracija i mrlja.To je razlog zašto je često sastojak kozmetičkih proizvoda kao što su sapuni, kreme i losioni.
Ako je vaša koža sklona aknama, napravite tonik s kojim ćete ubrzati iscjeljivanje ožiljaka.

Tonik za uklanjanje ožiljaka

Sastojci:

4 kapi ulja bergamota

3 čajne vrećice kamilice

3 supene kašike čistog soka aloe vere

1/2 čajne kašike hamamelisa

2 dl vode

Priprema:

Zavrijte lončić vode (prethodno filtrirajte ako je voda tvrda). Ubacite vrećice kamilice u vruću vodu, pustite da odstoji i ohladi se.Dok se čaj kuha, napravite smjesu od soka aloe vere, hamamelisa i četiriju kapi ulja bergamota. Kad se čaj ohladio do sobne temperature ulijte smjesu i dobro promiješajte. Pohranite u hladnjaku dvije sedmice prije korištenja.


(alternativa-za-vas.com)

Je li bijeli šećer zaista toliko nezdrav?



Puno puta smo čuli kako je bijeli šećer loš za naše zdravlje.Ali zašto je loš i koliko je to znanstveno potvrđeno?

Za sada, i konvencionalna i alternativna medicina se slažu sa tim da bijeli šećer…

- izvor je praznih kalorija (ne sadrži minerale i vitamine, ali bogat je kalorijama)

- potiče debljanje

- uzrokuje karijes

- ima visoki glikemični indeks (naglo podiže razinu šećera u krvi)

 Međutim, alternativna medicina ide dalje i povezuje konzumaciju bijelog šećera sa mnogim drugim bolestima i zdravstvenim problemima. Vjeruje se da bijeli šećer…

-ekstremno oslabljuje imuni sistem

-uzrokuje hiperaktivnost kod djece

-povećava rizik oboljenja od raka

-crpi iz tijela B vitamine

-izaziva ovisnost (pretpostavlja se da je čak 95% stanovništva ovisno o slatkišima, odnosno, o šećeru)

-crpi iz tijela mnoge neophodne minerali (kalcij, magnezij i druge)

-uzrokuje šećernu bolest, jednu od najčešćih smrtnih bolesti u svijetu

-uzrokuje pretilost i srčane bolesti

Što kaže znanost o tvrdnjama alternativnih liječnika?

Znanstvena istraživanja nisu potvrdila da bijeli šećer uzrokuje gore navedene bolesti, niti da crpi iz tijela vitamine i minerale.

Nedostatak znanstvenih potvrda o štetnosti šećera potaknulo je mnoge ugledne organizacije da objave svoje stajalište po ovom pitanju:

„Tvrdnje o tome da šećer može uzrokovati hronične bolesti poput pretilosti, raka, dijabetesa, hiperaktivnosti itd nisu znanstveno potvrđene. Šećer može biti dio zdrave dijete“ (American Dietetic Association)

Dakle, mnoge ugledne organizacije poput American Dietetic Association  (ADA), Food and Drug Administration  (FDA) i National Academy of Sciences (NAS) izjavile su da nema dokaza tome, da je šećer povezan sa bilo kojom bolešću osim karijesa.

Na Vama je da odaberete dali želite vjerovati alternativnoj ili konvencionalnoj medicini. Ali čak i karijes, prazne kalorije i visoki glikemični indeks dovoljne su prijetnje da smanjite konzumaciju bijelog šećera.

Praktični savjeti:

-umjesto gaziranih napitaka i sokova pijte vodu

-smanjite konzumaciju slatkiša

-umjesto dvije kašičice šećera, koje stavite u čaj ili kavu, dodajte jednu

-odaberite jedan dan u sedmici (na primjer, nedjelju) da sebi dopustite konzumiranje čokolade, kolača i gaziranih napitaka

-ostale dane u sedmici izbjegavajte ove namirnice



(alternativa-za-vas.com)

Čudesna biljka sa vrlo širokim spektrom djelovanja



Ashwagandha je jedna od najpoznatijih ayurvedskih biljaka koja pripada kategoriji rasajana (pomlađivaća organizma) i ima široki spektar djelovanja.Ashwagandha (withania somnifera) je grm srednje veličine, koji dostiže najviše 1.70 m visine i daje mali crveni plod.

Raste u toplim klimatskih uvjetima, a njezino podrijetlo je sjeverno-istočni dio Indije.Danas se biljka uspješno uzgaja u mnogim dijelovima Indije, Nepalu, Pakistanu, Šri Lanci i Bangladešu.

Ova biljka ima više naziva. Na engleskom je poznata kao zimska trešnja ili Indijski ginseng, na latinskom - withinia somnifera (ona koja donosi san) , na hindi – ansgandh, na sanskrtu - ashwagandha.
Aswhagandha bukvalno znači „miris konja“ (od sanskrtskog:  ashwa – konj, gandha – miris), jer njezin miris podsjeća na miris konja.Njezino se ime također prevodi kao „ta koja daje vitalnost i snagu konja“.Ashwagandha sadrži mnoštvo aktivnih sastojaka, od kojih su glavni alkaloidi i steroidne laktone. Između alkaloida najpoznatiji je withanine.

Kratka historija

 U povijesnim knjigama nalazimo potvrde toga da je Ashwagandha bila mnogima omiljena ljekovita biljka.Preferirali su ju zbog njezinog širokog spektra djelovanja i brojnih dobrobiti za zdravlje.

Robin Lane Fox, poznati Engleski povjesničar, u svojoj knjizi o Aleksandru Velikom piše kako se u to vrijeme od Ashwagandhe pravilo vino, koje se koristilo u terapeutske svrhe.

Aleksandar Veliki i njegova vojska su pili to vino da bih povećali svoju energiju i snagu i da bi se izliječili od mnogih bolesti.

Postoji mnoštvo drugih povijesnih izvora, u kojima se spominje Ashwaganda, što potvrđuje, da je ova biljka igrala važnu ulogu u životu ljudi toga vremena.

Ashwagandha je jedna od najznačajnijih biljaka ayurvede.Ova biljka koristi se u Indiji već hiljadama godina kao tonik za pomlađivanje organizma, adaptogen i afrodizijak.

 Djelovanje

Ashwagandha je zaista čudesna biljka sa vrlo širokim spektrom djelovanja:

Probavni trakt

Ashwagandha poboljšava apetit i probavu, pomaže kod grčeva u želucu


Kardiovaskularni sustav

Djeluje kao tonik za srce, efikasna je kod hipertenzije. Preporučuje se osobama sa visokim krvnim pritiskom, stimulira rad srca i poboljšava cirkulaciju krvi.

Respiratorni sustav

Povoljno djeluje na respiratorne organe. Pomaže organizmu da se riješi viška sluzi, preporučuje se kod astme i plućnih bolesti.

Živčani sustav

Normalizira rad živčanog sustava. Povećava otpornost organizma na stres i umor. Djeluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sustav. Koristi se za ublažavanje stresa, anksioznosti i nesanice.  Vrlo je efikasna kod bolesti nervnog sistema.

Mozak

Ashwagandha stimulira rad mozga, pamćenje i koncentraciju. Koristi se za revitalizaciju mozga, preporučuje se kod Alzheimerove bolesti i problema sa pamćenjem.

Endokrini sustav

Ashwagandha je izrazito učinkovita, kada se radi o poremećaju hormona u organizmu.Svi znamo da je ravnoteža hormona presudna za održavanje mnogih psihofizioloških procesa u organizmu. Bilo koji poremećaj endokrinog sustava može imati štetne posljedice na naše zdravlje. Ashwagandha sadrži određene spojeve i alkaloide koji su efikasni kod normaliziranja rada hormona u organizmu.

Reproduktivni organi

Ashwagandha je poznata kao afrodizijak. Povećava libido kod muškaraca i žena, zbog čega je poznata kao Indijski gingseng. Poboljšava kvalitetu i broj sjemena kod muškaraca.Stimulira rad ženskih reproduktivnih organa, smanjuje upale i povećava plodnost.

Koža

povoljno utječe na stanje kože. Koristi se kod ekcema, ožiljaka i psorijaze.

Imuni sistem

Ashwagandha jača imunitet i povećava otpornost organizma na infekcije. Imunostimulirajuća svojstva ashwagandhe su potvrđena u kliničkim ispitivanjima.Posebno je pogodna za starije osobe. Štiti organizam od virusa, bakterija i parazita.

Pomlađivanje organizma 

Tradicionalno, ashwagandha spada u kategoriju rasajana – pomlađivaća organizma.U ayurvedi se koristi kao tonik za vitalnost i dugovječnost. Povećava izdržljivost i snagu organizma.

Antikancerogen

Ayurvedski liječnici u Indiji koriste Ashwagandhu za prevenciju i liječenje raka. Njezina antikancerogena svojstva potvrđuju najnovija klinička istraživanja.

Antioksidant

Otkriveno je da su neki spojevi, koje sadrže ashwagandha, snažni antioksidanti. Ashwagandha se uspješno bori sa slobodnim radikalima i usporava proces starenja organizma.Sada je jasno zašto se ova biljka koristi u ayurvedi hiljadama godina za pomlađivanje i jačanje organizma.

Antireumatik

Ashwagandha posjeduje anti-upalna svojstva, zbog čega je efikasna kod liječenja artritisa i drugih reumatskih bolesti. Smanjuje upale, natečenost i bol u zglobovima.


Kako koristiti ashwagandhu

 Uz oralnu primjenu, Ashwagandha se može koristiti i lokalno. Iz praha ashwagandhe uz dodatak vode možete napraviti smjesu koja se nanosi direktno na bolno mjesto.Ashwagandha se tradicionalno koristi u obliku praha, koji se dobiva mljevenjem i  prosijavanjem korijena biljke.
Doziranje
1-2 čajne kašike dnevno
Napomena
Proizvod nije testiran na trudnicama i dojiljama, zbog toga se ne preporučuje u trudnoći i tijekom dojenja. Ne preporučuje se uzimanje Ashwagandhe ako koristite kortikosteroide ili lijekove za štitnjaču.



(alternativa-za-vas.com)

Detaljna upustva za čišćenje jetre na prirodan način

Normalan rad jetre je presudan za održavanje dobrog zdravlja.Nepravilan rad jetre može biti skriveni uzrok mnogih bolesti.Jedan od najčešćih uzroka nepravilnog rada jetre je svima poznati kamenac.
Drugi uzrok su paraziti koji često napadaju jetru.Očistiti jetru od kamenca je vrlo lako.

Postoji prirodni način čišćenja jetre uz pomoć maslinovog ulja i soka grejpa koji je razradila dr. Hulda Clark.Čišćenje jetre traje dva dana, a najbolje uspijeva ako ga radite uz antiparazitni program dr.Clark.

Za čišćenje jetre trebat će Vam:

gorka sol 50 grama (ne nabavljati preko interneta, nego u specijaliziranim ljekarnama!)
* osobe koje pate od niskog krvnog pritiska ne smiju koristiti gorku sol. Umjesto toga, mogu koristiti klistir prema metodi G.Malahova

maslinovo ulje 1/2 šoljice (1.5 dl), uzmite svijetlo ulje – lakše ga je popiti

svježi crveni grejp 1 veliki ili 2 mala, dovoljno da se iscijedi 2 dl soka


Za čišćenje jetre odaberite dva slobodna dana. Na dan čišćenja jetre nemojte uzimati nikakve lijekove, vitamine i kapsule.Vrijeme je ovdje vrlo važan faktor za uspjeh. Nemojte kasniti ili uraniti više od 10-15 minuta.


Plan čišćenja jetre

Jutro

Pojedite nemasni doručak: voće, žitarice, kruh, med. Nemojte uzimati ništa masno: ulje, maslac, sir, vrhnje ili mlijeko.

Podne

Pojedite nemasni ručak: pečeni ili skuhani na pari krompir i drugo povrće (sa soli, ali bez ulja), kruh, voće. Kao i uz doručak, nemojte jesti ništa masno. Napite se vode, jer poslije 14.00 više ne smijete ništa piti.

14.00
Nemojte jesti niti piti poslije 14.00 sati. Ako prekršite ovo pravilo, kasnije vam može biti loše.
poslije 14.00

Pomiješajte 50g gorke soli sa 6 dl vode. To ćete podijeliti na 4 dijela. Gorku sol možete staviti u hladnjak, tako da je možete lakše popiti.

18.00
Popijte četvrtinu gorke soli. Nakon toga možete isprati  usta ili popiti nekoliko gutljaja vode.

Maslinovo ulje i grejp stavite na stol tako da se ugriju na sobnu temperaturu.
20.00 Popijte još jednu četvrtinu gorke soli.
21.30 Završite sve aktivnosti i spremite se za krevet.
21.45 Pripremite napitak za čišćenje jetre:

- Iscijedite grejp. Izvadite pulpu i koštice. Trebate dobiti barem 1/2 šoljice soka – do 3/4 šoljice je najbolje.Ulijte pola šoljice maslinovog ulja u posudu sa poklopcem. Dodajte sok grejpa. Čvrsto zatvorite posudu i mućkajte dok smjesa ne postane vodenasta.Ako treba, posjetite kupaonu jednom ili više puta čak iako zakasnite na vaše piće u 22:00 sati. Nemojte kasniti više od 15 minuta.

 22.00

Sada trebate popiti napitak koji ste pripremili (maslinovo ulje i grejp). Napitak trebate popiti stojeći, u 5 minuta (15 min. za slabe i starije osobe).Nakon što ste popili napitak, odmah legnite. Ako tako ne napravite možete spriječiti kamenac da izađe. Legnite ravno na leđa sa uzdignutom glavom na jastuku, ili na lijevi bok.

Pokušajte da budete potpuno mirni barem 20 minuta. Mislite na to što se sada dešava u vašoj jetri. Možda ćete osjetiti kamenac kako putuje kroz vaše kanaliće poput špekula.Nećete osjetiti nikakvu bol, jer zahvaljujući gorkoj soli kanali su otvoreni.Pokušajte zaspati. Tokom noći ležite što više na lijevom boku. Nemojte se dizati iz kreveta.

Sljedeće jutro

(poslije 6.00)

Nakon dizanja (ne prije 6.00) popijte treću dozu gorke soli. Ako osjetite mučninu, čekajte da ona prođe i onda popijte gorku sol.
Otiđite natrag u krevet.

2 sata kasnije

Popijte zadnju dozu gorke soli (3/4 šalice). Vratite se u krevet.

2 sata nakon toga

Možete jesti. Počnite s voćnim sokom. Pola sata kasnije pojedite nešto voća. Sat vremena nakon toga možete jesti laganu hranu. Do večere trebali bi se osjećati oporavljeno.


Čestitamo! Izvadili ste kamence bez operacije.Tokom ovog dana ćete vjerojatno puno puta otići na WC. Uzmite lampu i potražite zelene kamence u školjci.To je pravi kamenac, a ne ostaci hrane, jer žuč iz jetre je zelena, poput graška. Izmet će potonuti, a kamenci će plutati zato što se u njima nalazi holesterol.Ponekad su prohodi puni holesterola, koji se još nije formirao u okrugle kamenčiće. Ostaci kristala kolesterola zelene boje će isto plutati u vodi.Obično je jetra prepuna kamenca, zbog toga trebate ponoviti čišćenje za 2 sedmice.


Koliko je čišćenje jetre sigurno?

Čišćenje jetre je apsolutno sigurno. Hiljade ljudi širomm svijeta čistili su jetru na takav način. Niko od njih nije otišao u bolnicu i nije se žalio na bolove.


Kako se pripremiti za čišćenje jetre?

Kod većine ljudi, u jetri se nalaze paraziti. Oni će spriječiti da očistite svoju jetru od kamenca.Zbog toga dr.Clark preporučuje da se prije čišćenja jetre riješite parazita. To možete učiniti uz pomoć antiparazitnog programa.

Čistite svoju jetru 2 puta godišnje.

 Koje se bolesti mogu izliječiti čišćenjem jetre?

Čišćenjem jetre ćete se riješiti kamenca i poboljšati rad jetre, koja štiti cijeli vaš organizam. Skoro uvijek sa čišćenjem jetre nestaju alergije.


U kombinaciji sa antiparazit programom, čišćenje jetre pomaže u liječenju:

-alergija

-psihičkih bolesti

-srčanih bolesti

-raka

-artritisa

-hepatitisa

-dijabetesa

i mnogih drugih bolesti



(alternativa-za-vas.com)

DUŽE SPAVANJE VIKENDOM POVEĆAVAVA FAKTOR RIZIKA ZA OBOLJENJE SRCA I DIJABETESA





Mnogi se teško bude radnim danima i jedva čekaju vikend da se napokon mogu dobro ispavati. Iako to djeluje kao korisna ili, u najmanju ruku, bezopasna naknada propuštenog sna, stručnjaci upozoravaju kako je to, ustvari, opasno po naše zdravlje. Poremećaj ritma spavanja može povećati rizik od dijabetesa i bolesti srca, potvrdilo je novo istraživanje.

Postojanje jednog ritma odlaska na spavanje i buđenja za radne dane, a drugog za neradne, poznato je po nazivu društveni jet lag. Baš kao što i prekookeanski let može poremetiti ritam kada putnik naglo pređe preko više vremenskih zona, tako i društveni jet lag potpuno poremeti biološki sat.

Rizik od dijabetesa

Društveni jet lag učestali je oblik cirkadijurnog poremećaja, kada osobe spavaju i bude se nesinhronizirano s njihovim unutarnjim biološkim satom i pomjeraju svoje vrijeme spavanja naprijed-natrag zbog društvenih obaveza, kaže dr. Patricia Wong sa Sveučilišta u Pittsburghu, autorica istraživanja.

Dr. Wong i njene kolege pregledali su grupu od 45 sredovječnih odraslih osoba. Otkrili su da će ljudi s najvećim razlikama u rutini spavanja između radnih i neradnih dana najvjerovatnije imati probleme koji povećavaju faktore rizika za dijabetes i bolesti srca. Simptomi uključuju povećan obim struka, kao i povećane količine šećera i masti u krvi. Sudionici istraživanja s društvenim jet lagom imali su i manje količine holesterola lipoproteina, dobre vrste holesterola koji sprečava oštećenja krvnih žila.

Od sudionika se tražilo da nose uređaj koji je pratio njihove aktivnosti i spavanje te da ga nose bez skidanja sedam dana. Uređaji su snimali trajanje sna svakoga dana, i radnog i neradnog. Oni koji su ostajali budni do kasno, znani i kao večernji hronotip, imali su veću vjerojatnost od društvenog jet laga. Te su osobe imale i sniženi dobar kolesterol.

Znanstvenici nisu imali podatke kojima su mogli provjeriti jesu li ljudi s naglašenijim društvenim jet lagom imali drugačije cirkadijurne ritmove od ostalih ispitanika. Nisu ni promatrali što i koliko ljudi jedu u kojem dijelu dana, što može utjecati na brojne kardiometaboličke faktore rizika.

Izlazak iz rutine

Dr. Till Ronnenberg, psiholog sa sveučilišta u Münchenu, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da je ono samo najnoviji dokaz kako je društveni jet lag opasniji od običnog. To je zato što društveni jet lag podrazumijeva kako ljudi prelaze iz jedne rutine u drugu i natrag svake radne sedmice, dok kod običnog jet laga ljudi pređu u drugu vremensku zonu i ostanu tamo.


(tip.ba/thecornerinthemiddle.com)

Znakovi koje ne smijete ignorisati-hitno se treba zaputiti u posjet stomatologu



Bijele mrlje na zubima mogu biti rani znak njihova propadanja, objavili su njemački stručnjaci.
Bijela ili mutna mrlja na površini zuba mogla bi biti lezija ispod koje se počinje stvarati šupljina, rekao je Dirk Kropp, voditelj proDentea, informacijskog programa koji financira pet njemačkih udruga dentalne skrbi.

To je znak da dio cakline nagriza (dekalcificira) kiselina iz zubnog plaka koja nastaje hranjenjem bakterija određenim vrstama šećera na zubima.

 Te bijele mrlje s vremenom mogu poprimiti smeđu boju što znači da je propadanje zuba uznapredovalo.Ti se znaci ne smiju ignorirati – rekao je Kropp, koji u tom slučaju savjetuje žuran odlazak stomatologu.

A pošto je diskoloracije na nekim mjestima, recimo između zuba, gotovo nemoguće primijetiti, najbolje je stomatologa posjećivati redovito.


(tip.ba)

Ovo je ‘prava’ dijeta ako želite uspješno izgubiti kilograme


Blagdani su iza nas, a osim pozitivnog ozračja i vremena provedenog s najdražima, podsjetnik na te sretne dane iza nas svakako je i pokoji kilogram viška. I većina nas u siječnju donosi novogodišnje odluke koje će se nerijetko ticati zdravijih životnih navika. Izgubiti neželjene kilograme zasigurno je na popisu većine. I kreće istraživanje kako krenuti i koji su početni koraci.

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvarda potvrdilo je da masnoće nisu glavni krivac za nakupljanje kilograma te tragom toga dobivamo smjernice: trebamo smanjiti unos ugljikohidrata, a ne masnoća.

U istraživanju je sudjelovalo 68.000 osoba koje su podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina osoba svoju je prehranu temeljila na namirnicama s niskim udjelom ugljikohidrata, a druga je u svoje jelovnike uvrstila namirnice s manje masnoća.

Pokazalo se da su dijete s reduciranim ugljikohidratima zaslužnije za veći gubitak neželjenih kilograma jer su se ispitanici riješili 1.5 kg kilograma više u odnosu na one na prehrani s reduciranim masnoćama. Zaključili su i da izbacivanje kruha igra veću ulogu od nekorištenja maslinova ulja. Osobe koje su jele manje od 40 grama ugljikohidrata dnevno, izgubile su oko 4 kg.

Iz rezultata istraživanja iznio se zaključak i da je problem za srce prehrana bogata ugljikohidratima, a ne mastima. Ovaj novi osvrt dobar je podsjetnik na to da je potrebno pažljivo birati namirnice obogaćene zdravim masnoćama i bjelančevinama. Barem ako se želite riješiti neželjenih kilograma.


(tip.ba)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design