27.1.16
ODLIČAN KOKOS KOLAČ UZ POPODNEVNU KAFICU
Za ovaj kolač vam nije potreban mikser-potrebne su dvije jogurtske čase,i jednu posudu da se isprlja, a ukupno vam treba par minuta da napravite ovu poslasticu.
Potrebno je:
Mjerna čaša od 2 dcl
1 čaša tečnog jogurta
1 čaša mlijeka
1 čaša ulja
1 čaša kokosa
1 vanil šećer
2 čaše šećera
2 čaše brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za glazura je potrebno:
100 gr čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
U jednoj posudi izmješati sve sastojke, znači:jogurt, mlijeko, ulje, kokos, vanilin šećer, šećer,brašno , prašak za pecivo.Mješati varjačom.
U manji namašćen i pobrašnjen pleh uliti izmješanu smjesu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta.Provjeravati čačkalicom da li je pečeno.
Na pari ili na slabijoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i to preliti preko kolača.Čim se glazura stegne i ohladi, kolač se može sijeći.
Prijatno!
(coolinarika.com)
NEODOLJIVA KREM TORTA KOJA SE NE PEČE
Neodoljiva i jako lijepa torta ili kolač, koja se ne peče, sprema se veoma brzo, ostavise preko noći u frižider, sutradan se ukrasi i posluži.
Potrebno je:
200 g petit keksa
Za prvi fil potrebno je:
800 ml mlijeka
150 g šećera
250 g griza
2 kesice vanilin šećera
350 g malina
200 g borovnica
Za drugi fil je potrebno:
800 ml mlijeka
2 kesice pudinga sa od vanile
2 kesice vanilinog šećera
150 g šećera
Za dekoraciju je potrebno:
500 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga u prahu
200 ml hladnog mlijeka
Priprema:
U kalup veličine po želji ili onaj kalup koji se ima, al je bolji što veći kalup, poredati keks da pokrije cijelu površinu kalupa.
U jednu šerpu sipati mlijeko i šećer i kuhati.Kad provri onda dodati griz i kuhati još dodatno 3 do 4 minute dok se griz ne skuha.Zatim skloniti i dodati vanilin šećer i promiješati, te sipati vruće preko keksa.Onda poravnjati i preko toga redati maline i borovnice.Također to može biti i voće po ukusu u zavisnosti od sezone.
Zatim u šerpu sipati 500 ml mlijeka i dodati šećer i vanilin šećer i to kuhati dok ne provre, a u drugi ostatak mlijka razmutiti puding.Kad mlijeko provre onda sipati razmućen puding s mlijekom i mutiti ga onda žicom dok ne zgusne.Zatim skloniti s vatre, prohladiti i sipati to preko voća.Prekriti nekom folijom i ostaviti preko noći da se ohladi i stegne.
Sutradan umutiti šlag ili slatku pavlaku i ukrasiti po želji odozgor(ili maline i borovnice ili možda rendana čokolada).Služiti hladno.
Prijatno!
(coolinarika.com)
SUPER BRZI GRIZ KOLAČ BEZ PEČENJA
Jednostavnost ga krasi, a tek njegov okus, koji ćete pamtiti, vjerujte nam na riječ. Kolačić je jako brz za napraviti tako da nećete imati problema oko pripreme. Najbitniji dio ove priče je to da će ga vaša djeca ponajviše voliti.
Potrebno je:
1 l mlijeka
2 vanilin šećera
8 kašika šećera
2 žumanca
9 kašika griza
petiti keks
šlag za ukrašavanje
Priprema:
Odvojiti žumanca od bijelanaca i žumance staviti zajedno sa grizom u posudu sa mlijekom i to sve kuhati.
Kad se skuha fil ohladiti ga da bude mlak.
U tepsiji zatim poredati petit keks, te onda na to sipati mlak fil, pa opet odozgo red keksa poredati.
Odozgor ukrasiti šlagom za ukrašavanje ili slatkim vrhnjem.
Prijatno!
(coolinarika.com)
Jednostavan i brz kolač bajadera
Nije prava bajadera, veoma je dobro osvježenje, ništa se ne peče a napravi se začas,pa u frižider.
Potrebno je:
1 litar mlijeka
150 grama griza
250 grama margarina
1-2 kašike kakaa
200 grama šećera
1 vanili šećer
korica limuna i sok od pola limuna
petit keks
Priprema:
Kuhati mlijeko sa šećerom, zatim dodati margarin da se rastopi, pa onda u tome i griz zakuhati.
Smjesu zatim podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati kakao, a u drugi vanilin šećer i limun.
U tepsiju koja ja odprilike veličine 20 x 30 cm poslagati keks po dnu tepsije.
Zatim preko keksa staviti smjesu sa kakaom.
Onda opet preko te smjese ponovo keks, pa opet smjesu al ovu sa vanilin šećerom i limunom,te zatim opet preko keks.
Ubaciti onda u frižider da se ohladi, te onda isjeći na kockice ili na neki drugi oblik po želji.
Prijatno!
(coolinarika.com)
24.1.16
ANTINACEROGEN JE ČISTI JETRU I KRV, NADOKNAĐUJE VITAMINE I MINERALE
Zovu ga još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer. Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda.Pčele ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.
Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka.U pogledu hranljivosti, tretira se kao najvažnija "nova hrana" kraja prošlog i početka ovog vijeka. Smatra se super hranom, koja usporava starenje. Sadrži preko 100 identifikovanih sastojaka. Vjeruje se da čovek može godinu dana živeti isključivo na polenu i vodi.
Polen sadrži:
svaki od 22 elementa u čovječijem tijelu
sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina
vitamine A, B komplex, C,D,E,K i rutin
28 minerala i mikroelementa: barijum, bor, kalcijum, bakar, željezo, magnezijum, fosfor, selen, jod,
mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima
enzime i koenzime potrebne za dobru probavu
nema holesterola
polen je 15% prirodni lecitin
bjelančevine (u svježem polenu 26,88% a u sušenom 10-13%)
monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40%
Svojstva polena i njegovo dijelovanje
Polen se koristi kao nadoknada vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije.
Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans.
Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa.
Čišti jetru i krv nakon zračenja i hemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Anticancerogeno dejstvo je dokazano i još uvjek se istražuje u SADu.
Pravilno sačuvan polen dubokim zamrzavanjem zadržava klijavost i može se upotrebiti za oprašivanje cvetova biljaka. Eksperimenti u Japanu pokazali su da klijavost tako sačuvanog polena kajsije posle godinu dana iznosi od 59-65%.
Način upotrebe polena
Polen se uzima na više načina a jedan od najboljih načina uzimanja polena je rastopljen u tekućini. Polen, radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želudčana kiselina ne može rastopiti u roku od 6 sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež polen treba da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru.Nakon toga spreman je za upotrebu. Maximalno preporučeno stajanje polena je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.
Odrasle osobe koje imaju pojačanu potrebu za vitaminima i mineralima, uzimaju do maximalno 35 g na dan ili 3 supene kašike, iako se smatra da je doza od 25 g primjerena prosječnom potrošaču. Takođe se preporučuje kod sportaša, teških anemija i gubitka apetita 30 g na dan. Djeca od 6 do 14 godina dnevnu dozu uzimaju od 15-20 g a djeca mlađa od 6 godina 5-10 g na dan.
Polen se u početku uzima nakon jela a poslije sedam dana konzumacije može se uzimati prije jela. Polen trebaju uzimati djeca predškolske i školske dobi radi povećanog psihofizičkog napora, rasta i razvoja. Pogodan je za profesionalne sportaše i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije.
Efekti uzimanja polena mogu da budu nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želudcu, gubitak apetita) pa do tri godine (liječenje alergija, radijacijske bolesti).
ŠTITI SRCE, SPREČAVA POJAVU MRENE, SMANJUJE NAPREDAK KARCINOMA...
Njegova LJEKOVITA dejstva su brojna, a najvažnija su: obuzdavanje razvoja bakterija i njihovo ubijanje, smirivanje bolova, sprečavanje zapaljenja, podizanje imunog sistema, obnavljanje ćelija tjela i potpomaganje njihove regeneracije, doprinošenje proizvodnji krvi, ojačavanje zidova krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije krvi, uništavanje ćelija kancera, smanjenje pratećih tegoba u liječenju raka i druga.
Upotreba propolisa u liječenju ljudi ima dugu povijest. Klinička iskustva stečena kod brojnih bolesti, upućuju na njegov široki terapijski potencijal kao pomoćnog ljekovitog sredstva u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.
Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s drugim lijekovima, pokazala je dobar uspjeh u liječenju upale nosne šupljine, grla, glasnica, dušnika, sinusa i bronhitisa. Kod astme su se napadaji razrijedili, a plućne funkcije znatno poboljšale.
Propolis spriječava stvaranje zubnog plaka i karijesa, zaustavlja razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, smanjuje bolnu osjetljivost zubi, povećava čvrstoću zubne cakline, jača zubnu pulpu, smiruje akutnu i kroničnu upalu desni te lijeci afte. Vrlo dobar rezultat je postignut u liječenju čira na želucu i dvanaesniku te kronične upale debelog crijeva (kolitis). Pomaže bržem zarastanju i najtvrdokornijih rana i povreda te opeklina i nekih kožnih bolesti.
Ljekovito dijelovanje propolisa na organizam
Dijeluje antibakterijski i to je jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa). Djeluje također i na bacil tuberkuloze humanog tipa. Zanimljivo je da i u slučaju kada izravno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju.Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, te ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu floru. Kada se uzima zajedno s nekim antibioticima, vrijeme ozdravljenja je znatno kraće.
Također zaustavlja rast jednostaničnih parazita Trichomonas vaginalis, uzročnika upale spolnih organa u žena i mokraćovoda kod muškaraca, te tako dijeluje antiparazitno.Spriječava razmnožavanje nekih virusa, uzročnika bolesti kod ljudi (Herpes simplex, genitalis i zoster, gripe i velikih boginja). Klinička ispitivanja su pokazala da je vrijeme ozdravljenja kod obične prehlade 2,5 puta kraće kada se koristi propolis.
Ima veoma snažno protuupalno djelovanje izraženo kod akutnih i hroničnih upala. Zanimljivo je da djeluje i na upale koje nisu izazvane infekcijama (opekline od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari).Ima snažan antioksidacijski učinak, jer spriječava i efikasno odstranjuje slobodne radikale kojima se pripisuju pojave raznih bolesti, kao što su tumori, srčanožilne bolesti, bolesti živčanog sustava, mrena, emfizem, ubrzano starenje i druge.
Spriječava pojavu mrene i poboljšava antioksidacijsku odbranu krvi i leće, te štiti rožnicu od posljedica hemijske povrede.Zajedno s polenom pomaže kod moždanog udara, jer podiže antioksidacijsku odbranu i opskrbu mozga krvlju što omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.
Također antioksidacijskim učinkom štiti bubrege od akutnog oštećenja koje izazivaju neki citostatici (cisplatin) za vrijeme hemoterapije.Veoma učinkovito čuva jetru od nekih hemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina.
Štiti srce od toksičnih tvari koji slobodnim radikalima oštećuju srčano tkivo.Ubrzava zarastanje rana, ne samo kada se lokalno primjenjuje, nego i kada se unosi u organizam.Snažno potiče imunološke stanice na proizvodnju tvari koje jačaju obrambeni sustav bez neželjenih pojava.
Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis, ne samo da spriječava nastajanje tumora, već zaustavlja rast tumorskih stanica i metastaziranje (dojke, debelo crijevo, bubrezi, jetra, maternica, želudac, pluća, koža, krv).U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a nuspojave kod kemoterapije su znatno blaže. Oporavak bijelih i crvenih krvnih zrnaca je znatno brži.
Također smanjuje rizik od nastajanja tumora i metastaziranja na plućima. Kombinacija s citostatikom je učinkovitija od samog citostatika u spriječavanju metastaza.Spriječava pojavu tumora na debelom crijevu. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri.
Smanjuje napredovanje karcinoma dojke tako da spriječava razmnožavanje njegovih stanica i pokreće mehanizam apoptoze, odnosno programiranu smrt tumorskih stanica.Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da propolis ubija stanice tumora.
Blokira oslobađanje histamina što ukazuje na njegovo antialergijsko djelovanje.Spriječava zamor i povećava tjelesnu izdržljivost.Neki ljudi su osjetljivi na propolis. Alergija se očituje crvenilom na mjestu kontakta.
Kako konzumirati propolis
Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno.Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi).
Kod primjene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija.Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lijekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe.
Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posjekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i ljekovitog bilja se koriste kod suhe kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.
U slučaju postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode propolis se ne smije koristiti!
Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.
(pcelarstvo-kresic.com,prirodnilek.com)
ŽIVOT I ZDRAVLJE BEZ NJEGA SU PROSTO NEZAMISLIVI
Njegova ljekovitost zavisi od kvalitete i od vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.
Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima bez meda i pčelinjih proizvoda nezamisliva je.
Antioksidansi i flavonoidi koji se nalaze u medu imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.Također poznato je da med očisti organizam i to na način da ujutro na prazan stomak popijemo jednu čašu mlake vode pomiješane sa medom.
U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom holesterola.
Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre. Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.
Neki savjeti za upotrebu meda:
Piti rastopljeni med u mlakoj vodi i svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.
Često korištenje meda znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.
Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.
Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.
Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju lijekovi za probavu.
Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.
Upotrebom meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.
Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.
Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.
Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.
Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.
Za malokrvne je med skladište krvi.
Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.
Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće žutice.
Med odstranjuje zakrčenje živaca.
Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna, jedući med smiruju se živci.
Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.
Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.
Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti "stalnih angina" zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.
Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.
Rane u crijevima i želucu med odmah liječi.
Ukoliko imamo bolove u leđima ili kičmi, ta bolna mjesta premazati sa medom, a preko toga posuti tucani biber u prahu. Tako držite tri dana. Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati.Hronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.
Ubod pčela je lijek protiv reume, treba povremeno dopustiti da pčela izujeda reumatično mjesto ili dio tijela gdje se osjeća reuma.
Konzumiranje meda od maslačka može da izliječi vašu jetru i da pročisti krv.A također i maslačak je zdrav za vašu jetru, dijabetes, mokraćni sistem, akne, žuticu, anemmiju, a također pomaže kod bolesti kostiju i u njezi kože.Dobar je i za mršavljanje
(pcelarstvo-kresic.com,narodnilijek.com)
21.1.16
FENOMENALNA ČOKOLADNO-MLIJEČNA KOMBINACIJA SA ŠLAGOM
Za biskvit:
5 bjelanaca
8 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
Za kremu:
5 žumanaca
150 gr šećera
1,2 l mlijeka
3 pudinga od čokolade
7 kašika gustina
200 gr margarina
300 gr mliječne čokolade
Ostalo:
400 ml šlaga
čokolada za naribati
Izrada biskvita
Izmješati bjelance i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta smijesa.Dodati brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smijesu od bjelanaca.Ostaviti da se peče u zagrijanu pećnicu na 180 sepeni oko 25 min.Onda ostaviti biskvit da se ohladi.
Izrada kreme sa čokoladom
Mlijeko od 1 l staviti da se kuha.A zatim žumance izmješati sa šećerom.Dodati onda 200 ml mlijeka, kratko izmiksati sa žumancima.Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjediniti. Pripremljene sastojke umiješati u uzavrelo mlijeko i kuhati na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smijesu.Čim se smjesa skloni s vatre dodati iskidanu mliječnu čokoladu, mješati dok se sve ne istopi.
Ostaviti kremu da se ohladi.Margarin sobne temperature izrezati na kriškice i sjediniti sa kremom.
Redati ovim redom:
1. Biskvit.
2. Krema.
3. Šlag.
4. Izribajte čokoladu na šlag.
Prijatno!
(kolaci.biz)
SUPER LAGAN I OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ OD VIŠANJA
Odličan proljetni kolačić koji će vas u svakome trnutku prijatno osvježiti i zasladiti. Neće vma oduzeti puno vremena, a što je najbitnije dopast će se vašim najmilijima i zadovoljit će sve njihove apetite. Uživajte u višnjicama :))
Za fil od višanja potrebno je:
500 gr očišćenih višanja
600 ml vode
150 gr griza
180 gr šećera
Za žuti fil:
2 pudinga od vanilije
3 kašike šećera
750 ml mlijeka
2 vanilin šećera
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
150 gr petit keksa za podlogu
2 šlaga iz vrećice
Fil od višanja i griza:
Prvo vodu staviti da prokuha, te onda dodati griz i nastaviti kuhati, a onda dodati višnje i šećer i ostaviti da još malo kuha oko 2 minute, a zatim skinuti s vatre.
U posebnu tepsiju složiti na dno petit keks, i onda skloniti višnje s vatre koje odmah možemo preliti preko keksa i onda to ostaviti da se ohladi.
Žuta puding krema
Skuhati pudinge sa šećerom i vanilin šećerom,te ostaviti posle kuhanja da se ohladi.Zatim margarin sobne temperature pjenasto izmješati sa šećerom u prahu, i onda dodati u predhodno skuhani puding sa šećerom i vanilin šećerom,te ga dobro izmješati.
Zatim rasporediti ovu kremu preko fila od višanja,zatim premazati to sve sa šlagom koji ste prethodno izradili.Ostaviti da prenoći u frižideru.Također možete dekorisati odozgo sa još višanja količinom po vašoj želji.
Prijatno!
(kolaci.biz)
OVO JOŠ NISTE PROBALI - PILETINA PUNJENA PALAČINKAMA
Ovakav recept još niste probali, zamislite, piletina punjena palačinkama. Neodoljiv okus i miris ovog neobičnog specijaliteta, naprosto će vas izbaciti iz čizama. Uvijek astojimo da ubacimo neko novo jelo, da iznenadimo našu porodicu. Ovo jelo definitivno je nešto novo što će se dopasti vašim ukućanima, i naravno, tražit će još koju porciju.
Potrebno je:
1 ili 1,5 kg. pile
3-4 kašike maslaca
1 kašičicaa vegete
1 kašičicaa aleva paprike
biber
Za fil je potrebno:
meso
1 poveća glavica luka
200 gr. kackavalja
suhi vrganj (može i šampinjon)
vegeta, biber
Za palačinke je potrebno:
2 jaja
350 ml. mlijeka
350 ml. gazirane vode
5 kašika ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
brašna po potrebi
Priprema:
Isprazniti prvo pile od mesa dok je svježe, dobro ga očistiti i to početi od donjeg dijela (od trtice),prvo se na početku poslužiti nožem a onda prstima polahko skidati kožicu s mesa.Izvaditi cijeli srednji dio mesa osim batkova i krilaca koji ostaju s kožicom.Kad se do njih dođe opet nožem se poslužit i presjeći polahko kako bi se ostalo meso razdvojilo od njih.
Zatim staviti da se meso dobro skuha,a kožu premazati smjesom koju smo napravili od maslaca, vegete, bibera i aleva paprike.Napraviti zatim palačinke ili po ovom receptu ili po nekom vašem.
Kad se meso skuha očistiti ga od kostiju i izmiksati ga u blenderu.Zatim suhi vrganj potopiti u toplu vodu desetak minuta, a onda i njeg izmiksat u blenderu, a ako se koristi svježa gljiva onda je isjeckat.
Staviti isjeckani luk da se proprži, pa kad počne da crveni staviti izmiksano meso i gljive, zatim ih začiniti i mješati sve dok se ne proprži.Zatim skloniti sa vatre i naribati sir unutra, te s ovim filom filovati palačinke.
Onda uzeti prazno pile koje smo ranije ispraznili, te ga puniti palačinkama, pa koliko vam uspije palačinki stati u zavisnosti od veličine pileta.Kada napunite pile zašiti otvor kuhinjskim koncem, (a ako ga nemate onda možete i običnim koncem), i također vezati batkove da se ne bi raščerečili.
Staviti pile u pleh sa obloženim pek papirom i staviti ga u zagrijanu peć na 180 stepeni da se peče oko 1 sat vremena ili više ( sve dok dobro ne porumeni ).Kad se ispeče izvaditi ga iz peći te ostaviti da se ohladi,te onda ga polahko stavite na sud na kojem ćete ga služiti.Poslužiti se može tako što će se piletina sjeći na kolutove ili isjeći na manje komadiće,pa poslužiti.
Prijatno!
(coolinarika.com)
18.1.16
POLAGANI DOMAĆI ŠARENI BUREK
Potrebno je:
500g kore za savijanje
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. mesa po izboru
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber
Za preljev:
3 jajeta
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 kašičica soli
Priprema:
Sitno isjeckati luk i propržiti na ulju,zatim dodati mu mljeveno meso,te to posoliti,pobiberiti i povegetiti i nastaviti pržiti još koju minutu.
S druge strane dok se to prži oguliti krompir i izrendati ga.Zatim pomješati taj krompir s mesom i lukom,ako treba još začiniti,te onda kad se završi prženje ostaviti sa strane da se ohladi.
Tepsiju veličine otprilike 35x25 premazati s uljem i staviti koru koju ste presavili na pola.Koru premazati s uljem i na nju staviti opet drugu koru isto duplo tj.presavijenu.
Na tu drugu koru raširite malo preljeva koji pokrijete novom korom, pa opet preljev i tako redom dok preljev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez preljeva kao što ste i započeli.
Isjeći onda pitu na željenu veličinu i zaliti pripremljenim zaljevom.
Priprema zaljeva:
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope, a zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni dok lijepo ne porumeni.Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašoj želji.
Prijatno!
(najbolji-recepti.com)
RECEPT ZA NAJBOLJE KUHANJE OD GRAŠKA
U nastavku teksta, donosimo vam najbolji recept za pravljenje kuhanja od graška. Pokušajte ga napraviti, jer će vam se zaista svidjeti, garantujemo vam :))
Potrebno je:
500 g svježeg ili smrznutog graška
500g pilećeg mesa
1 veća mrkva
vezica peršunovog lista
2 kašike ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica mljevene slatke paprike
2 kašike brašna
soli ili vegete po ukusu
Priprema
U 1 l posoljene vode staviti mrkvu predhodno oguljenu i nasjeckanu na kriškice i kuhati dok ne prokuha, te onda kad provri staviti smrznuti grašak,a ako imamo svježi onda zajedno s mrkvom ga staviti da kuha.
Kad taj grašak omekša ali se ne raskuha treba ga procijediti,a voda u kojoj se kuhalo sačuvati.
Propržiti na ulju šećer da se karmelizira malo,pa ga maknuti sa vatre i istresti grašak s mrkvom,onda dodati isjckani peršun i mljevenu papriku,te promješati
Razmutiti brašno s malo hladne vode da nema grudvica,pa preliti preko graška i to promješati.
Vratiti na peć,te sipati onu vodu u kojoj se grašak kuho i to toliko koliko želite da vam grašak bude gust.
Tu vodu znači treba sipati lagano i mješati, te kuhati još dodatnih 10-tak minuta.Također ako treba dosoliti ili dodati vegete,te se može služiti uz bilo koje meso pečeno ili pohovano.
Prijatno!
(najbolji-recepti.com)
Ako ne znate šta za doručak,ova slana torta je idealno riješenje,brzo i jednostavno se pravi,a i veoma je ukusna
Potrebno je:
3 jajeta
2 dcl jogurta
200-300 ml ulja
16 kašika brašna
1 praška za pecivo
150 gr šunke po želji
100 gr masnog sira
so
biber
Priprema:
Umutiti jaja i bez prekidanja mućenja dodati ulje, pa zatim i jogurt.Miješajući također dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Nastaviti sa miješanjem dok se ne dobije homogena smjesa.
Na kraju dodati šunku i sir isjeckane na kockice, posoliti i pobiberiti i još jednom promiješati
Smjesu istresti u prethodno nauljenu i kukuruznim brašnom posutu tepsiju, pa zatim staviti u peć i peći 30 minuta na 200 stepeni.
Gotovu tortu isjeći po želji, dekorisati je sa malo kisele pavlake ili sa drugim dekoracijama po želji.
Prijatno!
(www.najbolji-recepti.com)
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići ...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas dos...
-
Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga ...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...