1.2.16

BRZO DAJE ENERGIJU, ODLIČAN IZVOR ŽELJEZA, ČISTI CRIJEVA, POBOLJŠAVA VID, SNIŽAVA HOLESTEROL I KISELOST...



Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

Suho grožđe je vjerovatno najviše korišteno sušeno voće na svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo, a evo i zašto.

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suho grožđe vrlo brzo daje energiju.Takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u tjelu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crijevnu peristaltiku

Nakon što ga pojedemo, suho grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suho grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

Odličan izvor gvožđa


Pored toga,odličan su izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suhog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljenja rana.

Odlično za vid

Bogato je polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suhog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola.U suštini, konzumacija suhog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kiselost

Pošto je suho grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tjela.

Doprinosi prevenciji malignih promjena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena.




(zdravahrana.com / stil.kurir.rs)

DJELUJE ANTIKANCEROGENO, USPORAVA STARENJE, JAČA IMUNITET, POPRAVLJA KRVNU SLIKU...




Ovo povrće je sjajna zimska namirnica; obično ga jedemo svjež, kao salatu, ili ukiseljen. Ali, može se napraviti i sok od kupusa, koji je višestruko koristan, a evo i zašto.

Jača imunitet

Sok od kupusa podstiče imuni sistem da efikasnije radi i potpomaže i reguliše rad T ćelija (važnog elementa imunog sistema). Glikozinolati koje sadrži kupus takođe stimulišu rad imunog sistema.Pošto sadrži histidin, sok od kupusa pomaže da se spriječi pretjerana reakcija imunog sistema, pa je koristan i u ublažavanju alergija.

Poboljšava rad mozga

Kupus je bogat vitaminom K i antocijanima. Obje ove komponente poboljšavaju rad mozga i koncentraciju. One i sprečavaju da dođe do oštećenja nerava, pa doprinose prevenciji demencije i Alzerhajmerove bolesti. Za ovo je najbolji sok od crvenog kupusa.

Popravlja krvnu sliku

Pošto sadrži značajnu količinu folne kiseline, sok od kupusa doprinosi stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca. Zato je sok od kupusa prirodan i zdrav način da se ublaži anemija.

Smanjuje upale

Kupus je poznat po svom antiupalnom dejstvu, zato je sjajan za ublažavanje simptoma artritisa i drugih degenerativnih upalnih bolesti. Aminokiseline koje sadrži sok od kupusa takođe doprinose ublažavanju upalnih procesa na koži.

Doprinosi zdravlju srca

Selen koji sadrži sok od kupusa doprinosi prevenciji srčanih oboljenja. Također on sadrži i značajnu količinu esencijalnih masnih kiselina omega 3, koje pomažu u prevenciji nastanka visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i šloga.

Usporava starenje kože

Konzumacija soka od kupusa doprinosi vlaženju kože i sprečavanju nastanka bora.

Deluje antikancerogeno

Sok od kupusa djeluje preventivno protiv razvoje većine oblika raka. Supstanca sulforafan, koja se nalazi od kupusa, efikasno spriječava ćelije da razviju kancerogene mutacije. Sok od kupusa takođe sadrži izocijanat, koji dijeluje preventivno protiv razvoja raka pluća, želuca, dojke, debelog crijeva i prostate. On takođe pomaže oboljelima od raka da se brže oporave nakon konvencionalne terapije (hemoterapija, zračenje i sl).

Kako se pravi

Kupite svjež kupus, po mogućnosti birajte manje glavice. Dobro ga operite pod mlazom vode. Isjecite na dvije polovine, pa ih isjeckajte na krupne komade. Ubacite u sokovnik i iscjedite svejž sok. Popijte odmah. Nije dobro da se drži u frižideru.



(zdravahrana.com)

VAŠ ELIKSIR ZDRAVLJA ZA KOMPLETAN ORGANIZAM





Napitak koji sami možete napraviti od nekoliko namirnica koje imate u kući a jednostavno se pravi.Ovaj napitak pomaže protiv prehlade i gripe, a i ovaj lijek priprema vaše tijelo za sezonu prehlada i gripa

Za  prvi napitak je potrebno:

Laneno ulje

Limun

Med

Bijeli luk

Priprema:

Oprati limun i oguliti ga i oguliti također bijeli luk.Staviti ih u blender i dodati tu laneno ulje i med i to dobro izmiksati.Tu mješavinu onda prebaciti u staklenku s posudom i staviti je onda u frižider.Svaki dan je primjenjivati i to po jedna kašika pola sata prije svakog jela.

Za drugi napitak je potrebno:

Jabuka

Banana

Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, ribizle...)

Mlada blitva ili špinat

Bademi

Cimet

Kvinoja

Priprema:

Bademe i kvinoju namočiti u vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Onda idući dan voće i povrće oprati.Bananu oguliti te sve sastojke ubaciti u blender, te izmiksati dok se svi sastojci ne povežu u gustu smjesu.Ovaj napitak izvrsna je zamjena za obrok te će vašem tijelu pružiti sve što mu treba kako bi ostalo zdravo, vitalno i mlado.



(vijesti.ba)

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE





Jedan od stručnjaka za trovanje hranom, proveo je više od 20 godina svjedočeći u raznim tužbama u vezi sa trovanjem hranom. Zato danas više ne jede određene tipove namirnica.On preporučije da se izbjegavaju ove vrste namirnica

Oprano i isječeno sirovo voće i povrće,

Upakovano u plastičnu ambalažu i spremno za upotrebu (u supermarketima)ovaj stručnjak navodi da ove tipove namirnica izbjegava.Možda jesu pogodne jer štede vrijeme, ali što je više ljudi uključeno u proces obrade hrane, veće su šanse da dođe do kontaminacije, pa zaista nije vrijedno rizika.

Sirovi prokelj

Epidemije prouzrokovane konzumiranjem kontaminiranog prokelja su iznenađujuće česte.U  Velikoj Britaniji u posljednje dvije decenije dogodilo se najmanje 30 velikih bakterijskih epidemija, pretežno salmonele i ešerihije koli.

Sirovo meso

On ne naručuje meso koje nije bar dopola pečeno. Prema stručnjacima, potrebno je termički obraditi meso na temperaturi od bar 160 stepeni kako bi bakterije poput salmonele ili ešerihije koli bile eliminisane.

Sirova jaja

Za sve koji stavljaju živa jaja u kolače, a sjećaju se epidemija salmonele osamdesetih i devedesetih godina, o ovome uopšte ne treba ni razmišljati – šanse da se otrujete sirovim jajima danas je znatno manja nego što je bila prije 20 godina, ali on u svakom slučaju ne bi nikako rizikovao.

Nepasterizovano mlijeko i sokovi

Brojni novi pokreti zagovaraju konzumiranje sirovih namirnica, uključujući mlijeko i sokove, pod argumentom da termička obrada uništava hranjljive vrijednosti.On navodi da pasterizacija nije opasna, ali da sirovi napici i te kako mogu da budu puni bakterija, virusa i raznih parazita.



(vijesti.ba)

LIJEK PROTIV TEŠKOG I NEUGODNOG KAŠLJA





















Kašalj zna biti veoma neugodan i čest je u ovo doba godine, ali postoji lijek koji imate u vašem domu, a koji možete napraviti u vidu sirupa.

Ovaj sirup možete sami napraviti i to po starom, ali učinkovitom receptu.

Za ovaj sirup vam je potrebno:

zdjelica suhih smokava

zdjelica šećera

jedna do dvije zdjelice vode

Kako se pravi:

Prvo smokve i šećer stavite zajedno u lonac i dodajte vode tolko da prekrije  sve sastojke.Zatim tu mješavinu kuhajte dotle dok se šećer potpuno ne istopi, a smjesa ne postane gusta.Onda izvadite smokve, a sirup pretresite u šolju.

Piti ga u malim gutljajima tokom dana i vaš problem s kašljem će postepeno isčezavat.Također smokve se mogu iskoristiti i protiv bolova u prsima i to tako što ćete ih pojesti dok su još mlake iz iste te smjese koje smo pravili sirup.

Oni koji imaju problema sa šećerom odnosno ne smiju ga jesti, mogu samo zakuhati litru vode te dodati šest većih suhih smokvi. Kuhat ih oko četiri minute te ih izvaditi iz vode i tako ih konzumirati.

Ovaj sirup također je vrlo koristan i zdrav jer je bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuhanju.Ostavite da se ohladi i pijte ga također u malim gutljajima tijekom cijelog dana.




(vijesti.ba)

Evo zašto treba da jedemo patlidžan




Ova namirnica je odlična za naše zdravlje, jer sadrži velike količine raznih hranjljivih tvari koji pomažu i doprinose dobrom stanju organizma.

Patlidžan u sebi ima minerale potrebne za različite tjelesne funkcije.

Sadrži kalcij koji je dobar za naše kosti i zube te željezo što znači da je namirnica koja pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje transportiraju molekule kisika preko cijelog tijela.

Kožica patlidžana sadrži fitonutrijente. Također ona pospješuju cirkulaciju krvi, a također pomažu i mozgu da bolje funkcionira.

Potiče dobru probavu i tjera toksične tvari iz probavnog sistema,te tako čisti organizam.Redovna konzumacija patlidžana sprečava zatvor. Zbog velike količine vlakana također pomažu u snižavanju lošeg holesterola i normaliziraju krvni pritisak.

Ko želi smršaviti, onda definitivno neka jede ovu namirnicu, jer ona ne sadrži masti i jedna šoljica patlidžana ima samo 35 kalorija, i zbog svog sastava čini nas sitima.

Dijabetičarima i ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi preporučuje se da jedu patlidžan jer on ne sadrži puno ugljikohidrata i zahvaljujući tome pomaže u ublažavanju tih zdravstvenih stanja.




(vijesti.ba)

30.1.16

JEDNOSTAVNA BRZA I JAKO UKUSNA - ŠPANSKA PITA




Super jelo za doručak, ručak ili večeru, a što je najvažnije, jako se jednostavno i brzo sprema. Odlična pitica kada vam se izenenada najave gsti, ili jednostavno želite nešto brzo i jednostavno za pojesti sa vašim najmilijima.

Potrebno je:

4 jaja

1,5 kašičica soli

200 ml ulja

400 ml mlijeka

200 g kukuruznog brašna

200 g pšeničnog brašna

1 prašak za pecivo

200 g stišnjene šunke (pizza šunke, ili neke druge salame)

200 g trapist sira

120 g kiselih krastavaca

120 g kisele crvene paprike

Priprema:

Krastavce, papriku, šunku isjeckati na što sitnije kockice, a sir trapist narendati.U odgovarajući pleh posuti malo brašna i pouljiti.

U drugoj posudi izmiksati jaja i dodati soli po ukusu, a zatim i ulje i mlijeko.U drugoj posudi sjediniti brašna i kukuruzno i pšenično i dodati prašak za pecivo, promiješati i dodati ovu prvu posudu s jajima, te dobro onda izmješati mikserom.

Na kraju onda dodati isjeckane krastavce, papriku, šunku i rendani sir i i to dobro izmješati kašikom.

Zatim smjesu uliti u pleh i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 45 minuta.Pita je gotova kad porumeni lijepo.

Pitu prohladiti zatim isjeći na kocke i poslužiti.Možemo je poslužiti uz šolju jogurta.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ROLOVANA PILETINA S KELJOM




Nevjerovatna, slana poslastica, koja će vas oduševiti, kako izgledom na tanjiru, tako i svojim neodoljivim ukusom. ukoliko vam gosti dolaze, preporučujemo vam da napravite upravo piletinu na ovaj način.

Pripremite savitak od pečene piletine zamotane u listove kelja i uživajte u zanimljivo upakiranim komadima mehkog mesa.

Potrebno je:

1 pile do 2 kg

4 zelena lista kelja

2 čehna bijelog luka

50 ml ulja

so, biber,vegeta

Priprema:

Pile prvo treba odvojiti od kostiju i to tako da se dobije jedan veliki odrezak.Kad uspješno odvojimo kosti od piletine, piletinu raširiti po posudi, zatim je povegetiti, posoliti i pobiberiti.Zatim ga preklopiti i ostaviti na hladnom te marinirati oko 30 minuta.

Dok to čekamo u posudu sa posoljenom vodom kuhati listove kelja oko 5 minuta.Zatim uzeti piletinu i odklopiti, te na nju redati listove kelja.Kad poredamo onda piletinu zamotati u rolat i povezati ga kuhinjskim koncem.

Posudu pripremljenu za pečenje pouljiti, staviti piletinu, te onda peći na temperaturi od 200 stepeni oko 60 minuta.Kad se ispeče izvaditi iz pećnice i stavite na toplo.Umak od pečenja ocijedite, kašikom pokupite suvišnu masnoću.

Kuharski konac maknite, a zatim roladu narežite na centimetar debele kriške.Roladu prelijte umakom od pečenja i poslužite.

Prijatno!



(coolinarika.com)

JEDINSTVENA PIZZA BEZ TIJESTA




Ova pizza je primjer je kako vaše omiljeno jelo možete uz malo mašte i dobre volje pretvoriti u neodoljivo jelo. Jedinstven recept za jedinstvenu pizzu bez tijesta. Probajte je već danas i naravno, uživajte u svakom zalogaju :))

Potrebno je:

2  tikvice srednje veličine

300 g naribanog sira (gauda, edamer...)

100 g kukuruza šećerca

1 tuna u biljnom ulju (115 g)

100 g cherry paradajza

100 g pečene paprike

1 sardina u biljnom ulju (115 g)

60 g maslina

sušeni origano

Priprema:

Narendati tikvice i sir i pomješati u jednoj posudi.Zatim nauljiti maslinovim uljem posudu koju ste pripremili za pizzu i tu na tanak sloj rasporediti ovu mješavinu tikvice i sira.

Zatim to peći na 200 stepeni 15 minuta.Kad se ispeče onda izvaditi iz peći i polovicu pizze posuti kukuruzom šećercem, tunom i dodati cherry paradajz. Drugu polovicu posuti na rezance narezanom pečenom paprikom, sardinom i zelenim maslinama.

Preko svega toga dodati origano i peći tako sve zajedno još oko 5 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Prijatno!



(coolinarika.com / metro-portal.hr)

NEVJEROVATNO UKUSNE ŠPAGETE U SOSU OD TIKVICA
























Napravite ovo popodne svojim malim klincima nevjerovatno ukusne špagete u sosu od tikvica. Priprema vam neće oduzeti puno vremena, a vaš trud će vam se itekako svidjeti. Brzo, jednostavno, i što je najbitnije jaaaaako ukusno :)))

Potrebno je:

1 pakovanje špageta

1 veća tikvica

1 veća šargarepa

1/2 glavice crnog luka

2-3 čehna bijelog luka

po želji paradajz sosa

malo ulja

so,biber

Priprema:

Skuhati špegete u posoljenoj vodi, te dodati malo ulja.Zatim isjeckati bijeli i crni luk i staviti ga da se malo proprži.

Izrendati šargarepu, dodati narendane tikvice ili isječene na kockice i posoliti.

Tikvice bi trebalo da puste vodu malo kasnije al svakako trebalo bi dodati malo vode da ne zagori u početku.

Kad sva voda skoro ispari dodati onda preko paradajz sos i mješati oko 1 minute.

Zatim špagete ocijediti i staviti na tanjir, pa preko preliti svježe pripremljen sos.

Također odozgor možemo dekorisati sa nekom dekoracijom kao što je listom peršuna ili bokvice ili nečim po želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)


NEODOLJIVO UKUSNE ŠPAGETE S PILETINOM




Ovo jelo se brzo i jednostavno priprema, veoma je ukusno, a sastojke koji mu trebaju imamo gotovo uvjek u frižideru.

Potrebno je:

150 g piletine

200 g špageti

50 g gorgonzole

3 dcl vrhnja za kuhanje

2 - 3 šake špinata

2 čehna bijelog luka

maslac

maslinovo ulje

so i biber

Priprema:

Prvo piletinu nasjeckati na što manje kockice, zatim propirjati sa mješavinom maslaca i maslinovog ulja.

Kad se piletina počne zlatit onda dodati vrhnje za kuhanje i gorgonzolu, te malo zakuhati jedno 5 do 6 minuta.

Zatim dodati sitno isjeckan bijeli luk i špinat i kuhati još 3 do 4 minute, a onda dodamo prethodno skuhane špagete.

To sve dobro izmješamo i dodamo soli i bibera po želji.Kada se sve to izmješa jelo je spremno za posluživanje.

Također možemo po želji dodati ribanog parmezana, a umjesto špinata možemo koristiti blitvu.

Prijatno!



(coolinarika.com)

27.1.16

BANANA BROWNIES :D



Okus im je fenomenalan, a uz banane nema šanse da se presuši, ostane uvijek sočan i ima onu specifičnu aromu koju samo banana može dati kolačima.

Potrebno je:

175 g maslaca

25 g kakaa

135 g smeđeg šećera

2 jaja

75 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 zrele banane

50 g krupno mljevenih ili nasjeckanih lješnjaka / badema /oraha

60 g tamne čokolade

Za preliv:

60 g tamne čokolade

30 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Otopiti 50 g maslaca i izmješati je sa kakaom.Umutiti mikserim pjenasto preostali maslac sa šećerom.
Zatim dodati jaja i kakao u smjesu i umješati brašno sa praškom za pecivo,sa orašastim plodovima po želji, bananama i nasjeckanom čokoladom.

Smjesu istresti u kalup za kolače i poravnjati.Peći kolač u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 40 do 50 minuta.Provjeravati čačkalicom da li je pečeno(mora biti pečen ali ostati vlažan).

Za preliv sitno isjeckati ili naribati čokoladu, te je preliti vrelim slatkim vrhnjem, dobro izmješati.
Preliti onda preko ohlađenog kolača.

Prijatno!




(coolinarika.com)


DOMAĆE I JAKO OSVJEŽAVAJUĆE LIMUN ŠNITE






















Kako nam se topliji dani priblizavaju, potrebno nam je i nešto da se malo osvježimo, a naravno i zasladimo. Ovom prilikom vam preporučujemo super osvježavajuće limun šnite, koje će vas oduđeviti i naprosto ostaviti bez teksta kada ih jednom probate...


Potrebno je:

Za 1 sloj:

6 žumanaca

2 jaja

8 kašika šećera

2 kašike ulja

8 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok i naribana korica jednog limuna

Za fil

25 dag mljevenih oraha

3 kašike šećera

3 pune kašike marmelade po izboru

1 dcl vrelog mlijeka

Za 2 sloj

6 bjelanaca

8 kašika šećera

2 kašike ulja

8 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok i naribana korica jednog limuna

Priprema:

Žumanca i cijela jaja umutiti sa šećerom, a zatim dodati ostale sastojke i njih dobro izmutiti pa izliti u pouljen pleh.

Zapeći kratko tako da se uhvati korica

Izmješati sve sastojki da napravimo fil.

Izmješati bijelanca za drugi sloj tako da se napravi snijeg, te mu dodati šećer, kratko izmješati, pa mu dodati ostale sastojke.

Na zapečeni prvi sloj izliti fil, pa po tom filu odmah i drugi sloj, pa ispeći onda do kraja.

Peći oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Prijatno!



(coolinarika.com)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design