21.1.16

OVO JOŠ NISTE PROBALI - PILETINA PUNJENA PALAČINKAMA



Ovakav recept još niste probali, zamislite, piletina punjena palačinkama. Neodoljiv okus i miris ovog neobičnog specijaliteta, naprosto će vas izbaciti iz čizama. Uvijek astojimo da ubacimo neko novo jelo, da iznenadimo našu porodicu. Ovo jelo definitivno je nešto novo što će se dopasti vašim ukućanima, i naravno, tražit će još koju porciju.

Potrebno je:

1 ili 1,5 kg. pile

3-4 kašike maslaca

1 kašičicaa vegete

1 kašičicaa aleva paprike

biber

Za fil je potrebno:

meso

1 poveća glavica luka

200 gr. kackavalja

suhi vrganj (može i šampinjon)

vegeta, biber

Za palačinke je potrebno:

2 jaja

350 ml. mlijeka

350 ml. gazirane vode

5 kašika ulja

1/2 kašičice praška za pecivo

brašna po potrebi

Priprema:

Isprazniti prvo pile od mesa dok je svježe, dobro ga očistiti i to početi od donjeg dijela (od trtice),prvo se na početku poslužiti nožem a onda prstima polahko skidati kožicu s mesa.Izvaditi cijeli srednji dio mesa osim batkova i krilaca koji ostaju s kožicom.Kad se do njih dođe opet nožem se poslužit i presjeći polahko kako bi se ostalo meso razdvojilo od njih.

Zatim staviti da se meso dobro skuha,a kožu premazati smjesom koju smo napravili od maslaca, vegete, bibera i aleva paprike.Napraviti zatim palačinke ili po ovom receptu ili po nekom vašem.

Kad se meso skuha očistiti ga od kostiju i izmiksati ga u blenderu.Zatim suhi vrganj potopiti u toplu vodu desetak minuta, a onda i njeg izmiksat u blenderu, a ako se koristi svježa gljiva onda je isjeckat.

Staviti isjeckani luk da se proprži, pa kad počne da crveni staviti izmiksano meso i gljive, zatim ih začiniti i mješati sve dok se ne proprži.Zatim skloniti sa vatre i naribati sir unutra, te s ovim filom filovati palačinke.

Onda uzeti prazno pile koje smo ranije ispraznili, te ga puniti palačinkama, pa koliko vam uspije palačinki stati u zavisnosti od veličine pileta.Kada napunite pile zašiti otvor kuhinjskim koncem, (a ako ga nemate onda možete i običnim koncem), i također vezati batkove da se ne bi raščerečili.

Staviti pile u pleh sa obloženim pek papirom i staviti ga u zagrijanu peć na 180 stepeni da se peče oko 1 sat vremena ili više ( sve dok dobro ne porumeni ).Kad se ispeče izvaditi ga iz peći te ostaviti da se ohladi,te onda ga polahko stavite na sud na kojem ćete ga služiti.Poslužiti se može tako što će se piletina sjeći na kolutove ili isjeći na manje komadiće,pa poslužiti.

Prijatno!




(coolinarika.com)

18.1.16

POLAGANI DOMAĆI ŠARENI BUREK




Potrebno je:

500g kore za savijanje

1 srednja glavica crvenog luka

500g mlj. mesa po izboru

3 srednja krompira

začini po ukusu sol, vegeta, biber

Za preljev:

3 jajeta

1 dc ulja

1 čvrsti jogurt

2 dc mineralne vode

1 kašičica soli

Priprema:

Sitno isjeckati luk i propržiti na ulju,zatim dodati mu mljeveno meso,te to posoliti,pobiberiti i povegetiti i nastaviti pržiti još koju minutu.

S druge strane dok se to prži oguliti krompir i izrendati ga.Zatim pomješati taj krompir s mesom i lukom,ako treba još začiniti,te onda kad se završi prženje ostaviti sa strane da se ohladi.

Tepsiju veličine otprilike 35x25 premazati s uljem i staviti koru koju ste presavili na pola.Koru premazati s uljem i na nju staviti opet drugu koru isto duplo tj.presavijenu.

Na tu drugu koru raširite malo preljeva koji pokrijete novom korom, pa opet preljev i tako redom dok preljev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez preljeva kao što ste i započeli.

Isjeći onda pitu na željenu veličinu i zaliti pripremljenim zaljevom.

Priprema zaljeva:

Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope, a zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni dok lijepo ne porumeni.Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašoj želji.

Prijatno!



(najbolji-recepti.com)

RECEPT ZA NAJBOLJE KUHANJE OD GRAŠKA




U nastavku teksta, donosimo vam najbolji recept za pravljenje kuhanja od graška. Pokušajte ga napraviti, jer će vam se zaista svidjeti, garantujemo vam :))

Potrebno je:

500 g svježeg ili smrznutog graška

500g pilećeg mesa

1 veća mrkva

vezica peršunovog lista

2 kašike ulja

1 kašičica šećera

1 kašičica mljevene slatke paprike

2 kašike brašna

soli ili vegete po ukusu

Priprema

U 1 l posoljene vode staviti mrkvu predhodno oguljenu i nasjeckanu na kriškice i kuhati dok ne prokuha, te onda kad provri staviti smrznuti grašak,a ako imamo svježi onda zajedno s mrkvom ga staviti da kuha.

Kad taj grašak omekša ali se ne raskuha treba ga procijediti,a voda u kojoj se kuhalo sačuvati.
Propržiti na ulju šećer da se karmelizira malo,pa ga maknuti sa vatre i istresti grašak s mrkvom,onda dodati isjckani peršun i mljevenu papriku,te promješati


Razmutiti brašno s malo hladne vode da nema grudvica,pa preliti preko graška i to promješati.
Vratiti na peć,te sipati onu vodu u kojoj se grašak kuho i to toliko koliko želite da vam grašak bude gust.

Tu vodu znači treba sipati lagano i mješati, te kuhati još dodatnih 10-tak minuta.Također ako treba dosoliti ili dodati vegete,te se može služiti uz bilo koje meso pečeno ili pohovano.

Prijatno!



(najbolji-recepti.com)

Ako ne znate šta za doručak,ova slana torta je idealno riješenje,brzo i jednostavno se pravi,a i veoma je ukusna



Potrebno je:

3 jajeta

2 dcl jogurta

 200-300 ml ulja

16 kašika brašna

1 praška za pecivo

150 gr šunke po želji

100 gr masnog sira

so

biber

Priprema:

Umutiti jaja i bez prekidanja mućenja dodati ulje, pa zatim i jogurt.Miješajući također dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Nastaviti sa miješanjem dok se ne dobije homogena smjesa.

Na kraju dodati šunku i sir isjeckane na kockice, posoliti i pobiberiti i još jednom promiješati
Smjesu istresti u prethodno nauljenu i kukuruznim brašnom posutu tepsiju, pa zatim staviti u peć i peći 30 minuta na 200 stepeni.

Gotovu tortu isjeći po želji, dekorisati je sa malo kisele pavlake ili sa drugim dekoracijama po želji.

Prijatno!



(www.najbolji-recepti.com)

JEDNOSTAVAN I BRZ KOLAČIĆ OD ROGAČA



Svojim jedinstvenim ukusom odmah će vas osvojiti. Osim što je jako ukusan neće vam zadati muke kada je priprema u pitanju, a još jedna prednost je i to da ga možte jako brzo pripremiti.

Potrebno je:

300 ml mlijeka

2 jajeta

200 gr šećera

250 gr brašna

150 ml ulja

6 punih supenih kašika rogača

1 kašičica sode bikarbone

sitno isjeckanih oraha, količina po izboru

mliječna čokolada

Priprema:

Rernu zagrijati na 200 stepeni.Zatim jaja pohlupati i to odvojiti žumanca od bijelanaca,te umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobijele,pa onda dodati ulje i dobro izmutiti.

Zatim dodati brašno, rogač, stino isjeckane orahe i sodu bikarbonu, pa dodati mlijeko i to sve sjediniti.

Zatim toj smjeci dodati bijelanca i sve onda lagano izmješati varjačom.Smjesu istresti u pouljen i pobrašnjen pleh (može veličine 30 x 20 cm)

Peći 25 minuta provjeravajući čačkalicom u sredinu i izvadite,pa ako je suha kolač je gotov.

Na kraju otopiti čokoladu i premazati kolač,te posuti orasima, a može i šećerom u prahu ili nečim drugim po vašoj želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

JEDNOSTAVNI I BRZI ČOKOLADNI MUFFINI



Super jednostavni i brzi čokoladni muffini, koje će vaša djeca, a i vi itekako voljeti jesti u skoro svakom trenutku.

Potrebno je:

3 jajeta

200 ml jogurta

2/3 šolje ulja

1 šolja šećera

2 kašike kakaoa

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo

50 – 100 gr čokolade, a mogu se dodavati sušene brusnice ili grožđe, kao i sijeckani orasi, lješnjaci
itd.

Priprema:

Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.Zatim ,umutiti jaja sa šećerom i to mutiti malo duže da se šećer skoro otopi.

Onda dodati ulje i jogurt pa opet izmiješati, a na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.

Pola mjere čokolade možete nasjeckati u smjesu pa sipati u podmazanu modlu za mafine.

Ostatak isjeckane čokoalde staviti odozgor da se ta čokolada otopi.

Peći na 180 stepeni između 20 i 25 minuta.

Prijatno!



(domacirecepti.net)

SVI IH VOLIMO - FERRERO ROCHER KUGLICE




























Svi ih volimo, a ovaj put možemo ih i napraviti. domaće ferrero rocher kuglice će vam se jako dopasti, upravo zbog svoje jednostavnosti tokom pripreme, a što je najbitnije, njihov okus je isti, čak i bolji nego one koje svakodnevno kupujemo u trgovinama.

Sastojci:

1 oblanda u obliku kuglica

200 gr napolitanki od lješnjaka

150 gr pečenih mljevenih lješnjaka

200 – 300 gr eurokrema, tamnog dijela

Za glazuru:

200 gr mliječne čokolade

4 kašike ulja

100 gr blendiranih lešnika (u blenderu ih isjeckati)

Priprema:

Napolitanke izlomiti  rukom, pa dodati mljevene lješnjake i eurokrem,pa to sve izmiješati.

Kada se izmješa smjesa ostavite da odstoji dok spremite oblande.Oblande isjeći makazama, jednu tablu. Prvo isječete u štrafte pa inda isjeckate kvadratiće.

Punite polovine malom kašičicom i spajate po dvije.Kada spojite sve, mase ostane za jednu oblandu.

Otopite čokoladu sa uljem, ako vam je pregusto, pa dodavati lješnjake onda dodajte 2 kašike mlijeka, i promiješajte.

Umačite kuglice, u smjesu i to višljuškom pa ih stavljajte ili  na tacnu, tepsiju ili neku rešetku.

Ostavite preko noći da se stegne pa stavite u korpice,i onda servirati.Također možemo odozgo preći sa čokoladom ili nekom drugom dekoracijom po vašoj želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

ROLAT - PAUNOVO OKO





Domaći rolat, poznatiji kao paunovo oko, a kao što vidite čak je i lijep za oko. Vašoj djeci, a i onima malo starijima svakako će se dopasti. Veoma jednostavan rolat, koji skoro u bilo koje vrijeme možete pripremiti, jer vam neće trebati puno vremena za pripremu.

Potrebno je:

Za koru:

7 jaja

7 kašika šećera

2 kašike kakaoa

3 kašike brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

Za krem I i II:

4 jajeta

4 kašike šećera

4 kašike brašna

100 – 150 gr šećera

300 ml mleka

250 gr margarina

2 – 3 rebra čokolade

Priprema:

Prvo zagrijati rernu na 180 stepetni.Ovamo umutiti žumanca sa pola šećera pa dodati brašno, kakao i sodu bikarbonu.

Zasebno izmješati bijelanca u jak sneg sa ostatkom šećera i sve sjediniti lagano varjačom.

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje pa izliti smjesu i peći nekih 20 minuta.

Pečeni biskvit uviti zajedno sa papirom.

Ulupati jaja ponovo sa šećerom za fil pa dodati brašno, umutiti to sve, pa zatim dodati i mlijeko i sve to zajedno sjediniti.

Staviti na laganu vatru i uz mešanje skuhati krem.Prvo bude sa grudvicama sitnim a kasnije se sve sjedini.

Kad se sve završi potpuno ohladiti.Zatim izmješati margarin pa mu dodati ohlađen krem i sve umutiti.

Podijeliti krem na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu. Čokoladu otopiti na pari.

Odviti koru, skinuti papir i premazati prvo sa svijetlim pa zatim sa tamnim filom i sve ponovo čvrsto uviti.

Staviti u frižider nekoliko sati da odstoji, pa služiti.

Također po rolatu možemo posuti neku dekoraciju po želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

17.1.16

PALAČINKE SA ŠAMPINJONIMA




Nevjerovatno ukusne palačinek sa šampinjonima koje će vas uistinu oduševiti. U nastavku teksta vam nudimo odličan receptić. Iskreno se nadamo da će vams e dopasti, i da ćete već danas isti napraviti svojim najmilijima.

Potrebno je:

8 palačinki

ulje za pečenje nadjevenih palačinki

Za nadjev:

30 g maslaca

70 g mladog luka

500 g šampinjona

2 kašičice vegete

100 g naribanog sira edamera

100 g kukuruza šećerca

1 kašika nasjeckanog peršuna

Za umak:

30 g maslaca

400 g svježeg paradajza

1 kašika vegete

3 kašike kečapa ljutog

250 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Propržiti isjeckani mladi luk sa 2-3 kašike ulja,a može i kombinacija maslaca i maslinovog ulja

Dodati vegetu i isjeckane šampinjone,te krčkati dok ne ispari tekućina,pa zatim maknuti sa vatre.

Onda dodati sir,kukuruz i peršun,te izmješati

Također isjeckani paradajz krčkati 10-tak minuta na maslacu ili ulju uz to dodati i vegetu.

Umiješati kečap i vrhnje te kuhati 2-3 minute.

Na svaku palačinku koju smo napravili staviti 1-2 kašike nadjeva od šampinjona i preklopiti na četvrtine.

Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih pecite 1-2 minute sa svake strane.

Možete preliti umakom od paradajza i poslužiti ili sa nekim drugim umakom po vašoj želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)

DOMAĆE TIKVICE FILOVANE FETA SIROM





Uskoro će u našim baštama biti povrća u izobilju, tako i domaćih tikvica. Ovom prilikom vam preporučujemo domaće tikvice filovane feta sirom, koje su zaista neodoljivog ukusa, u što ćete se i sami uvjeriti kada ih probate. Recept kao što vidite nije komplikovan, tako da ćete ga bez problema uspjeti napraviti brzo, i još brže ćete ih pojesti.


Potrebno je:

4 mlade tikvice

1 glavica crvenog luka

2-3 čehna bijelog luka

150 g sira feta

200 gr. hljebnih mrvica

1 jaje

1/2 supene kašike vegete

1 supena kašika peršuna

1 supena kašika kopra

Priprema:

Tikvice dobro isprati u vodi,a zatim ih prokuhati u ključaloj vodi 2-3 minute.Onda ih izvaditi u hladnu vodu i ostaviti da budu oko 1 minute,te zatim ih sušiti i ostaviti da se ohlade

Tikvicama zatim izvaditi njihovu sredini,kojom prilikom treba paziti da se ne oštete vanjske stranice.Unutrašnjost tikvice trebali bi posušiti papirom ukoliko budu vodenaste.

U tavu naspite ulje (može i kombinacija maslinovog ulja i maslaca),te dobro izdinstajte isjeckani crveni luk i bijeli luk,te skloniti sa strane kad se završi dinstanje da se malo ohladi.Kad se ohladi onda tu dodati isjackanu sredinu od tikvica,feta sir, hljebne mrvice, vegetu, peršun, kopar, biber, so po potrebi i na kraju umuceno jedno jaje.

Tikvice zatim filovati sa smjesom,te odozgo posuti malinovim ulje.Zatim tikvice prekriti folijom i staviti u prethodno zagrijanu peć i peći na 180 stepeni 30 minuta,zatim skloniti foliju i onda bez folije peći dodatnih 15 minuta dok tikvice ne porumene.

Prijatno!




(coolinarika.com)

PRSTE DA POLIŽEŠ - DOMAĆI PILEĆI PAPRIKAŠ




Svi volimo paprikaš, osobito s piletinom, još sada kada u bašti počne povrće, pravit ćete ga svaki dan, jer je zaista posebnog ukusa, a tek mirisa. Cijela kuća se uzmiriše prilikom kuhanja :)) Jednostavna je priprema, i neće vam oduzeti puno vremena. Najbitnije stvar je to da uglavnom svi volimo paprikap, tako da će se dopasti svima. Nećete pogriješiti ukoliko ga odaberete.

Potrebno je:

komadi piletine

4-5 krompira

1 glavica luka

2-3 čehna bijelog luka

4-5 kašika ajvara

crvena paprika

sol

vegeta

biber

Priprema:

Prvo luk sitno isjeckati,pa zagrijati tavu i u nju nasuti ulje,pa propržiti luk.

Na luk dodati piletinu malo prodinstati pa dodati i bijeli luk i sacekati da se malo proprzi.

Zatim dodati ajvar, sol, biber, vegetu, crvenu papriku i vode toliko da predje preko mesa oko
2-3 cm.

Kad to sve prokuha ostaviti još da se krčka na tihoj vatri i poklopiti.

U međuvremenu oguliti krompir i narezati na četvrtine .Dodati mesu nakon što ste ga kuhali pola sata, a zatim trebate kuhati jos oko pola sata.Sos treba da bude malo gušći.

Prijatno!




(coolinarika.com)

KUPKA ZA MRŠAVLJENJE,PROTIV KOŽNIH BOLESTI,ZNOJENJA,LIJEČI BOLEST MJEHURA,JETRE,SRCA,GLAVOBOLJE,UPALA PLUĆA,BRONHITIS,




Ovo je bjelogorično vitko drvo prepoznatljivo po bijeloj kori.Raste u svim dijelovima Europe i Azije te je od velike važnosti u biljnoj medicini.Oduvijek je cijenjena  u mnogim narodima diljem svijeta, a posebice kod Indijaca, Indijanaca i Sibiraca.Breze iz Sibira poznate su po tome što na njima raste iznimno ljekovita parazitska gljiva - čaga.

Ljekovita svosjtva breze

Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C.
U brezovu katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje, pa se često koriste protiv kožnih bolesti.

Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.

Listovi breze smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze.

Breza preporučuje se i u liječenju gripe, prehlade i hroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sistem.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka.Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa.

Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.Čajevi od listova i pupoljaka uspješno pomlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza također poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Neki od pripravaka breze

Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno. U liječenju se koriste pripravci od listova, pupoljaka, kore i soka, a značajni su i njena smola i ugljen.
Najbolje je sakupljati u proljeće kad su ljekovite tvari najaktivnije. Berite najkrupnije pupoljke i najmekše listove.

Sok se skuplja kod breza promjera šireg od 20 centimetara na visini od jedan metar iznad zemlje.
Da biste skupili sok, u proljeće prepilite jednu granu. Ako je dovoljno velika može dati četiri do pet litara, koje ulijte u staklenu posudu.

Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

Listovi breze

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje.Koriste se kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.

Sok breze

Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.

Kora

Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.

Pupoljci

Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.

Čaj od listova breze

Prelijte malu šaku svježih listova breze litrom vruće vode. Nakon deset minuta procijedite.Pijte tri šoljice dnevno. Liječenje čajem od breze najbolje je kombinirati s kupkama od breze.

Tinktura od pupoljaka breze

Prelijte 100 grama pupoljaka litrom 40-postotnog alkohola. Natapajte dva tjedna i svakodnevno protresite. Koristite za masažu vlasišta radi poticanja rasta kose.

Kupka za mršavljenje

U toplu vodu za kupanje dodajte svježe listove breze u omjeru pola šake listova na svaku litru vode. U kadi provedite 20-tak minuta.

Oblozi od breze

Koristite obloge od svježih listova breze protiv kožnih bolesti i za zacjeljivanje rana nekoliko puta dnevno.




(alternativa-za-vas.com/zenski magazin.rs)

ANTIALERGIJSKA BILJKA, DJELUJE PROTUUPALNO, PROTIV GRČEVA, MENSTRUALNIH BOLOVA, JAČA KOSU, POBOLJŠAVA JETRU...




Ova biljka je široko rasprostranjena u našim krajevima, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka.Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Ljekovito djelovanje kamilice

Ova biljka dijeluje:

protiv grčeva

antiupalno

antialergijski

antiseptički

umirujuće

kao probavni stimulans

kao blagi analgetik

protiv menstrualnih bolova

opušta mišiće

njeguje problematičnu kožu

poboljšava funkciju jetre

jača kosu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.Istraživanja njemačkih naučnika iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana.

Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje.Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje pare kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.Također antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol  koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca.

Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.
Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svom vrtu, nego je radije posadite.Kamilica voli laganu zemlju. Posadite je u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u junu, ujutro nakon rose – inače će brzo pocrnjeti.  Sušite kamilicu u hladu.

Čaj od kamilice

U šoljicu  stavite 1 – 2 pune supene kašike cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti, znači preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji.
Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.

Oblozi od kamilice

Preko jedne pune kašike kamilice prelijte 1/4 litra ključale vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge.Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Kupka od kamilice

100 grama kamilice prelijte litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode.
Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

Ulje od kamilice

Posudu od 1l nаpunite  cvjetovima  kаmilice i prelijte s 1l kvalitetnog baznog ulja(najbolje bi bilo maslinovo).Ostavite da odstoji dvije sedmice, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа - nemа ogrаničenjа u dužini terаpije.

Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume,  bolovа u zglobovimа i temperature.Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme. Ovim uljem mogu se tretirаti promjene nа koži poput upаlа i аlergijа. Pomaže i kod bubuljicа i akni.

Treba izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.




(alternativa-za-vas.com)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design