24.1.16
ŽIVOT I ZDRAVLJE BEZ NJEGA SU PROSTO NEZAMISLIVI
Njegova ljekovitost zavisi od kvalitete i od vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.
Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima bez meda i pčelinjih proizvoda nezamisliva je.
Antioksidansi i flavonoidi koji se nalaze u medu imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.Također poznato je da med očisti organizam i to na način da ujutro na prazan stomak popijemo jednu čašu mlake vode pomiješane sa medom.
U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom holesterola.
Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre. Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.
Neki savjeti za upotrebu meda:
Piti rastopljeni med u mlakoj vodi i svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.
Često korištenje meda znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.
Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.
Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.
Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju lijekovi za probavu.
Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.
Upotrebom meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.
Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.
Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.
Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.
Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.
Za malokrvne je med skladište krvi.
Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.
Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće žutice.
Med odstranjuje zakrčenje živaca.
Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna, jedući med smiruju se živci.
Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.
Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.
Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti "stalnih angina" zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.
Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.
Rane u crijevima i želucu med odmah liječi.
Ukoliko imamo bolove u leđima ili kičmi, ta bolna mjesta premazati sa medom, a preko toga posuti tucani biber u prahu. Tako držite tri dana. Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati.Hronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.
Ubod pčela je lijek protiv reume, treba povremeno dopustiti da pčela izujeda reumatično mjesto ili dio tijela gdje se osjeća reuma.
Konzumiranje meda od maslačka može da izliječi vašu jetru i da pročisti krv.A također i maslačak je zdrav za vašu jetru, dijabetes, mokraćni sistem, akne, žuticu, anemmiju, a također pomaže kod bolesti kostiju i u njezi kože.Dobar je i za mršavljanje
(pcelarstvo-kresic.com,narodnilijek.com)
21.1.16
FENOMENALNA ČOKOLADNO-MLIJEČNA KOMBINACIJA SA ŠLAGOM
Za biskvit:
5 bjelanaca
8 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
Za kremu:
5 žumanaca
150 gr šećera
1,2 l mlijeka
3 pudinga od čokolade
7 kašika gustina
200 gr margarina
300 gr mliječne čokolade
Ostalo:
400 ml šlaga
čokolada za naribati
Izrada biskvita
Izmješati bjelance i čim počnu pijeniti nastavite postepeno dodavati šećer, dok ne postane čvrsta smijesa.Dodati brašno i kakao, te sjedinite kuhačom ili pjenjačom.Tepsiju malo pouljite i pobrašnite, zatim ulijte pripremljenu smijesu od bjelanaca.Ostaviti da se peče u zagrijanu pećnicu na 180 sepeni oko 25 min.Onda ostaviti biskvit da se ohladi.
Izrada kreme sa čokoladom
Mlijeko od 1 l staviti da se kuha.A zatim žumance izmješati sa šećerom.Dodati onda 200 ml mlijeka, kratko izmiksati sa žumancima.Nastavite dodavati puding i gustin, te sve zajedno sjediniti. Pripremljene sastojke umiješati u uzavrelo mlijeko i kuhati na srednjoj vatri dok ne dobijete gustu smijesu.Čim se smjesa skloni s vatre dodati iskidanu mliječnu čokoladu, mješati dok se sve ne istopi.
Ostaviti kremu da se ohladi.Margarin sobne temperature izrezati na kriškice i sjediniti sa kremom.
Redati ovim redom:
1. Biskvit.
2. Krema.
3. Šlag.
4. Izribajte čokoladu na šlag.
Prijatno!
(kolaci.biz)
SUPER LAGAN I OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ OD VIŠANJA
Odličan proljetni kolačić koji će vas u svakome trnutku prijatno osvježiti i zasladiti. Neće vma oduzeti puno vremena, a što je najbitnije dopast će se vašim najmilijima i zadovoljit će sve njihove apetite. Uživajte u višnjicama :))
Za fil od višanja potrebno je:
500 gr očišćenih višanja
600 ml vode
150 gr griza
180 gr šećera
Za žuti fil:
2 pudinga od vanilije
3 kašike šećera
750 ml mlijeka
2 vanilin šećera
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
150 gr petit keksa za podlogu
2 šlaga iz vrećice
Fil od višanja i griza:
Prvo vodu staviti da prokuha, te onda dodati griz i nastaviti kuhati, a onda dodati višnje i šećer i ostaviti da još malo kuha oko 2 minute, a zatim skinuti s vatre.
U posebnu tepsiju složiti na dno petit keks, i onda skloniti višnje s vatre koje odmah možemo preliti preko keksa i onda to ostaviti da se ohladi.
Žuta puding krema
Skuhati pudinge sa šećerom i vanilin šećerom,te ostaviti posle kuhanja da se ohladi.Zatim margarin sobne temperature pjenasto izmješati sa šećerom u prahu, i onda dodati u predhodno skuhani puding sa šećerom i vanilin šećerom,te ga dobro izmješati.
Zatim rasporediti ovu kremu preko fila od višanja,zatim premazati to sve sa šlagom koji ste prethodno izradili.Ostaviti da prenoći u frižideru.Također možete dekorisati odozgo sa još višanja količinom po vašoj želji.
Prijatno!
(kolaci.biz)
OVO JOŠ NISTE PROBALI - PILETINA PUNJENA PALAČINKAMA
Ovakav recept još niste probali, zamislite, piletina punjena palačinkama. Neodoljiv okus i miris ovog neobičnog specijaliteta, naprosto će vas izbaciti iz čizama. Uvijek astojimo da ubacimo neko novo jelo, da iznenadimo našu porodicu. Ovo jelo definitivno je nešto novo što će se dopasti vašim ukućanima, i naravno, tražit će još koju porciju.
Potrebno je:
1 ili 1,5 kg. pile
3-4 kašike maslaca
1 kašičicaa vegete
1 kašičicaa aleva paprike
biber
Za fil je potrebno:
meso
1 poveća glavica luka
200 gr. kackavalja
suhi vrganj (može i šampinjon)
vegeta, biber
Za palačinke je potrebno:
2 jaja
350 ml. mlijeka
350 ml. gazirane vode
5 kašika ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
brašna po potrebi
Priprema:
Isprazniti prvo pile od mesa dok je svježe, dobro ga očistiti i to početi od donjeg dijela (od trtice),prvo se na početku poslužiti nožem a onda prstima polahko skidati kožicu s mesa.Izvaditi cijeli srednji dio mesa osim batkova i krilaca koji ostaju s kožicom.Kad se do njih dođe opet nožem se poslužit i presjeći polahko kako bi se ostalo meso razdvojilo od njih.
Zatim staviti da se meso dobro skuha,a kožu premazati smjesom koju smo napravili od maslaca, vegete, bibera i aleva paprike.Napraviti zatim palačinke ili po ovom receptu ili po nekom vašem.
Kad se meso skuha očistiti ga od kostiju i izmiksati ga u blenderu.Zatim suhi vrganj potopiti u toplu vodu desetak minuta, a onda i njeg izmiksat u blenderu, a ako se koristi svježa gljiva onda je isjeckat.
Staviti isjeckani luk da se proprži, pa kad počne da crveni staviti izmiksano meso i gljive, zatim ih začiniti i mješati sve dok se ne proprži.Zatim skloniti sa vatre i naribati sir unutra, te s ovim filom filovati palačinke.
Onda uzeti prazno pile koje smo ranije ispraznili, te ga puniti palačinkama, pa koliko vam uspije palačinki stati u zavisnosti od veličine pileta.Kada napunite pile zašiti otvor kuhinjskim koncem, (a ako ga nemate onda možete i običnim koncem), i također vezati batkove da se ne bi raščerečili.
Staviti pile u pleh sa obloženim pek papirom i staviti ga u zagrijanu peć na 180 stepeni da se peče oko 1 sat vremena ili više ( sve dok dobro ne porumeni ).Kad se ispeče izvaditi ga iz peći te ostaviti da se ohladi,te onda ga polahko stavite na sud na kojem ćete ga služiti.Poslužiti se može tako što će se piletina sjeći na kolutove ili isjeći na manje komadiće,pa poslužiti.
Prijatno!
(coolinarika.com)
18.1.16
POLAGANI DOMAĆI ŠARENI BUREK
Potrebno je:
500g kore za savijanje
1 srednja glavica crvenog luka
500g mlj. mesa po izboru
3 srednja krompira
začini po ukusu sol, vegeta, biber
Za preljev:
3 jajeta
1 dc ulja
1 čvrsti jogurt
2 dc mineralne vode
1 kašičica soli
Priprema:
Sitno isjeckati luk i propržiti na ulju,zatim dodati mu mljeveno meso,te to posoliti,pobiberiti i povegetiti i nastaviti pržiti još koju minutu.
S druge strane dok se to prži oguliti krompir i izrendati ga.Zatim pomješati taj krompir s mesom i lukom,ako treba još začiniti,te onda kad se završi prženje ostaviti sa strane da se ohladi.
Tepsiju veličine otprilike 35x25 premazati s uljem i staviti koru koju ste presavili na pola.Koru premazati s uljem i na nju staviti opet drugu koru isto duplo tj.presavijenu.
Na tu drugu koru raširite malo preljeva koji pokrijete novom korom, pa opet preljev i tako redom dok preljev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez preljeva kao što ste i započeli.
Isjeći onda pitu na željenu veličinu i zaliti pripremljenim zaljevom.
Priprema zaljeva:
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope, a zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni dok lijepo ne porumeni.Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-ak min. i poslužite uz salatu po vašoj želji.
Prijatno!
(najbolji-recepti.com)
RECEPT ZA NAJBOLJE KUHANJE OD GRAŠKA
U nastavku teksta, donosimo vam najbolji recept za pravljenje kuhanja od graška. Pokušajte ga napraviti, jer će vam se zaista svidjeti, garantujemo vam :))
Potrebno je:
500 g svježeg ili smrznutog graška
500g pilećeg mesa
1 veća mrkva
vezica peršunovog lista
2 kašike ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica mljevene slatke paprike
2 kašike brašna
soli ili vegete po ukusu
Priprema
U 1 l posoljene vode staviti mrkvu predhodno oguljenu i nasjeckanu na kriškice i kuhati dok ne prokuha, te onda kad provri staviti smrznuti grašak,a ako imamo svježi onda zajedno s mrkvom ga staviti da kuha.
Kad taj grašak omekša ali se ne raskuha treba ga procijediti,a voda u kojoj se kuhalo sačuvati.
Propržiti na ulju šećer da se karmelizira malo,pa ga maknuti sa vatre i istresti grašak s mrkvom,onda dodati isjckani peršun i mljevenu papriku,te promješati
Razmutiti brašno s malo hladne vode da nema grudvica,pa preliti preko graška i to promješati.
Vratiti na peć,te sipati onu vodu u kojoj se grašak kuho i to toliko koliko želite da vam grašak bude gust.
Tu vodu znači treba sipati lagano i mješati, te kuhati još dodatnih 10-tak minuta.Također ako treba dosoliti ili dodati vegete,te se može služiti uz bilo koje meso pečeno ili pohovano.
Prijatno!
(najbolji-recepti.com)
Ako ne znate šta za doručak,ova slana torta je idealno riješenje,brzo i jednostavno se pravi,a i veoma je ukusna
Potrebno je:
3 jajeta
2 dcl jogurta
200-300 ml ulja
16 kašika brašna
1 praška za pecivo
150 gr šunke po želji
100 gr masnog sira
so
biber
Priprema:
Umutiti jaja i bez prekidanja mućenja dodati ulje, pa zatim i jogurt.Miješajući također dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Nastaviti sa miješanjem dok se ne dobije homogena smjesa.
Na kraju dodati šunku i sir isjeckane na kockice, posoliti i pobiberiti i još jednom promiješati
Smjesu istresti u prethodno nauljenu i kukuruznim brašnom posutu tepsiju, pa zatim staviti u peć i peći 30 minuta na 200 stepeni.
Gotovu tortu isjeći po želji, dekorisati je sa malo kisele pavlake ili sa drugim dekoracijama po želji.
Prijatno!
(www.najbolji-recepti.com)
JEDNOSTAVAN I BRZ KOLAČIĆ OD ROGAČA
Svojim jedinstvenim ukusom odmah će vas osvojiti. Osim što je jako ukusan neće vam zadati muke kada je priprema u pitanju, a još jedna prednost je i to da ga možte jako brzo pripremiti.
Potrebno je:
300 ml mlijeka
2 jajeta
200 gr šećera
250 gr brašna
150 ml ulja
6 punih supenih kašika rogača
1 kašičica sode bikarbone
sitno isjeckanih oraha, količina po izboru
mliječna čokolada
Priprema:
Rernu zagrijati na 200 stepeni.Zatim jaja pohlupati i to odvojiti žumanca od bijelanaca,te umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobijele,pa onda dodati ulje i dobro izmutiti.
Zatim dodati brašno, rogač, stino isjeckane orahe i sodu bikarbonu, pa dodati mlijeko i to sve sjediniti.
Zatim toj smjeci dodati bijelanca i sve onda lagano izmješati varjačom.Smjesu istresti u pouljen i pobrašnjen pleh (može veličine 30 x 20 cm)
Peći 25 minuta provjeravajući čačkalicom u sredinu i izvadite,pa ako je suha kolač je gotov.
Na kraju otopiti čokoladu i premazati kolač,te posuti orasima, a može i šećerom u prahu ili nečim drugim po vašoj želji.
Prijatno!
(domacirecepti.net)
JEDNOSTAVNI I BRZI ČOKOLADNI MUFFINI
Super jednostavni i brzi čokoladni muffini, koje će vaša djeca, a i vi itekako voljeti jesti u skoro svakom trenutku.
Potrebno je:
3 jajeta
200 ml jogurta
2/3 šolje ulja
1 šolja šećera
2 kašike kakaoa
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
50 – 100 gr čokolade, a mogu se dodavati sušene brusnice ili grožđe, kao i sijeckani orasi, lješnjaci
itd.
Priprema:
Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.Zatim ,umutiti jaja sa šećerom i to mutiti malo duže da se šećer skoro otopi.
Onda dodati ulje i jogurt pa opet izmiješati, a na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Pola mjere čokolade možete nasjeckati u smjesu pa sipati u podmazanu modlu za mafine.
Ostatak isjeckane čokoalde staviti odozgor da se ta čokolada otopi.
Peći na 180 stepeni između 20 i 25 minuta.
Prijatno!
(domacirecepti.net)
SVI IH VOLIMO - FERRERO ROCHER KUGLICE
Svi ih volimo, a ovaj put možemo ih i napraviti. domaće ferrero rocher kuglice će vam se jako dopasti, upravo zbog svoje jednostavnosti tokom pripreme, a što je najbitnije, njihov okus je isti, čak i bolji nego one koje svakodnevno kupujemo u trgovinama.
Sastojci:
1 oblanda u obliku kuglica
200 gr napolitanki od lješnjaka
150 gr pečenih mljevenih lješnjaka
200 – 300 gr eurokrema, tamnog dijela
Za glazuru:
200 gr mliječne čokolade
4 kašike ulja
100 gr blendiranih lešnika (u blenderu ih isjeckati)
Priprema:
Napolitanke izlomiti rukom, pa dodati mljevene lješnjake i eurokrem,pa to sve izmiješati.
Kada se izmješa smjesa ostavite da odstoji dok spremite oblande.Oblande isjeći makazama, jednu tablu. Prvo isječete u štrafte pa inda isjeckate kvadratiće.
Punite polovine malom kašičicom i spajate po dvije.Kada spojite sve, mase ostane za jednu oblandu.
Otopite čokoladu sa uljem, ako vam je pregusto, pa dodavati lješnjake onda dodajte 2 kašike mlijeka, i promiješajte.
Umačite kuglice, u smjesu i to višljuškom pa ih stavljajte ili na tacnu, tepsiju ili neku rešetku.
Ostavite preko noći da se stegne pa stavite u korpice,i onda servirati.Također možemo odozgo preći sa čokoladom ili nekom drugom dekoracijom po vašoj želji.
Prijatno!
(domacirecepti.net)
ROLAT - PAUNOVO OKO
Domaći rolat, poznatiji kao paunovo oko, a kao što vidite čak je i lijep za oko. Vašoj djeci, a i onima malo starijima svakako će se dopasti. Veoma jednostavan rolat, koji skoro u bilo koje vrijeme možete pripremiti, jer vam neće trebati puno vremena za pripremu.
Potrebno je:
Za koru:
7 jaja
7 kašika šećera
2 kašike kakaoa
3 kašike brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
Za krem I i II:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
100 – 150 gr šećera
300 ml mleka
250 gr margarina
2 – 3 rebra čokolade
Priprema:
Prvo zagrijati rernu na 180 stepetni.Ovamo umutiti žumanca sa pola šećera pa dodati brašno, kakao i sodu bikarbonu.
Zasebno izmješati bijelanca u jak sneg sa ostatkom šećera i sve sjediniti lagano varjačom.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje pa izliti smjesu i peći nekih 20 minuta.
Pečeni biskvit uviti zajedno sa papirom.
Ulupati jaja ponovo sa šećerom za fil pa dodati brašno, umutiti to sve, pa zatim dodati i mlijeko i sve to zajedno sjediniti.
Staviti na laganu vatru i uz mešanje skuhati krem.Prvo bude sa grudvicama sitnim a kasnije se sve sjedini.
Kad se sve završi potpuno ohladiti.Zatim izmješati margarin pa mu dodati ohlađen krem i sve umutiti.
Podijeliti krem na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu. Čokoladu otopiti na pari.
Odviti koru, skinuti papir i premazati prvo sa svijetlim pa zatim sa tamnim filom i sve ponovo čvrsto uviti.
Staviti u frižider nekoliko sati da odstoji, pa služiti.
Također po rolatu možemo posuti neku dekoraciju po želji.
Prijatno!
(domacirecepti.net)
17.1.16
PALAČINKE SA ŠAMPINJONIMA
Nevjerovatno ukusne palačinek sa šampinjonima koje će vas uistinu oduševiti. U nastavku teksta vam nudimo odličan receptić. Iskreno se nadamo da će vams e dopasti, i da ćete već danas isti napraviti svojim najmilijima.
Potrebno je:
8 palačinki
ulje za pečenje nadjevenih palačinki
Za nadjev:
30 g maslaca
70 g mladog luka
500 g šampinjona
2 kašičice vegete
100 g naribanog sira edamera
100 g kukuruza šećerca
1 kašika nasjeckanog peršuna
Za umak:
30 g maslaca
400 g svježeg paradajza
1 kašika vegete
3 kašike kečapa ljutog
250 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Propržiti isjeckani mladi luk sa 2-3 kašike ulja,a može i kombinacija maslaca i maslinovog ulja
Dodati vegetu i isjeckane šampinjone,te krčkati dok ne ispari tekućina,pa zatim maknuti sa vatre.
Onda dodati sir,kukuruz i peršun,te izmješati
Također isjeckani paradajz krčkati 10-tak minuta na maslacu ili ulju uz to dodati i vegetu.
Umiješati kečap i vrhnje te kuhati 2-3 minute.
Na svaku palačinku koju smo napravili staviti 1-2 kašike nadjeva od šampinjona i preklopiti na četvrtine.
Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih pecite 1-2 minute sa svake strane.
Možete preliti umakom od paradajza i poslužiti ili sa nekim drugim umakom po vašoj želji.
Prijatno!
(coolinarika.com)
DOMAĆE TIKVICE FILOVANE FETA SIROM
Uskoro će u našim baštama biti povrća u izobilju, tako i domaćih tikvica. Ovom prilikom vam preporučujemo domaće tikvice filovane feta sirom, koje su zaista neodoljivog ukusa, u što ćete se i sami uvjeriti kada ih probate. Recept kao što vidite nije komplikovan, tako da ćete ga bez problema uspjeti napraviti brzo, i još brže ćete ih pojesti.
Potrebno je:
4 mlade tikvice
1 glavica crvenog luka
2-3 čehna bijelog luka
150 g sira feta
200 gr. hljebnih mrvica
1 jaje
1/2 supene kašike vegete
1 supena kašika peršuna
1 supena kašika kopra
Priprema:
Tikvice dobro isprati u vodi,a zatim ih prokuhati u ključaloj vodi 2-3 minute.Onda ih izvaditi u hladnu vodu i ostaviti da budu oko 1 minute,te zatim ih sušiti i ostaviti da se ohlade
Tikvicama zatim izvaditi njihovu sredini,kojom prilikom treba paziti da se ne oštete vanjske stranice.Unutrašnjost tikvice trebali bi posušiti papirom ukoliko budu vodenaste.
U tavu naspite ulje (može i kombinacija maslinovog ulja i maslaca),te dobro izdinstajte isjeckani crveni luk i bijeli luk,te skloniti sa strane kad se završi dinstanje da se malo ohladi.Kad se ohladi onda tu dodati isjackanu sredinu od tikvica,feta sir, hljebne mrvice, vegetu, peršun, kopar, biber, so po potrebi i na kraju umuceno jedno jaje.
Tikvice zatim filovati sa smjesom,te odozgo posuti malinovim ulje.Zatim tikvice prekriti folijom i staviti u prethodno zagrijanu peć i peći na 180 stepeni 30 minuta,zatim skloniti foliju i onda bez folije peći dodatnih 15 minuta dok tikvice ne porumene.
Prijatno!
(coolinarika.com)
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga ...
-
Svi volimo dobar doruak i naravno, kao i svi, volimo jesti nesšto što volimo, i što nam neće oduzeti puno vremena. Donosimo vam jako jedn...
-
JOš jedan receptić za zimnicu i za paprike koji će vam se jako dopasti. Slijedite upustva koja vam u nastavku pišemo i pripremite nevjero...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...