30.1.16

JEDNOSTAVNA BRZA I JAKO UKUSNA - ŠPANSKA PITA




Super jelo za doručak, ručak ili večeru, a što je najvažnije, jako se jednostavno i brzo sprema. Odlična pitica kada vam se izenenada najave gsti, ili jednostavno želite nešto brzo i jednostavno za pojesti sa vašim najmilijima.

Potrebno je:

4 jaja

1,5 kašičica soli

200 ml ulja

400 ml mlijeka

200 g kukuruznog brašna

200 g pšeničnog brašna

1 prašak za pecivo

200 g stišnjene šunke (pizza šunke, ili neke druge salame)

200 g trapist sira

120 g kiselih krastavaca

120 g kisele crvene paprike

Priprema:

Krastavce, papriku, šunku isjeckati na što sitnije kockice, a sir trapist narendati.U odgovarajući pleh posuti malo brašna i pouljiti.

U drugoj posudi izmiksati jaja i dodati soli po ukusu, a zatim i ulje i mlijeko.U drugoj posudi sjediniti brašna i kukuruzno i pšenično i dodati prašak za pecivo, promiješati i dodati ovu prvu posudu s jajima, te dobro onda izmješati mikserom.

Na kraju onda dodati isjeckane krastavce, papriku, šunku i rendani sir i i to dobro izmješati kašikom.

Zatim smjesu uliti u pleh i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 45 minuta.Pita je gotova kad porumeni lijepo.

Pitu prohladiti zatim isjeći na kocke i poslužiti.Možemo je poslužiti uz šolju jogurta.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ROLOVANA PILETINA S KELJOM




Nevjerovatna, slana poslastica, koja će vas oduševiti, kako izgledom na tanjiru, tako i svojim neodoljivim ukusom. ukoliko vam gosti dolaze, preporučujemo vam da napravite upravo piletinu na ovaj način.

Pripremite savitak od pečene piletine zamotane u listove kelja i uživajte u zanimljivo upakiranim komadima mehkog mesa.

Potrebno je:

1 pile do 2 kg

4 zelena lista kelja

2 čehna bijelog luka

50 ml ulja

so, biber,vegeta

Priprema:

Pile prvo treba odvojiti od kostiju i to tako da se dobije jedan veliki odrezak.Kad uspješno odvojimo kosti od piletine, piletinu raširiti po posudi, zatim je povegetiti, posoliti i pobiberiti.Zatim ga preklopiti i ostaviti na hladnom te marinirati oko 30 minuta.

Dok to čekamo u posudu sa posoljenom vodom kuhati listove kelja oko 5 minuta.Zatim uzeti piletinu i odklopiti, te na nju redati listove kelja.Kad poredamo onda piletinu zamotati u rolat i povezati ga kuhinjskim koncem.

Posudu pripremljenu za pečenje pouljiti, staviti piletinu, te onda peći na temperaturi od 200 stepeni oko 60 minuta.Kad se ispeče izvaditi iz pećnice i stavite na toplo.Umak od pečenja ocijedite, kašikom pokupite suvišnu masnoću.

Kuharski konac maknite, a zatim roladu narežite na centimetar debele kriške.Roladu prelijte umakom od pečenja i poslužite.

Prijatno!



(coolinarika.com)

JEDINSTVENA PIZZA BEZ TIJESTA




Ova pizza je primjer je kako vaše omiljeno jelo možete uz malo mašte i dobre volje pretvoriti u neodoljivo jelo. Jedinstven recept za jedinstvenu pizzu bez tijesta. Probajte je već danas i naravno, uživajte u svakom zalogaju :))

Potrebno je:

2  tikvice srednje veličine

300 g naribanog sira (gauda, edamer...)

100 g kukuruza šećerca

1 tuna u biljnom ulju (115 g)

100 g cherry paradajza

100 g pečene paprike

1 sardina u biljnom ulju (115 g)

60 g maslina

sušeni origano

Priprema:

Narendati tikvice i sir i pomješati u jednoj posudi.Zatim nauljiti maslinovim uljem posudu koju ste pripremili za pizzu i tu na tanak sloj rasporediti ovu mješavinu tikvice i sira.

Zatim to peći na 200 stepeni 15 minuta.Kad se ispeče onda izvaditi iz peći i polovicu pizze posuti kukuruzom šećercem, tunom i dodati cherry paradajz. Drugu polovicu posuti na rezance narezanom pečenom paprikom, sardinom i zelenim maslinama.

Preko svega toga dodati origano i peći tako sve zajedno još oko 5 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Prijatno!



(coolinarika.com / metro-portal.hr)

NEVJEROVATNO UKUSNE ŠPAGETE U SOSU OD TIKVICA
























Napravite ovo popodne svojim malim klincima nevjerovatno ukusne špagete u sosu od tikvica. Priprema vam neće oduzeti puno vremena, a vaš trud će vam se itekako svidjeti. Brzo, jednostavno, i što je najbitnije jaaaaako ukusno :)))

Potrebno je:

1 pakovanje špageta

1 veća tikvica

1 veća šargarepa

1/2 glavice crnog luka

2-3 čehna bijelog luka

po želji paradajz sosa

malo ulja

so,biber

Priprema:

Skuhati špegete u posoljenoj vodi, te dodati malo ulja.Zatim isjeckati bijeli i crni luk i staviti ga da se malo proprži.

Izrendati šargarepu, dodati narendane tikvice ili isječene na kockice i posoliti.

Tikvice bi trebalo da puste vodu malo kasnije al svakako trebalo bi dodati malo vode da ne zagori u početku.

Kad sva voda skoro ispari dodati onda preko paradajz sos i mješati oko 1 minute.

Zatim špagete ocijediti i staviti na tanjir, pa preko preliti svježe pripremljen sos.

Također odozgor možemo dekorisati sa nekom dekoracijom kao što je listom peršuna ili bokvice ili nečim po želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)


NEODOLJIVO UKUSNE ŠPAGETE S PILETINOM




Ovo jelo se brzo i jednostavno priprema, veoma je ukusno, a sastojke koji mu trebaju imamo gotovo uvjek u frižideru.

Potrebno je:

150 g piletine

200 g špageti

50 g gorgonzole

3 dcl vrhnja za kuhanje

2 - 3 šake špinata

2 čehna bijelog luka

maslac

maslinovo ulje

so i biber

Priprema:

Prvo piletinu nasjeckati na što manje kockice, zatim propirjati sa mješavinom maslaca i maslinovog ulja.

Kad se piletina počne zlatit onda dodati vrhnje za kuhanje i gorgonzolu, te malo zakuhati jedno 5 do 6 minuta.

Zatim dodati sitno isjeckan bijeli luk i špinat i kuhati još 3 do 4 minute, a onda dodamo prethodno skuhane špagete.

To sve dobro izmješamo i dodamo soli i bibera po želji.Kada se sve to izmješa jelo je spremno za posluživanje.

Također možemo po želji dodati ribanog parmezana, a umjesto špinata možemo koristiti blitvu.

Prijatno!



(coolinarika.com)

27.1.16

BANANA BROWNIES :D



Okus im je fenomenalan, a uz banane nema šanse da se presuši, ostane uvijek sočan i ima onu specifičnu aromu koju samo banana može dati kolačima.

Potrebno je:

175 g maslaca

25 g kakaa

135 g smeđeg šećera

2 jaja

75 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

2 zrele banane

50 g krupno mljevenih ili nasjeckanih lješnjaka / badema /oraha

60 g tamne čokolade

Za preliv:

60 g tamne čokolade

30 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Otopiti 50 g maslaca i izmješati je sa kakaom.Umutiti mikserim pjenasto preostali maslac sa šećerom.
Zatim dodati jaja i kakao u smjesu i umješati brašno sa praškom za pecivo,sa orašastim plodovima po želji, bananama i nasjeckanom čokoladom.

Smjesu istresti u kalup za kolače i poravnjati.Peći kolač u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 40 do 50 minuta.Provjeravati čačkalicom da li je pečeno(mora biti pečen ali ostati vlažan).

Za preliv sitno isjeckati ili naribati čokoladu, te je preliti vrelim slatkim vrhnjem, dobro izmješati.
Preliti onda preko ohlađenog kolača.

Prijatno!




(coolinarika.com)


DOMAĆE I JAKO OSVJEŽAVAJUĆE LIMUN ŠNITE






















Kako nam se topliji dani priblizavaju, potrebno nam je i nešto da se malo osvježimo, a naravno i zasladimo. Ovom prilikom vam preporučujemo super osvježavajuće limun šnite, koje će vas oduđeviti i naprosto ostaviti bez teksta kada ih jednom probate...


Potrebno je:

Za 1 sloj:

6 žumanaca

2 jaja

8 kašika šećera

2 kašike ulja

8 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok i naribana korica jednog limuna

Za fil

25 dag mljevenih oraha

3 kašike šećera

3 pune kašike marmelade po izboru

1 dcl vrelog mlijeka

Za 2 sloj

6 bjelanaca

8 kašika šećera

2 kašike ulja

8 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

sok i naribana korica jednog limuna

Priprema:

Žumanca i cijela jaja umutiti sa šećerom, a zatim dodati ostale sastojke i njih dobro izmutiti pa izliti u pouljen pleh.

Zapeći kratko tako da se uhvati korica

Izmješati sve sastojki da napravimo fil.

Izmješati bijelanca za drugi sloj tako da se napravi snijeg, te mu dodati šećer, kratko izmješati, pa mu dodati ostale sastojke.

Na zapečeni prvi sloj izliti fil, pa po tom filu odmah i drugi sloj, pa ispeći onda do kraja.

Peći oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Prijatno!



(coolinarika.com)

ODLIČAN KOKOS KOLAČ UZ POPODNEVNU KAFICU




Za ovaj kolač vam nije potreban mikser-potrebne su dvije jogurtske čase,i jednu  posudu da se isprlja, a ukupno vam treba par minuta da napravite ovu poslasticu.

Potrebno je:

Mjerna čaša od 2 dcl

1 čaša tečnog jogurta

1 čaša mlijeka

1 čaša ulja

1 čaša kokosa

1 vanil šećer

2 čaše šećera

2 čaše brašna

1 kašičica praška za pecivo

Za glazura je potrebno:

100 gr čokolade

3 kašike ulja

Priprema:

U jednoj posudi izmješati sve sastojke, znači:jogurt, mlijeko, ulje, kokos, vanilin šećer, šećer,brašno , prašak za pecivo.Mješati varjačom.

U manji namašćen i pobrašnjen pleh uliti izmješanu smjesu i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta.Provjeravati čačkalicom da li je pečeno.

Na pari ili na slabijoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i to preliti preko kolača.Čim se glazura stegne i ohladi, kolač se može sijeći.

Prijatno!



(coolinarika.com)

NEODOLJIVA KREM TORTA KOJA SE NE PEČE




Neodoljiva i jako lijepa torta ili kolač, koja se ne peče, sprema se veoma brzo, ostavise preko noći u frižider, sutradan se ukrasi i posluži.

Potrebno je:

200 g petit keksa

Za prvi fil potrebno je:

800 ml mlijeka

150 g šećera

250 g griza

2 kesice vanilin šećera

350 g malina

200 g borovnica

Za drugi fil je potrebno:

800 ml mlijeka

2 kesice pudinga sa od vanile

2 kesice vanilinog šećera

150 g šećera

Za dekoraciju je potrebno:

500 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga u prahu

200 ml hladnog mlijeka

Priprema:

U kalup veličine po želji ili onaj kalup koji se ima, al je bolji što veći kalup, poredati keks da pokrije cijelu površinu kalupa.


U jednu šerpu sipati mlijeko i šećer i kuhati.Kad provri onda dodati griz i kuhati još dodatno 3 do 4 minute dok se griz ne skuha.Zatim skloniti i dodati vanilin šećer i promiješati, te sipati vruće preko keksa.Onda poravnjati i preko toga redati maline i borovnice.Također to može biti i voće po ukusu u zavisnosti od sezone.

Zatim u šerpu sipati 500 ml mlijeka i dodati šećer i vanilin šećer i to kuhati dok ne provre, a u drugi ostatak mlijka razmutiti puding.Kad mlijeko provre onda sipati razmućen puding s mlijekom i mutiti ga onda žicom dok ne zgusne.Zatim skloniti s vatre, prohladiti i sipati to preko voća.Prekriti nekom folijom i ostaviti preko noći da se ohladi i stegne.

Sutradan umutiti šlag ili slatku pavlaku i ukrasiti po želji odozgor(ili maline i borovnice ili možda rendana čokolada).Služiti hladno.

Prijatno!
 



(coolinarika.com)


SUPER BRZI GRIZ KOLAČ BEZ PEČENJA





Jednostavnost ga krasi, a tek njegov okus, koji ćete pamtiti, vjerujte nam na riječ. Kolačić je jako brz za napraviti tako da nećete imati problema oko pripreme. Najbitniji dio ove priče je to da će ga vaša djeca ponajviše voliti.

Potrebno je:

1 l mlijeka

2 vanilin šećera

8 kašika šećera

2 žumanca

9 kašika griza

petiti keks

šlag za ukrašavanje

Priprema:

Odvojiti žumanca od bijelanaca i žumance staviti zajedno sa grizom u posudu sa mlijekom i to sve kuhati.

Kad se skuha fil ohladiti ga da bude mlak.

U tepsiji zatim poredati petit keks, te onda na to sipati mlak fil, pa opet odozgo red keksa poredati.

Odozgor ukrasiti šlagom za ukrašavanje ili slatkim vrhnjem.

Prijatno!




(coolinarika.com)

Jednostavan i brz kolač bajadera



Nije prava bajadera, veoma je dobro osvježenje, ništa se ne peče a napravi se začas,pa u frižider.


Potrebno je:

1 litar mlijeka

150 grama griza

250 grama margarina

1-2 kašike kakaa

200 grama šećera

1 vanili šećer

korica limuna i sok od pola limuna

petit keks

Priprema:

Kuhati mlijeko sa šećerom, zatim dodati margarin da se rastopi, pa onda u tome i griz zakuhati.

Smjesu zatim podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati kakao, a u drugi vanilin šećer i limun.

U tepsiju koja ja odprilike veličine 20 x 30 cm poslagati keks po dnu tepsije.

Zatim preko keksa staviti smjesu sa kakaom.

Onda opet preko te smjese ponovo keks, pa opet smjesu al ovu sa vanilin šećerom i limunom,te zatim opet preko keks.

Ubaciti onda u frižider da se ohladi, te onda isjeći na kockice ili na neki drugi oblik po želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)

24.1.16

ANTINACEROGEN JE ČISTI JETRU I KRV, NADOKNAĐUJE VITAMINE I MINERALE




Zovu ga još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer. Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda.Pčele ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.

Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka.U pogledu hranljivosti, tretira se kao najvažnija "nova hrana" kraja prošlog i početka ovog vijeka. Smatra se super hranom, koja usporava starenje. Sadrži preko 100 identifikovanih sastojaka. Vjeruje se da čovek može godinu dana živeti isključivo na polenu i vodi.

Polen sadrži:

svaki od 22 elementa u čovječijem tijelu

sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina

 vitamine A, B komplex, C,D,E,K i rutin

28 minerala i mikroelementa: barijum, bor, kalcijum, bakar, željezo, magnezijum, fosfor, selen, jod,
mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima

 enzime i koenzime potrebne za dobru probavu

nema holesterola

polen je 15% prirodni lecitin

bjelančevine (u svježem polenu 26,88% a u sušenom 10-13%)

monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40%

Svojstva polena i njegovo dijelovanje

Polen se koristi kao nadoknada vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije.

Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans.

Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa.

Čišti jetru i krv nakon zračenja i hemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Anticancerogeno dejstvo je dokazano i još uvjek se istražuje u SADu.

Pravilno sačuvan polen dubokim zamrzavanjem zadržava klijavost i može se upotrebiti za oprašivanje cvetova biljaka. Eksperimenti u Japanu pokazali su da klijavost tako sačuvanog polena kajsije posle godinu dana iznosi od 59-65%.

Način upotrebe polena

Polen se uzima na više načina a jedan od najboljih načina uzimanja polena je rastopljen u tekućini. Polen, radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želudčana kiselina ne može rastopiti u roku od 6 sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež polen treba da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru.Nakon toga spreman je za upotrebu. Maximalno preporučeno stajanje polena je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.

Odrasle osobe koje imaju pojačanu potrebu za vitaminima i mineralima, uzimaju do maximalno 35 g na dan ili 3 supene kašike, iako se smatra da je doza od 25 g primjerena prosječnom potrošaču. Takođe se preporučuje kod sportaša, teških anemija i gubitka apetita 30 g na dan. Djeca od 6 do 14 godina dnevnu dozu uzimaju od 15-20 g a djeca mlađa od 6 godina 5-10 g na dan.

Polen se u početku uzima nakon jela a poslije sedam dana konzumacije može se uzimati prije jela. Polen trebaju uzimati djeca predškolske i školske dobi radi povećanog psihofizičkog napora, rasta i razvoja. Pogodan je za profesionalne sportaše i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije.
Efekti uzimanja polena mogu da budu nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želudcu, gubitak apetita) pa do tri godine (liječenje alergija, radijacijske bolesti).


ŠTITI SRCE, SPREČAVA POJAVU MRENE, SMANJUJE NAPREDAK KARCINOMA...




Njegova LJEKOVITA dejstva su brojna, a najvažnija su: obuzdavanje razvoja bakterija i njihovo ubijanje, smirivanje bolova, sprečavanje zapaljenja, podizanje imunog sistema, obnavljanje ćelija tjela i potpomaganje njihove regeneracije, doprinošenje proizvodnji krvi, ojačavanje zidova krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije krvi, uništavanje ćelija kancera, smanjenje pratećih tegoba u liječenju raka i druga.

Upotreba propolisa u liječenju ljudi ima dugu povijest. Klinička iskustva stečena kod brojnih bolesti, upućuju na njegov široki terapijski potencijal kao pomoćnog ljekovitog sredstva u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.

Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s drugim lijekovima, pokazala je dobar uspjeh u liječenju upale nosne šupljine, grla, glasnica, dušnika, sinusa i bronhitisa. Kod astme su se napadaji razrijedili, a plućne funkcije znatno poboljšale.

Propolis spriječava stvaranje zubnog plaka i karijesa, zaustavlja razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, smanjuje bolnu osjetljivost zubi, povećava čvrstoću zubne cakline, jača zubnu pulpu, smiruje akutnu i kroničnu upalu desni te lijeci afte. Vrlo dobar rezultat je postignut u liječenju čira na želucu i dvanaesniku te kronične upale debelog crijeva (kolitis). Pomaže bržem zarastanju i najtvrdokornijih rana i povreda te opeklina i nekih kožnih bolesti.

Ljekovito dijelovanje propolisa na organizam

Dijeluje antibakterijski i to je jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa). Djeluje također i na bacil tuberkuloze humanog tipa. Zanimljivo je da i u slučaju kada izravno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju.Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, te ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu floru. Kada se uzima zajedno s nekim antibioticima, vrijeme ozdravljenja je znatno kraće.

Također zaustavlja rast jednostaničnih parazita Trichomonas vaginalis, uzročnika upale spolnih organa u žena i mokraćovoda kod muškaraca, te tako dijeluje antiparazitno.Spriječava razmnožavanje nekih virusa, uzročnika bolesti kod ljudi (Herpes simplex, genitalis i zoster, gripe i velikih boginja). Klinička ispitivanja su pokazala da je vrijeme ozdravljenja kod obične prehlade 2,5 puta kraće kada se koristi propolis.

Ima veoma snažno protuupalno djelovanje izraženo kod akutnih i hroničnih upala. Zanimljivo je da djeluje i na upale koje nisu izazvane infekcijama (opekline od sunca, vatre, zračenja i kemijskih tvari).Ima snažan antioksidacijski učinak, jer spriječava i efikasno odstranjuje slobodne radikale kojima se pripisuju pojave raznih bolesti, kao što su tumori, srčanožilne bolesti, bolesti živčanog sustava, mrena, emfizem, ubrzano starenje i druge.

Spriječava pojavu mrene i poboljšava antioksidacijsku odbranu krvi i leće, te štiti rožnicu od posljedica hemijske povrede.Zajedno s polenom pomaže kod moždanog udara, jer podiže antioksidacijsku odbranu i opskrbu mozga krvlju što omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.

Također antioksidacijskim učinkom štiti bubrege od akutnog oštećenja koje izazivaju neki citostatici (cisplatin) za vrijeme hemoterapije.Veoma učinkovito čuva jetru od nekih hemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina.

Štiti srce od toksičnih tvari koji slobodnim radikalima oštećuju srčano tkivo.Ubrzava zarastanje rana, ne samo kada se lokalno primjenjuje, nego i kada se unosi u organizam.Snažno potiče imunološke stanice na proizvodnju tvari koje jačaju obrambeni sustav bez neželjenih pojava.

Novija istraživanja sve više potvrđuju da propolis, ne samo da spriječava nastajanje tumora, već zaustavlja rast tumorskih stanica i metastaziranje (dojke, debelo crijevo, bubrezi, jetra, maternica, želudac, pluća, koža, krv).U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a nuspojave kod kemoterapije su znatno blaže. Oporavak bijelih i crvenih krvnih zrnaca je znatno brži.

Također smanjuje rizik od nastajanja tumora i metastaziranja na plućima. Kombinacija s citostatikom je učinkovitija od samog citostatika u spriječavanju metastaza.Spriječava pojavu tumora na debelom crijevu. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri.

Smanjuje napredovanje karcinoma dojke tako da spriječava razmnožavanje njegovih stanica i pokreće mehanizam apoptoze, odnosno programiranu smrt tumorskih stanica.Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da propolis ubija stanice tumora.

Blokira oslobađanje histamina što ukazuje na njegovo antialergijsko djelovanje.Spriječava zamor i povećava tjelesnu izdržljivost.Neki ljudi su osjetljivi na propolis. Alergija se očituje crvenilom na mjestu kontakta.

Kako konzumirati propolis

Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno.Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi).

Kod primjene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija.Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lijekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe.

Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posjekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i ljekovitog bilja se koriste kod suhe kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

U slučaju postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode propolis se ne smije koristiti!
Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.



(pcelarstvo-kresic.com,prirodnilek.com)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design