18.1.16

JEDNOSTAVAN I BRZ KOLAČIĆ OD ROGAČA



Svojim jedinstvenim ukusom odmah će vas osvojiti. Osim što je jako ukusan neće vam zadati muke kada je priprema u pitanju, a još jedna prednost je i to da ga možte jako brzo pripremiti.

Potrebno je:

300 ml mlijeka

2 jajeta

200 gr šećera

250 gr brašna

150 ml ulja

6 punih supenih kašika rogača

1 kašičica sode bikarbone

sitno isjeckanih oraha, količina po izboru

mliječna čokolada

Priprema:

Rernu zagrijati na 200 stepeni.Zatim jaja pohlupati i to odvojiti žumanca od bijelanaca,te umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobijele,pa onda dodati ulje i dobro izmutiti.

Zatim dodati brašno, rogač, stino isjeckane orahe i sodu bikarbonu, pa dodati mlijeko i to sve sjediniti.

Zatim toj smjeci dodati bijelanca i sve onda lagano izmješati varjačom.Smjesu istresti u pouljen i pobrašnjen pleh (može veličine 30 x 20 cm)

Peći 25 minuta provjeravajući čačkalicom u sredinu i izvadite,pa ako je suha kolač je gotov.

Na kraju otopiti čokoladu i premazati kolač,te posuti orasima, a može i šećerom u prahu ili nečim drugim po vašoj želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

JEDNOSTAVNI I BRZI ČOKOLADNI MUFFINI



Super jednostavni i brzi čokoladni muffini, koje će vaša djeca, a i vi itekako voljeti jesti u skoro svakom trenutku.

Potrebno je:

3 jajeta

200 ml jogurta

2/3 šolje ulja

1 šolja šećera

2 kašike kakaoa

2 šolje brašna

1 prašak za pecivo

50 – 100 gr čokolade, a mogu se dodavati sušene brusnice ili grožđe, kao i sijeckani orasi, lješnjaci
itd.

Priprema:

Uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.Zatim ,umutiti jaja sa šećerom i to mutiti malo duže da se šećer skoro otopi.

Onda dodati ulje i jogurt pa opet izmiješati, a na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.

Pola mjere čokolade možete nasjeckati u smjesu pa sipati u podmazanu modlu za mafine.

Ostatak isjeckane čokoalde staviti odozgor da se ta čokolada otopi.

Peći na 180 stepeni između 20 i 25 minuta.

Prijatno!



(domacirecepti.net)

SVI IH VOLIMO - FERRERO ROCHER KUGLICE




























Svi ih volimo, a ovaj put možemo ih i napraviti. domaće ferrero rocher kuglice će vam se jako dopasti, upravo zbog svoje jednostavnosti tokom pripreme, a što je najbitnije, njihov okus je isti, čak i bolji nego one koje svakodnevno kupujemo u trgovinama.

Sastojci:

1 oblanda u obliku kuglica

200 gr napolitanki od lješnjaka

150 gr pečenih mljevenih lješnjaka

200 – 300 gr eurokrema, tamnog dijela

Za glazuru:

200 gr mliječne čokolade

4 kašike ulja

100 gr blendiranih lešnika (u blenderu ih isjeckati)

Priprema:

Napolitanke izlomiti  rukom, pa dodati mljevene lješnjake i eurokrem,pa to sve izmiješati.

Kada se izmješa smjesa ostavite da odstoji dok spremite oblande.Oblande isjeći makazama, jednu tablu. Prvo isječete u štrafte pa inda isjeckate kvadratiće.

Punite polovine malom kašičicom i spajate po dvije.Kada spojite sve, mase ostane za jednu oblandu.

Otopite čokoladu sa uljem, ako vam je pregusto, pa dodavati lješnjake onda dodajte 2 kašike mlijeka, i promiješajte.

Umačite kuglice, u smjesu i to višljuškom pa ih stavljajte ili  na tacnu, tepsiju ili neku rešetku.

Ostavite preko noći da se stegne pa stavite u korpice,i onda servirati.Također možemo odozgo preći sa čokoladom ili nekom drugom dekoracijom po vašoj želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

ROLAT - PAUNOVO OKO





Domaći rolat, poznatiji kao paunovo oko, a kao što vidite čak je i lijep za oko. Vašoj djeci, a i onima malo starijima svakako će se dopasti. Veoma jednostavan rolat, koji skoro u bilo koje vrijeme možete pripremiti, jer vam neće trebati puno vremena za pripremu.

Potrebno je:

Za koru:

7 jaja

7 kašika šećera

2 kašike kakaoa

3 kašike brašna

1/2 kašičice sode bikarbone

Za krem I i II:

4 jajeta

4 kašike šećera

4 kašike brašna

100 – 150 gr šećera

300 ml mleka

250 gr margarina

2 – 3 rebra čokolade

Priprema:

Prvo zagrijati rernu na 180 stepetni.Ovamo umutiti žumanca sa pola šećera pa dodati brašno, kakao i sodu bikarbonu.

Zasebno izmješati bijelanca u jak sneg sa ostatkom šećera i sve sjediniti lagano varjačom.

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje pa izliti smjesu i peći nekih 20 minuta.

Pečeni biskvit uviti zajedno sa papirom.

Ulupati jaja ponovo sa šećerom za fil pa dodati brašno, umutiti to sve, pa zatim dodati i mlijeko i sve to zajedno sjediniti.

Staviti na laganu vatru i uz mešanje skuhati krem.Prvo bude sa grudvicama sitnim a kasnije se sve sjedini.

Kad se sve završi potpuno ohladiti.Zatim izmješati margarin pa mu dodati ohlađen krem i sve umutiti.

Podijeliti krem na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu. Čokoladu otopiti na pari.

Odviti koru, skinuti papir i premazati prvo sa svijetlim pa zatim sa tamnim filom i sve ponovo čvrsto uviti.

Staviti u frižider nekoliko sati da odstoji, pa služiti.

Također po rolatu možemo posuti neku dekoraciju po želji.

Prijatno!




(domacirecepti.net)

17.1.16

PALAČINKE SA ŠAMPINJONIMA




Nevjerovatno ukusne palačinek sa šampinjonima koje će vas uistinu oduševiti. U nastavku teksta vam nudimo odličan receptić. Iskreno se nadamo da će vams e dopasti, i da ćete već danas isti napraviti svojim najmilijima.

Potrebno je:

8 palačinki

ulje za pečenje nadjevenih palačinki

Za nadjev:

30 g maslaca

70 g mladog luka

500 g šampinjona

2 kašičice vegete

100 g naribanog sira edamera

100 g kukuruza šećerca

1 kašika nasjeckanog peršuna

Za umak:

30 g maslaca

400 g svježeg paradajza

1 kašika vegete

3 kašike kečapa ljutog

250 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:

Propržiti isjeckani mladi luk sa 2-3 kašike ulja,a može i kombinacija maslaca i maslinovog ulja

Dodati vegetu i isjeckane šampinjone,te krčkati dok ne ispari tekućina,pa zatim maknuti sa vatre.

Onda dodati sir,kukuruz i peršun,te izmješati

Također isjeckani paradajz krčkati 10-tak minuta na maslacu ili ulju uz to dodati i vegetu.

Umiješati kečap i vrhnje te kuhati 2-3 minute.

Na svaku palačinku koju smo napravili staviti 1-2 kašike nadjeva od šampinjona i preklopiti na četvrtine.

Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih pecite 1-2 minute sa svake strane.

Možete preliti umakom od paradajza i poslužiti ili sa nekim drugim umakom po vašoj želji.

Prijatno!



(coolinarika.com)

DOMAĆE TIKVICE FILOVANE FETA SIROM





Uskoro će u našim baštama biti povrća u izobilju, tako i domaćih tikvica. Ovom prilikom vam preporučujemo domaće tikvice filovane feta sirom, koje su zaista neodoljivog ukusa, u što ćete se i sami uvjeriti kada ih probate. Recept kao što vidite nije komplikovan, tako da ćete ga bez problema uspjeti napraviti brzo, i još brže ćete ih pojesti.


Potrebno je:

4 mlade tikvice

1 glavica crvenog luka

2-3 čehna bijelog luka

150 g sira feta

200 gr. hljebnih mrvica

1 jaje

1/2 supene kašike vegete

1 supena kašika peršuna

1 supena kašika kopra

Priprema:

Tikvice dobro isprati u vodi,a zatim ih prokuhati u ključaloj vodi 2-3 minute.Onda ih izvaditi u hladnu vodu i ostaviti da budu oko 1 minute,te zatim ih sušiti i ostaviti da se ohlade

Tikvicama zatim izvaditi njihovu sredini,kojom prilikom treba paziti da se ne oštete vanjske stranice.Unutrašnjost tikvice trebali bi posušiti papirom ukoliko budu vodenaste.

U tavu naspite ulje (može i kombinacija maslinovog ulja i maslaca),te dobro izdinstajte isjeckani crveni luk i bijeli luk,te skloniti sa strane kad se završi dinstanje da se malo ohladi.Kad se ohladi onda tu dodati isjackanu sredinu od tikvica,feta sir, hljebne mrvice, vegetu, peršun, kopar, biber, so po potrebi i na kraju umuceno jedno jaje.

Tikvice zatim filovati sa smjesom,te odozgo posuti malinovim ulje.Zatim tikvice prekriti folijom i staviti u prethodno zagrijanu peć i peći na 180 stepeni 30 minuta,zatim skloniti foliju i onda bez folije peći dodatnih 15 minuta dok tikvice ne porumene.

Prijatno!




(coolinarika.com)

PRSTE DA POLIŽEŠ - DOMAĆI PILEĆI PAPRIKAŠ




Svi volimo paprikaš, osobito s piletinom, još sada kada u bašti počne povrće, pravit ćete ga svaki dan, jer je zaista posebnog ukusa, a tek mirisa. Cijela kuća se uzmiriše prilikom kuhanja :)) Jednostavna je priprema, i neće vam oduzeti puno vremena. Najbitnije stvar je to da uglavnom svi volimo paprikap, tako da će se dopasti svima. Nećete pogriješiti ukoliko ga odaberete.

Potrebno je:

komadi piletine

4-5 krompira

1 glavica luka

2-3 čehna bijelog luka

4-5 kašika ajvara

crvena paprika

sol

vegeta

biber

Priprema:

Prvo luk sitno isjeckati,pa zagrijati tavu i u nju nasuti ulje,pa propržiti luk.

Na luk dodati piletinu malo prodinstati pa dodati i bijeli luk i sacekati da se malo proprzi.

Zatim dodati ajvar, sol, biber, vegetu, crvenu papriku i vode toliko da predje preko mesa oko
2-3 cm.

Kad to sve prokuha ostaviti još da se krčka na tihoj vatri i poklopiti.

U međuvremenu oguliti krompir i narezati na četvrtine .Dodati mesu nakon što ste ga kuhali pola sata, a zatim trebate kuhati jos oko pola sata.Sos treba da bude malo gušći.

Prijatno!




(coolinarika.com)

KUPKA ZA MRŠAVLJENJE,PROTIV KOŽNIH BOLESTI,ZNOJENJA,LIJEČI BOLEST MJEHURA,JETRE,SRCA,GLAVOBOLJE,UPALA PLUĆA,BRONHITIS,




Ovo je bjelogorično vitko drvo prepoznatljivo po bijeloj kori.Raste u svim dijelovima Europe i Azije te je od velike važnosti u biljnoj medicini.Oduvijek je cijenjena  u mnogim narodima diljem svijeta, a posebice kod Indijaca, Indijanaca i Sibiraca.Breze iz Sibira poznate su po tome što na njima raste iznimno ljekovita parazitska gljiva - čaga.

Ljekovita svosjtva breze

Listovi i pupoljci breze sadrže saponin, tanine, eterična ulja, saharoze, betulin, smole, vitamin C.
U brezovu katranu nalaze se gvajakol i krezol – tvari koje imaju ljekovito i antiseptično djelovanje, pa se često koriste protiv kožnih bolesti.

Breza je najcjenjenija kao diuretik te se koristi za pospješivanje mokrenja, protiv kamenaca, bubrežnih bolova i albuminurije. Potiče znojenje i liječi bolesti mjehura.

Listovi breze smanjuju holesterol, čiste krv i djeluju protiv bolesti jetre. Srčani edemi uzrokovani oslabljenom cirkulacijom, arterijskom hipertenzijom i aterosklerozom također se liječe uz pomoć breze.

Breza preporučuje se i u liječenju gripe, prehlade i hroničnih upala sinusa. Snižava temperaturu, ublažava glavobolje i jača imuni sistem.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka.Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju i razgrađuju trombove. Preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa.

Breza se upotrebljava i kod bolesti izazvanih radijacijom.Čajevi od listova i pupoljaka uspješno pomlađuju tkivo i ubrzavaju zacjeljivanje bez ožiljaka čak i dubokih rana. Breza također poboljšava koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam.

Neki od pripravaka breze

Pripravci od breze mogu se koristiti lokalno i oralno. U liječenju se koriste pripravci od listova, pupoljaka, kore i soka, a značajni su i njena smola i ugljen.
Najbolje je sakupljati u proljeće kad su ljekovite tvari najaktivnije. Berite najkrupnije pupoljke i najmekše listove.

Sok se skuplja kod breza promjera šireg od 20 centimetara na visini od jedan metar iznad zemlje.
Da biste skupili sok, u proljeće prepilite jednu granu. Ako je dovoljno velika može dati četiri do pet litara, koje ulijte u staklenu posudu.

Koru skidajte tako da se prirodno odvaja, u kružnim trakama. Rese berite prije nego što se muški cvjetovi oslobode peluda, a ženski oplode.

Listovi breze

Listovi breze imaju snažno diuretsko djelovanje.Koriste se kao čaj za bolesti koje nastaju zbog viška vode, a mladi se listovi mogu upotrijebiti za salatu.

Sok breze

Imaju moćno detoksikacijsko i diuretičko djelovanje, pomažu kod ateroskleroze, gojaznosti, cistitisa, edema, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Preporučena dnevna doza je jedna žlica.

Kora

Koristi se za pripremu ljekovitih kupki kod raznih kožnih tegoba. Dobra je kao diuretik, digestiv i antipiretik.

Pupoljci

Čiste bubrege i imaju antimikrobno, diuretsko i antibiotsko djelovanje.

Čaj od listova breze

Prelijte malu šaku svježih listova breze litrom vruće vode. Nakon deset minuta procijedite.Pijte tri šoljice dnevno. Liječenje čajem od breze najbolje je kombinirati s kupkama od breze.

Tinktura od pupoljaka breze

Prelijte 100 grama pupoljaka litrom 40-postotnog alkohola. Natapajte dva tjedna i svakodnevno protresite. Koristite za masažu vlasišta radi poticanja rasta kose.

Kupka za mršavljenje

U toplu vodu za kupanje dodajte svježe listove breze u omjeru pola šake listova na svaku litru vode. U kadi provedite 20-tak minuta.

Oblozi od breze

Koristite obloge od svježih listova breze protiv kožnih bolesti i za zacjeljivanje rana nekoliko puta dnevno.




(alternativa-za-vas.com/zenski magazin.rs)

ANTIALERGIJSKA BILJKA, DJELUJE PROTUUPALNO, PROTIV GRČEVA, MENSTRUALNIH BOLOVA, JAČA KOSU, POBOLJŠAVA JETRU...




Ova biljka je široko rasprostranjena u našim krajevima, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka.Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Ljekovito djelovanje kamilice

Ova biljka dijeluje:

protiv grčeva

antiupalno

antialergijski

antiseptički

umirujuće

kao probavni stimulans

kao blagi analgetik

protiv menstrualnih bolova

opušta mišiće

njeguje problematičnu kožu

poboljšava funkciju jetre

jača kosu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.Istraživanja njemačkih naučnika iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana.

Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće djelovanje.Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje pare kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.Također antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol  koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca.

Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.
Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svom vrtu, nego je radije posadite.Kamilica voli laganu zemlju. Posadite je u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u junu, ujutro nakon rose – inače će brzo pocrnjeti.  Sušite kamilicu u hladu.

Čaj od kamilice

U šoljicu  stavite 1 – 2 pune supene kašike cvijeta kamilice i prelijte ih s 2,5 dl ključale vode, brzo promiješajte, poklopite i ostavite da stoji najmanje pola sata. Nakon toga procijedite i popijte.

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti, znači preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji.
Rijetka je, ali moguća alergija na kamilicu, pogotovo ako je osoba već alergična na neku od biljaka iz porodice glavočika.

Čaj od kamilice se preporučuje osobama koje pate od želučanih smetnji, grčeva, bolesti mjehura, menstrualnih bolova, proljeva, bolova u crijevima.

Oblozi od kamilice

Preko jedne pune kašike kamilice prelijte 1/4 litra ključale vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge.Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Kupka od kamilice

100 grama kamilice prelijte litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode.
Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

Ulje od kamilice

Posudu od 1l nаpunite  cvjetovima  kаmilice i prelijte s 1l kvalitetnog baznog ulja(najbolje bi bilo maslinovo).Ostavite da odstoji dvije sedmice, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremenа - nemа ogrаničenjа u dužini terаpije.

Ulje od kаmilice odlično djeluje kod reume,  bolovа u zglobovimа i temperature.Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisа i аstme. Ovim uljem mogu se tretirаti promjene nа koži poput upаlа i аlergijа. Pomaže i kod bubuljicа i akni.

Treba izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.




(alternativa-za-vas.com)

ODLIČNA ZA SMIRENJE, POSPJEŠUJE ZNOJENJE, LIJEČENJE HRONIČNOG BRONHITISA JAČA IMUNITET, UKLANJA BOLOVE U ZGLOBOVIMA




Ova biljka, poznat ije vijesnik proljeća.Cvate u martu i aprilu, a prepoznatljiva je po nježnim cvjetićima većinom tamnoljubičaste boje i listova srcolikog oblika.I naravno, po neodoljivom, slatkom mirisu.

Ljekovita svojstva ljubičice

Ljubičica sadrži aktivne tvari od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, spojevi salicilne kiseline, gorke tvari, eterično ulje i alkaloid odoratin. Čaj od ljubičice poznat je po tome što pomaže u liječenju kompletnoh dišnog sistema.

Može pomoći kod akutnog i hroničnog bronhitisa, astme, emfizema, pneumokonioze, infekcija dišnih puteva, simptome prehlade i gripe, kašlja i promuklosti.

Naučno je dokazano, da je u biljci otkrivena prisutnost salicilne kiseline, jednog od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

Također, u narodnoj medicini mirisna ljubičica je isto tako bila cijenjena zbog svojega djelovanja na sve vrste infekcijskih bolesti.

Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i stolicu, te tako blagotvorno djeluje na kožu, probavni i mokraćni sistem.

Neki od preparata koje možemo napraviti za bolje zdravlje

Med s ljubičicama za jači imunitet

Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripe te kao pomoć kod infekcija.Uzmite dvije šoljice cvjetova i izmiješajte ih u mikseru s jednom šoljicom meda i svježe iscijeđenim sokom jednog limuna.Uzimajte dva puta, po jednu kašičicu dnevno.Smjesu stavite u staklenku i držite je u frižideru.

Sirće s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

Ovo sirće prirodno je sredstvo koje je dobro imati pri ruci ako vas muče bolovi u kostima i zglobovima.Natopite njime tkaninu ili vaticu i iskoristite ga kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto.

Kako pripremiti:

Napunite staklenku sa što više cvjetova.Ulijte bijelo vinsko sirće i ostavite da se cvjetovi namaču 2-3 sedmice, uz svakodnevno protresanje staklenke.Potom ga procijedite i spremite u frižider.

Sirup za olakšavanje bolesti dišnog sistema

Ovaj sirup može vam pomoći kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla.
Ublažava upalu, otvara dišne puteve i pomaže u rastvaranju sluzi. Travari ga često propisuju i kod karcinoma pluća i limfoma.

Potrebno vam je 36 gr suhih listova ljubičice, 1,2 l destilirane vode i otprilike 3 kg meda.Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode.Ostavite da odstoji preko noći.Sljedećeg jutra stavite posudu na štednjak i neka voda tiho ključa 15 minuta, a zatim procijedite.

Izmjerite količinu preostale tekućine i broj koji se dobili pomnožite s tri, i tako ćete znati tačnu količinu meda koju trebati dodati tekućini u posudi.Potom sve lagano zagrijte kako bi se med rastopio, te smjesom napunite sterilizirane staklenke.

Sirup se koristi jednom dnevno, po 1 čajnu kašičicu. Kada otvorite staklenku, obavezno je stavite nahladno mjesto, odnosno u frižider, ovako pohranjenu, možete koristiti godinu dana.


Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice pomoću ovog ulja.Za njegovu izradu potrebna vam je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i pola litra maslinovog ulja.

Cvjetove ljubičice prelijte maslinovim uljem i ostavite ih da odstoje pet dana.Ulje potom procijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.

Čaj za smirenje

Blagotvorni sastojci ljubičice čine je odličnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa, histerije i glavobolje.Danas, ovaj čaj ima blagotvorno djelovanje i na smirivanje simptoma astme.

Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke: listova, cvijeta i korijena.

Za 1 šoljicu čaja treba vam:

2,5 dcl vode

2 čajne kašičice osušenih i razmrvljenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)

1 kašika meda

Priprema:

Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do vrenja. Čaj kuhajte 5 minuta i potom ga procijedite.Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šoljicu, 3 puta dnevno.

Ljubičica kao svakodnevna salata

Listove i cvjetove ljubičice možete jesti sirove ili u kuhanom obliku.Dodajte ju u proljetnu salatu, grickajte kao mirisnu deliciju...




(alternativa-za-vas.com)

POSJEDUJE NEVJEROVATNO ANTIBAKTERIJSKO, ANTIGLJIVIČO, ANTIVIRUSNO, ANTIALERGIJSKO DEJSTVO




Ova biljka je biljka vrlo jakog  okusa, koja je poznata zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava.

Njen glavni sastojak je allicin koji posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.

Porijeklom je iz centralne Azije i jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu koja se uzgaja već preko 5000 godina.

Bijeli luk povoljno utječe na mnoge bolesti poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti disajnih puteva, probavnih tegoba, parazita i hroničnog umora.

Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje bijelog luka regulira pritisak i razinu holesterola i šećera u krvi.Studije također potvrđuju da bijeli luk može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka.

Naučnici su otkrili da jedenje bijelog luka na prazan stomak povećava njegovu efikasnost kao prirodnog antibiotika.Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih materija, bogat je vitaminima i mineralima:

adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Kardiovaskularne bolesti

Brojna istraživanja su  potvrdila da ova biljka igra važnu ulogu u zdravlju našeg kardiovaskularnog sistema.Bijeli luk štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidativnih procesa.

Oštećenje krvnih žila visoko reaktivnim molekulama kisika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i aterosklerozu.

Oksidativno oštećenje također uzrokuje nepoželjne upale i oksidativni stres koji povećava rizik od začepljenja krvnih žila.

Jedinstveni sastav bijelog luka koji sadrži cijeli niz sumpornih spojeva, štiti od oksidativnog stresa i upala.

Bijeli luk također štiti naše krvne sudove od začepljenja, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, i to zahvaljujući jednom posebnom sastojku koji se zove ajoen.Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka ka smanjenju krvnog pritiska.

Ljekovito djelovanje bijelog luka na kardiovaskularni sustav je također povezano sa visokim sadržajem vitamina C, vitamina B6, selena i mangana.

Antiupalna svojstva bijelog luka

Uvodna istraživanja su pokazala da bijeli luk pozitivno djeluje i na koštani, mišićni i dišni sistem.

Dialil sulfid  i tiakremonon u sastavu bijelog luka pokazuju antireumatska svojstva. Bijeli luk je također izazvao poboljšanja kod upala uzrokovanih alergijama.

Druga istraživanja koja povezuju gojaznost s upalnim procesima u organizmu, potvrđuju da spojevi sumpora, koja sadrži bijeli luk, mogu sprečiti upalne procese koji potiču formiranje stanica masti.

Antibakterijska i antivirusna svojstva bijelog luka

Bijeli luk i njegovi sastojci su se istraživali i dokazano je njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima.Njegovo antimikrobno djelovanje također uključuje gljivice i parazite.

Jedan od sastojka bijelog luka - ajoen - pokazao se kao posebno učinkovit u liječenju gljivice candida albicans.Nedavna istraživanja potvrdila su njegovo djelovanje na bakteriju Pseudomonas aeruginosa, kao i na mnoge druge bakterije.

Kako ga koristiti
Koristiti ga tako što će te ga zgnječiti ili ga sitno narežite.To pospješuje oslobađanje posebnih enzima, koji pretvaraju alliin u allicin (sastojak koji je odgovoran za većinu ljekovitih svojstava bijelog luka).
Da bi se oslobodila maksimalna količina allicina, ostavite ga zgnječenog ili narezanog na  5 minuta prije nego što ga pojedete ili skuhate.U većem unosu ove namirnice mogu vam pomoći kapsule ili tablete bijelog luka.
Alergija
Bijeli luk regulira rad imuniteta i sprečava upale izazvane alergijom. Pojačajte njegov unos  2 ili 3 sedmice prije početka sezonske alergije. Ako ga uzimate u kapsulama, preporučena doza za odrasle je 2-3 kapsule dnevno.
Kašalj
Zbog svojih antibakterijskih svojstava, odlično je sredstvo protiv kašlja i  infekcija respiratornog trakta.
Dijabetes
Bijeli luk može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Preporučuje se uzimati 1-2 kapsule bijelog luka dnevno tokom dužeg vremena.
Holesterol
Prema istraživanjima, 600-900 mg (2 kapsule)bijelog luka dnevno mogu pomoći sniziti razinu holesterola u krvi i do 18%.
Visok krvni pritisak
Istraživanja pokazuju da su ljudi koji su uzimali 2-3 kapsule bijelog luka dnevno tokom 5 mjeseci, kontrolirali razinu pritiska sa istom uspješnošću što i ljudi koji su uzimali propisane ijekove.Preporučena količina je 600-900 mg bijelog luka dnevno.
Zubobolja
Bijeli luk ima svojstva analgetika i anestetika,  zbog čega može pomoći kod zubobolje. Jednostavno stavite komadić zgnječenog bijelog luka na bolni zub, da biste dobili trenutno olakšanje (ne zaboravite poslije otiči kod zubara!).
Bradavice
Zbog svojih antimikrobnih svojstava, bijeli luk je odlično sredstvo protiv bradavica i drugih kožnih problema:
1. Uzmite svježe čehno bijelog luka i odrežite vrh.
2. Nekoliko sekundi trljajte bradavicu sa odrezanom stranom češnjaka.
3. Ponovite to svaki dan, prije spavanja.
Ako osjetite iritaciju ili pečenje na koži, jednostavno operite to područje  vodom.
Ne preporučuje se njegovo konzumiranje osobama koje su alergične na bijeli luk, također ni osobama sa slabim želudcem, jer veća količina bijelog luka može u želudcu prouzrokovati žgaravicu i osjećaj mučnine.


(alternativa-za-vas.com, radiosarajevo.ba)


15.1.16

Ova biljka bogata je eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina,ima specifičan miris pa se koriste i kao začin i dodatak mnogim jelima



Ova biljka visoka je između 30 i 90 cm, a njeno lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.Naziv joj potiče od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.

Korijander je biljka koja se najčešće koristi kao začin u mnogim poznatim jelima najčešće zbog svog prepoznatljivog ukusa i mirisa.Zahvaljujući svojim specifičnim svostvima ova biljka može da štiti organizam od bakterija,da ga revitalizuje i vraća u prirodni balans i ravnotežu.Sadrži puno C vitamina,proteine i organske kiseline,  dok ulja sadrže oko sedamdeset posto linalola,borneola,pineola,geraniola i limonen

Korijander može da ublaži čitav niz zdravstvenih tegoba.Veoma je efikasna u borbi protiv gripe i prehlade, a osim toga uspešno reguliše i čitav niz digestivnih problema – jača želudac, stimuliše apetit, eliminiše nagomilane gasove i sprečava nadimanje stomaka.

Sastojci ove začinske biljke deluju antibakterijski, pa čaj od korijandera može da pomogne u slučaju tegoba s dijarejom i opstipacijom.Korijander također djeluje i kao moćan antioksidans, diuretik i purifikator koji eliminiše toksine i teške metale iz organizma.

Pomaže i u slučaju tegoba sa reumom i artritisom, jer uspješno eliminiše višak nagomilane tečnosti i smanjuje otekline. Kiseline koje sadrži vrlo djelotvorno smanjuju nivo holesterola u krvi i sprečavaju njihovo taloženje u venama i arterijama.

Žvakanjem listova korijandera eliminiše se neprijatan zadah, a aromatična svojstva čine ga pogodnim za spravljanje prirodnog dezodoransa.

Čaj od korijandera za lakše iskašljavanje

Jednu malu čajnu kašičicu sa korijanderom pomješajte sa što sitnije isjeckanim crnim lukom, pa sve zajedno prelijte sa šoljom proključale vode.

Pustite da odstoji najmanje desetak minuta, dobro ocjedite (kroz gazu), zasladite medom i pijte dva puta tokom dana. Najbolje je odmah kad ustanete i neposredno prije odlaska u krevet.

Biljka korijander pokreće lijena creva

Uzeti čajne mješavine od anisa,kima, mirođije i korijandera. Uzeti jednu poveću supenu kašiku od ove mješavine i preliti sa kipućom vodom (2 dl). Sačekajte da čaj postane mlak i ispijte obavezno nakon jela.

Čaj za liječenje mokraćnih puteva

Jednake količine listova od peršuna i korijandera pomješajte i uzmite od smjese jednu punu supenu kašiku. Prelijte je sa pet decilitara proključale vode i sklonite na stranu. Nakon petnaestak minuta procjedite i popijte. Nemojte sladiti ovaj čaj od korijandera i peršuna, te se trudite da ga uzimate sat vremena prije svih glavnih dnevnih obroka i obavezno pred odlazak u krevet.

Korijander biljka umiruje gasove

Pomješajte malu kašičicu mente,kima i korijandera i prelijte sa dva i po decilitra provrele vode. Sklonite sa strane i osavite petnaestak minuta dok se malo prohladi. Pijte obavezno nakon jela

Svježe mljeveno sjeme korijandera izvrstan su dodatak pecivima,supama,  jelima s povrćem i mahunarkama.Svježe lišće korijandera možete dodati u supu, salatu ili jelo od povrća.

Možete od njega napraviti i pastu) od korijandera.

Sastojci:

1 čehno bijelog luka

1/2 čaše badema ili indijskih oraščića

1 čaša lišća svježeg korijandera

2 kašike soka limuna

6 kašika maslinovog ulja

morska sol

Priprema:

Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog hljeba.





(alternativa-za-vas.com,dijetamesecevemene.com)




VITAMINSKA SUPA KOJA ĆE PREPORODITI VAŠ ORGANIZAM



Potrebno je:

25 g svježeg korijandera

1 1-2 L pilećeg temeljca (ili vode)

6 čehni bijelog luka

6 jaja

6 kriški odstajalog hljeba (narezanih na komadiće)

sol i biber

maslinovo ulje

Priprema:

Prokuhati u loncu stabljike korijandera sa pilećim temeljcom ili vodom.Smanjiti vatru kad proključa, te ostaviti da se kuha još jedno 10-tak minuta.Zatim propasirati u blenderu dok ne postane glatka smjesa.

Isjeckati sitno bijeli luk,posoliti ga sa kašičicom soli,te onda staviti u otprilike 100 ml vruće supe.Smjesu zatim vratiti natrag u lonac.

U međuvremenu poširati jaja u proključaloj slanoj vodi otprilike 3-4 minute, odnosno tek toliko da se stisnu. Maknite ih iz lonca i odstranite sve dijelove bjelanjka koji se ne drže za jaje.

Supu opet kuhati do ključanja, te zatim dodati začine. Umiješati nasjeckane listiće korijandera i maknite lonac s vatre.Staviti hljeb na tanjir i posuti maslinovim uljem.Naspite supu i po jedno poširano jaje u tanjir te poslužiti.

Također supu na kraju možete posuti sa još korijandera ili nekog drugog začinskog bilja po ukusu i vašoj želji.

Prijatno!



(slatkirecepti.com)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design