15.1.16
NEODOLJIVO UKUSNA SUPA OD PASTRNJKA
Neodojivo ukusna, i nevjerovatno osvježavajuća supa od pastrnjka, uistinu će vas oduševiti, da ćete praviti jako često, i uživati u svakoj kašikici. Nadamo se da će vam se dopasti i da ćete je već dans napraviti vašim klincima.
Potrebno je:
900 g pastrnjka (korijena od peršuna)
50 g maslaca
1 luk
2 čehna bijelog luka
2 kašičice kima
1 kašičica korijandera
1,2 l pileće temeljac
150 ml vrhnja za kuhanje
sol i biber
tost hljeb
Priprema:
U velikom loncu zagrijati maslac, te dodati narezani korijen od peršuna(kojeg smo prethodno tanko ogulili i narezali) i nasjeckani luk i bijeli luk.To sve kuhati dok ne smekša,sa povremenim mješanjem.
Dodati kim i korijander,te to kuhati uz povremeno mješanje i to kuhati 2-3 minute.Zatim dodavati pomalo pileći temeljac uz mješanje.
Kuhati na laganoj vatri otprilike 20-tak minuta, sve dok pastrnjak potpuno ne omekša. Propasirati supu (štapnim mikserom ili u blenderu) te joj dodajti još pilećeg temeljca ili vode ako je pregusta.
Zatim vratiti supu u lonac da se ponovo kuha,te joj dodajte vrhnje za kuhanje.Kuhati tako dok ne prokuha.Po želji možete dodavati još začina.Poslužiti se tost hljebom ili po želji sa nečim drugim.
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
14.1.16
LIJEČI ŽENSKE PROBLEME, PODSTIČE IZLUČIVANJE MOKRAĆE I MENSTRUACIJE, POMAŽE KOD GRČEVA...
Izuzetno posebna bilja koja pomaže kod ženskih problema i tegoba tokom perioda. Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Ova biljka na organizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije, a možete ju koristiti na niz načina.
Majčina dušica je visoka oko 20 do 30 cm i grmovitog je oblika.Njeni cvijetovi su jakog i ugodnog mirisa, ali ima pomalo gorak okus.Ljekoviti sastojci ove biljke se nalaze u njegovim listovima i cvijetovima.
Obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima. Pomaže kod neuroze, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje ovu biljku kod liječenja alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja, dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.
Majčina dušica se koristi i kod seksualnih smetnji jer stimulira spolne funkcije. Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze.Majčina dušica olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale.
Također majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a koristi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.
Čaj od majčine dušice
Oko 2 g majčine dušice (odnosno 1 do 1,5 čajne kašike) stavite u šoljicu, prelijte vrelom vodom i pustite da odstoji neko vrijeme. Čaj pijte tri puta dnevno za maksimalni učinak,a možete mu dodati i kašiku meda i sok od pola limuna.
Za ispiranje usne šupljine
Preko noći u 1 dl vode namočiti 5 g majčine dušice, te ujutro procijediti. Tekućinu koristite za ispiranje grla ili za ispiranje kožnih nečistoća na licu.
Pripravci od ove biljke ne bi trebale da uzimaju osobe koje imaju slab želudac i oni koji imaju probleme s radom jetre.
(ordinacija.hr)
NEVJEROVATNO - PROTIV DEBLJINE, REUME, DIJABETESA, DEPRESIJE, NADUTOSTI, REGULIŠE ŽENSKE POLNE ORGANE....
Ova biljka je sinonim za nešto gorko,veoma je rasprostranjena, ali veoma ljekovita.Ljudi je koriste već vjekovima, a malo je oboljenja koja ona ne može izliječiti.Na našim prostorima za žalfiju se često kaže i pelin, ali radi se o istim biljkama.
Puna je eteričnih ulja čiji sastojci , kada ih udahnete blagotvorno djeluju na vaš organizam.Žalfiju možete koristiti tako što osušene listove stavite u jastuk i osim smirenijeg sna, donijeće vama ili djeci i olakšanje kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa, nesanice..
Ljekovito djelovanje pelina:
- debljina
- dijabetes
- reuma, giht
- depresija
- bolesti želuca i crijeva, kao što su spušteni želudac, hronični gastritis, katar želuca, prehlađeni želudac, hemeroidi, katar...
- malokrvnost i bolesti krvi
- nadutost
- oboljenja jetre
- oboljenja žuči
- bolesti slezine
- bolesti ženskih polnih organa i poremećaji mjesečnog ciklusa
- padavica, oduzetost
- grozničava stanja
- bolesti bubrega i bešike
- kod trovanja gljivama i otrovnim biljem
- hronična opstipacija i diajreja
- žgaravica, loš zadah iz usta te žuto obložen jezik
- nesanica i bolesti centralnog nervnog sistema
- manje količine pelina povisuju krvni pitisak, a veće snižavaju
- u manjim količinama otvara apetit, a djelotvoran je i u borbi protiv debljine.
Treba se pridržavati njegovog korištenja i to kolko i kad, jer sadrži tujon, koji djeluje toksično na mišićni nervni sistem, dovodi do grčeva i uzrokuje psihičke probleme.
Biljke koje se dobro slažu s pelinom su žalfija, nana, stolisnik, kopriva, gospina trava.
Ne uzimati:
- za vrijeme trudnoće
- ako postoji opasnost od moždanog udara
- kod oštećenja želuca i unutrašnjih organa
- istovremeno sa uzimanjem preparata od gvožđa
- duže od 7 dana
- kod težih oboljenja bez savjeta s ljekarom
Nikad ga ne kuhati nego ga preliti sa kipućom vodom i odmah procijediti.
Pelin je odličan lijek za menstrualne bolove, a posebno je od pomoći djevojkama i ženama kojima često izostaju menstruacije. Ne savjetuje se onim ženama koje imaju preobilne menstruacije jer pelin pojačava krvarenje (zato se ne savjetuje i ljudima koji imaju čir na želudcu).
Gorke supstance iz pelina stimulišu apetit. Čaj od ove biljke preporučuje se svima koji pate od nedostatka želudačne kiseline i hipoacidativnog gastritisa.
Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. Čaj od pelina, žalfije i lista oraha preporučuje se protiv kandide, naročito ako je locirana u digestivnom traktu.
Pelin, čist ili u kombinaciji sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koji pate od oštećenja jetre prouzrokovanog toksičnim materijama, ljekovima ili zračenjem.
Pelin je veoma efikasan lijek protiv crijevnih parazita. Može se koristiti i provti buha kućnih ljubimaca. Svjež pelin se izdrobi među prstima i prelije zagrijanim jabukovim sirćetom. Ostavite da se ohladi, razblažite vodom i naprskajte kućnog ljubimaca.
Čaj od pelina:
Jednom šoljicom prokuhale vode prelijte jednu čajnu kašiku pelina i tako ostavite da odstoji jedno 15 minuta poklopljeno, a zatim procijedite. Ovako pripremljen čaj konzumirajte do tri puta dnevno, najduže nedjelju dana. Napravite pauzu od sedam dana, te ako još imate tegobe, nastavite s konzumacijom. Ovaj čaj blagotvorno djeluje na stomačne probleme.
Za jačanje organizma i podsticanje apetita:
Po 50 g pelina, trave ive, hajdučice, koprive i majčine dušice
Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno.
Protiv izostanka menstruacija
Po 100 grama pelina, žalfije i peršuna
Priprema: Sve biljke pomješati pa četiri supene kašike preliti sa pola litra ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite i pijte sedam dana prije nego što biste trebali da regularno dobijete menstruaciju. Kada dobijete ciklus prestanite da pijete čaj.
Parna kupka za noge protiv menstrualnih bolova
Po 50 grama pelina i lavande
Priprema: Biljke pomešajte pa prelijte na pet litara vrele vode. Poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procijedite i dodajte u vruću vodu. Držite noge desetak minuta. Uz ovo popijte čaj od kantariona (dvije supene kašike na šolju vrele vode, stoji pola sata).
Za povećanje količine želudačne kiseline i protiv hipociditativnog gastritisa
Po 50 grama pelina, kičice, nane i matičnjaka
Priprema: Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike smjese preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno. Ovaj čaj ne treba da piju oni koji imaju čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crijevu.
(www.vijesti.me)
Antiseptik za disajne puteve-Ova biljka ne traži posebnu njegu,lako se gaji i pravi je ukras u bašti
Ova biljka naraste do 2 m visine, čvrsta je i zeljasta.Njena stabiljka je razgranata i obrasla je krupnim dugačkim listovima koji su ovalni, a na njenom vrhu je plod 7 cm glavičastog oblika žute boje.
Oman cvijeta u ljeto od jula do septembra,također je privlačnog izgleda i lijepo miriše, te može uljepšati svaku baštu.Gorkog je i pomalo ljutkastog ukusa,al je ipak upotrijebljiv za lijek.
Za lijek se ber drvenasti korijen u proljeće i jesen koji je stariji od dvije godine.Cvijet i lišće se rijeđe upotrebljavaju koji se beru u vrijeme cvijetanja.
Oman sadrži eterična ulja,gorke materije, fruktozu i mnogo inulina.
Njegova ljekovitost
Oman je najbolji antiseptik za disajne organe, lije či sve vrste kašlja, bronhitis, astmu.Također koristi se za liječenje kožnih bolesti kao što su lišaji i svrabež,zatim kod reumatizma, ali i katara želudca, crijeva, nadimanja, ženskih bolesti.
Čaj za smirenje kašlja
Isjeckati sitno 10 g korijena omana i popariti sa 200 ml ključale vode.Poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata, te nakon toga procijediti i piti svaka 2 sata po 1 kafenu kašiku.
Ulje za liječenje kožnih bolesti
U teglu sa 200 ml ribljeg ulja staviti po 25 g sitno isjeckanog korijena omana i cvijeta sa plodovima kantariona.To sve zatvoriti i držati 3 sata u ključaloj vodi,zatim procijediti i uljem mazati oboljeli dio kože.
(ljekovito bilje, magazin br.25 str.47)
UKOLIKO IMATE NEPODNOŠLJIVE STOMAČNE PROBLEME, INFEKCIJE, OSJETLJIVOST NA HRANU POPIJTE OVAJ NAPITAK
Infekcije, upale, preosjetoljivost na hranu, te gasovi u crijevima, najčešće prouzrokuju bolove i tegobe u predjelu stomaka.Uzrok tome može da bude i stres koji u želudčanim mišićima i zidovima crijeva izaziva napetost,što opet izaziva osjećaj titranja,ali nekad i jake bolove u stomaku.
Prava terapija za njihovo ublažavanje su biljni čajevi i začini koji bi mogli da uklone stres i da opuste crijeva i želudac, te spriječe razne stomačne tegobe, koje nekad mogu izazvati pravi problem.
Žalfija
U 1 litar ključale vode staviti 10 g grančica žalfije, te ostaviti da odstoji 20 minuta.Nakon toga pocjediti i piti po 1 šolju prije jela.
Nana i maslačak
U posudu staviti 1 supenu kašiku isjeckane nane, 3 suoene kašike isjeckanog korijena maslačka i to sve staviti u 7 dl ključale vode.Ostaviti poklopljeno tako da stoji 2 sata,procijediti i piti po 2 dl posle doručka,ručka i večere..Zasladiti čaj medom i piti 15 dana ovaj napitak.
Borovnica
Piti po 1 dl soka od borovnica prije i posle svakog obroka.To treba raditi 10 dana.Također možemo u posudu izliti 1l soka od borovnice i dodati 1,5 kg šećera.Tako staviti na šporet i kuhati pola sata na laganoj vatri.Nakon toga ostaviti 2 sata da odstoji poklopljeno i onda izliti u tegle i zatvoriti ih.Uzimati 1 supenu kašiku prije svakog obroka odnosno doručka, ručka i večere.
Razne biljne mješavine
U 7 dl ključale vode izmješati po 1 supenu kašiku isjeckanog lista i cvijeta kantariona, lista žalfije, nane i bokvice i tako ostaviti da odstoji 2 sata.Procijditi i piti po 2 dl posle svakog jela i to piti 5 dana.
Napraviti mješavinu od 1 supene kašike isjeckanog korijena vodopije, lista matičnjaka, cvijeta i lista kičice i lista i cvijeta majčine dušice.Sve to sipati u 7 dl ključale vode i tako ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata.Nakon toga procijediti i piti po 2 dl nakon svakog jela i piti 5 dana.Dok ovo pijemo također bi trebali masirati stomak maslinovim uljem,a navečer 2 sata držati oblog od maslinovog ulja na stomaku
(ljekovito bilje, magazin br.25 str.28)
Biljni preparati koji su korisni za ublažavanje bolova u leđima od kojih pati sve veći broj ljudi
Bolovi u leđima od kojih pati povremeno ili konstantno skoro 80 posto ljudi u svijetu uglavnom su izazvani poremećajem u funkciji kičmenih diskova.
Učestalost ove bolesti je u stalnom i sve većem porstu, od nje najčešće pate ljudi u tzv. "srednjem" dobu od 30 do 50 g starosti, a naročito oni koji se bave poslovima koji zahtijevaju sjedenje, stajanje ili naprezanje.
Nekoliko biljnih preporuka koji će vam možda koristiti u ublažavanju ovih bolova
Oblog od kantariona
Šaku kantariona i nevena isjeckati i preliti ih šoljom toplog suncokretovog ulja,tako onda ostaviti da prenoći.Ujutro procjediti,zatim ugrijati i uzeti platnenu krpu te je natopiti i staviti na bolno mjesto.
Čaj za ublažavanje bolova
Pomješati po kašiku izdrobljene nane, pelena, hajdučice, i koprive te to sve staviti u posudu i preliti sa 2 litra vode.Smjesu kuhati 5 minuta, pa ohladiti posle toga.Nakon toga procijediti i piti po jednu čašu prije i poslije jela i to tokom 10 dana.
Ruzmarin i jasen za masiranje
Pomješati 2 čehna bijelog luka i po šaku ruzmarina i jasena.Staviti to u pola litra vode i kuhati 10 minuta, te nakon toga ostaviti da se umlači.Nakon toga natopiti vatu i masirati kičmu 3 puta dnevno.
Ljekovita kupka
U 3 litra vode dodati po 2 kašike zove, kamilice i orahovog lista i ostaviti tako da proključa.Nakon 5 minuta skloniti sa vatre,te onda poklopiti i ostaviti da se ohladi i procjediti.Tako tu tečnosti nasuti u kadu sa toplom vodom, te tako ležati u kadi pola sata svakog dana.
(ljekovito bilje,magazin br.25 str. 30)
LJEPŠA KOŽA, LIJEČI REUMU, MIGRENU, NERVNI SISTEM, JETRU, LOŠ ZADAH
Ova biljka je najrasprostranjenija vrsta biljke koja već hiljadama godina zauzima počasno mjesto u prirodnoj medicini.Nana je višegodišnja, začinska i ljekovita biljka, visine do 70 cm sa bijelo ljubičastim cvijetovima i mirisnim listovima.
Nana je mirisna biljka ljekovitih svojstva, ima antiseptičko i antidepresivno djelovanje, također otklanja stomačne probleme, smiruje upale i jača imunitet.Nana je bogata mentolom, etarskim uljima i taninima.Do sada nije otkriveno njeno štetno dijelovanje.
Nana raste u nizinama, na toplim mjestima sa više vlage.Bere se od juna do septembra tj. bere se njen ljekoviti dio-list, koji može da se koristi sasušen i svijež.Preporučuje se njena svakodnevna upotreba jer ova biljka može da spriječi prehlade, razne upale da smiri, da reguliše rad hormona, otklanja stomačnje probleme, osvježava dah i jača odbrambeni mehanizam.
Ljekovita dejstva nane
Organ za varenje
Hladan čaj od nane ublažava bolove, otklanja nadutost, eliminiše gasove i ubrzava rad probavnog sistema.
Koža
Ulje od nane djeluje umirujuće na osjetljivu i upaljenu kožu.Također otklanja svrab dezinfikuje kožu i hidrira je.
Nervni sistem
Nana djeluje antidepresivno,također otklanja psihički umor i ublažava napetost.
Disajni organi
Suzbija prehladu, smiruje kašalj, te je efikasna u otklanjanju bakterijskih infekcija ždrijela.Za ovu vrstu tegoba se preporučuje piti vruć čaj od nane.
Migrena
Nana opušta nerve i mišiće, te ublažava glavobolju.Bilo bi dobro masirati čelo i potiljak uljem od nane.
Reuma
Otklanja reumatske bolove i podstiče pokretljivost šaka i zglobova.Treba utrljavati ujutro i naveče ulje od nane na bolna mjesta.
Jetra
Regeneriše i podstiče izbacivanje toksina iz jetre, te tako pozitivno djeluje na bolesnu jetru.
Neprijatan zadah
Za neprijatan zadah ova biljka može da ga osvježi i spriječi karijes tako što se žvaću svježi listovi nane nekoliko puta na dan.
(ljekovito bilje magazin br. 25 str.38)
13.1.16
SCHWARZWALD TORTA
Potrebno je:
Za biskvit:
8 jaja
4 kašike vruće vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g glatkog brašna
60 g gustina
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 flašice višnji (800-1000 g)
75 g šećera
30 g gustina
Za ukrašavanje:
100 g tamne čokolade
400 ml vrhnja za šlag
čoko mrvice
Priprema:
Pjenasto mutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Zatim dodati sve ostale sastojke i mikserom na najlaganijoj brzini mutiti dok se sastojci ne sjedine i smjesa biskvita bude jednolična. Ne mutiti predugo , da vam biskvit ne bi postao pretvrd.
Pripremiti kalup za torte (može kalup promjera 26 cm) tako da se može lagano namastiti i/ili obložiti papirom za pečenje ili masnim papirom.
Smjesu biskvita izlijti u kalup, ravnomjerno rasporediti, protresiti lagano kako bi iz kalupa izbacili sve moguće mjehuriće zraka te zatim staviti u peć koja je prethodno zagrijana na 180 °C otprilike 35-40 minuta (možda i više,ali se može provjeravati čačkalicom).
Kad se biskvit ispeče,pustiti ga 15 minuta u kalupu, a zatim ga izvaditi iz kalupa, odstraniti papir ako ste oblagali kalup te pustiti da se biskvit potpuno ohladi.
Zatim za nadjev višnje ocijediti i sačuvati njihov sok da biste njime mogli natopiti tijesto. Staviti višnje u lonac, posuti ih šećerom i ostavite tako 10-15 minuta tako da višnje otpuste sav svoj sok. Kada primijetite da su višnje pustile sok, pustite da smjesa provrije.
Nakon toga, višnje ponovno ocijediti i njihov sok staviti u drugu zdjelu. Zatim ih vratiti u lonac, a u zdjelu sa sokom staviti gustin i miješati sve dok se sav gustin ne otopi (ne bi trebalo da bude nikakvih grudvica škroba). Sok pomiješan gustinom vratiti ponovo u lonac s višnjama te kuhati miješajući dok ne provrije.Nakon što prokuha i zgusne se, ostaviti da se hladi.Kad su i biskvit i nadjev ohlađeni, možete složiti tortu.
Tortu slažete tako što otopite 100 g tamne čokolade te umutite 400 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag.
Biskvit prerežite 2 puta, tako da dobijete 3 jednaka dijela biskvita. Svaki biskvit natopite sokom višnji. Donji dio biskvita premažite rastopljenom čokoladom.
Po čokoladi ravnomjerno rasporedite pola nadjeva te prekrijte drugim dijelom biskvita. Po drugom dijelu biskvita ravnomjerno rasporedite drugu polovicu nadjeva te premažite sa 1/4 šlaga.Na vrh stavite treću (zadnju) koru biskvita te ukrasite tortu ostatkom šlaga i čokoladnim mrvicama (ili kako god vi želite).
Ostaviti tortu da se hladi u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
Za biskvit:
8 jaja
4 kašike vruće vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g glatkog brašna
60 g gustina
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 flašice višnji (800-1000 g)
75 g šećera
30 g gustina
Za ukrašavanje:
100 g tamne čokolade
400 ml vrhnja za šlag
čoko mrvice
Priprema:
Pjenasto mutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Zatim dodati sve ostale sastojke i mikserom na najlaganijoj brzini mutiti dok se sastojci ne sjedine i smjesa biskvita bude jednolična. Ne mutiti predugo , da vam biskvit ne bi postao pretvrd.
Pripremiti kalup za torte (može kalup promjera 26 cm) tako da se može lagano namastiti i/ili obložiti papirom za pečenje ili masnim papirom.
Smjesu biskvita izlijti u kalup, ravnomjerno rasporediti, protresiti lagano kako bi iz kalupa izbacili sve moguće mjehuriće zraka te zatim staviti u peć koja je prethodno zagrijana na 180 °C otprilike 35-40 minuta (možda i više,ali se može provjeravati čačkalicom).
Kad se biskvit ispeče,pustiti ga 15 minuta u kalupu, a zatim ga izvaditi iz kalupa, odstraniti papir ako ste oblagali kalup te pustiti da se biskvit potpuno ohladi.
Zatim za nadjev višnje ocijediti i sačuvati njihov sok da biste njime mogli natopiti tijesto. Staviti višnje u lonac, posuti ih šećerom i ostavite tako 10-15 minuta tako da višnje otpuste sav svoj sok. Kada primijetite da su višnje pustile sok, pustite da smjesa provrije.
Nakon toga, višnje ponovno ocijediti i njihov sok staviti u drugu zdjelu. Zatim ih vratiti u lonac, a u zdjelu sa sokom staviti gustin i miješati sve dok se sav gustin ne otopi (ne bi trebalo da bude nikakvih grudvica škroba). Sok pomiješan gustinom vratiti ponovo u lonac s višnjama te kuhati miješajući dok ne provrije.Nakon što prokuha i zgusne se, ostaviti da se hladi.Kad su i biskvit i nadjev ohlađeni, možete složiti tortu.
Tortu slažete tako što otopite 100 g tamne čokolade te umutite 400 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag.
Biskvit prerežite 2 puta, tako da dobijete 3 jednaka dijela biskvita. Svaki biskvit natopite sokom višnji. Donji dio biskvita premažite rastopljenom čokoladom.
Po čokoladi ravnomjerno rasporedite pola nadjeva te prekrijte drugim dijelom biskvita. Po drugom dijelu biskvita ravnomjerno rasporedite drugu polovicu nadjeva te premažite sa 1/4 šlaga.Na vrh stavite treću (zadnju) koru biskvita te ukrasite tortu ostatkom šlaga i čokoladnim mrvicama (ili kako god vi želite).
Ostaviti tortu da se hladi u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
KORISTI SE ZA ULJEPŠAVANJE LICA I TIJELA, ALI I KAO ODLIČNA HRANA
Med i drugi pčelinji proizvodi se od davnina koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela.
Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima je nezamisliva bez meda i pčelinjih proizvoda.
Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.
Med je lahko probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.
Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima je nezamisliva bez meda i pčelinjih proizvoda.
Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.
Med je lahko probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.
Med se prije svega u prošlosti koristio kao izvor energije. Još su u antičkoj Grčkoj za vrijeme Olimpijade sportaši jeli med i sušene smokve kako bi postigli što bolje rezultate. Stoga se naročito preporučuje sportašima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.
U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom holesterola.
Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.
Med poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari. Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre.
Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.
Savjeti za liječenje medom:
- Pijući rastopljeni med svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.
- Jesti med znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.
- Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.
- Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.
- Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju lijekovi za probavu.
- Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.
- Upotreba meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.
- Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.
- Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.
- Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.
- Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.
- Za malokrvne je med skladište krvi.
- Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.
- Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće žutice.
- Med odstranjuje zakrčenje živaca.
- Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna, jedući med smiruju se živci.
- Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.
- Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.
- Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti "stalnih angina" zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.
- Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.
- Rane u crijevima i želucu med odmah liječi.
- Ako imate bolove u leđima ili kičmi, mjesta gdje osjećate bolove premažite sa medom, a preko toga pospite tucani biber u prahu. Tako držite tri dana. Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati. Hronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.
(pcelarstvo-kresic.com)
Torta koja se ne peče,napraviti se može brzo,potrebno je samo malo truda
Potrebno je:
250 g keksa (najbolje petit beure)
60 g maslaca
domaće napravljena cheesecake smjesa(u nastavku će biti kako se pravi)
500 g krem sira
300 ml vrhnja za šlag
250 g borovnica
50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Izdrobite keks na sitno,možete koristiti za ovo i blender,tome dodati onda otopljeni maslac i izmješati da se sjedini.Smjesu prebaciti u kalup za torte (može i promjera 26 cm) i dobro pritisnuti na podlogu kalupa i na strane kalupa. Kalup stavite u frižider dok budete pravili cheesecake smjesu.
Cheesecake smjesa
Vrhnje mješati dok ne dobijete čvrsti šlag, a borovnice izbendati u blenderu ili sa štapnim mikserom. Borovnice ako želite možete i protisnuti kroz fino sito kako bi vam smjesa bila potpuno glatka.
U drugoj posudi izmiksati sve ostale sastojke.
Sjediniti sve smjese i prebaciti ih u kalup u kojoj je smjesa tj.podloga od keksa.Ostaviti u frižider da se hladi najmanje 2-3 sata prije posluživanja.Možete tortu ukrastit sa još borovnica odzgo(možete borovnice stavljat okolo torte tako što ćete stavljat jednu do druge ili možete sve borovnice staviti na sredinu, na vama je da izaberete).
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
250 g keksa (najbolje petit beure)
60 g maslaca
domaće napravljena cheesecake smjesa(u nastavku će biti kako se pravi)
500 g krem sira
300 ml vrhnja za šlag
250 g borovnica
50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Izdrobite keks na sitno,možete koristiti za ovo i blender,tome dodati onda otopljeni maslac i izmješati da se sjedini.Smjesu prebaciti u kalup za torte (može i promjera 26 cm) i dobro pritisnuti na podlogu kalupa i na strane kalupa. Kalup stavite u frižider dok budete pravili cheesecake smjesu.
Cheesecake smjesa
Vrhnje mješati dok ne dobijete čvrsti šlag, a borovnice izbendati u blenderu ili sa štapnim mikserom. Borovnice ako želite možete i protisnuti kroz fino sito kako bi vam smjesa bila potpuno glatka.
U drugoj posudi izmiksati sve ostale sastojke.
Sjediniti sve smjese i prebaciti ih u kalup u kojoj je smjesa tj.podloga od keksa.Ostaviti u frižider da se hladi najmanje 2-3 sata prije posluživanja.Možete tortu ukrastit sa još borovnica odzgo(možete borovnice stavljat okolo torte tako što ćete stavljat jednu do druge ili možete sve borovnice staviti na sredinu, na vama je da izaberete).
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
11.1.16
Ovo ukusno jelo morate probati
Potrebno je:
-500 g praziluka
-500 g oljustenih krompira
-1 glavica luka
-1 šargarepa
-150 ml neutralne pavlake
-1 kocka za supu od povrća
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
U šerpi pržimo sitno isjeckani luk,zatim kad omekša dodamo parčad šargarepe, praziluka i krompira.
Posolimo, pobiberimo, te onda dodamo supu prethodno pripremljenu i skuhanu.
Kuhamo povrće 30 minuta,zatim to povrće izmiksamo u blenderu, pa ga prespemo u dublji sud.
Dodamo pavlaku u čorbu, te serviramo u posudu za supu i dekorišemo sitno sjeckanim perima mladog luka ili nekim drugim povrćem po želji.
Također možemo čorbu poprskati sa maslinovim uljem.
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.16)
-500 g praziluka
-500 g oljustenih krompira
-1 glavica luka
-1 šargarepa
-150 ml neutralne pavlake
-1 kocka za supu od povrća
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
U šerpi pržimo sitno isjeckani luk,zatim kad omekša dodamo parčad šargarepe, praziluka i krompira.
Posolimo, pobiberimo, te onda dodamo supu prethodno pripremljenu i skuhanu.
Kuhamo povrće 30 minuta,zatim to povrće izmiksamo u blenderu, pa ga prespemo u dublji sud.
Dodamo pavlaku u čorbu, te serviramo u posudu za supu i dekorišemo sitno sjeckanim perima mladog luka ili nekim drugim povrćem po želji.
Također možemo čorbu poprskati sa maslinovim uljem.
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.16)
PRIJEDLOG ZA NAJVAŽNIJI OBROK - DORUČAK
Kazu da je dorucak najvazniji obrok, tako vam i mi donosimo prijedlog za najvazniji obrok. Jednostavno je i jako ukusno, u što ćete se uvjeriti, a opet se jako brzo i pravi što je u ovom slučaju nama najbitnije.
Potrebno je:
-10 kifli
-400 ml kisele pavlake
-200 g šunke
-150 g kačkavalja
-3 kuhana jajeta
-200 ml mlijeka
-ulje, so
Priprema:
Presječemo kiflice po dužini, te izdubimo polovine kiflica.
U taj izdubljeni dio stavljamo kockice šunke, izdrobljena žumanca, sitno isjeckana bjelanca, izrendani kačkavalj i kiselu pavlaku.
Posolimo i pobiberimo,te to sve pomješamo i punimo izdubljene kiflice koje smo prethodno pripremili.
redamo kiflice u tepsiju tako što ih spojimo sa njihovim polovinama,premažemo ih mlijekom, te ih pečemo 15 minta na temperaturi od 200 C.
Također na svaku kiflu stavljamo rendanog kačkavalja i pečemo na istoj temperaturi dok se ne rastopi.
Kiflice serviramo i možemo ih ukrasiti listom zelene salate ili nekim drugim povrćem po želji.
Prijatno!
(Debeli ali srećni,časopis za gurmane, br 17, str. 10)
Ovo jelo se može veoma brzo napraviti a uz to je i ukusno
Potrebno je:
-2 jaja
-600 ml jogurta
-2 pileće kocke za supu
-80 g riže
-2 kašike nane
-80 g brašna
-70 g putera
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo skuhamo supu,zatim jaja pohlupamo i odvojimo bjelanca od žumanaca.
Žumanca izmutimo žicom, dodamo jogurt i brašno i sjedinimo sastojke.
Supi koju smo skuhali dodamo rižu, poklopimo šerpu i stavimo da se kuha 20 min.
U tavi rastopimo puter i dodamo nanu,te snakon toga sklonimo sa šporeta.
Šerpu sa rižom dodamo u sud sa jogurtom i pomješamo.
Čorbu sklonimo sa šporeta, serviramo i nanesemo po njoj rastopljeni puter s nanom
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.8)
-2 jaja
-600 ml jogurta
-2 pileće kocke za supu
-80 g riže
-2 kašike nane
-80 g brašna
-70 g putera
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo skuhamo supu,zatim jaja pohlupamo i odvojimo bjelanca od žumanaca.
Žumanca izmutimo žicom, dodamo jogurt i brašno i sjedinimo sastojke.
Supi koju smo skuhali dodamo rižu, poklopimo šerpu i stavimo da se kuha 20 min.
U tavi rastopimo puter i dodamo nanu,te snakon toga sklonimo sa šporeta.
Šerpu sa rižom dodamo u sud sa jogurtom i pomješamo.
Čorbu sklonimo sa šporeta, serviramo i nanesemo po njoj rastopljeni puter s nanom
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.8)
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići ...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas dos...
-
Ovo je kolač koi definitivno uvijek vrijeddi napraviti, jer je tako mekan i sočan, naprosto se topi u vašim ustima, i koliko god da ga ...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...