21.4.17

SMRŠAJTE BRZO, UKLONITE PERUT, RIJEŠITE SE GLJIVICA, OČISTITE SINUSE, PREBRODITE GRIPU...



Ova namirnica definitivno zlata vrijedi. Koristimo je već stotinama godina u razne svrhe, i slobodno ga možemo nazvati eliksirom našega zdravlja. Jabučni ocat, ili sirće, izuzetno je bogato vitaminima i mineralima kao što su A, B, C i vitamin P, zatima mineralima, fosforom, magnezijem, natrijem, željezom, kalcijem, te sadrži čak nevjerovatnih 13 aminokiselina i enzima.

Glavni sastojak sirćeta, naravno je jabuka, koja ima izuzetno velika nutritivna svojstva i mnogobrojne vitamine i minerale, među kokima se nalazi pektin.

Pektin je prehrambeno vlakno, koje se topi u vodi i ima sposobnost vezanja vode u probavnom sistemu, tako da na taj način pridonosi osjećaju sitosti i punoće.

Sirće, odnosno jabučni ocat, osim što koristimo u salati, možemo koristiti u mnogim drugim sferama. Sirće možemo razrijediti sa vodom, ili direktno nanositi na našu kožu. A u čemu nam sve može pomoći, pročitajte u nastavku teksta.

Blagodati jabukovog sirćeta:
- suzbija gripu
- pomaže kod rješavanja bubrežnog kamenca
- reguliše pH vrijednost u organizmu
- pomaže kod problema s mučninom
- pomaže kod alergija
- snižava nivo glukoze u krvi i djelotvoran je kod dijabetesa
- ublažava migrenu i upale mišića
- djeluje protuupalno te pomaže kod artritisa
- pomaže kod infekcije dišnih putova te kod upale sinusa
- snižava krvni pritisak
- snižava nivo holesterola i pomaže pri mršavljenju
- vrlo je učinkovit u borbi protiv peruti i iritacija tjemena
- rješava probleme s gljivica na noktima
- umiruje kožu oštećenu ubodom insekta
- isušuje virusne bradavice

(Namirnice.ba / club7.info / bastabalkana.com )

16.4.17

ZDRAVA ZAMJENA ZA GRICKALICE KOJE ĆE VAM POMOĆI SPALITI MASNE NASLAGE :)

ZDRAVA ZAMJENA ZA GRICKALICE KOJE ĆE VAM POMOĆI SPALITI MASNE NASLAGE :)
Ako izaberete ove grickalice između obroka pomoći će vam da spalite masne naslage (salo) većina nas odabere ćips štapiće ili smoki a to nisu zdravi izbori a pri tome stvaraju i masne naslage. U nastavku smo napravili spisak 10 zdravih namirnica koje će vam pomoći da dok uživate u ukusu usput i spalite masne naslage koje su nam svima nepoželjne posebno sad kad nam se bliži ljeto :)


  1. SMOOTHIE OD BOROVNICE Ovo je idealno za one koji bi volili da mogu popiti užinu :) Ovaj smoothe ne samo da ima predobar ukus nego je i jako hranjiv. U ovaj smoothie se mješaju borovnice soja u prahu jogurt i med. A sve ovo sadrži samo 139 kalorija :O

 2. LUBENICA Lubenica je ukusna poslastica koja osim što je ukusna pojačava tj. ubrzava metabolizam pa na taj način ćete brže variti hranu i smršati. Pojedite dnevno 200 grama lubenice i vaš metabolizam će vam pomoći da smršate. :)

 3. SMOKVA Smokva je veoma slatka a uz to i zdrava pa je savršen izbor za slatko :) Smokve imaju značajnu količinu vlakana koja će vam produžiti osjećaj sitosti. Osim što će smanjiti želju za hranom spalit će i određenu količinu masnih naslaga :)

 4. LEĆA Članak iz HEALTH pokazuje da 20% stanovništva ima manjak željeza a do toga dođe kad ishrana nije uravnotežena a time se odma usporava metabolizam. Leća sadrži 35% dnevne preporučene doze pa dvije porcije leće će biti dovoljne da ispunite skoro cijeli dnevni unos.

5. SOJA Jedna čaša soje dnevno je snek koji je pun proteina i vlakana a ima samo 189 kalorija Skuhajte soju sa malo soli i koristite kao snek :)

 6. PISTACIJE Mnogi se ljudi bore sa gojaznosti jer jedu iz dosade pa idealne grickalice koje će vas zadovoljiti proteinima zdravim mastima i vlaknima a uz to su jako ukusne :)

 7. TVRDO KUHANA JAJA Tvrdo kuhana jaja poboljšavaju funkciju štitnjače a ona pomaže u kontroli metabolizma jaja su puna vitamina i hranjivih tvari a uz to nemaju puno kalorija.

 8. KOKICE Kokice svi volimo a one su veoma zdrave jer obiluju vlaknima i nemaju mnogo kalorija. A uz to i ubrzava metabolizam pa time pali masne naslage :)

9. PŠENIČNI KREKERI I TUNA Konzervirane tune i pšenični krekeri su idealni izvori proteina i omega 3 masti , a uz to jako su ukusni :)

 10. KIKIRIKU PUTER I TOST Kikiriki maslac je idealan izvor proteina i masti, nanesite kikiriki puter na tost i uživajte u obroku koje je zrav i koristan za mršanje :)

 /remedydaily.com/ tportal.hr/

EVO NAČINA DA SE RIJEŠITE NABORA OKO OČIJU :)

EVO NAČINA DA SE RIJEŠITE NABORA OKO OČIJU :)

Bore su prirodni dio starenja međutim nije da nemamo nimalo kontrole u tome, možemo
se boriti sa tom pojavom. Ako samo sjedimo i ništa ne poduzimamo onda oni ružni nabori
oko očiju se mogu javiti prije 30-e , a to definitivno ne želimo. Postoje stvari koje
ubrzavaju ovaj proces a isto tako postoje i one koje ih suzbijaju.

RAZLOZI KOJI UBRZAVAJU OVAJ PROCES :
- genetika
- izlaganje suncu
- nedostatak sna
- pušenje
- alkohol
- loša prehrana
- zagađen zrak

Postoji i nekoliko prirodnih lijekova za ovo koji su dokazano djelotvorni.

KRASTAVAC
Ovo je odličan izbor za čišćenje i smirivanje kože. Krastavac je jedna od najboljih
namirnica za kožu jer njeguje i pruža joj zaštitu.
UPOTREBA :
Izrežite svjež krastavac na pola pa utrljajte direktno na lice posebno oko očiju, par
minuta dnevno bit će dovoljno :)

BIJELANCA
Bijelance može da učini čuda za zatezanje kože , kad nanesete bjelance koža se zateže
i postaje jako napeta pa tako smanjuje pojavu bora.
UPOTREBA :
Umjesite bjelance dok ne zapjeni a onda nanesite na lice sačekajte da se osuši a ona
isperite hladnom vodom :)

KOKOSOVO ULJE
Kokosovo ulje popravlja oštećenu kožu i spriječava razvijanje bora. Uz to čini kožu
lijepom i mekanom jer je hidratizira.
UPOTREBA :
Uzmite kašikicu kokosovog ulja i nanesite na željena mijesta dobro utrljajte i pustite
da odstoji cijelu noć pa ujutro isperite :)

MLIJEKO
U mlijeku se nalazi glikolna kiselina koja pomaže u obnavljanju kože i podstiče kalogen
u koži.
UPOTREBA :
Možete ga jednostavno piti ili ako ne volite ukus onda jednostavno ga nanesite tuferom
na željeno mijesto :)


ALOE VERA
Aloe vera je prepuna antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala koji podstiču
bore. Vitamini iz ale vere štite ton kože i hidratiziraju je.
UPOTREBA :
Pijte jednu kašiku aloe vere dnevno ili uzmite svježu i nanesite na željena mijesta :)

MED I JOGURT
Mješavina meda i jogurta će djelovati čudesno na vašu kožu. Mliječna kiselina koja se
nalazi u jogurtu radi piling kože a med hidratizira kožu i čisti od bakterija.
UPOTREBA :
Uzmite jednu kašiku meda i jednu kašiku jogurta izmješajte i nanesite na lice nek stoji
10 minuta a onda je isperite.

AVOKADO
Ulje avokada će hidratizirati vašu kožu sačuvati ton kože i očistiti je na potpuno
prirodan način bez hemikalija. Potiče kolagen pa na taj način smanjuje bore.
UPOTREBA
Kašu avokada nanesite direktno na lice i pustite da djeluje 20 minuta dovoljno je samo
jednom dnevno odraditi tretman i vaša koža će biti preporođena.

PODJELITE ČLANAK SA PORODICOM I PRIJATELJIMA :)

/remedydaily.com/


6.2.16

ZDRAV, UKUSAN I JAKO BRZ KOLAČ OD BOROVNICE




Donosimo vam jako jednostavan i brz kolačić za napraviti od borovnice, koji je osim jako ukusan i zdrav po nas jer sadrži veće količine borovnice koje su odične za naše zdravlje. Nadamo se da će vam se ovaj kolačić svidjeti, jer vašim mališanima definitivno hoće. Prijatnoooo :))

Za ovaj kolač potrebno je:

500 gr borovnica

5 jaja

11 kašika šećera

8 kašika brašna

1 kesica praška za pecivo

5 kašika ulja

1 l vode

3 kesice voćnog pudinga

300 gr praška za šlag

200 ml kisele vode

Priprema:

Prvo bjelanca umutiti sa 5 kašika šećera, zatim dodati i žumanca, ulje, brašno i prašak za pecivo i to sve zajedno umutiti.

Zatim to ispeći na temperaturi od 180 stepeni 15 do 20 minuta.Onda kad se završi pečenje ostaviti da se ohladi.

Od pripremljene vode od 1 l uzeti nekoliko kašika potrebnih da se umuti prašak za puding, a u ostatak vode staviti 500 gr borovnica sa 6 kašika šećera i to staviti da vri nekoliko minuta.

Zatim dodati u to i praška za puding i to sve onda kuhati još 5 minuta, onda malo prohladiti i preliti to sve na pečenu koru.

Onda opet uzeti praška za šlag i umutiti ga sa mineralnom vodom i to premazati preko ohlađenog pudinga.

Također ovaj kolač možemo ukrasiti sa još borovnica koje ćemo posuti odozgor po kolaču ili to može biti narendana čokolada ili po želji ukrasiti ili ne ukrasiti.

Prijatno!

(coolinarika.com)

OSVJEŽAVAJUĆI DOMAĆI PLAZMA ROLAT S BANANAMA
































Odličan i jako osvježavajući domaći plazma rolat s bananama, koji će zadovoljiti sva vaša čula okusa. Odličan je za skoro svaku prigodu, a pored tga, jako je jednostavan i brz za pripremiti. Toplo vam preporučujemo ovaj kolačić. Probajte ga, jer se nećete pokajati. Odličan je!

Za ovaj kolač potrebno je:


2 kisele jabuke

4 banane

250 gr. šećera u prahu

250 gr. margarina

300 gr. mljevenog plazma keksa

šlag

Priprema:

Prvo naribati jabuke najsitnije, a zatim 2 banane izmiksati.

Plazmu također izblednati i pomješati sa otopljenim margarinom i šećerom, a onda sve sjediniti.

Razvaljati koru od ove smjese na najlonu ili na alu foliji, pa po tome staviti 2 čitave banane po dužini.

Zatim to zarolati, dobro ohladiti i premazati sa šlagom.

Ovaj rolat se treba rezati na kolutove, a odozgo po kolaču možemo narendati čokolade ili limuna ili narandže ili po želji.

Prijatno!




(coolinarika.com)

3.2.16

DOMAĆA ČOKOLADNA TORTA KOJA ĆE VAS OSVOJITI



























Fantastična domaća torta, koja će vas izbaciti iz cipela, svojim nevjerovatnim okusom. Domaća torta od čokolade, koju možete pripremiti za bilo koju prigodu, a što je najbitnije neće vas iznevjeriti. Tražit će komad više. Uživajteee :)))

Potrebno je:

Za Koru:

200 ml vrhnja za šlag

100 g mljevenog keksa

4 jaja

100 g smeđeg šećera (ili po želji)

200 g čokolade za kuhanje

1 kašičica kakaa

1/2 vrecice praška za pecivo

Za preljev:

125-150 ml mlijeka

Za kremu:

400 g kiselog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

4 vrećice vanilinog šećera

Priprema:

Prvo nakidati čokoladu na kockice,te je preliti vrhnjem za šlag i otopiti na pari ili laganoj vatri i mješati.Kad se otopi maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Žumance izmješati sa šećerom, a onda zatim umješati u ovu smjesu od čokolade.Zatim dodati mljeveni keks, kako i prašak za pecivo, onda lagano promiješati da se dobije jednolična smjesa.

Zatim umješati bjelance.Smjesu izlitu u nauljeni kalup i peći na 180°C oko 30-35 minuta.Kad se ispeče kora onda je preliti s mlijekom.

Onda čokoladu otopiti na pari i odmah umiješati u hladno kiselo vrhnje, dodati vanilin šećer i malo promijesati da se sve poveze. Kremu premazati preko biskvita i staviti u frižider na 2-3 sata.

Prijatno!



(coolinarika.com)

1.2.16

UBLAŽAVA PREHLADU I GRIPU, POBOLJŠAVA RAD SRCA, POSPJEŠUJE BOLJI RAD KRVNIH SUDOVA, UČINKOVIT PROTIV GLJIVICA, BOLJE VARENJE...





Njegov miris nam se sigurno ne sviđa, ali ne može se poreći da je zdrav. Osim u svježem stanju, bijeli luk se može konzumirati i kao sok, kombinovan sa drugim sokovima od voća i povrća, što ga čini znatno prijatnijim.

Razdvojite glavicu bijelog luka na čehna, oljuštite ih i ubacite u blender i izblendajte dok ne dobijete kašu.

Izvadite je kašikom i stavite u cjediljku iznad činije, pa blago pritiskajte kašikom dok sok ne iscuri u činijicu.

Uzmite filter-papir za kafu, pa procjeddite sok kroz njega, a potom ga prespite u bočicu. Čuvajte tečnost u frižideru.

Ovaj sok možete pomješati sa voćnim sokom koji pijete ujutru. Možete njime preliti salatu, ili ga dodati u supu. Možete njime preliti tost i slično.

Sok od bijelog luka će vam koristiti za ublažavanje prehlade i gripa, dobar je za zdravlje srca i krvnih sudova, dijeluje protiv štetnih bakterija i gljivica u organima za varenje, doprinosi regulaciji holesterola.

Dijeluje kao antikoagulant (slično lekovima protiv stvaranja krvnih ugrušaka). Ako se nanese na kožu, pomaže da se eliminišu akne i bubuljice, a takođe ublažava svrab i crvenilo od uboda insekata.



(zdravahrana.com / kakolijeciti.com)

BRZO DAJE ENERGIJU, ODLIČAN IZVOR ŽELJEZA, ČISTI CRIJEVA, POBOLJŠAVA VID, SNIŽAVA HOLESTEROL I KISELOST...



Ova namirnica, naročito pogodna za zimsku ishranu, posebno je dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobijemo kilograme ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

Suho grožđe je vjerovatno najviše korišteno sušeno voće na svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo, a evo i zašto.

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suho grožđe vrlo brzo daje energiju.Takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u tjelu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crijevnu peristaltiku

Nakon što ga pojedemo, suho grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje creva. Biljna vlakna koja suho grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

Odličan izvor gvožđa


Pored toga,odličan su izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suhog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljenja rana.

Odlično za vid

Bogato je polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suhog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola.U suštini, konzumacija suhog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kiselost

Pošto je suho grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kiselost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tjela.

Doprinosi prevenciji malignih promjena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena.




(zdravahrana.com / stil.kurir.rs)

DJELUJE ANTIKANCEROGENO, USPORAVA STARENJE, JAČA IMUNITET, POPRAVLJA KRVNU SLIKU...




Ovo povrće je sjajna zimska namirnica; obično ga jedemo svjež, kao salatu, ili ukiseljen. Ali, može se napraviti i sok od kupusa, koji je višestruko koristan, a evo i zašto.

Jača imunitet

Sok od kupusa podstiče imuni sistem da efikasnije radi i potpomaže i reguliše rad T ćelija (važnog elementa imunog sistema). Glikozinolati koje sadrži kupus takođe stimulišu rad imunog sistema.Pošto sadrži histidin, sok od kupusa pomaže da se spriječi pretjerana reakcija imunog sistema, pa je koristan i u ublažavanju alergija.

Poboljšava rad mozga

Kupus je bogat vitaminom K i antocijanima. Obje ove komponente poboljšavaju rad mozga i koncentraciju. One i sprečavaju da dođe do oštećenja nerava, pa doprinose prevenciji demencije i Alzerhajmerove bolesti. Za ovo je najbolji sok od crvenog kupusa.

Popravlja krvnu sliku

Pošto sadrži značajnu količinu folne kiseline, sok od kupusa doprinosi stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca. Zato je sok od kupusa prirodan i zdrav način da se ublaži anemija.

Smanjuje upale

Kupus je poznat po svom antiupalnom dejstvu, zato je sjajan za ublažavanje simptoma artritisa i drugih degenerativnih upalnih bolesti. Aminokiseline koje sadrži sok od kupusa takođe doprinose ublažavanju upalnih procesa na koži.

Doprinosi zdravlju srca

Selen koji sadrži sok od kupusa doprinosi prevenciji srčanih oboljenja. Također on sadrži i značajnu količinu esencijalnih masnih kiselina omega 3, koje pomažu u prevenciji nastanka visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i šloga.

Usporava starenje kože

Konzumacija soka od kupusa doprinosi vlaženju kože i sprečavanju nastanka bora.

Deluje antikancerogeno

Sok od kupusa djeluje preventivno protiv razvoje većine oblika raka. Supstanca sulforafan, koja se nalazi od kupusa, efikasno spriječava ćelije da razviju kancerogene mutacije. Sok od kupusa takođe sadrži izocijanat, koji dijeluje preventivno protiv razvoja raka pluća, želuca, dojke, debelog crijeva i prostate. On takođe pomaže oboljelima od raka da se brže oporave nakon konvencionalne terapije (hemoterapija, zračenje i sl).

Kako se pravi

Kupite svjež kupus, po mogućnosti birajte manje glavice. Dobro ga operite pod mlazom vode. Isjecite na dvije polovine, pa ih isjeckajte na krupne komade. Ubacite u sokovnik i iscjedite svejž sok. Popijte odmah. Nije dobro da se drži u frižideru.



(zdravahrana.com)

VAŠ ELIKSIR ZDRAVLJA ZA KOMPLETAN ORGANIZAM





Napitak koji sami možete napraviti od nekoliko namirnica koje imate u kući a jednostavno se pravi.Ovaj napitak pomaže protiv prehlade i gripe, a i ovaj lijek priprema vaše tijelo za sezonu prehlada i gripa

Za  prvi napitak je potrebno:

Laneno ulje

Limun

Med

Bijeli luk

Priprema:

Oprati limun i oguliti ga i oguliti također bijeli luk.Staviti ih u blender i dodati tu laneno ulje i med i to dobro izmiksati.Tu mješavinu onda prebaciti u staklenku s posudom i staviti je onda u frižider.Svaki dan je primjenjivati i to po jedna kašika pola sata prije svakog jela.

Za drugi napitak je potrebno:

Jabuka

Banana

Bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, ribizle...)

Mlada blitva ili špinat

Bademi

Cimet

Kvinoja

Priprema:

Bademe i kvinoju namočiti u vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Onda idući dan voće i povrće oprati.Bananu oguliti te sve sastojke ubaciti u blender, te izmiksati dok se svi sastojci ne povežu u gustu smjesu.Ovaj napitak izvrsna je zamjena za obrok te će vašem tijelu pružiti sve što mu treba kako bi ostalo zdravo, vitalno i mlado.



(vijesti.ba)

OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE





Jedan od stručnjaka za trovanje hranom, proveo je više od 20 godina svjedočeći u raznim tužbama u vezi sa trovanjem hranom. Zato danas više ne jede određene tipove namirnica.On preporučije da se izbjegavaju ove vrste namirnica

Oprano i isječeno sirovo voće i povrće,

Upakovano u plastičnu ambalažu i spremno za upotrebu (u supermarketima)ovaj stručnjak navodi da ove tipove namirnica izbjegava.Možda jesu pogodne jer štede vrijeme, ali što je više ljudi uključeno u proces obrade hrane, veće su šanse da dođe do kontaminacije, pa zaista nije vrijedno rizika.

Sirovi prokelj

Epidemije prouzrokovane konzumiranjem kontaminiranog prokelja su iznenađujuće česte.U  Velikoj Britaniji u posljednje dvije decenije dogodilo se najmanje 30 velikih bakterijskih epidemija, pretežno salmonele i ešerihije koli.

Sirovo meso

On ne naručuje meso koje nije bar dopola pečeno. Prema stručnjacima, potrebno je termički obraditi meso na temperaturi od bar 160 stepeni kako bi bakterije poput salmonele ili ešerihije koli bile eliminisane.

Sirova jaja

Za sve koji stavljaju živa jaja u kolače, a sjećaju se epidemija salmonele osamdesetih i devedesetih godina, o ovome uopšte ne treba ni razmišljati – šanse da se otrujete sirovim jajima danas je znatno manja nego što je bila prije 20 godina, ali on u svakom slučaju ne bi nikako rizikovao.

Nepasterizovano mlijeko i sokovi

Brojni novi pokreti zagovaraju konzumiranje sirovih namirnica, uključujući mlijeko i sokove, pod argumentom da termička obrada uništava hranjljive vrijednosti.On navodi da pasterizacija nije opasna, ali da sirovi napici i te kako mogu da budu puni bakterija, virusa i raznih parazita.



(vijesti.ba)

LIJEK PROTIV TEŠKOG I NEUGODNOG KAŠLJA





















Kašalj zna biti veoma neugodan i čest je u ovo doba godine, ali postoji lijek koji imate u vašem domu, a koji možete napraviti u vidu sirupa.

Ovaj sirup možete sami napraviti i to po starom, ali učinkovitom receptu.

Za ovaj sirup vam je potrebno:

zdjelica suhih smokava

zdjelica šećera

jedna do dvije zdjelice vode

Kako se pravi:

Prvo smokve i šećer stavite zajedno u lonac i dodajte vode tolko da prekrije  sve sastojke.Zatim tu mješavinu kuhajte dotle dok se šećer potpuno ne istopi, a smjesa ne postane gusta.Onda izvadite smokve, a sirup pretresite u šolju.

Piti ga u malim gutljajima tokom dana i vaš problem s kašljem će postepeno isčezavat.Također smokve se mogu iskoristiti i protiv bolova u prsima i to tako što ćete ih pojesti dok su još mlake iz iste te smjese koje smo pravili sirup.

Oni koji imaju problema sa šećerom odnosno ne smiju ga jesti, mogu samo zakuhati litru vode te dodati šest većih suhih smokvi. Kuhat ih oko četiri minute te ih izvaditi iz vode i tako ih konzumirati.

Ovaj sirup također je vrlo koristan i zdrav jer je bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju, a oslobađa se pri kuhanju.Ostavite da se ohladi i pijte ga također u malim gutljajima tijekom cijelog dana.




(vijesti.ba)

Evo zašto treba da jedemo patlidžan




Ova namirnica je odlična za naše zdravlje, jer sadrži velike količine raznih hranjljivih tvari koji pomažu i doprinose dobrom stanju organizma.

Patlidžan u sebi ima minerale potrebne za različite tjelesne funkcije.

Sadrži kalcij koji je dobar za naše kosti i zube te željezo što znači da je namirnica koja pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica koje transportiraju molekule kisika preko cijelog tijela.

Kožica patlidžana sadrži fitonutrijente. Također ona pospješuju cirkulaciju krvi, a također pomažu i mozgu da bolje funkcionira.

Potiče dobru probavu i tjera toksične tvari iz probavnog sistema,te tako čisti organizam.Redovna konzumacija patlidžana sprečava zatvor. Zbog velike količine vlakana također pomažu u snižavanju lošeg holesterola i normaliziraju krvni pritisak.

Ko želi smršaviti, onda definitivno neka jede ovu namirnicu, jer ona ne sadrži masti i jedna šoljica patlidžana ima samo 35 kalorija, i zbog svog sastava čini nas sitima.

Dijabetičarima i ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi preporučuje se da jedu patlidžan jer on ne sadrži puno ugljikohidrata i zahvaljujući tome pomaže u ublažavanju tih zdravstvenih stanja.




(vijesti.ba)

Popularni postovi

 

Moja mala kuhinjica :) Template by Ipietoon Cute Blog Design