14.1.16
UKOLIKO IMATE NEPODNOŠLJIVE STOMAČNE PROBLEME, INFEKCIJE, OSJETLJIVOST NA HRANU POPIJTE OVAJ NAPITAK
Infekcije, upale, preosjetoljivost na hranu, te gasovi u crijevima, najčešće prouzrokuju bolove i tegobe u predjelu stomaka.Uzrok tome može da bude i stres koji u želudčanim mišićima i zidovima crijeva izaziva napetost,što opet izaziva osjećaj titranja,ali nekad i jake bolove u stomaku.
Prava terapija za njihovo ublažavanje su biljni čajevi i začini koji bi mogli da uklone stres i da opuste crijeva i želudac, te spriječe razne stomačne tegobe, koje nekad mogu izazvati pravi problem.
Žalfija
U 1 litar ključale vode staviti 10 g grančica žalfije, te ostaviti da odstoji 20 minuta.Nakon toga pocjediti i piti po 1 šolju prije jela.
Nana i maslačak
U posudu staviti 1 supenu kašiku isjeckane nane, 3 suoene kašike isjeckanog korijena maslačka i to sve staviti u 7 dl ključale vode.Ostaviti poklopljeno tako da stoji 2 sata,procijediti i piti po 2 dl posle doručka,ručka i večere..Zasladiti čaj medom i piti 15 dana ovaj napitak.
Borovnica
Piti po 1 dl soka od borovnica prije i posle svakog obroka.To treba raditi 10 dana.Također možemo u posudu izliti 1l soka od borovnice i dodati 1,5 kg šećera.Tako staviti na šporet i kuhati pola sata na laganoj vatri.Nakon toga ostaviti 2 sata da odstoji poklopljeno i onda izliti u tegle i zatvoriti ih.Uzimati 1 supenu kašiku prije svakog obroka odnosno doručka, ručka i večere.
Razne biljne mješavine
U 7 dl ključale vode izmješati po 1 supenu kašiku isjeckanog lista i cvijeta kantariona, lista žalfije, nane i bokvice i tako ostaviti da odstoji 2 sata.Procijditi i piti po 2 dl posle svakog jela i to piti 5 dana.
Napraviti mješavinu od 1 supene kašike isjeckanog korijena vodopije, lista matičnjaka, cvijeta i lista kičice i lista i cvijeta majčine dušice.Sve to sipati u 7 dl ključale vode i tako ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata.Nakon toga procijediti i piti po 2 dl nakon svakog jela i piti 5 dana.Dok ovo pijemo također bi trebali masirati stomak maslinovim uljem,a navečer 2 sata držati oblog od maslinovog ulja na stomaku
(ljekovito bilje, magazin br.25 str.28)
Biljni preparati koji su korisni za ublažavanje bolova u leđima od kojih pati sve veći broj ljudi
Bolovi u leđima od kojih pati povremeno ili konstantno skoro 80 posto ljudi u svijetu uglavnom su izazvani poremećajem u funkciji kičmenih diskova.
Učestalost ove bolesti je u stalnom i sve većem porstu, od nje najčešće pate ljudi u tzv. "srednjem" dobu od 30 do 50 g starosti, a naročito oni koji se bave poslovima koji zahtijevaju sjedenje, stajanje ili naprezanje.
Nekoliko biljnih preporuka koji će vam možda koristiti u ublažavanju ovih bolova
Oblog od kantariona
Šaku kantariona i nevena isjeckati i preliti ih šoljom toplog suncokretovog ulja,tako onda ostaviti da prenoći.Ujutro procjediti,zatim ugrijati i uzeti platnenu krpu te je natopiti i staviti na bolno mjesto.
Čaj za ublažavanje bolova
Pomješati po kašiku izdrobljene nane, pelena, hajdučice, i koprive te to sve staviti u posudu i preliti sa 2 litra vode.Smjesu kuhati 5 minuta, pa ohladiti posle toga.Nakon toga procijediti i piti po jednu čašu prije i poslije jela i to tokom 10 dana.
Ruzmarin i jasen za masiranje
Pomješati 2 čehna bijelog luka i po šaku ruzmarina i jasena.Staviti to u pola litra vode i kuhati 10 minuta, te nakon toga ostaviti da se umlači.Nakon toga natopiti vatu i masirati kičmu 3 puta dnevno.
Ljekovita kupka
U 3 litra vode dodati po 2 kašike zove, kamilice i orahovog lista i ostaviti tako da proključa.Nakon 5 minuta skloniti sa vatre,te onda poklopiti i ostaviti da se ohladi i procjediti.Tako tu tečnosti nasuti u kadu sa toplom vodom, te tako ležati u kadi pola sata svakog dana.
(ljekovito bilje,magazin br.25 str. 30)
LJEPŠA KOŽA, LIJEČI REUMU, MIGRENU, NERVNI SISTEM, JETRU, LOŠ ZADAH
Ova biljka je najrasprostranjenija vrsta biljke koja već hiljadama godina zauzima počasno mjesto u prirodnoj medicini.Nana je višegodišnja, začinska i ljekovita biljka, visine do 70 cm sa bijelo ljubičastim cvijetovima i mirisnim listovima.
Nana je mirisna biljka ljekovitih svojstva, ima antiseptičko i antidepresivno djelovanje, također otklanja stomačne probleme, smiruje upale i jača imunitet.Nana je bogata mentolom, etarskim uljima i taninima.Do sada nije otkriveno njeno štetno dijelovanje.
Nana raste u nizinama, na toplim mjestima sa više vlage.Bere se od juna do septembra tj. bere se njen ljekoviti dio-list, koji može da se koristi sasušen i svijež.Preporučuje se njena svakodnevna upotreba jer ova biljka može da spriječi prehlade, razne upale da smiri, da reguliše rad hormona, otklanja stomačnje probleme, osvježava dah i jača odbrambeni mehanizam.
Ljekovita dejstva nane
Organ za varenje
Hladan čaj od nane ublažava bolove, otklanja nadutost, eliminiše gasove i ubrzava rad probavnog sistema.
Koža
Ulje od nane djeluje umirujuće na osjetljivu i upaljenu kožu.Također otklanja svrab dezinfikuje kožu i hidrira je.
Nervni sistem
Nana djeluje antidepresivno,također otklanja psihički umor i ublažava napetost.
Disajni organi
Suzbija prehladu, smiruje kašalj, te je efikasna u otklanjanju bakterijskih infekcija ždrijela.Za ovu vrstu tegoba se preporučuje piti vruć čaj od nane.
Migrena
Nana opušta nerve i mišiće, te ublažava glavobolju.Bilo bi dobro masirati čelo i potiljak uljem od nane.
Reuma
Otklanja reumatske bolove i podstiče pokretljivost šaka i zglobova.Treba utrljavati ujutro i naveče ulje od nane na bolna mjesta.
Jetra
Regeneriše i podstiče izbacivanje toksina iz jetre, te tako pozitivno djeluje na bolesnu jetru.
Neprijatan zadah
Za neprijatan zadah ova biljka može da ga osvježi i spriječi karijes tako što se žvaću svježi listovi nane nekoliko puta na dan.
(ljekovito bilje magazin br. 25 str.38)
13.1.16
SCHWARZWALD TORTA
Potrebno je:
Za biskvit:
8 jaja
4 kašike vruće vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g glatkog brašna
60 g gustina
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 flašice višnji (800-1000 g)
75 g šećera
30 g gustina
Za ukrašavanje:
100 g tamne čokolade
400 ml vrhnja za šlag
čoko mrvice
Priprema:
Pjenasto mutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Zatim dodati sve ostale sastojke i mikserom na najlaganijoj brzini mutiti dok se sastojci ne sjedine i smjesa biskvita bude jednolična. Ne mutiti predugo , da vam biskvit ne bi postao pretvrd.
Pripremiti kalup za torte (može kalup promjera 26 cm) tako da se može lagano namastiti i/ili obložiti papirom za pečenje ili masnim papirom.
Smjesu biskvita izlijti u kalup, ravnomjerno rasporediti, protresiti lagano kako bi iz kalupa izbacili sve moguće mjehuriće zraka te zatim staviti u peć koja je prethodno zagrijana na 180 °C otprilike 35-40 minuta (možda i više,ali se može provjeravati čačkalicom).
Kad se biskvit ispeče,pustiti ga 15 minuta u kalupu, a zatim ga izvaditi iz kalupa, odstraniti papir ako ste oblagali kalup te pustiti da se biskvit potpuno ohladi.
Zatim za nadjev višnje ocijediti i sačuvati njihov sok da biste njime mogli natopiti tijesto. Staviti višnje u lonac, posuti ih šećerom i ostavite tako 10-15 minuta tako da višnje otpuste sav svoj sok. Kada primijetite da su višnje pustile sok, pustite da smjesa provrije.
Nakon toga, višnje ponovno ocijediti i njihov sok staviti u drugu zdjelu. Zatim ih vratiti u lonac, a u zdjelu sa sokom staviti gustin i miješati sve dok se sav gustin ne otopi (ne bi trebalo da bude nikakvih grudvica škroba). Sok pomiješan gustinom vratiti ponovo u lonac s višnjama te kuhati miješajući dok ne provrije.Nakon što prokuha i zgusne se, ostaviti da se hladi.Kad su i biskvit i nadjev ohlađeni, možete složiti tortu.
Tortu slažete tako što otopite 100 g tamne čokolade te umutite 400 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag.
Biskvit prerežite 2 puta, tako da dobijete 3 jednaka dijela biskvita. Svaki biskvit natopite sokom višnji. Donji dio biskvita premažite rastopljenom čokoladom.
Po čokoladi ravnomjerno rasporedite pola nadjeva te prekrijte drugim dijelom biskvita. Po drugom dijelu biskvita ravnomjerno rasporedite drugu polovicu nadjeva te premažite sa 1/4 šlaga.Na vrh stavite treću (zadnju) koru biskvita te ukrasite tortu ostatkom šlaga i čokoladnim mrvicama (ili kako god vi želite).
Ostaviti tortu da se hladi u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
Za biskvit:
8 jaja
4 kašike vruće vode
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g glatkog brašna
60 g gustina
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
2 flašice višnji (800-1000 g)
75 g šećera
30 g gustina
Za ukrašavanje:
100 g tamne čokolade
400 ml vrhnja za šlag
čoko mrvice
Priprema:
Pjenasto mutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Zatim dodati sve ostale sastojke i mikserom na najlaganijoj brzini mutiti dok se sastojci ne sjedine i smjesa biskvita bude jednolična. Ne mutiti predugo , da vam biskvit ne bi postao pretvrd.
Pripremiti kalup za torte (može kalup promjera 26 cm) tako da se može lagano namastiti i/ili obložiti papirom za pečenje ili masnim papirom.
Smjesu biskvita izlijti u kalup, ravnomjerno rasporediti, protresiti lagano kako bi iz kalupa izbacili sve moguće mjehuriće zraka te zatim staviti u peć koja je prethodno zagrijana na 180 °C otprilike 35-40 minuta (možda i više,ali se može provjeravati čačkalicom).
Kad se biskvit ispeče,pustiti ga 15 minuta u kalupu, a zatim ga izvaditi iz kalupa, odstraniti papir ako ste oblagali kalup te pustiti da se biskvit potpuno ohladi.
Zatim za nadjev višnje ocijediti i sačuvati njihov sok da biste njime mogli natopiti tijesto. Staviti višnje u lonac, posuti ih šećerom i ostavite tako 10-15 minuta tako da višnje otpuste sav svoj sok. Kada primijetite da su višnje pustile sok, pustite da smjesa provrije.
Nakon toga, višnje ponovno ocijediti i njihov sok staviti u drugu zdjelu. Zatim ih vratiti u lonac, a u zdjelu sa sokom staviti gustin i miješati sve dok se sav gustin ne otopi (ne bi trebalo da bude nikakvih grudvica škroba). Sok pomiješan gustinom vratiti ponovo u lonac s višnjama te kuhati miješajući dok ne provrije.Nakon što prokuha i zgusne se, ostaviti da se hladi.Kad su i biskvit i nadjev ohlađeni, možete složiti tortu.
Tortu slažete tako što otopite 100 g tamne čokolade te umutite 400 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag.
Biskvit prerežite 2 puta, tako da dobijete 3 jednaka dijela biskvita. Svaki biskvit natopite sokom višnji. Donji dio biskvita premažite rastopljenom čokoladom.
Po čokoladi ravnomjerno rasporedite pola nadjeva te prekrijte drugim dijelom biskvita. Po drugom dijelu biskvita ravnomjerno rasporedite drugu polovicu nadjeva te premažite sa 1/4 šlaga.Na vrh stavite treću (zadnju) koru biskvita te ukrasite tortu ostatkom šlaga i čokoladnim mrvicama (ili kako god vi želite).
Ostaviti tortu da se hladi u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
KORISTI SE ZA ULJEPŠAVANJE LICA I TIJELA, ALI I KAO ODLIČNA HRANA
Med i drugi pčelinji proizvodi se od davnina koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela.
Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima je nezamisliva bez meda i pčelinjih proizvoda.
Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.
Med je lahko probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.
Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima je nezamisliva bez meda i pčelinjih proizvoda.
Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava.
Med je lahko probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.
Med se prije svega u prošlosti koristio kao izvor energije. Još su u antičkoj Grčkoj za vrijeme Olimpijade sportaši jeli med i sušene smokve kako bi postigli što bolje rezultate. Stoga se naročito preporučuje sportašima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.
U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom holesterola.
Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.
Med poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari. Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre.
Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su hronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.
Savjeti za liječenje medom:
- Pijući rastopljeni med svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.
- Jesti med znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.
- Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.
- Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.
- Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju lijekovi za probavu.
- Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.
- Upotreba meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.
- Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.
- Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.
- Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.
- Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom med premazati preko očiju.
- Za malokrvne je med skladište krvi.
- Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.
- Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće žutice.
- Med odstranjuje zakrčenje živaca.
- Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna, jedući med smiruju se živci.
- Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.
- Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.
- Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti "stalnih angina" zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.
- Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.
- Rane u crijevima i želucu med odmah liječi.
- Ako imate bolove u leđima ili kičmi, mjesta gdje osjećate bolove premažite sa medom, a preko toga pospite tucani biber u prahu. Tako držite tri dana. Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati. Hronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.
(pcelarstvo-kresic.com)
Torta koja se ne peče,napraviti se može brzo,potrebno je samo malo truda
Potrebno je:
250 g keksa (najbolje petit beure)
60 g maslaca
domaće napravljena cheesecake smjesa(u nastavku će biti kako se pravi)
500 g krem sira
300 ml vrhnja za šlag
250 g borovnica
50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Izdrobite keks na sitno,možete koristiti za ovo i blender,tome dodati onda otopljeni maslac i izmješati da se sjedini.Smjesu prebaciti u kalup za torte (može i promjera 26 cm) i dobro pritisnuti na podlogu kalupa i na strane kalupa. Kalup stavite u frižider dok budete pravili cheesecake smjesu.
Cheesecake smjesa
Vrhnje mješati dok ne dobijete čvrsti šlag, a borovnice izbendati u blenderu ili sa štapnim mikserom. Borovnice ako želite možete i protisnuti kroz fino sito kako bi vam smjesa bila potpuno glatka.
U drugoj posudi izmiksati sve ostale sastojke.
Sjediniti sve smjese i prebaciti ih u kalup u kojoj je smjesa tj.podloga od keksa.Ostaviti u frižider da se hladi najmanje 2-3 sata prije posluživanja.Možete tortu ukrastit sa još borovnica odzgo(možete borovnice stavljat okolo torte tako što ćete stavljat jednu do druge ili možete sve borovnice staviti na sredinu, na vama je da izaberete).
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
250 g keksa (najbolje petit beure)
60 g maslaca
domaće napravljena cheesecake smjesa(u nastavku će biti kako se pravi)
500 g krem sira
300 ml vrhnja za šlag
250 g borovnica
50 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Izdrobite keks na sitno,možete koristiti za ovo i blender,tome dodati onda otopljeni maslac i izmješati da se sjedini.Smjesu prebaciti u kalup za torte (može i promjera 26 cm) i dobro pritisnuti na podlogu kalupa i na strane kalupa. Kalup stavite u frižider dok budete pravili cheesecake smjesu.
Cheesecake smjesa
Vrhnje mješati dok ne dobijete čvrsti šlag, a borovnice izbendati u blenderu ili sa štapnim mikserom. Borovnice ako želite možete i protisnuti kroz fino sito kako bi vam smjesa bila potpuno glatka.
U drugoj posudi izmiksati sve ostale sastojke.
Sjediniti sve smjese i prebaciti ih u kalup u kojoj je smjesa tj.podloga od keksa.Ostaviti u frižider da se hladi najmanje 2-3 sata prije posluživanja.Možete tortu ukrastit sa još borovnica odzgo(možete borovnice stavljat okolo torte tako što ćete stavljat jednu do druge ili možete sve borovnice staviti na sredinu, na vama je da izaberete).
Prijatno!
(slatkirecepti.com)
11.1.16
Ovo ukusno jelo morate probati
Potrebno je:
-500 g praziluka
-500 g oljustenih krompira
-1 glavica luka
-1 šargarepa
-150 ml neutralne pavlake
-1 kocka za supu od povrća
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
U šerpi pržimo sitno isjeckani luk,zatim kad omekša dodamo parčad šargarepe, praziluka i krompira.
Posolimo, pobiberimo, te onda dodamo supu prethodno pripremljenu i skuhanu.
Kuhamo povrće 30 minuta,zatim to povrće izmiksamo u blenderu, pa ga prespemo u dublji sud.
Dodamo pavlaku u čorbu, te serviramo u posudu za supu i dekorišemo sitno sjeckanim perima mladog luka ili nekim drugim povrćem po želji.
Također možemo čorbu poprskati sa maslinovim uljem.
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.16)
-500 g praziluka
-500 g oljustenih krompira
-1 glavica luka
-1 šargarepa
-150 ml neutralne pavlake
-1 kocka za supu od povrća
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
U šerpi pržimo sitno isjeckani luk,zatim kad omekša dodamo parčad šargarepe, praziluka i krompira.
Posolimo, pobiberimo, te onda dodamo supu prethodno pripremljenu i skuhanu.
Kuhamo povrće 30 minuta,zatim to povrće izmiksamo u blenderu, pa ga prespemo u dublji sud.
Dodamo pavlaku u čorbu, te serviramo u posudu za supu i dekorišemo sitno sjeckanim perima mladog luka ili nekim drugim povrćem po želji.
Također možemo čorbu poprskati sa maslinovim uljem.
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.16)
PRIJEDLOG ZA NAJVAŽNIJI OBROK - DORUČAK
Kazu da je dorucak najvazniji obrok, tako vam i mi donosimo prijedlog za najvazniji obrok. Jednostavno je i jako ukusno, u što ćete se uvjeriti, a opet se jako brzo i pravi što je u ovom slučaju nama najbitnije.
Potrebno je:
-10 kifli
-400 ml kisele pavlake
-200 g šunke
-150 g kačkavalja
-3 kuhana jajeta
-200 ml mlijeka
-ulje, so
Priprema:
Presječemo kiflice po dužini, te izdubimo polovine kiflica.
U taj izdubljeni dio stavljamo kockice šunke, izdrobljena žumanca, sitno isjeckana bjelanca, izrendani kačkavalj i kiselu pavlaku.
Posolimo i pobiberimo,te to sve pomješamo i punimo izdubljene kiflice koje smo prethodno pripremili.
redamo kiflice u tepsiju tako što ih spojimo sa njihovim polovinama,premažemo ih mlijekom, te ih pečemo 15 minta na temperaturi od 200 C.
Također na svaku kiflu stavljamo rendanog kačkavalja i pečemo na istoj temperaturi dok se ne rastopi.
Kiflice serviramo i možemo ih ukrasiti listom zelene salate ili nekim drugim povrćem po želji.
Prijatno!
(Debeli ali srećni,časopis za gurmane, br 17, str. 10)
Ovo jelo se može veoma brzo napraviti a uz to je i ukusno
Potrebno je:
-2 jaja
-600 ml jogurta
-2 pileće kocke za supu
-80 g riže
-2 kašike nane
-80 g brašna
-70 g putera
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo skuhamo supu,zatim jaja pohlupamo i odvojimo bjelanca od žumanaca.
Žumanca izmutimo žicom, dodamo jogurt i brašno i sjedinimo sastojke.
Supi koju smo skuhali dodamo rižu, poklopimo šerpu i stavimo da se kuha 20 min.
U tavi rastopimo puter i dodamo nanu,te snakon toga sklonimo sa šporeta.
Šerpu sa rižom dodamo u sud sa jogurtom i pomješamo.
Čorbu sklonimo sa šporeta, serviramo i nanesemo po njoj rastopljeni puter s nanom
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.8)
-2 jaja
-600 ml jogurta
-2 pileće kocke za supu
-80 g riže
-2 kašike nane
-80 g brašna
-70 g putera
-ulje,so i mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo skuhamo supu,zatim jaja pohlupamo i odvojimo bjelanca od žumanaca.
Žumanca izmutimo žicom, dodamo jogurt i brašno i sjedinimo sastojke.
Supi koju smo skuhali dodamo rižu, poklopimo šerpu i stavimo da se kuha 20 min.
U tavi rastopimo puter i dodamo nanu,te snakon toga sklonimo sa šporeta.
Šerpu sa rižom dodamo u sud sa jogurtom i pomješamo.
Čorbu sklonimo sa šporeta, serviramo i nanesemo po njoj rastopljeni puter s nanom
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane, br 17, str.8)
ODLIČNA SALATA KOJA IDE UZ SVE
Odlična salatica, koju možete jesti uz bilo što, čak i samu, jer zaista fenomenalno ukusa. Nadamo se da će vas ova salatica malo osvježiti.
-200 g integralne riže
-3 kašike ljutog paradajz sosa
-1 paradajz
-1 veza mladog luka
-peršun
-1 kašika origana
-2 kašike suhe nane
-2 limuna
-maslinovo ulje
-so i mljeveni crni biber
Prirema:
Prvo skuhamo rižu,zatim propreremo hladnom vodom i stavimo u veći sud.
Zatim dodamo sitno sjeckani mladi luk,paradajz koji smo isjekli sitno(jedan dio),origano,nanu i isjeckani peršun.
Dodamo paradajz sos, limunov sok, maslinovo ulje i posolimo.
Serviramo salatu na činiju i na sredinu stavimo rolnice od listova zelene salate.
Kriške paradajza redamo u polukrug na sredini činije.
Možemo dekorisati sa maslinama koje stavimo na vrh paradajza, a možemo i nekim drugim povrćem.
Prijatno!
(Debeli ali srećni, časopis za gurmane,br 17 str. 8)
SLANA ŠARENA TORTA
Potrebno je :
-2 veze peršuna
-3-4 kašike ajvara
-150 g oraha
-3 kuhana jajeta
-1 pakovanje tost kačkavalja
-800 g sira
-150 g putera
-2 kašike rendanog hrena
-3 glavice luka
-200 ml kisele pavlake
-3 jajeta
-3 kašike brašna
-ulje
-so
-mljeveni crni biber
Priprema:
Prvo pohlupamo jaja,te onda odvojimo bjelanca od žumanaca.Mikserom prvo izmutimo bjelanca,pa žumanca,a zatim ih sjedinimo.Dodamo brašno i sol i to sve izmutimo žicom.
Tijesto prespemo u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju i pečemo na temperaturi od 200 C
20 minuta.
Priprema fila:
U posudi za mućenje dodamo krupno rendani sir, puter, kiselu pavlaku, isjeckani luk i parčad oraha.Sastojke sjedinimo mikserom.Podjelimo smjesu na 4 jednaka dijela.
U prvi dio dodamo ajvar,u drugi sitno nasjeckani peršun, a u treći rendani hren.Skuhana jaja isječemo na pola i žumanca dodamo u četvrti sud.
Ispečeno tijesto sječemo na dvije jednake kore.Prvu koru stavimo na činiju za tortu i premažemo filom sa žumancima,a zatim na ovaj fil nanesemo fil sa peršunom,pa sa rendanim hrenom.Na kraju stavimo fil sa ajvarom.
Stavimo drugu koru tijesta i premažemo preostalim filom sa ajvarom.Parčad tost kačkavalja sječemo na pola i nanosimo na tortu.Poprskamo rendanim bjelancima i ukrašavamo grančicama peršuna.
Možete dekorisati na kraju sa parčetom maslina ili nekog drugog povrća
Prijatno!
(Debeli ali srećni:časopis za gurmane br. 17 str.7)
DOMAĆI KOLAČ S JAGODAMA
Jednostavan domaći kolačić od domaćih jagoda, koje će vas uistinu osvježiti, tokom ljetnog perioda koji je ispred nas. Kolač je jednostavan, ali odličnog ukusa, te će se naravno dopasti vašim najmilijima, a i zahtjevnim gostima.
Sastojci za koru:
8 žumanaca8 kašika šećera
8 kašika mlijeka
8 kašika ulja
8 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo ili kašičica sode bikarbone
Srednji deo:
700 gr jagoda
3 kašike šećera
Fil:
8 bijelanaca11 kašika šećera
pola litra vode
2 pudinga od vanile
Priprema:
Jagode stavite sa šećerom da puste sok a za to vrijeme pripremiti koru.Kora:
Umutiti pijenasto žumanca sa šećerom, dodati mlijeko i ulje, mutiti još malo pa dodati brašno sa pecivom.Zatim sve miješati kašikom,a zatim staviti u nauljen i pobrašnjen pleh promjera oko28 cm i peći na 20 min na 180°C, ali za svaki slučaj provjeriti čačkalicom da li je pečeno- ako je pečeno biće čista čačkalica kad je izvadite iz tjesta.
Koru prohladiti, pa na još toplu (ne vrelu) poredati jagode i zaliti sa svim sokom koje su pustile.
Koru blago izbockati da bolje upije sok.
Fil:
Umutiti bijelanca, dodati 8 kašika šećera pa umutiti u čvrst snijeg i ostaviti ih sa starne.Staviti pola od vode da se skuha sa 3 kašike šećera, a sa pola razmutiti puding.
Sipajte polako u vodu dok kuha razmućen puding i lagano miješajte dok se ne zgusne.
Skloniti sa šporeta i odmah staviti u bijelanca.
Mutiti dok se lijepo ne sjedine i preliti preko jagoda. Ostaviti kolač da se stegne u frižideru jedno 2 do 3 sata.
Po želji moze da se stavi i šlag.
Prijatno!
(tortekolaci.com)
10.1.16
JEDINSTVENA TIGAR TORTA
Jedinstvena i tako šarolika tigar torta, koja će vas osvojiti već na prvi pogled, odnosno zalogaj. Slobodno ju napravite za bilo koju prigodu, jer vas neće osramotiti, zapravo će se tražiti komad više i naravno receptić i savjet kako ju napraviti.
Sastojci:
3 šlag kreme od čokolade
500 ml čokoladnog mlijeka
100 ml mlijeka
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2 žumanceta
100 g šećera u prahu
300 g petit keksa
po ukusu šlag krema od čokolade
šlag pjena ili slatka pavlaka (vrhnje za šlag)
malo rendane čokolade
Priprema:
Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka, a zatim umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu možete dodati manje ili više šećera) i žumanca (žumanca možete sa šećerom umutiti na pari), pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje.
Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag. Zatim dodati i izlomljeni petit keks. Sve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (možete koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastičnu posudu obloženu folijom…)!
Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa. Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu. Još kratko ostaviti u frižider, pa rezati na parčad.
Prijatno!
(tortekolaci.com)
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni postovi
-
Iz godine u godinu sve više se povećava procenat ljudi s oboljenom jetrom. Takošer, jedan od najvećih uzroka msrtnosti, upravo je zbog ob...
-
Koliko su bitni redovni odnosi, uvjerit ćete se i sami kada pročitae ovaj tekst. Nismo niti svjesni kolike sve prednosti imaju intimni o...
-
Super brze i nevjerovatnog ukusa po bakinoj recepturi čokoladne oblatne, koje će vas izbaciti iz cipela, a za njihovo pravljenje potrebno...
-
Uglavnom svi mislimo kako povišem šećer u krvi imaju samo dijabetičari. Međutim, bilo koja osoba može da ima problema sa povišenim šećero...
-
Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići ...
-
Kod mene kod kuće je uvijek tako, ulazi tko kada hoće i dolazi kada hoće te prijatelje je moj muž naučio da se ponašaju kao kod svoje kuć...
-
Uz pomoć ovog napitka ljudi izliče štitnu žlijezdu za kratko vrijeme a osim što liječi štitnu žlijezdu ovaj napitak pomaže i kod ...
-
Ova namirnica, jedna je od najčešćih kojje se svakodnevno koriste u svim kuhinjama svijeta. Njegova popularnost je u tome što uistinu im...
-
Nema djevojke, a da ne mašta o velikim i lijepim grudima, ali mnogi djevojkama to samo ostane mašta i neostvarena želja. No, jed...
-
Želite odličan kolač, a pritome da vam ne oduzma puno vremena i naravno novca, onda je to upravo ovaj, karamel bajadera, koja će vas dos...